Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2003. gada 11. marta noteikumus Nr. 107 "Noteikumi par valsts fondēto pensiju shēmas darbības pārskatu".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 235

Rīgā 2001.gada 12.jūnijā (prot. Nr. 27, 1.¤)

Noteikumi par valsts fondēto pensiju shēmas darbības pārskatu

Izdoti saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likuma 10.panta pirmās daļas 6.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek sastādīts gada pārskats par valsts fondēto pensiju shēmas (turpmāk - shēma) darbību.

2. Bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība "Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra" (turpmāk - aģentūra) atbilstoši Valsts fondēto pensiju likumam, šiem noteikumiem, Latvijas Republikas grāmatvedības standartiem un citiem normatīvajiem aktiem (līdz Latvijas Republikas grāmatvedības standartu pieņemšanai - atbilstoši Starptautiskajiem grāmatvedības standartiem) sagatavo shēmas darbības pārskatu par katru tās darbības gadu.

3. Shēmas darbības gada pārskatā (turpmāk - gada pārskats) lietotā naudas vienība ir Latvijas Republikas naudas vienība - lats. Gada pārskatu sagatavo latviešu valodā.

4. Gada pārskatu iesniedz Labklājības ministrijā, un tas ir publiski pieejams. Ne vēlāk kā mēnesi pēc gada pārskata apstiprināšanas aģentūra iesniedz publicēšanai laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" gada pārskata un zvērināta revidenta atzinuma norakstu. Shēmas līdzekļu kustības pārskatu, shēmas līdzekļu pārskatu un zvērināta revidenta atzinumu laikraksts "Latvijas Vēstnesis" publicē pilnībā.

II. Shēmas pārskata periods

5. Pārskata periods aptver 12 mēnešus (parasti kalendāra gadu). Tas sakrīt ar aģentūras pārskata gadu.

6. Pārskata periodu var mainīt, pārskata pielikumā sniedzot attiecīgu pamatojumu.

7. Ja tiek mainīts jau esoša shēmas darbības pārskata gada sākums, pārskata periods nedrīkst būt garāks par 12 mēnešiem.

III. Prasības gada pārskatā ietvertajai informācijai

8. Gada pārskats sniedz patiesu un skaidru priekšstatu par shēmas pārvaldi, tās finansiālo stāvokli, ieņēmumiem un izdevumiem, veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām (turpmāk - iemaksas) un līdzekļu pārskaitījumiem, shēmas dalībnieku kustību, kā arī par shēmas dalībnieku kontu uzskaites atbilstību normatīvo aktu prasībām.

9. Ja atbilstoši šiem noteikumiem sastādītajā gada pārskatā ietvertā informācija nedod patiesu un pietiekami skaidru priekšstatu par shēmu, aģentūra sniedz papildu informāciju gada pārskata pielikumā.

10. Lai par shēmu sniegtu patiesu un skaidru priekšstatu atbilstoši šo noteikumu 8.punktam, izņēmuma gadījumos aģentūra var atkāpties no atsevišķām šo noteikumu prasībām, katru šādu atkāpi paskaidrojot gada pārskata pielikumā, norādot tās būtību, iemeslu un ietekmi uz shēmas gada pārskatu, kā arī izraudzīto metodi.

IV. Gada pārskata daļas

11. Gada pārskatu kā vienotu kopumu veido:

11.1. aģentūras vadības ziņojums;

11.2. shēmas darbības apskats;

11.3. ziņojums par aģentūras vadības atbildību;

11.4. shēmas līdzekļu kustības pārskats;

11.5. shēmas līdzekļu pārskats;

11.6. shēmas dalībnieku kustības pārskats;

11.7. pielikums.

12. Gada pārskatā norāda šādu papildu informāciju par shēmas darbību:

12.1. iespējas saņemt citu ar shēmas darbību saistītu dokumentāciju un citus pārskatus;

12.2. iespējas saņemt valsts fondēto pensiju (turpmāk - fondētā pensija);

12.3. norādi par jautājumu un ierosinājumu adresēšanu.

13. Shēmas līdzekļu kustības pārskatu, shēmas līdzekļu pārskatu un shēmas dalībnieku kustības pārskatu sastāda atbilstoši šo noteikumu 38., 48. un 59.punktā noteiktajām prasībām.

