Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr.289

Rīgā 2013.gada 28.maijā (prot. Nr.32 15.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 2.augusta noteikumos Nr.610 "Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji"

Izdoti saskaņā ar Farmācijas likuma 5.panta 16.punktu

1. Izdarīt Ministru kabineta 2011.gada 2.augusta noteikumos Nr.610 "Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji" (Latvijas Vēstnesis, 2011, 125.nr.) šādus grozījumus:

1.1. papildināt noteikumus ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Vispārēja tipa aptieku apdzīvotā vietā atver, ievērojot šo noteikumu 6.punktā minētos attāluma nosacījumus.";

1.2. izteikt 6. un 7.punktu šādā redakcijā:

"6. Ir atļauta vispārēja tipa aptiekas (izņemot šo noteikumu 14.punktā minēto aptieku) pārvietošana, pamatojoties uz esošo speciālo atļauju (licenci), vienas apdzīvotās vietas robežās, kur 500 metru rādiusā ar precizitāti, ne sliktāku kā divi metri, nav funkcionējošas vispārēja tipa aptiekas, kurā izgatavo zāles vai kura strādā visu diennakti. Pārvietojot vispārēja tipa aptieku uz ārstniecības iestādi saskaņā ar šo noteikumu 18.4 punktu, iepriekš minētais nosacījums par 500 metru rādiusu nav piemērojams.

7. Šo noteikumu 4., 6. un 18.1 punktā minētos attālumus nosaka kartē, kuras mērogs nodrošina objektu nepārprotamu identifikāciju un attālumu noteikšanu ar precizitāti, ne sliktāku kā divi metri. Mērījumu veic pa iedomātu taisnu līniju starp aptieku apmeklētājiem paredzēto aptieku ieeju viduspunktiem. Vispārēja tipa aptiekas pārvietošanas ierosinātājs mērījumu veikšanai vai pārbaudei iesniedz ēkas stāva plānu, kurā tā atrodas, atzīmējot tajā vispārēja tipa aptiekas ieejas viduspunktu. Ja ēka, kurā plānota vispārēja tipa aptiekas atrašanās vieta, nav reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastrā, iesniedz tās atrašanās vietas topogrāfisko plānu.";

1.3. papildināt noteikumus ar 18.1, 18.2, 18.3, 18.4, 18.5 un 18.6 punktu šādā redakcijā:

"18.1 Pašvaldība, veicot farmaceitiskās aprūpes pieejamības izvērtējumu konkrētajā apdzīvotajā vietā, var ierosināt pārvietot vispārēja tipa aptieku uz ārstniecības iestādi, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Zāļu valsts aģentūrā. Iesniegumam pievieno apliecinājumu par konkrētās ārstniecības iestādes atbilstību šo noteikumu 18.2 punktā minētajiem kritērijiem un ārstniecības iestādes apstiprinājumu, ka tā piekrīt vispārēja tipa aptiekas atvēršanai un apņemas nodrošināt to ar telpām ne mazāk kā trīs gadus no speciālās atļaujas (licences) izsniegšanas dienas vispārēja tipa aptiekai.

18.2 Ārstniecības iestāde, uz kuru pārvieto vispārēja tipa aptieku šo noteikumu 18.1 punktā noteiktajā kārtībā, atbilst šādiem kritērijiem:

18.2 1. pēdējo triju gadu laikā nav funkcionējusi vispārēja tipa aptieka;

18.2 2. ir vismaz 10 dažādu specialitāšu ārstu pieņemšanas kabineti ar praktizējošiem speciālistiem, kuri nodrošina pacientu pieņemšanu ne mazāk kā 20 stundas nedēļā katrā specialitātē;

18.2 3. ir nodrošināta vides pieejamība (ieeja ir piemērota iebraukšanai ar invalīdu un bērnu ratiņiem);

18.2 4. 50 metru rādiusā nav vispārēja tipa aptiekas.

