Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.7

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2013.gada 21.februārī (prot. Nr.10, 2.§)

 Par tirgus dalībnieku apvienošanos 

Lieta Nr.147/13/03.02./2

Par SIA "Akselss", SIA "Aparts" un SIA "RusLatNafta" apvienošanos 

Konkurences padome (turpmāk - KP) 27.12.2012. saņēma SIA "Akselss" saīsināto ziņojumu par apvienošanos, SIA "Akselss" iegūstot aktīvus (6 degvielas uzpildes stacijas), kurus saimnieciskajā darbībā izmanto SIA "Aparts" un SIA "RusLatNafta" (turpmāk - Ziņojums). Ziņojums neatbilda Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk - Noteikumi) prasībām, par ko KP informēja SIA "Akselss", norādot uz nepilnībām Ziņojumā. Papildus informāciju KP saņēma 24.01.2013., tādējādi par Ziņojuma saņemšanas dienu Konkurences likuma (turpmāk - KL) 16.panta pirmās daļas izpratnē KP noteica 24.01.2013. un informēja par to iesniedzēju.

SIA "Akselss" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003177812 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, juridiskā adrese: Alīses iela 3, Rīga, LV-1046.

SIA "Aparts" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003578991 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Katrīnas dambis 14-203, Rīga, LV-1045.

SIA "RusLatNafta" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003497879 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Jelgavas iela 2a, Daugavpils, Rīga, LV-5404.

SIA "Space" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003569274 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Katrīnas dambis 14-103, Rīga, LV-1045.

SIA "Eskāda" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.40003570790 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Katrīnas dambis 14-203, Rīga, LV-1045.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, KP 

konstatēja:  

1. Apvienošanās dalībnieki

1.1. SIA "Akselss" vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitāla daļas, ir Lietuvas Republikā reģistrētā UAB "Luktarna", reģ.Nr.178715423, juridiskā adrese: Kaltanenu 58, LT-18209, Švenčioneliai.

Kā norādīts Ziņojumā, UAB "Luktarna" darbības veidi Lietuvā ir degvielas mazumtirdzniecība, cietā, šķidrā un gāzveida degvielas vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība nespecializētos veikalos, kuros pārsvarā ir pārtikas produkti, dzērieni un tabakas izstrādājumi, tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecība, alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecība. Atbilstoši Ziņojuma iesniedzēja sniegtajai informācijai UAB "Luktarna" akcionāri ir:

1) AS "Vaizga" - (*);

2) Individuālajam A.Stropausa uzņēmumam "Branas" - (*);

3) Fiziskai personai R.T. - (*);

4) Fiziskai personai R.P. - (*);

5) Fiziskai personai R.G. - (*); 

SIA "Akselss" statūtos noteikti šādi sabiedrības darbības veidi:

1) degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība;

2) autodegvielas mazumtirdzniecība;

3) automobiļu un motociklu pārdošana, apkope un remonts;

4) vairumtirdzniecība un komisijas tirdzniecība, izņemot automobiļus un motociklus;

5) mazumtirdzniecība, izņemot automobiļus, motociklus un autodegvielu; individuālās lietošanas priekšmetu, sadzīves aparatūras un priekšmetu remonts;

6) glabāšana un noliktavu saimniecība;

7) sauszemes transporta palīgdarbība;

8) naudas starpniecība;

9) cita finanšu starpniecība;

10) juridiskie, grāmatvedības auditoru pakalpojumi un konsultācijas; tirgus un sabiedrības domas izpēte; konsultēšana komercdarbībā;

11) reklāma;

12) citur nekvalificēti komercpakalpojumi. 

1.2. SIA "Aparts" vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitāla daļas, ir Blanco Line LLP, 1000250255, Cornwall Buildings, 45 Newhall Street, Suite 211, Birmingama, B3 3, Lielbritānija. Ziņojumā norādīts, ka Blanco Line LLP pārvalda aktīvus un darbību Latvijā neveic.