14. Šo noteikumu 38., 48. un 59.punktā noteiktos posteņus atspoguļo katru atsevišķi norādītajā secībā. Ar arābu cipariem apzīmētos posteņus ir atļauts sadalīt sīkāk. Ar šiem cipariem apzīmētus jaunus posteņus var pievienot atbilstoši shēmas īpatnībām, ja to saturs nav ietverts kādā jau esošajā postenī.

15. Ar arābu cipariem apzīmētos posteņus var apvienot, ja to summas ir nenozīmīgas vai šāds apvienojums rada lielāku skaidrību. Apvienotos posteņus detalizē gada pārskata pielikumā.

16. Gada pārskatā katram shēmas līdzekļu kustības pārskata postenim, līdzekļu pārskata postenim un dalībnieku kustības pārskata postenim, kā arī šo noteikumu 14.punktā minētajiem papildinājumiem norādāmi arī attiecīgie iepriekšējā gada pārskata rādītāji. Ja šie rādītāji nav salīdzināmi, tos skaidro gada pārskata pielikumā.

17. Shēmas līdzekļu kustības pārskata, līdzekļu pārskata un dalībnieku kustības pārskata posteņi, kuros nav skaitļu (summas), ir jāuzrāda tad, ja iepriekšējā gada pārskatā ir bijis attiecīgs postenis ar summu.

V. Gada pārskata noformēšana un parakstīšana

18. Gada pārskatu paraksta aģentūras valdes priekšsēdētājs un apstiprina aģentūras valsts pilnvarnieks.

19. Aģentūra ne vēlāk kā mēnesi pēc gada pārskata apstiprināšanas un ne vēlāk kā septiņus mēnešus pēc pārskata gada beigām iesniedz Labklājības ministrijā apstiprinātu gada pārskatu kopā ar zvērināta revidenta atzinumu.

VI. Gada pārskata sagatavošanā izmantojamā informācija

20. Gada pārskats kā vienots kopums tiek sastādīts, pamatojoties uz:

20.1. grāmatvedības un finansu informāciju par aģentūras rīcībā esošajiem shēmas līdzekļiem un darbībām ar tiem;

20.2. informāciju par shēmas līdzekļu pārvaldīšanu (saņemta no shēmas līdzekļu pārvaldītājiem revidētos gada pārskatos par shēmas līdzekļu pārvaldīšanu un līdzekļu pārvaldītāju gada pārskatos);

20.3. informāciju par dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) pakalpojumiem (saņemta no apdrošinātājiem).

21. Sagatavojot gada pārskatu, izmanto revidētus no shēmas līdzekļu pārvaldītājiem saņemtus gada pārskatus par shēmas līdzekļu pārvaldīšanu, kas ir sagatavoti Finansu un kapitāla tirgus komisijas noteiktajā kārtībā un kurus līdzekļu pārvaldītāji iesniedz aģentūrā ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc shēmas pārskata gada beigām.

22. Ja kādā no gada pārskatā iekļautajiem gada pārskatiem par shēmas līdzekļu pārvaldīšanu, revidenta atzinumā vai turētājbankas ziņojumā ir piezīmes, tad aģentūra gada pārskata pielikumā sniedz nepieciešamo informāciju, lai šo pārskatu lietotājs varētu spriest par minēto piezīmju ietekmi uz gada pārskatu kopumā.

23. Sagatavojot gada pārskatu, aģentūra apņemas shēmas dalībnieku interesēs nodrošināt vienādu attieksmi pret visiem līdzekļu pārvaldītājiem un vienādas prasības informācijas atspoguļošanā, tādējādi sekmējot līdzekļu pārvaldītāju darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos.

24. Gada pārskatā aģentūrai ir aizliegts izteikt gada pārskatu lietotājiem jebkādus ieteikumus, viedokļus, rekomendācijas par jebkura līdzekļu pārvaldītāja darbību, tā iespējamām priekšrocībām vai trūkumiem.

