Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr.19

Rīgā 2013.gada 8.janvārī (prot. Nr.2 5.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumos Nr.219 "Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude"

Izdoti saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 15.panta pirmo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumos Nr.219 "Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 41.nr.; 2010, 150.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 4.2.2.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.2.2.2. pēc arodslimību ārsta vai arodveselības un arodslimību ārsta (turpmāk - arodslimību ārsts) norādījuma tos nodarbinātos, kas strādā līdzīgos darba apstākļos kā nodarbinātais, kuram arodslimību ārsts konstatējis arodslimības pazīmes, kas attīstījušās viņa darba vietā esošo veselībai kaitīgo darba vides faktoru iedarbības rezultātā;".

2. Izteikt 5.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.1. arodslimību ārsts, izņemot gadījumu, ja persona ir nodarbināta vai viņu paredzēts nodarbināt darbā ar jonizējošā starojuma avotiem, kuri atbilstoši normatīvajiem aktiem par aizsardzību pret jonizējošo starojumu atbilst A kategorijai;".

3. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

"19. Periodiskās un ārpuskārtas (papildu) veselības pārbaudes veikšanai darba devējs nosaka noteiktu laiku, ne mazāku par četrām nedēļām un ne lielāku par trijiem mēnešiem."

4. Papildināt noteikumus ar 23.1 punktu šādā redakcijā:

"23.1 Ja nodarbināto obligātās veselības pārbaudes veikšanai nosūta:

23.1 1. atbilstoši šo noteikumu 1.pielikuma 1.1., 1.2., 1.3., 1.4., 1.5., 1.6., 1.7., 1.8., 1.9., 1.10., 1.11., 1.12., 1.13.apakšpunktam un 2.punktam, veselības pārbaudes kartes 6.punktā norāda konkrēto ķīmisko vielu, kuras iedarbībai ir pakļauts vai tiks pakļauts nodarbinātais, kā arī ķīmiskās vielas iedarbības veidu, ilgumu un koncentrāciju darba vides gaisā;

23.1 2. atbilstoši šo noteikumu 1.pielikuma 3.2.apakšpunktam, veselības pārbaudes kartes 6.punktā norāda bioloģisko aģentu, kura iedarbībai ir pakļauts vai tiks pakļauts nodarbinātais."

5. Izteikt 27.punktu šādā redakcijā:

"27. Veicot veselības pārbaudi, arodslimību ārsts izvaicā personu, kuras veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam izvērtē (turpmāk - izmeklējamā persona), un aizpilda aptaujas veidlapu par personas veselības stāvokli (turpmāk - aptauja) (4.pielikums). Izmeklējamā persona pēc tam, kad pārliecinājusies, ka informācija veidlapā atbilst viņas teiktajam, paraksta aptaujas veidlapu. Aptaujas veidlapu arodslimību ārsts iekļauj personas medicīniskajā dokumentācijā."

6. Izteikt 43.punktu šādā redakcijā:

"43. Izmeklējamām personām, kuras ir nodarbinātas un kuras paredzēts nodarbināt darbā ar jonizējošā starojuma avotiem, atzinumu par personas veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam sniedz arodslimību ārsts, izņemot personas, kas atbilstoši normatīvajiem aktiem par aizsardzību pret jonizējošo starojumu atbilst A kategorijai, vai Aroda un radiācijas medicīnas centra arodslimību ārsts."

7. Papildināt noteikumus ar 43.1 punktu šādā redakcijā:

"43.1 Arodslimību ārsts katru gadu līdz 15.februārim atbilstoši Aroda un radiācijas medicīnas centra tīmekļa vietnē ievietotajai veidlapai sniedz centram informāciju par iepriekšējā gadā veiktajām veselības pārbaudēm un konstatētajiem ierobežojumiem personām, kuras ir nodarbinātas un kuras paredzēts nodarbināt darbā ar jonizējošā starojuma avotiem, kas atbilstoši normatīvajiem aktiem par aizsardzību pret jonizējošo starojumu atbilst B kategorijai."

8. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 3. un 4.punktu šādā redakcijā:

"3) Padomes 1990.gada 4.decembra Direktīvas 90/641/Euratom par to pie personāla nepiederošu darba ņēmēju darba aizsardzību, kuri, darbojoties kontrolētajās zonās, ir pakļauti jonizējošā starojuma riskam;

4) Padomes 1996.gada 13.maija Direktīvas 96/29/Euratom par drošības pamatstandartiem darba ņēmēju un iedzīvotāju veselības aizsardzībai pret jonizējošā starojuma radītajām briesmām."

9. Izteikt 1.pielikuma 1.13.2.apakšpunkta 6.aili šādā redakcijā:

"PAA, protrombīna indekss (strādājošajiem ar antikoagulantiem), aktivētais parciālais tromboplastīna laiks (turpmāk - APTL) (strādājošajiem ar antikoagulantiem)".

10. Papildināt 1.pielikuma 3.2.apakšpunkta 5.aili aiz vārda "dermatologs" ar vārdu "infektologs".

11. Izteikt 1.pielikuma 3.3.apakšpunkta 5.aili šādā redakcijā:

"dermatologs".

12. Izteikt 1.pielikuma 4.1.apakšpunkta 3.aili šādā redakcijā:

"Nodarbinātajiem, kas iekļaujas A kategorijā, veselības pārbaudes jāveic reizi gadā; nodarbinātajiem, kas iekļaujas B kategorijā, veselības pārbaudes jāveic reizi divos gados".

13. Izteikt 1.pielikuma 4.9.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.9.1. Smagumu pārvietošana bez mehāniskām palīgierīcēm, smaguma celšana un noturēšana Periodiska smaguma noturēšana ar abām rokām (ar vienu roku):

vīriešiem - vairāk par 10 kg (5 kg);

sievietēm - vairāk par 7 kg (3 kg)

arodslimību ārsts, neirologs ginekologs, dzemdību speciālists KAA, elektrokardiogramma
(pēc 40 gadu vecuma)
KAA, elektrokardiogramma (pēc 40 gadu vecuma) -"

14. Izteikt 1.pielikuma 4.9.3., 4.9.4. un 4.9.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.9.3. Biežas kustības, ātra pārvietošanās, kas prasa izteiktu fizisku piepūli ilgāk nekā 50 % no darba laika, tajā skaitā iešana, skriešana, braukšana ar velosipēdu    arodslimību ārsts, neirologs    KAA  KAA -
4.9.4. Bieža, periodiska, atkārtota noliekšanās ilgāk nekā 50 % no darba laika    arodslimību ārsts, neirologs     KAA  KAA -
4.9.5. Biežas, monotonas, atkārtotas kustības; darbs, kas saistīts ar ilgstošu un intensīvu lokālu muskuļu sasprindzinājumu, tajā skaitā darbs ar rokām un rokas instrumentiem ilgāk nekā 50 % no darba laika    arodslimību ārsts, neirologs     KAA  KAA -"

15. Izteikt 1.pielikuma 5.2. un 5.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.2. Paaugstināta atbildība, bieža tādu svarīgu lēmumu pieņemšana, kas var būtiski ietekmēt cilvēka dzīvību vai veselību vai daudzu cilvēku dzīves kvalitāti, atbildība par lielām materiālām vērtībām    arodslimību ārsts, neirologs psihiatrs, psihoterapeits KAA,
elektrokardiogramma
(pēc 40 gadu vecuma)
KAA,
elektrokardiogramma
(pēc 40 gadu vecuma)
-
5.3. Cits augsts psihoemocionālais stress darbā, tajā skaitā psihoemocionāla pārslodze    arodslimību ārsts neirologs, psihiatrs, psihoterapeits KAA,
elektrokardiogramma
(pēc 40 gadu vecuma)
KAA,
elektrokardiogramma
(pēc 40 gadu vecuma)
-"

16. Papildināt 4.pielikumu pirms norādes par personas ģimenes ārstu ar šāda satura tekstu:

"Noteikta arodslimība nav ____ ir ____

Ja arodslimība noteikta, norādīt, kāda _____________________________

Noteikta invaliditāte nav ____ ir ____

Ja noteikta invaliditāte, norādīt invaliditātes grupu _________________".

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministre I.Viņķele

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumos Nr.219 "Kārtība, kādā veicama obligātā .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 19Pieņemts: 08.01.2013.Stājas spēkā: 11.01.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 7, 10.01.2013. OP numurs: 2013/7.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
253969
11.01.2013
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"