Saskaņā ar Ziņojumā un Lursoft publiskajā datu bāzē1 norādīto, SIA "Aparts"  darbības veidi ir:

1) degvielas mazumtirdzniecība degvielas uzpildes stacijās (turpmāk - DUS);

2) ar naftas un gāzes ieguvi saistītie pakalpojumi, izņemot izpētes darbus, naftas pārstrādes produktu ražošana;

3) elektroenerģija, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgāde;

4) automobiļu apkope un remonts;

5) automobiļu detaļu un piederumu pārdošana;

6) motociklu, to detaļu un piederumu pārdošana, apkope un remonts.

1.3. SIA "RusLatNafta" vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitāla daļas, ir Doriland Investments LP, 1000250053, Suite 2, 78 Montgomery street, Edinburga, Skotija, EH7 5JA. Ziņojumā norādīts, ka Doriland Investments LP pārvalda aktīvus un darbību Latvijā neveic.

Saskaņā ar Ziņojumā un Lursoft publiskajā datu bāzē norādīto2, SIA "RusLatNafta"  darbības veidi ir:

1) degvielas mazumtirdzniecība DUS;

2) ar naftas un gāzes ieguvi saistītie pakalpojumi, izņemot izpētes darbus, naftas pārstrādes produktu ražošana;

3) elektroenerģija, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgāde;

4) automobiļu apkope un remonts;

5) automobiļu detaļu un piederumu pārdošana;

6) motociklu, to detaļu un piederumu pārdošana, apkope un remonts.

1.4. SIA "Space" vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitāla daļas, ir Lielbritānijā reģistrēta kompānija Maxcroft Overseas Limited, Hammersmith Road 186, Londona W6 7DJ. Saskaņā ar Lursoft publiskajā datu bāzē norādīto3 SIA "Space" galvenais darbības veids ir sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana.

1.5. SIA "Eskāda" vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitāla daļas, ir Lielbritānijā reģistrēta kompānija Endri Invest LP, Suite 2, 78 Montgomery street, Edinburga, Skotija, EH7 5JA. Saskaņā ar Lursoft publiskajā datu bāzē norādīto4, SIA "Eskāda" galvenais darbības veids ir sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana.

2. Apvienošanās veids

Saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktu tirgus dalībnieku apvienošanās ir tāds stāvoklis, kad viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot.

Apvienošanās paredzēta, pamatojoties uz 05.12.2012. noslēgto vienošanos par DUS pirkšanu-pārdošanu, kas noslēgta starp pircēju - SIA "Akselss", pārdevējiem - SIA "Space" un SIA "Eskāda" un DUS operatoriem - SIA "Aparts" un SIA "RusLatNafta". Vienošanās paredz, ka SIA "Akselss" iegādāsies no SIA "Space" un SIA "Eskāda" nekustamos īpašumus, kas līdz šim izmantoti DUS darbībai - ēkas, būves un zemesgabali, savukārt, no SIA "Aparts" un SIA "RusLatNafta" - iekārtas, kas nepieciešamas DUS darbības nodrošināšanai.

Ņemot vērā minēto, konkrētais darījums ir uzskatāms par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, tirgus dalībniekam iegūstot daļu citu tirgus dalībnieku aktīvus.

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Apvienošanās ir paziņojama KP saskaņā ar KL 15.panta otrajā daļā noteikto: "Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu."

Saskaņā ar Noteikumu 12.punktu, ja apvienošanās notiek, iegūstot citu tirgus dalībnieku aktīvus (daļu vai visus), apgrozījumu aprēķina, saskaitot ieguvēja neto apgrozījumu un neto apgrozījumu, kas iegūts no šo aktīvu izmantošanas saimnieciskajā darbībā. Noteikumu 13.punktā noteikts, ka tirgus dalībnieka kopējo apgrozījumu aprēķina, saskaitot neto apgrozījumu: 1) apvienošanās dalībniekiem, 2) tiem tirgus dalībniekiem, kuros apvienošanās dalībniekam ir tieša vai netieša izšķiroša ietekme, kā arī 3) tiem tirgus dalībniekiem, kuriem apvienošanās dalībniekā ir tieša vai netieša izšķiroša ietekme.

Ziņojumā norādīts, ka atbilstoši operatīvajiem finanšu datiem SIA "Akselss" neto apgrozījums 2012.gadā bija 57 699 507 Ls, kas pārsniedz KL 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikto slieksni - 25 miljonus latu. Savukārt, apgrozījums, kas iegūts no pārņemamo aktīvu izmantošanas saimnieciskajā darbībā 2012.gadā, bija (*). Līdz ar to saskaņā ar KL 15.panta otrās daļas 1.punktu un otro prim daļu apvienošanās ir darījums, par kuru ir iesniedzams Ziņojums KP.