VII. Aģentūras vadības ziņojums un shēmas darbības apskats

25. Aģentūras vadība ziņojumā sniedz kopsavilkumu par shēmas darbību un darbības rezultātiem pārskata periodā, kā arī informāciju par tiem apstākļiem, kas ir nozīmīgi, lai novērtētu shēmas līdzekļus, finansiālo stāvokli un pārskata perioda finansu rezultātus. Aģentūras vadība sniedz informāciju arī par būtiskiem notikumiem kopš pārskata perioda beigām un par turpmāko shēmas darbību un attīstību. Aģentūras vadības ziņojumu paraksta aģentūras valdes priekšsēdētājs.

26. Shēmas darbības apskatā iekļauj analītiskas un statistiskas informācijas apkopojumu, kas sniedz patiesu un skaidru priekšstatu par visiem shēmas darbības aspektiem pārskata periodā. Statistisko informāciju sniedz dinamikā, ietverot informāciju par iepriekšējiem periodiem.

27. Shēmas darbības apskatā galvenās daļas ir:

27.1. shēmas darbība;

27.2. informācija par shēmas dalībniekiem;

27.3. shēmas līdzekļu pārvaldītāji un turētājbankas;

27.4. shēmas ieguldījumu plānu darbības rezultāti.

28. Sadaļā "Shēmas darbība" ietverama šāda informācija:

28.1. shēmas darbības mērķis un aģentūras loma shēmas darbības nodrošināšanā;

28.2. shēmas administrēšana, tai skaitā aģentūras administrēšanas izdevumi, kas saistīti ar shēmu, un to analīze;

28.3. pārmaiņas shēmas darbībā, ja tādas ir notikušas pārskata gadā.

29. Sadaļā "Informācija par shēmas dalībniekiem" ietverama šāda informācija:

29.1. shēmas dalībnieku analīze pēc dzimuma un vecuma;

29.2. shēmas dalībnieku līdzekļu pārvaldītāju izvēles analīze;

29.3. pārskata periodā veikto iemaksu analīze;

29.4. komentāri par dalībnieku kustību pārskata periodā;

29.5. to shēmas dalībnieku analīze, kas pensionējušies pārskata periodā;

29.6. pārskata periodā veikto izmaksu analīze;

29.7. shēmas dalībnieku vidējā pensijas kapitāla izmaiņu analīze pārskata periodā.

30. Sadaļā "Shēmas līdzekļu pārvaldītāji un turētājbankas" ietverama šāda informācija:

30.1. shēmas līdzekļu pārvaldīšanas procesa apraksts;

30.2. shēmas līdzekļu pārvaldīšanas uzraudzība, kā arī informācija par būtiskiem ieguldīšanas ierobežojumu pārkāpumiem pārskata periodā un veiktajiem pasākumiem to novēršanai;

30.3. būtiskākās izmaiņas pārskata periodā, līdzekļu pārvaldītāju un turētājbanku maiņa;

30.4. informācija par shēmas darbībā iesaistītajiem līdzekļu pārvaldītājiem;

30.5. informācija par shēmas darbībā iesaistītajām turētājbankām.

31. Sadaļā "Shēmas ieguldījumu plānu darbības rezultāti" ietverama šāda informācija:

31.1. ieguldījumu plānu ieguldījumu analīze, izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata periodu;

31.2. shēmas ieguldījumu plānu darbības rezultātu (aktīvu apjoma, ienesīguma) analīze pārskata periodā, izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējiem pārskata periodiem;

31.3. ieguldījumu plānu līdzekļu analīze uz pārskata perioda beigām, tai skaitā informācija par būtisku shēmas līdzekļu koncentrāciju (ieguldījumi viena veida aktīvos vairāk nekā 5 % apmērā no kopējiem ieguldījumu plānu aktīviem);

31.4. ieguldījumu pārvaldes izdevumu analīze, tai skaitā informācija par atlīdzības noteikumiem shēmas līdzekļu pārvaldītājiem un turētājbankām;

31.5. shēmas darbības makroekonomisko aspektu analīze (shēmas līdzekļi salīdzinājumā ar iekšzemes kopproduktu un citiem rādītājiem).

32. Labklājības ministrija var pieprasīt aģentūrai iekļaut shēmas darbības apskatā papildu informāciju, ja tas nepieciešams patiesam un skaidram priekšstatam par shēmu un shēmas pārraudzību.

