Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr.576

Rīgā 2012.gada 21.augustā (prot. Nr.48 23.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 8.septembra noteikumos Nr.723 "Noteikumi par prasībām kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem darba aizsardzības jautājumos un kompetences novērtēšanas kārtību"

Izdoti saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 9.panta sesto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2008.gada 8.septembra noteikumos Nr.723 "Noteikumi par prasībām kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem darba aizsardzības jautājumos un kompetences novērtēšanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 143.nr.; 2010, 167.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu tekstā saīsinājumus un skaitļus "LVS EN ISO/IEC 17024:2004" ar saīsinājumiem un skaitļiem "LVS EN ISO/IEC 17024:2005".

2. Aizstāt noteikumu tekstā vārdu ''pretendents'' (attiecīgā locījumā) ar vārdu ''kandidāts'' (attiecīgā locījumā).

3. Papildināt 2.punktu aiz vārda "vienošanos" ar vārdiem "(izņemot darba līgumu)".

4. Aizstāt 3.punktā vārdus "citu uzņēmuma darba devēja norīkotu nodarbināto" ar vārdiem "par darba aizsardzību atbildīgo darbinieku".

5. Aizstāt 4.punktā vārdus "citam darba devēja norīkotam nodarbinātajam" ar vārdiem "par darba aizsardzību atbildīgajam darbiniekam".

6. Izteikt 11.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

''11. Pēc šo noteikumu 10.punktā minētā termiņa beigām darba aizsardzības vecākais speciālists (turpmāk - kandidāts), lai iegūtu kompetenta speciālista sertifikātu, kas apliecina personas kompetenci darba aizsardzības jautājumos (turpmāk - kompetenta speciālista sertifikāts), vēršas personāla sertificēšanas institūcijā, kas ir akreditēta sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā atbilstoši standarta LVS EN ISO/IEC 17024:2005 "Atbilstības novērtēšana - Vispārīgās prasības personu sertificēšanas institūcijām" prasībām un par kuru Ekonomikas ministrija publicējusi paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" (turpmāk - personāla sertifikācijas institūcija), un iesniedz personāla sertifikācijas institūcijā iesniegumu un šādus dokumentus:''.

7. Aizstāt 11.3.apakšpunktā skaitli "100" ar skaitli "80".

8. Svītrot 11.4.apakšpunktu un 12.punktu.

9. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Sertifikācijas komisijas sastāvā ir personāla sertifikācijas institūcijas pārstāvis (komisijas priekšsēdētājs), kuram ir vismaz divu gadu praktiskā darba pieredze darba aizsardzības jomā, Latvijas Darba aizsardzības speciālistu asociācijas pārstāvis, kurš ir ieguvis augstāko izglītību darba aizsardzības jomā atbilstoši profesijas standartam "Darba aizsardzības vecākais speciālists", kā arī arodslimību ārsts, arodveselības ārsts vai arodveselības un arodslimību ārsts (turpmāk - arodveselības un arodslimību ārsts)."

10. Izteikt 20. un 21.punktu šādā redakcijā:

"20. Sertifikācijas komisijas sēdes sasauc komisijas priekšsēdētājs. Sertifikācijas komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās šo noteikumu 18.punktā minētie pārstāvji. Komisija pieņem lēmumus ar vienkāršu balsu vairākumu.

21. Ierodoties uz sertifikācijas eksāmenu, kandidāts uzrāda sertifikācijas komisijai personu apliecinošu dokumentu vai transportlīdzekļa vadītāja apliecību.''

11. Izteikt 25.punktu šādā redakcijā:

"25. Testa sagatavošanā personāla sertifikācijas institūcija izmanto Latvijas Darba aizsardzības speciālistu asociācijas apstiprinātos testa jautājumus (katram jautājumam ir ne mazāk kā trīs, bet ne vairāk kā pieci atbilžu varianti) un ievēro šādu jautājumu sadalījumu atbilstoši profesijas standartā "Darba aizsardzības vecākais speciālists" minētajām jomām:

25.1. darba aizsardzība un ar to saistītie normatīvie akti - pieci jautājumi;

25.2. apkārtējās vides aizsardzība un ar to saistītie normatīvie akti - viens jautājums;

25.3. ražošanā pielietojamo tehnoloģiju drošība - trīs jautājumi;

25.4. darba vides riska faktori un to ietekme uz nodarbināto drošību un veselību - trīs jautājumi;

25.5. darba vides riska faktoru noteikšana, mērīšana un novērtēšana - četri jautājumi;

25.6. darba procesā pielietojamie kolektīvie un individuālie aizsardzības līdzekļi - divi jautājumi;

25.7. darba ergonomikas pamati - divi jautājumi;

25.8. bīstamo vielu uzglabāšana un drošības pasākumi darbā ar tām - divi jautājumi;

25.9. pedagoģija - viens jautājums;

25.10. nelaimes gadījumu izmeklēšanas un cēloņu noteikšanas pamatprincipi - trīs jautājumi;

25.11. arodslimību cēloņu un sakarību noteikšana - trīs jautājumi;

25.12. darba tiesiskās attiecības un sociālais dialogs uzņēmumā - viens jautājums."