4. Ietekmētie tirgi

4.1. Konkrētās preces tirgus. Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus - konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus - noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt ar šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības", un saskaņā ar KL 1.panta 3.punktu "konkrētais ģeogrāfiskais tirgus - ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām".

Atbilstoši Noteikumu 2.punktam, apvienošanās rezultātā ietekmētais tirgus ir konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki. Apvienošanās paredzēta, SIA "Akselss" iegūstot daļu SIA "Aparts" un SIA "RusLatNafta" aktīvus - DUS. Ziņojumā kā konkrētās preces tirgus norādīts - degvielas mazumtirdzniecība. Konkrētās preces tirgus tiek noteikts, pamatojoties uz analīzi par pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamību un preces īpašībām. No pieprasījuma puses benzīns un dīzeļdegviela nav savstarpēji aizvietojami, jo tie kā degviela izmantojama atšķirīgos dzinējos. Savukārt no piedāvājuma puses benzīna un dīzeļdegvielas pārdošanas infrastruktūra savā starpā ir līdzīga, kā arī abu produktu pārdošanai tiek piemēroti līdzīgi mārketinga pasākumi un mazumtirdzniecības organizācija.

Ņemot vērā apvienošanās rezultātā pārņemamo aktīvu izmantošanas mērķi un KP praksi, nosakot konkrētās preces tirgu apvienošanās lietās5, par konkrētās preces tirgu tiek noteikts benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus.

4.2. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus. Izvērtējot tirgus dalībnieku apvienošanās darījumus benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū, KP, definējot ģeogrāfisko tirgu, līdzšinējā praksē ir secinājusi, ka degvielas mazumtirdzniecības tirgus ir ģeogrāfiski ierobežots un aptver teritoriju, kurā veidojas autobraucēju pieprasījums, kas parasti ir vērsts uz to DUS piedāvājumu, kuras atrodas tuvu autobraucēju darbības aktivitāšu centram, un šīs teritorijas ir pilsētas un to tuvākā apkārtne 2 - 3 km robežās vai konkrēta apdzīvota vieta un tās apkārtne6. Savukārt, attiecībā uz Rīgas pilsētu, KP kā ģeogrāfisko tirgu nosaka Rīgas pilsētas administratīvo teritoriju un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā - 10 km).7

SIA "Aparts" un SIA "RusLatNafta" DUS, ko savā īpašumā paredz iegūt SIA "Akselss", atrodas Rīgas pilsētas, Daugavpils pilsētas, kā arī Preiļu pilsētas teritorijās. SIA "Akselss" degvielas uzpildes staciju tīkls atrodas Latvijas centrālajā un austrumu daļā. Pamatojoties uz pieejamo informāciju un līdzšinējo KP praksi8, tiek noteikti šādi konkrētie ģeogrāfiskie tirgi:

1. Rīgas pilsētas administratīvā teritorija un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā - 10 km);

2. Daugavpils pilsēta un tās apkārtne;

3. Preiļu pilsēta un tās apkārtne.

4.3. Konkrētie tirgi lietas ietvaros:

1. benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecība Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 20km ap tās robežu (Ogres virzienā - 10 km);

2. benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecība Daugavpils pilsētā un tās apkārtnē;

3. benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecība Preiļu pilsētā un tās apkārtnē.

5. Ietekmes uz konkurenci izvērtējums

5.1. SIA "LUKoil Baltija R" netiešā izšķirošā ietekme SIA "Akselss"

KP 25.06.2008. lēmumā Nr.709 konstatēja, ka SIA "LUKoil Baltija R" realizē netiešu izšķirošu ietekmi SIA "Grima". Iegūstot informāciju un pārbaudot aktuālos faktiskos apstākļus, KP 03.12.2009. lēmumā Nr.5510 atkārtoti atzina, ka minētā lēmuma sagatavošanas brīdī vēl pastāvēja iepriekš konstatētā SIA "LUKoil Baltija R" ietekme SIA "Grima". Realizējot apvienošanos, ko KP atļāva ar pēdējo no minētajiem lēmumiem, SIA "Grima" ieguva izšķirošu ietekmi (100% kapitāla daļu) SIA "Akselss" un, attiecīgi, SIA "LUKoil Baltija R" - netiešu izšķirošu ietekmi SIA "Akselss".