VIII. Ziņojums par aģentūras vadības atbildību

33. Ziņojumā par aģentūras vadības atbildību (turpmāk - ziņojums) apliecināma aģentūras valdes atbildība par gada pārskata sagatavošanu un patiesa un skaidra priekšstata sniegšanu par shēmas pārvaldi, tās finansiālo stāvokli, ieņēmumiem un izdevumiem, veiktajām iemaksām un līdzekļu pārskaitījumiem, kā arī par shēmas dalībnieku kontu uzskaites atbilstību normatīvo aktu prasībām.

34. Ziņojumā aģentūras valde apstiprina, ka, sastādot gada pārskatus, izmantotas un konsekventi lietotas atbilstošas grāmatvedības metodes. Valde apstiprina, ka gada pārskatu sastādīšanā ir ievēroti normatīvie akti, kas regulē shēmas grāmatvedības uzskaiti un shēmas gada pārskatu sastādīšanu.

35. Ziņojumā aģentūras valde apstiprina, ka tā ir atbildīga par atbilstošu grāmatvedības uzskaiti, par aģentūras rīcībā esošo shēmas līdzekļu saglabāšanu, par krāpšanas un citas negodīgas rīcības novēršanu, kā arī par shēmas darbības atbilstību Valsts fondēto pensiju likumam un citiem normatīvajiem aktiem.

36. Ziņojumā aģentūras valde norāda, ka gada pārskatus par shēmas līdzekļu pārvaldīšanu ir sagatavojuši un par to ir atbildīgi līdzekļu pārvaldītāji, kuri pārvalda attiecīgos ieguldījumu plānus. Aģentūras valde ir atbildīga par shēmas līdzekļu pārvaldītāju un apdrošinātāju sniegtās informācijas precīzu apkopojumu un atspoguļojumu gada pārskatā.

37. Ziņojumu paraksta aģentūras valdes priekšsēdētājs.

IX. Shēmas līdzekļu kustības pārskats un norādījumi par atsevišķiem shēmas līdzekļu kustības pārskata posteņiem

38. Shēmas līdzekļu kustības pārskats atspoguļo iemaksas, no kurām tiek veikti atskaitījumi aģentūras izdevumiem shēmas administrēšanai, izmaksas, kā arī ieņēmumus un izdevumus no darbības ar ieguldījumiem atbilstoši šādām sadaļām:

I. Līdzekļu iemaksas un izmaksātais pensijas kapitāls

1. Līdzekļu iemaksas.

2. Atskaitījumi aģentūrai shēmas administrēšanai no veiktajām iemaksām.

3. Neto līdzekļu iemaksas pārskata periodā (starpība starp 1. un 2.rindu).

4. Izmaksātais pensijas kapitāls sadalījumā pa izmaksu veidiem.

5. Neto shēmas līdzekļu iemaksas un izmaksātais pensijas kapitāls (starpība starp 3. un 4.rindu).

II. Shēmas līdzekļu ieguldīšana

6. Ieguldījumu ieņēmumi.

7. Ieguldījumu pārvaldes izdevumi.

8. Nodokļi un nodevas.

9. Ieguldījumu pārvērtēšanas rezultāts (neto).

10. Shēmas līdzekļu ieguldīšanas rezultāts (6., 7., 8. un 9.rindas summa).

11. Neto ieņēmumi pārskata periodā (5. un 10.rindas summa).

III. Shēmas līdzekļi pārskata perioda sākumā

IV. Shēmas līdzekļi pārskata perioda beigās

39. Postenī "Līdzekļu iemaksas" norāda par shēmas dalībniekiem veicamās iemaksas fondētās pensijas kapitālā attiecīgajā pārskata periodā.

40. Postenī "Atskaitījumi aģentūrai shēmas administrēšanai no veiktajām iemaksām" norāda aģentūras izmaksas, kas saistītas ar shēmas administrēšanu (detalizētāk tiek atspoguļotas gada pārskatu pielikumā).