12. Izteikt 40.punktu šādā redakcijā:

"40. Personāla sertifikācijas institūcija mēneša laikā pēc kompetentā speciālista sertifikāta izsniegšanas nosūta Labklājības ministrijai informāciju par kompetento speciālistu (norāda kompetentā speciālista vārdu, uzvārdu, sertifikāta numuru un izdošanas datumu), kā arī mēneša laikā pēc kompetentā speciālista sertifikāta anulēšanas nosūta Labklājības ministrijai informāciju par personu, kurai sertifikāts ir anulēts (norāda personas vārdu, uzvārdu, anulētā sertifikāta numuru, izdošanas datumu un anulēšanas datumu)."

13. Aizstāt 41.punktā vārdus "Valsts darba inspekcija" ar vārdiem "Labklājības ministrija".

14. Izteikt 46.punkta ievaddaļu un 46.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"46. Kompetentā institūcija ir tiesīga veikt darba vides iekšējo uzraudzību uzņēmumos, ja tai ir piešķirts kompetentās institūcijas statuss un tā nodrošina šādu minimālo prasību izpildi:

46.1. tā nodrošina standartā LVS EN ISO 9001:2009 "Kvalitātes pārvaldības sistēmas. Prasības" noteiktās prasības, un tās kompetence darba aizsardzības jautājumos ir novērtēta atbilstoši šo noteikumu prasībām;''.

15. Aizstāt 47.1.apakšpunktā vārdus "valsts aģentūrā "Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs"" ar vārdiem "sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā".

16. Izteikt 48., 49. un 50.punktu šādā redakcijā:

''48. Komersants vai komersanta struktūrvienība, kura vēlas iegūt kompetentās institūcijas statusu (turpmāk - pretendents), savu tehnisko resursu izvērtēšanai sagatavo darba vides risku novērtēšanas aprakstu. Darba vides risku novērtēšanas aprakstā iekļauj arī aprakstu par darba vides faktoru mērījumu nodrošināšanu. Minēto procedūras aprakstu pretendents sertifikācijas procesā uzrāda šo noteikumu 49.punktā minētajai kvalitātes sistēmu sertifikācijas institūcijai.

49. Lai izpildītu šo noteikumu 46.1.apakšpunktā minētās prasības un apliecinātu savu kompetenci darba aizsardzības jautājumos, pretendents vēršas kvalitātes sistēmu sertifikācijas institūcijā, kas šajā jomā ir akreditēta sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā vai Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs atzītā akreditācijas institūcijā (turpmāk - kvalitātes sistēmu sertifikācijas institūcija).

50. Kvalitātes sistēmu sertifikācijas institūcija kompetences novērtēšanu darba aizsardzības jomā veic atbilstoši standarta LVS EN ISO 9001:2009 "Kvalitātes pārvaldības sistēmas. Prasības" un šo noteikumu prasībām.''

17. Papildināt noteikumus ar 50.1 punktu šādā redakcijā:

"50.1 Pretendenta kompetences novērtēšanā, kā arī šo noteikumu 54.punktā minētajā kompetentās institūcijas darbības pārbaudē piedalās kvalitātes sistēmu sertifikācijas institūcijas auditors, kas ieguvis profesionālo augstāko izglītību darba aizsardzībā atbilstoši profesijas standartam "Darba aizsardzības vecākais speciālists", vai arī kvalitātes sistēmu sertifikācijas institūcija nodrošina neatkarīga, ar pārbaudāmo kompetento institūciju vai pretendentu nesaistīta speciālista piedalīšanos, kurš ieguvis minēto profesionālo augstāko izglītību."

18. Izteikt 58. un 59.punktu šādā redakcijā:

"58. Pēc kvalitātes sistēmas sertifikāta iegūšanas pretendents iesniedz Labklājības ministrijā iesniegumu par kompetentās institūcijas statusa piešķiršanu (pielikums).