Izvērtējot SIA "Akselss" sniegto aktuālo informāciju par tā īpašnieka UAB "Luktarna" akcionāriem un akciju sadalījumu, par SIA "LUKoil Baltija R" padomes tiesībām un pienākumiem, kā arī Lursoft publiskajā datu bāzē pieejamo informāciju par SIA "LUKoil Baltija R" padomes sastāvu, KP konstatē, ka Ziņojuma izvērtēšanas laikā aizvien pastāv SIA "LUKoil Baltija R" ietekme SIA "Akselss". KP 2008.gadā, konstatējot SIA "LUKoil Baltija R" netiešo izšķirošo ietekmi SIA "Grima" (SIA "Akselss"), secināja, ka, īstenojot minēto ietekmi, uzvedība starp tirgus dalībniekiem būs koordinēta un konkurenci izslēdzoša.

(*), Ziņojuma iesniegšanas brīdī visās SIA "Akselss" DUS degviela tiek realizēta ar LUKOIL preču zīmēm. KP 03.12.2009. lēmumā Nr.5511 secina, ka franšīzes līguma nosacījumu izpilde daļēji izslēdz konkurenci starp SIA "LUKoil Baltija R" un SIA "Akselss".

Pamatojoties uz iepriekš minēto, apvienošanās seku izvērtēšanai KP ņem vērā SIA "LUKoil Baltija R" ietekmi SIA "Akselss".

5.2. Apvienošanās ietekme konkrētajos tirgos

SIA "Aparts" un SIA "RusLatNafta" veic benzīna un dīzeļdegvielas tirdzniecību ar DINAZ preču zīmi.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk - VID) publiskojamo datu bāzi, SIA "Aparts" ir izsniegta speciāla atļauja (licence) BM 00000000200 naftas produktu mazumtirdzniecībai 25 darbības vietās.

SIA "RusLatNafta" ir VID izsniegta speciāla atļauja (licence) BM 00000000181 naftas produktu mazumtirdzniecībai 16 darbības vietās, visas no tām ir Latgalē.

SIA "Akselss" ir izsniegta speciāla atļauja (licence) BM 00000000146 naftas produktu mazumtirdzniecībai 15 darbības vietās un 9 no tām ir Rīgā. Daugavpils un Preiļu pilsētās SIA "Akselss" līdz šim nav veicis degvielas mazumtirdzniecību.

SIA "LUKoil Baltija R" ir izsniegta speciāla atļauja (licence) BM  00000000101 naftas produktu mazumtirdzniecībai 40 darbības vietās visā Latvijas teritorijā, 13 no tām Rīgā un apkārtnē, 2 - Daugavpilī. Preiļos uzņēmums līdz šim nav veicis degvielas mazumtirdzniecību.

5.2.1. Benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecība Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 20 km ap tās robežu

Saskaņā ar VID publiskojamo datu bāzi SIA "Aparts" ir izsniegta speciāla atļauja (licence) naftas produktu mazumtirdzniecībai 10 darbības vietās Rīgā. Paredzēts, ka apvienošanās rezultātā SIA "Akselss" iegādāsies 4 DUS, kurās līdz šim darbību veica SIA "Aparts":

• Maskavas ielā 450k, Rīga.

• Vienības gatvē 77, Rīga.

• Skanstes ielā 7, Rīga.

• Kalnciema ielā 88, Rīga.

Atbilstoši apvienošanās dalībnieku sniegtajiem operatīvajiem datiem šajās četrās DUS apgrozījums 2012.gadā bija (*), realizējot (*) benzīna un dīzeļdegvielas.

Pārējās sešās DUS Rīgā SIA "Aparts" turpinās darbību. Līdz ar to konkrētajā tirgū dalībnieku skaits pēc apvienošanās nemainīsies, jo kā SIA "LUKoil Baltija R" tā arī SIA "Akselss" un aktīvu realizētājs līdz šim ir veikuši un turpinās benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību konkrētajā tirgū.