41. Postenī "Izmaksātais pensijas kapitāls sadalījumā pa izmaksu veidiem" norāda pensijas kapitāla maksājumus, detalizējot tos kā izmaksas dalībniekiem, kas, sasniedzot pensijas vecumu, uzkrāto fondētās pensijas kapitālu pievienojuši pensijas kapitālam, kura veidošanos nosaka likums "Par valsts pensijām" (turpmāk - nefondētais pensijas kapitāls), izmaksas dalībniekiem, kas, sasniedzot pensijas vecumu, iegādājušies dzīvības apdrošināšanas polisi, un izmaksas dalībnieka nāves dēļ. Šie posteņi, ja nepieciešams, detalizētāk tiek atspoguļoti gada pārskatu pielikumā.

42. Postenī "Ieguldījumu ieņēmumi" norāda ieņēmumus no ieguldījumu plānu aktīviem (dividendes, procentu ieņēmumi un citi ieņēmumi), kas, ja nepieciešams, detalizētāk tiek atspoguļoti gada pārskatu pielikumā.

43. Postenī "Ieguldījumu pārvaldes izdevumi" norāda atlīdzību līdzekļu pārvaldītājiem, revidentiem, turētājbankām, kā arī citus ieguldījumu plānu aktīvu pārvaldes izdevumus.

44. Postenī "Nodokļi un nodevas" norāda tos nodokļus un nodevas, kuri ir attiecināmi uz ieguldījumu plānu darbību.

45. Postenī "Ieguldījumu pārvērtēšanas rezultāts (neto)" norāda nerealizētos un realizētos ieņēmumus no ieguldījumu pārvērtēšanas un darījumiem ar ieguldījumiem.

46. Šo noteikumu 42., 43., 44. un 45.punktā minētā informācija tiek iegūta no shēmas līdzekļu pārvaldītāju sagatavotajiem gada pārskatiem par shēmas līdzekļu pārvaldīšanu.

47. Postenis "Shēmas līdzekļi pārskata perioda beigās" ir vienāds ar shēmas līdzekļu pārskata posteni "Shēmas dalībnieku pensijas kapitāls" (48.punkts).

X. Shēmas līdzekļu pārskats un norādījumi par atsevišķiem shēmas līdzekļu pārskata posteņiem

48. Shēmas līdzekļus atspoguļo pēc to sadalījuma pa ieguldījumu plāniem, kas ir līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā un aģentūras rīcībā, atbilstoši šādām sadaļām:

I. Aktīvi

1. Līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā esošie shēmas līdzekļi.

2. Aģentūras rīcībā esošie shēmas līdzekļi.

II. Shēmas saistības

III. Shēmas neto aktīvi

IV. Shēmas dalībnieku pensijas kapitāls

49. Postenī "Līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā esošie shēmas līdzekļi" norāda līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā esošos shēmas līdzekļus sadalījumā pa attiecīgajiem ieguldījumu plāniem.

50. Postenim "Līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā esošie shēmas līdzekļi ieguldījumu plānos" gada pārskata pielikumā norāda katra shēmas ieguldījumu plāna procentuālo īpatsvaru no kopējiem shēmas līdzekļiem ieguldījumu plānos. Ieguldījumu plānus sagrupē pēc ieguldījumu politikas līdzīgās (piemēram, valūta, ģeogrāfiskais reģions, tautsaimniecības nozare) ieguldījumu plānu kategorijās un norāda katras kategorijas procentuālo īpatsvaru no kopējiem shēmas līdzekļiem ieguldījumu plānos, kā arī norāda attiecīgās ieguldījumu plānu kategorijas procentuālo īpatsvaru iepriekšējā periodā.

51. Postenim "Līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā esošie shēmas līdzekļi" gada pārskata pielikumā analizē shēmas ieguldījumu plānu neto aktīvu kustību pa ieguldījumu plāniem pārskata periodā, kā arī shēmas ieguldījumu plānu daļu kustību pa ieguldījumu plāniem pārskata periodā un katra ieguldījumu plāna neto ienesīgumu pārskata periodā.

52. Postenim "Līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā esošie shēmas līdzekļi" gada pārskata pielikumā detalizēti analizē kopējos ieguldījumu plānu līdzekļus un ieguldījumu plānu līdzekļus Latvijā pa ieguldījumu plāniem.

