Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Satiksmes ministrijas Ceļu satiksmes drošības direkcijas lēmums Nr.5

1994.gada 12.jūlijā

Labklājības ministrijas Veselības departamenta lēmums Nr.1

1994.gada 12.jūlijā

Par transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācības un kontroles sistēmas ieviešanu Latvijā

Lai ieviestu vienotu transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācību un integrētu to valsts pirmās palīdzības apmācības sistēmā:

1. Apstiprināt:

1.1. Pirmās palīdzības apmācības programmu

1.2. Pirmās palīdzības apmācībai nepieciešamā materiālā nodrošinājuma sarakstu

1.3. Vienotu pirmās palīdzības kursu beigšanas apliecības paraugu

1.4. Pirmās palīdzības pasniedzēja sertifikāta paraugu

1.5. Instrukciju par transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācības kursu beigšanas apliecību saņemšanas, uzskaites, uzglabāšanas un izdošanas kārtību (5.pielikums).

1.6. Apstiprināt pirmās palīdzības pasniedzēju apmācības pagaidu programmu.

1.7. Apstiprināt medicīnisko materiālu minimumu, kam jābūt transporta līdzeklī.

2. Noteikt, ka:

2.1. Transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības pasniedzēju sagatavošanas kārtību nosaka un koordinē Valsts katastrofu medicīnas centrs.

2.2. Par transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības pasniedzēju var būt ārsti, medicīnas māsas (feldšeri), kuri sagatavoti pirmās palīdzības pasniedzēju kursos un sertificēti Latvijas Neatliekamās un Katastrofu medicīnas asociācijas (LNKMA) sertifikācijas komisijā.

2.3. Anesteziologi - reanimatalogi, ķirurgi, neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsti un neatliekamās medicīniskās palīdzības feldšeri, kuri ir atestēti (sertificēti) attiecīgajās specialitātēs var tikt sertificēti kā transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības pasniedzēji LNKMA sertifikācijas komisijā pēc saīsināta kursa (pedagoģijā) pabeigšanas.

2.4. LNKMA sertifikācijas komisija sertificētiem pirmās palīdzības pasniedzējiem izsniedz noteikta parauga sertifikātus;

2.5. Transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācību var veikt tikai juridiskas personas, kuras akreditētas Veselības departamenta Katastrofu medicīnas nodaļā un saņēmušas akreditācijas apliecību. Akreditācijas kārtību noteiks Veselības departaments saskaņojot ar CSDD un LNKMA.

2.6. Vienota transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācības programma un nepieciešamais tehniskais aprīkojums ir obligāts visām juridiskām un fiziskām personām, kuras veic transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācību.

2.7. Juridiskās personas, kurām ir akreditācijas apliecība transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācības uzsākšanai noteiktā kārtībā Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) saņem, uzskaita, uzglabā un izdod transporta līdzekļu vadītāju pirmās medicīniskās palīdzības kursu beigšanas apliecības, kā arī atskaitās par to izlietošanu CSDD un Veselības departamentā.

2.8. Transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības mācību procesa kontroli valstī veic LR LM Veselības departaments un Ceļu Satiksmes drošības direkcija sadarbībā ar LNKMA.

2.9. Sākot ar 1994.gada 1.septembri visos transporta līdzekļos ir obligāts LM Veselības departamenta 1993.g. 17.decembra rīkojumā Nr.18 apstiprinātais transporta līdzekļa vadītāja pirmās palīdzības materiālu minimums.

2.10. Sākot ar šā lēmuma pieņemšanas dienu, pirmās palīdzības apmācības programma tiek ieviesta un ir obligāta Rīgas pilsētā, bet pārējos republikas rajonos un pilsētās (pēc CSDD zonālo nodaļu principa), vadoties no gatavības pakāpes ar atsevišķu CSDD un Veselības departamenta lēmumu.

2.11. Rīgas pilsētā, sākot ar šā lēmuma pieņemšanas dienu personām, kas pirmo reizi iegūst transporta līdzekļa vadītāja apliecību, ir jāapgūst pirmās palīdzības kurss saskaņā ar šā lēmuma 1.1.punktā minēto programmu. Pārējos valsts rajonos/pilsētās minētā prasība stājas spēkā pēc jaunās apmācības programmas ieviešanas attiecīgajos rajonos/pilsētās.

2.12. No pirmās palīdzības programmas apgūšanas tiek atbrīvoti ārsti, medicīnas māsas, feldšeri uzrādot attiecīgu dokumentu.

2.13. Pēc jaunās pirmās palīdzības apmācības sistēmas ieviešanas visā valstī, uzsākt visu pārējo transporta līdzekļu vadītāju obligātu apmācību, nosakot kontroles kārtību ar atsevišķu Veselības departamenta un CSDD lēmumu.

3. Uzdodam:

LR LM Veselības departamentam kopā ar LNKMA līdz šā gada 1.decembrim izstrādāt:

* Pirmās palīdzības pasniedzēju apmācības programmu;

* Nolikumu par pirmās palīdzības pasniedzēju sertifikāciju.

4. Uzskatīt par spēkā neesošiem:

4.1. LR Satiksmes ministrijas Ceļu satiksmes drošības direkcijas 1993.gada 8.novembra lēmumu Nr.2 un LR LM Veselības departamenta 1993.gada 17.novembra lēmumu Nr.4 "Par jaunas transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācības sistēmas ieviešanu";

4.2. LR LM Veselības departamenta 1994.gada 11.aprīļa rīkojumu Nr.34 "Par transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācību".

5. Kontroli par šī lēmuma izpildi uzdodam:

5.1. LR LM Veselības departamenta katastrofu medicīnas nodaļas galvenajam speciālistam A.Timberam;

5.2. LR Satiksmes ministrijas Ceļu satiksmes drošības direkcijas kvalifikācijas daļas priekšniekam M.Hermanim.

Veselības departamenta direktors J.Pupurs

Ceļu satiksmes drošības direkcijas direktors Ģ.Rorbaks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par transporta līdzekļu vadītāju pirmās palīdzības apmācības un kontroles sistēmas ieviešanu .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Labklājības ministrija Veids: lēmums Pieņemts: 12.07.1994.Stājas spēkā: 12.07.1994.Zaudē spēku: 01.01.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 84, 21.07.1994.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
238721
12.07.1994
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"