18.3 Zāļu valsts aģentūra izvērtē šo noteikumu 18.1 punktā minētajā pašvaldības iesniegumā sniegto informāciju un 15 dienu laikā sniedz pašvaldībai atbildi, apliecinot vai pamatoti noraidot iesniegumā norādītās informācijas atbilstību Zāļu valsts aģentūras rīcībā esošajai informācijai par vispārēja tipa aptiekas esību konkrētajā ārstniecības iestādē un ārstniecības iestādes atbilstību šo noteikumu 18.2 punktā minētajām prasībām. Zāļu valsts aģentūra informāciju par pašvaldību iesniegumiem, kuros norādītā informācija par aptieku izvietojumu atbilst Zāļu valsts aģentūras rīcībā esošajai informācijai, ievieto Zāļu valsts aģentūras interneta vietnē.

18.4 Pēc šo noteikumu 18.3 punktā minētā Zāļu valsts aģentūras pozitīva izvērtējuma saņemšanas pašvaldība interneta vietnē var iz­sludināt konkursu par vispārēja tipa aptiekas pārvietošanu uz konkrētu ārstniecības iestādi. Konkursā var piedalīties tikai tā vispārēja tipa aptieka, kurai ir noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču izplatīšanu un kura nodrošina narkotisko un psihotropo zāļu izplatīšanu, kā arī tādu zāļu izplatīšanu, kuras Zāļu valsts aģentūra ir atzinusi par narkotiskiem analgētiskiem līdzekļiem. Pašvaldība izvērtē konkursa rezultātus un informē Zāļu valsts aģentūru par pretendentu, kurš uzvarējis attiecīgajā konkursā. Pretendents ir tiesīgs iesniegt iesniegumu par speciālās atļaujas (licences) pārreģistrēšanu 30 dienu laikā no konkursa noslēgšanas dienas.

18.5 Ja šo noteikumu 18.4 punktā minētais pretendents 30 dienu laikā no konkursa noslēgšanas dienas neiesniedz iesniegumu par speciālās atļaujas (licences) pārreģistrēšanu, pašvaldība dod tiesības pārvietot vispārēja tipa aptieku uz ārstniecības iestādi nākamajam pretendentam, kurš bija pieteicies konkursā un kurš atbilst šo noteikumu 18.6 punktā minētajiem kritērijiem. Pašvaldība paziņo Zāļu valsts aģentūrai par pretendentu, kuram ir tiesības nākamajam iesniegt iesniegumu par speciālās atļaujas (licences) pārreģistrēšanu. Pretendents ir tiesīgs iesniegt iesniegumu par speciālās atļaujas (licences) pārreģistrēšanu 30 dienu laikā no pašvaldības paziņojuma nosūtīšanas. Ja pretendents minētajā termiņā neiesniedz iesniegumu par speciālās atļaujas (licences) pārreģistrēšanu, pašvaldība rīko jaunu konkursu saskaņā ar šo noteikumu 18.4 punktu.

18.6 Ja šo noteikumu 18.4 punktā minētajā konkursā ir pieteikušies vairāki komersanti, kas piedāvā vienādu darbības uzsākšanas laiku, priekšroka iesniegt Zāļu valsts aģentūrā iesniegumu par speciālās atļaujas (licences) pārreģistrēšanu ir pretendentam, kurš atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem (prioritārā secībā):

18.6 1. pretendenta vispārēja tipa aptieka atrodas vistuvāk ārstniecības iestādei, uz kuras telpām atbilstoši šo noteikumu 18.1 punktā minētajām prasībām pašvaldība ir ierosinājusi pārvietot vispārēja tipa aptieku;

18.6 2. pretendentam ir vismazākais vispārēja tipa aptieku skaits konkrētajā apdzīvotajā vietā;

18.6 3. pretendenta vispārēja tipa aptiekai ir aptiekas filiāle novadā, novada pilsētā vai novada pagastā, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000."

2. Noteikumi stājas spēkā 2013.gada 1.jūnijā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Veselības ministre Ingrīda Circene

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 2.augusta noteikumos Nr.610 "Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 289Pieņemts: 28.05.2013.Stājas spēkā: 01.06.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 103, 30.05.2013. OP numurs: 2013/103.11
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
257103
01.06.2013
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"