53. Postenim "Līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā esošie shēmas līdzekļi" gada pārskata pielikumā detalizēti analizē shēmas līdzekļu ieguldījumu kustību plānos pārskata periodā (shēmas līdzekļu atlikums uz perioda sākumu, iegāde perioda laikā, realizēts perioda laikā, ieguldījumu vērtības maiņa perioda laikā, shēmas līdzekļu atlikums uz perioda beigām).

54. Postenim "Līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā esošie shēmas līdzekļi" gada pārskata pielikumā detalizēti analizē shēmas līdzekļu ieguldījumu plānos pēc ieguldījumu ģeogrāfiskā izvietojuma (Latvija, Igaunija un Lietuva, OECD valstis, citas valstis).

55. Postenim "Līdzekļu pārvaldītāju pārvaldījumā esošie shēmas līdzekļi" gada pārskata pielikumā detalizēti analizē shēmas līdzekļu ieguldījumu plānos pēc ieguldījumu valūtām (lati, ASV dolāri, eiro, citas valūtas).

56. Postenī "Aģentūras rīcībā esošie shēmas līdzekļi" norāda shēmas aktīvus, kas atrodas aģentūras rīcībā, tai skaitā aģentūras veiktos maksājumus ieguldījumu plānos līdz apstiprinājuma saņemšanai par naudas līdzekļu ieskaitīšanu ieguldījumu plānos.

57. Postenī "Shēmas saistības" norāda ar shēmas administrēšanu saistītās saistības, kā arī pārskata periodā veicamos, bet vēl neizmaksātos maksājumus pensionētajiem shēmas dalībniekiem.

58. Postenī "Shēmas dalībnieku pensijas kapitāls" norāda shēmas dalībnieku uzkrāto fondētās pensijas kapitālu. Postenis ir vienāds ar shēmas līdzekļu kustības pārskata posteni "Shēmas līdzekļi pārskata perioda beigās" (38.punkts).

XI. Shēmas dalībnieku kustības pārskats un norādījumi par shēmas dalībnieku kustības pārskatu

59. Dalībnieku kustības pārskatā norāda informāciju par shēmas dalībnieku kustību pārskata perioda laikā:

I. Shēmas dalībnieku skaits pārskata perioda sākumā

1. Shēmas dalībnieki, kuri shēmai pakļauti obligāti.

2. Shēmas dalībnieki, kuri shēmai pakļauti brīvprātīgi.

II. No jauna reģistrētie dalībnieki pārskata periodā

1. Shēmas dalībnieki, kuri shēmai pakļauti obligāti.

2. Shēmas dalībnieki, kuri shēmai pakļauti brīvprātīgi.

III. Dalībnieki, kas izstājušies no shēmas pārskata periodā

1. Sasniedzot pensijas vecumu, iegādājušies dzīvības apdrošināšanas polisi.

2. Sasniedzot pensijas vecumu, fondētās pensijas kapitālu pievienojuši nefondētās pensijas kapitālam.

3. Dalībnieka nāves dēļ.

IV. Shēmas dalībnieku skaits pārskata perioda beigās

1. Shēmas dalībnieki, kuri shēmai pakļauti obligāti.

2. Shēmas dalībnieki, kuri shēmai pakļauti brīvprātīgi.

60. Postenim "Ieguldījumu plānu dalībnieku kustības analīze" gada pārskata pielikumā detalizēti analizē shēmas dalībnieku kustību pa ieguldījumu plāniem pārskata periodā.

XII. Gada pārskata posteņu novērtēšana

61. Gada pārskata posteņus novērtē atbilstoši šādiem grāmatvedības principiem:

61.1. pieņem, ka shēma darbosies arī turpmāk;

61.2. izmanto tās pašas novērtēšanas metodes, kas izmantotas iepriekšējā pārskata gadā;

61.3. novērtēšanā ievēro piesardzīguma principu un šādus nosacījumus:

61.3.1. pārskatā iekļauj tikai līdz pārskata datumam iegūtos ieņēmumus;

61.3.2. ņem vērā visas paredzamās riska summas un zaudējumus, kas radušies pārskata gadā vai iepriekšējos gados, arī tad, ja tie kļuvuši zināmi laikposmā starp pārskata datumu un gada pārskata sastādīšanas dienu;

