Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.836

Rīgā 2012.gada 11.decembrī (prot. Nr.70 9.§)

Grozījums Ministru kabineta 2010.gada 1.jūnija noteikumos Nr.501 "Kārtība, kādā gadskārtējā valsts budžeta likumprojektā iekļauj pieprasījumus valsts vārdā sniedzamajiem galvojumiem, un galvojumu sniegšanas un uzraudzības kārtība"

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un
finanšu vadību 19.1 pantu un 37.panta otro daļu

1. Izdarīt Ministru kabineta 2010.gada 1.jūnija noteikumos Nr.501 "Kārtība, kādā gadskārtējā valsts budžeta likumprojektā iekļauj pieprasījumus valsts vārdā sniedzamajiem galvojumiem, un galvojumu sniegšanas un uzraudzības kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 99.nr.) grozījumu un izteikt VII nodaļu šādā redakcijā:

"VII. Valsts vārdā sniegtie galvojumi par studiju kredītu un studējošo kredītu

42. Divas nedēļas pirms šo noteikumu 3.punktā minētā vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvara izstrādes Izglītības un zinātnes ministrija iesniedz Finanšu ministrijā informāciju par studiju un studējošo kreditēšanai nepieciešamā valsts galvojuma apmēru, pievienojot pamatojumu (prognozējamais studentu skaits, kas pieteiksies studiju un studējošo kredītiem, prognozējamais kredīta apmērs vienam studentam, iepriekšējos gados izsniegto valsts galvojumu izpildes tendences). Finanšu ministrija nepieciešamo valsts galvojuma apmēru pēc izvērtēšanas iekļauj šo noteikumu 3.punktā minētajā galvojumu maksimāli pieļaujamajā limitā.

43. Kredītiestādes, kuras studējošajiem izsniedz studiju kredītus un studējošā kredītus no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, nosaka izsolē par tiesībām veikt studiju un studējošo kreditēšanu ar valsts vārdā sniegtu galvojumu (turpmāk - izsole).

44. Izsolē tiek izsolītas tiesības izsniegt kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu atbilstoši kredītiestādes solītajai procentu likmei.

45. Izsolē atsevišķi tiek izsolītas tiesības izsniegt studiju kredītus un studējošā kredītus.

46. Vienu darbdienu pirms izsoles finanšu ministrs nosaka maksimāli pieļaujamo likmes apmēru studiju un studējošo kredītiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu.

46.1 Šo noteikumu 46.punktā minētās likmes nav publiski pieejamas izsoles dalībniekiem.

46.2 Ja izsoles dalībnieku nosolītās procentu likmes atbilstošajam kredītu veidam pārsniedz šo noteikumu 46.punktā minēto likmi, izsole tiek izbeigta bez rezultātiem un rīkota atkārtoti.

46.3 Pēc izsoles starp Finanšu ministriju un izsoles dalībnieku, kurš izsolē ieguvis tiesības veikt studiju un studējošo kreditēšanu ar valsts vārdā sniegtu galvojumu (turpmāk - kredītiestāde), tiek slēgts galvojuma līgums par kopējo apmēru, kas noteikts likumā par valsts budžetu attiecīgajam gadam, un starp Finanšu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju un kredītiestādi tiek slēgts galvojuma apkalpošanas līgums par studiju un studējošā kreditēšanas galvojuma līguma apkalpošanu un uzraudzību.

46.4 Galvojuma saistības par studējošo saistībām stājas spēkā dienā, kad izglītības un zinātnes ministrs ir apstiprinājis kredīta ņēmēju kopsavilkuma sarakstu, kopsavilkuma sarakstā norādītajā apmērā.

46.5 Izglītības un zinātnes ministrija piecu darbdienu laikā pēc kredīta ņēmēju kopsavilkuma saraksta parakstīšanas iesniedz to Finanšu ministrijā.