KP 11.08.2011. lēmumā Nr.5512 izvērtēja tirgus dalībnieku tirgus daļas un koncentrāciju benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Rīgā. Pamatojoties uz rādītājiem par realizētās degvielas apjomu 2010.gadā, konstatēts, ka konkrētajā tirgū ir izteikts līderis - SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" ar tirgus daļu (*) (>40%), kam seko SIA "Neste Latvia" - (*) (<30%), kā nākamā ir SIA "LUKoil Baltija R" ar (*) (<10%) tirgus daļu. SIA "Akselss" tirgus daļa bija mazāka par 1% (*), savukārt, SIA "Aparts" - (*) (<10%). Benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Rīgā ir daudz tirgus dalībnieku, bet lielai daļai no tiem tirgus daļa nesasniedz 1%. KP ieskatā pēdējo divu gadu laikā šajā tirgū nav notikušas izmaiņas, kas varētu būtiski ietekmēt tirgus struktūru un katra dalībnieka ietekmi tajā.

Saskaņā ar VID sniegto un publiski pieejamo informāciju, 2012.gadā atļauja veikt benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību Rīgā izsniegta vairāk kā 25 uzņēmumiem kopumā vairāk kā 120 darbības vietās. Pamatojoties uz Ziņojumā sniegto informāciju, benzīna un dīzeļdegvielas realizācijas apjoms četrās DUS, kuras savā īpašumā paredz iegūt SIA "Akselss", veido (*) (<10%) tirgus daļu. Par atbilstošu apjomu samazināsies SIA "Aparts" tirgus daļa, kas turpinās darbību konkrētajā tirgū, bet pieaugs SIA "Akselss" un atbilstoši arī SIA "LUKoil Baltija R" tirgus daļa. Neraugoties uz SIA "LUKoil Baltija R" tirgus daļas pieaugumu, tā nesasniegs SIA "Neste Latvia" un SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" tirgus daļas apmēru konkrētajā tirgū.

Konkrētajā tirgū darbojas pietiekami daudz dalībnieku, apvienošanās rezultātā patērētāju izvēles iespējas netiks samazinātas, tirgus struktūra būtiski nemainīsies, nenostiprināsies kāda tirgus dalībnieka dominējošais stāvoklis un konkurence netiks būtiski samazināta.

5.2.2. Benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecība Daugavpils pilsētā un tās apkārtnē

Saskaņā ar VID sniegto informāciju Daugavpils pilsētā benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū pirms apvienošanās darbojas seši tirgus dalībnieki: SIA "Ingrid-A", SIA "LUKoil Baltija R", SIA "VIADA Daugavpils", SIA "RusLatNafta", SIA "Neste Latvija", SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia".

SIA "Akselss" līdz šim nav veicis benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību konkrētajā tirgū. Saskaņā ar VID publiskojamo datu bāzi SIA "RusLatNafta" veic degvielas mazumtirdzniecību četrās DUS Daugavpilī. Apvienošanās rezultātā SIA "Akselss" paredz savā īpašumā iegūt vienu DUS konkrētajā tirgū, kurā līdz šim darbību veica SIA "RusLatNafta": Vizbuļu ielā 8a, Daugavpilī. Apvienošanās dalībnieki norāda, ka šajā DUS apgrozījums 2012.gadā bija (*), realizējot (*) benzīna un dīzeļdegvielas. SIA "RusLatNafta" turpinās degvielas mazumtirdzniecību trīs DUS konkrētajā tirgū.

SIA "LUKoil Baltija R" veic benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību divās DUS Daugavpilī. Kaut arī, SIA "Akselss" pārņemot aktīvus, pieaugs SIA "LUKoil Baltija R" tirgus daļa konkrētajā tirgū, KP ņem vērā, ka konkrētajā tirgū darbību veic tādi spēcīgi tirgus dalībnieki kā SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" (divas DUS) un SIA "Neste Latvia" (divas DUS), turklāt aktīvu pārdevējs - SIA "RusLatNafta" - turpinās darbību konkrētajā tirgū (trīs DUS).