61.3.3. ņem vērā visas vērtības samazināšanās un nolietojuma summas neatkarīgi no tā, vai pārskata periodā ieņēmumi pārsnieguši izdevumus vai izdevumi - ieņēmumus;

61.4. līdzekļu kustības pārskatā ietver ar pārskata gadu saistītos ieņēmumus un izmaksas neatkarīgi no maksājuma datuma un rēķina saņemšanas vai izrakstīšanas datuma. Izmaksas saskaņo ar ieņēmumiem attiecīgajos pārskata periodos;

61.5. aktīva un saistību posteņu sastāvdaļas novērtē atsevišķi;

61.6. shēmas līdzekļu vērtība pārskata perioda sākumā saskan ar iepriekšējā perioda shēmas līdzekļu vērtību perioda beigās;

61.7. norāda visus posteņus, kuri būtiski ietekmē gada pārskata lietotāju novērtējumu vai lēmumu pieņemšanu. Var nenorādīt maznozīmīgus posteņus, kuri būtiski nemaina gada pārskatu, bet padara to pārāk detalizētu. Šajā gadījumā līdzekļu kustības pārskatā, līdzekļu pārskatā, dalībnieku kustības pārskatā norādāmi apvienoti posteņi, bet to detalizējums sniedzams pielikumā;

61.8. darījumus, kas attiecas uz shēmas līdzekļiem, iegrāmato un norāda gada pārskatā, ņemot vērā to ekonomisko saturu un būtību.

62. Ja, ievērojot šo noteikumu 61.punktā minētos nosacījumus, rodas pretrunas, atsevišķus darījumus vai notikumus novērtē, ievērojot piesardzīguma principu, ar kuru saskaņā ieņēmumi tiek norādīti tikai tad, kad tie jau ir iegūti vai to ieguve droši paredzama, bet izdevumi tiek reģistrēti jau tad, kad paredzama to iespējamība.

63. Sagatavojot gada pārskatu, aģentūra drīkst neievērot šo noteikumu 61.punkta nosacījumus tikai pamatotu iemeslu dēļ, kuru būtību un ietekmi uz shēmas finansiālo stāvokli un darbības rezultātiem paskaidro gada pārskata pielikumā, kā arī norāda, kā tas ietekmēs shēmas aktīvus un saistības, finansiālo stāvokli un finansu rezultātus.

64. Gada pārskatā aktīvus vai saistības norāda pēc vērtības, kuru nedrīkst samazināt, atskaitot no aktīva vērtības saistības vērtību vai atskaitot no saistības vērtības aktīva vērtību, izņemot gadījumus, kad aģentūrai ir juridiski pamatotas tiesības šādai aktīvu vai saistību vērtības samazināšanai.

XIII. Gada pārskatu pielikumā ietveramā informācija

65. Gada pārskatu pielikumā sniedz paskaidrojošu informāciju par posteņu saturu, kā arī citu informāciju, kas ir būtiski ietekmējusi vai var būtiski ietekmēt shēmas dalībnieku pensijas kapitāla vērtību un shēmas finansiālā stāvokļa novērtēšanu.

66. Gada pārskatu pielikumā norāda visu šajos noteikumos pieprasīto nepieciešamo informāciju un pārskatu sagatavošanā izmantotos grāmatvedības uzskaites principus, kā arī jebkuru citu informāciju, kas ir nepieciešama, lai gada pārskati sniegtu patiesu un skaidru priekšstatu par shēmas darbību.

67. Papildus šajos noteikumos minētajām gada pārskata sastāvdaļām aģentūrai ir tiesības gada pārskatu pielikumā sniegt citu informāciju, kas ir saistīta ar shēmas darbību.

XIV. Noslēguma jautājumi

68. Shēmas pirmais pārskata periods var aptvert īsāku laikposmu nekā 12 mēneši, lai shēmas pārskata perioda beigas sakristu ar aģentūras pārskata perioda beigām.

69. Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.jūliju.

Ministru prezidenta vietā -
kultūras ministre K.Pētersone

Finansu ministrs G.BĒRZIŅŠ

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par valsts fondēto pensiju shēmas darbības pārskatu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 235Pieņemts: 12.06.2001.Stājas spēkā: 01.07.2001.Zaudē spēku: 19.03.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 93, 15.06.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
25360
01.07.2001
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"