46.6 Izglītības un zinātnes ministrija kredīta ņēmēju kopsavilkuma sarakstā norāda šādu informāciju:

46.6 1. kredīta ņēmēji;

46.6 2. kredīta summa;

46.6 3. galvinieki (fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai pašvaldības nosaukums un nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs) vai informācija par ķīlu (vērtspapīriem norāda to nosaukumu, skaitu un tirgus vērtību, nekustamajam īpašumam - tirgus vērtību).

46.7 Finanšu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un kredītiestāde 10 dienas pirms saimnieciskā gada beigām precizē izmantotā valsts galvojuma apmēru un noslēdz papildu vienošanos pie saimnieciskā gada sākumā noslēgtā galvojuma un galvojuma apkalpošanas līguma par izmantoto valsts galvojuma apmēru studiju un studējošo kreditēšanai.

46.8 Kredītiestāde administrē kredītus un veic neatmaksāto kredītu piedziņu, ja kredīta ņēmējs un galvinieki - fiziska persona vai pašvaldība - pēc kredītlīgumā par kredītu saņemšanu no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts galvojumu norādītā termiņa notecējuma labprātīgi neatmaksā kredīta summu.

46.9 Kredītiestāde veic visas kreditoram normatīvajos aktos noteiktās darbības līdz brīdim, kad ar tiesas nolēmumu par saistību dzēšanu ir izbeigta kredīta ņēmēja saistību dzēšanas procedūra, kuras rezultātā tiesa ir atbrīvojusi kredīta ņēmēju no valsts galvotā kredīta saistībām, ja valsts galvotā kredīta atmaksas periodā kredīta ņēmējam ar tiesas nolēmumu ir pasludināts maksātnespējas process un galvinieks - fiziska persona - pēc kredītlīgumā par kredītu saņemšanu no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts galvojumu norādītā termiņa notecējuma neatmaksā kredīta summu un ja galvinieka - fiziskas personas - rīcībā nav mantas un ienākumu, uz kuriem vērst piedziņu, lai segtu kredītņēmēja saistības, ko apliecina zvērināta tiesu izpildītāja kredītiestādei atpakaļ izsniegtais izpildu dokuments, pēc kura piedziņa nav izdarīta vai ir izdarīta nepilnīgi.

46.10 Kredītiestāde saskaņā ar kredītlīgumu veic neatmaksāto kredītu piedziņu tad, ja valsts, izpildot noslēgtā galvojuma līguma saistības, ir segusi kredīta ņēmēja parādu kredītiestādei.

46.11 Lai nodrošinātu neatmaksāto kredītu piedziņu, kredītiestāde:

46.11 1. iesniedz prasības pieteikumu tiesā un samaksā visus tiesāšanās izdevumus;

46.11 2. pieprasa un saņem izpildu rakstu tiesā;

46.11 3. iesniedz tiesu izpildītājam izpildu rakstu izpildei;

46.11 4. ja tiesu izpildītājs saskaņā ar normatīvajiem aktiem izpildu rakstu ir izsniedzis atpakaļ kredītiestādei, reizi gadā izpildu rakstu atkārtoti iesniedz tiesu izpildītājam izpildei;

46.11 5. reizi ceturksnī iesniedz Valsts kasē informāciju par veiktajām piedziņas darbībām, norādot datumu, kad izsniegts izpildu raksts, datumu, kad izpildu raksts iesniegts tiesu izpildītājam, datumu, kad tiesu izpildītājs saskaņā ar normatīvajiem aktiem izpildu rakstu izsniedzis atpakaļ kredītiestādei, izpildu raksta atpakaļ izsniegšanas iemeslu un datumu, kad izpildu raksts atkārtoti iesniegts tiesu izpildītājam piedziņas darbību veikšanai."

2. Noteikumi stājas spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministra vietā -
zemkopības ministre L.Straujuma

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Ministru kabineta 2010.gada 1.jūnija noteikumos Nr.501 "Kārtība, kādā gadskārtējā .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 836Pieņemts: 11.12.2012.Stājas spēkā: 01.01.2013.Zaudē spēku: 31.07.2014.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 197, 14.12.2012. OP numurs: 2012/197.11
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
253415
01.01.2013
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"