59. Pretendents šo noteikumu 58.punktā minētajam iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

59.1. kvalitātes sistēmu sertifikācijas institūcijas izsniegtu kvalitātes sistēmas sertifikātu (kopiju), kurā norādīta atbilstība šo noteikumu prasībām;

59.2. darba devēja apliecinājumu par šo noteikumu 69.punktā minēto speciālistu nodarbināšanu, norādot darba līgumu noslēgšanas datumu, numuru un termiņu;

59.3. šo noteikumu 69.punktā minēto speciālistu zināšanas un kompetenci apliecinošus dokumentus (kopijas), piemēram, universitātes diploma, sertifikātu kopijas (universitātes diploma kopiju var nepievienot, ja šo noteikumu 59.2.apakšpunktā minētajā darba devēja apliecinājumā vai citā dokumentā ir minēts diploma izdevējs, numurs un datums);

59.4. pierādījumus par institūcijas civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu ne mazāk kā 20000 latu apmērā, kas garantē kompetentās institūcijas kļūdas dēļ radušos zaudējumu segšanu;

59.5. ja kompetentās institūcijas statuss piešķirams komersanta struktūrvienībai - komersanta struktūrshēmu;

59.6. plānoto darba aizsardzības pakalpojumu aprakstu."

19. Aizstāt 60.punktā vārdus "kompetentā institūcija" ar vārdu "pretendents".

20. Svītrot 61.punktu.

21. Izteikt 62., 63. un 64.punktu šādā redakcijā:

"62. Pēc šo noteikumu 58. un 59.punktā minēto dokumentu saņemšanas Labklājības ministrijas amatpersona 10 darbdienu laikā tos izvērtē un pieņem lēmumu par kompetentās institūcijas statusa piešķiršanu vai atteikumu piešķirt kompetentās institūcijas statusu, ja nav ievērotas šajos noteikumos noteiktās prasības, vai arī lūdz pretendentam 10 darbdienu laikā iesniegt papildu informāciju, ja iesniegums ir aizpildīts nepilnīgi vai tam nav pievienoti visi nepieciešamie dokumenti.

63. Labklājības ministrijas amatpersona pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt kompetentās institūcijas statusu, ja pretendents šo noteikumu 62.punktā minētajā termiņā nepieciešamo papildu informāciju neiesniedz.

64. Lēmumu par atteikumu piešķirt kompetentās institūcijas statusu Labklājības ministrija nosūta pretendentam. Minēto lēmumu pretendents var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Labklājības ministrijas valsts sekretāram. Labklājības ministrijas valsts sekretāra lēmumu pretendents var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā."

22. Svītrot 65. un 66.punktu.

23. Izteikt 67.punktu šādā redakcijā:

"67. Labklājības ministrija piecu darbdienu laikā no dienas, kad pieņemts lēmums par kompetentās institūcijas statusa piešķiršanu, iekļauj informāciju par kompetento institūciju interneta vietnē (www.lm.gov.lv) publicētajā kompetento institūciju sarakstā un nosūta minēto informāciju publicēšanai laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Pēc kompetentās institūcijas pieprasījuma Labklājības ministrija nosūta tai lēmumu par kompetentās institūcijas statusa piešķiršanu."

24. Papildināt noteikumus ar 67.1 punktu šādā redakcijā:

"67.1 Ja 15 darbdienu laikā no šo noteikumu 58. un 59.punktā minētā iesnieguma iesniegšanas dienas informācija par kompetento institūciju nav iekļauta interneta vietnē (www.lm.gov.lv) publicētajā kompetento institūciju sarakstā un pretendents nav saņēmis lēmumu par atteikumu piešķirt kompetentās institūcijas statusu vai lūgumu iesniegt papildu informāciju, uzskatāms, ka kompetentās institūcijas statuss ir piešķirts."

25. Izteikt 68.punktu šādā redakcijā:

"68. Labklājības ministrijas amatpersona pieņem lēmumu par kompetentās institūcijas statusa atcelšanu un svītro kompetento institūciju no interneta vietnē (www.lm.gov.lv) publicētā kompetento institūciju saraksta, kā arī atsauc paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", ja kompetentajai institūcijai ir anulēts kvalitātes sistēmas sertifikāts vai pēdējo triju gadu laikā kompetentā institūcija ir vismaz trīs reizes administratīvi sodīta par šo noteikumu neievērošanu vai nekvalitatīvu darba aizsardzības pakalpojumu (tai skaitā darba vides risku novērtēšana) sniegšanu uzņēmumiem."