Izvērtējot konkrētajā tirgū darbojošos tirgus dalībnieku un to DUS skaitu un ņemot vērā, ka tajā darbojas vertikāli integrēti tirgus dalībnieki ar plašu DUS tīklu Latvijā, KP secina, ka šajā konkrētajā tirgū patērētāju izvēles iespējas netiek samazinātas, un nav pamata uzskatīt, ka rodas vai nostiprinās kāda tirgus dalībnieka dominējošais stāvoklis vai tiek būtiski samazināta konkurence.

5.2.3. Benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecība Preiļu pilsētā un apkārtnē

Apvienošanās rezultātā konkrētajā tirgū SIA "Akselss" iegādāsies vienu DUS, kurā līdz šim darbību veica SIA "RusLatNafta": Rīgas ielā 8, Preiļos, Preiļu nov. Ziņojumā norādīts, ka šajā DUS apgrozījums 2012.gadā bija (*), realizējot (*) benzīna un dīzeļdegvielas.

Ne SIA "Akselss", ne SIA "LUKoil Baltija R" līdz šim nav veikuši benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību konkrētajā tirgū.

Izvērtējot pieejamo informāciju, KP secina, ka šajā konkrētajā tirgū apvienošanās rezultātā tirgus struktūra nemainīsies un koncentrācija nepieaugs, jo vienu tirgus dalībnieku - SIA "RusLatNafta" - aizstās cits tirgus dalībnieks - SIA "Akselss".

Ņemot vērā konstatētos apstākļus, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 20 km ap tās robežu (Ogres virzienā - 10 km), Daugavpils pilsētā un tās apkārtnē un Preiļu pilsētā un tās apkārtnē.

Pamatojoties uz minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, SIA "Akselss" iegūstot daļu SIA "Aparts", SIA "RusLatNafta", SIA "Eskāda" un SIA "Space" aktīvu - degvielas uzpildes stacijas Vizbuļu ielā 8a, Daugavpilī; Rīgas ielā 8, Preiļos, Preiļu novadā; Maskavas ielā 450k, Vienības gatvē 77, Skanstes ielā 7 un Kalnciema ielā 88, Rīgā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) - Ierobežotas pieejamības informācija

1 Lursoft datu bāze: https://www.lursoft.lv/uznemuma-pamatdati/aparts

2 Turpat: https://www.lursoft.lv/uznemuma-pamatdati/ruslatnafta

3 Lursoft datu bāze:  https://www.lursoft.lv/uznemuma-pamatdati/space

4 Turpat: https://www.lursoft.lv/uznemuma-pamatdati/eskada/40003570790

5 KP 15.06.2011. lēmums Nr.31 "Par SIA "Ziemeļu Nafta" un SIA "Liepiņš" apvienošanos"; 09.12.2002. lēmums Nr.50 "Par SIA "Latvija Statoil" un SIA "Shell Latvia, SIA" apvienošanos", nav publicēts Latvijas Vēstnesī, pieejams www.kp.gov.lv.

6  KP 06.06.2007. lēmums Nr.56 Par AS "VIRŠI-A" un SIA "VIOIL" apvienošanos.

7 KP 14.09.2007. lēmums Nr.111 "Par SIA "Lukoil Baltija R" un SIA "Grima" apvienošanos"; 21.11.2007. lēmums Nr.157 "Par SIA "East-West Transit" un MPVAS "Latvijas Nafta" apvienošanos".

8  KP 12.07.2006. lēmums Nr.70 "Par SIA "Neste Latvija" aktīvu (nekustamā īpašuma) iegūšanu no SIA "Spīdvejs""; 19.09.2007. lēmums Nr.118 "Par SIA "RusLatNafta" un SIA "Avin" apvienošanos".

9 KP 25.06.2008. lēmums Nr.70 "Par SIA "Grima" un AS "Virši-A" apvienošanos".

10 KP 03.12.2009. lēmums Nr.55 "Par SIA "Grima" un SIA "LR Īpašumu aģentūra" apvienošanos".

11 Turpat.

12 KP 11.08.2011. lēmums Nr.55 "Par SIA "Lukoil Baltija R" un SIA "Augstceltne apvienošanos".

Konkurences padomes priekšsēdētāja p.i. Dz.Striks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par tirgus dalībnieku apvienošanos Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: 7Pieņemts: 21.02.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 74, 17.04.2013. OP numurs: 2013/74.13
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
256118
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"