26. Izteikt 69.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"69.2. arodveselības un arodslimību ārsts."

27. Izteikt 74.punktu šādā redakcijā:

''74. Sniedzot darba aizsardzības pakalpojumu uzņēmumam, kas nodarbojas ar komercdarbību atbilstoši normatīvajiem aktiem par prasībām komercdarbības veidiem, kuros obligāti jāpiesaista kompetentā institūcija, un kurā ir vairāk nekā pieci nodarbinātie, darba vides iekšējo uzraudzību (tai skaitā darba vides risku novērtēšanu) uzņēmumā kopīgi veic abi šo noteikumu 69.punktā minētie kompetentās institūcijas speciālisti (darba aizsardzības vecākais speciālists un arodveselības un arodslimību ārsts), apstiprinot ar savu parakstu gan darba vides risku novērtējumu, gan sastādīto darba aizsardzības pasākumu plānu.''

28. Papildināt noteikumus ar pielikumu šādā redakcijā:

"Pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 8.septembra
noteikumiem Nr.723

Labklājības ministrijai

Iesniegums par kompetentās institūcijas darba aizsardzības jautājumos statusa piešķiršanu

Lūdzu piešķirt kompetentās institūcijas darba aizsardzības jautājumos statusu šādam komersantam vai komersanta struktūrvienībai:

Komersanta vai komersanta struktūrvienības nosaukums
 
Komersanta vai komersanta struktūrvienības vadītājs
 

Juridiskā adrese

 

Ja kompetentās institūcijas statuss piešķirams kāda komersanta struktūrvienībai, ziņas par piederību komersantam (komersanta nosaukums, reģistrācijas numurs komercreģistrā)

 
Kontaktinformācija, kas iekļaujama kompetento institūciju sarakstā (adrese, tālruņa numurs, faksa numurs, elektroniskā pasta adrese)
 

Pievienotie dokumenti:

1) kvalitātes sistēmu sertifikācijas institūcijas izsniegts kvalitātes sistēmas sertifikāts (kopija) uz ____ lp.

2) komersanta apstiprināts apliecinājums par darba aizsardzības vecākā speciālista un arodveselības un arodslimību ārsta nodarbināšanu, norādot darba līgumu noslēgšanas datumu, numuru un termiņu, uz ____ lp.

3) darba aizsardzības vecākā speciālista un arodveselības un arodslimību ārsta zināšanas un kompetenci apliecinoši dokumenti (kopijas) (piemēram, universitātes diploms, sertifikāti) uz ____ lp.

4) pierādījumi par institūcijas civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu ne mazāk kā 20000 latu apmērā, kas garantē kompetentās institūcijas kļūdas dēļ radušos zaudējumu segšanu (piemēram, apdrošināšanas polise ar atsevišķi norādītu vismaz darba aizsardzības vecākā speciālista un arodveselības un arodslimību ārsta atbildības apdrošināšanu un kvīts vai bankas maksājuma uzdevums, kas apliecina samaksu par apdrošināšanas polisi), uz ___ lp.

5) ja kompetentās institūcijas statuss piešķirams komersanta struktūrvienībai, - komersanta struktūrshēma uz ____ lp.

6) plānoto darba aizsardzības pakalpojumu apraksts uz ___ lp.

Atbildīgās amatpersonas apliecinājums

Esmu informēts, ka kompetentās institūcijas statuss tiek piešķirts
15 darbdienu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas, ja nav saņemts lēmums par atteikumu piešķirt kompetentās institūcijas statusu vai lūgums iesniegt papildu informāciju. Uzskatāms, ka kompetentās institūcijas statuss minētajā termiņā tiek piešķirts arī tad, ja informācija par kompetento institūciju nav iekļauta interneta vietnē (www.lm.gov.lv) publicētajā kompetento institūciju sarakstā.

 Pēc kompetentās institūcijas statusa piešķiršanas un iekļaušanas kompetento institūciju sarakstā interneta vietnē (www.lm.gov.lv) lūdzu nosūtīt uz komersanta juridisko adresi lēmumu par kompetentās institūcijas statusa piešķiršanu (atzīmē, ja nepieciešams).

Apliecinu, ka iesniegumam pievienoto dokumentu kopijas atbilst oriģināliem un iesniegumā norādītā informācija, pievienotie dokumenti un tajos norādītā informācija ir patiesa.

Vārds, uzvārds  
Amats  
Kontaktinformācija (tālrunis, fakss, e-pasts)  

_____._____.__________.

   

(datums*)

 

(paraksts*)

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja dokuments sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministre I.Viņķele

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 8.septembra noteikumos Nr.723 "Noteikumi par prasībām kompetentām .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 576Pieņemts: 21.08.2012.Stājas spēkā: 30.08.2012.Tēma: Covid-19Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 136, 29.08.2012. OP numurs: 2012/136.5
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
251100
30.08.2012
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"