Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Ministru kabineta noteikumi Nr.804

Rīgā 2011.gada 19.oktobrī (prot. Nr.60 13.§)
Noteikumi par civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu komercdarbībā ar sprāgstvielām un spridzināšanas ietaisēm
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā komersants, kas veic komercdarbību ar sprāgstvielām un spridzināšanas ietaisēm, apdrošina civiltiesisko atbildību, kā arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas limitu.

2. Apdrošināšanas objekts ir komersanta civiltiesiskā atbildība par trešās personas dzīvībai un veselībai nodarīto kaitējumu un trešās personas mantai nodarītajiem zaudējumiem, kas komersanta darbības vai bezdarbības dēļ radušies, viņam darbojoties ar sprāgstvielām un spridzināšanas ietaisēm.

II. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma noslēgšana un civiltiesiskās atbildības limits

3. Komersants civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu slēdz mēneša laikā pēc tam, kad ir saņemta speciālā atļauja (licence) komercdarbībai ar sprāgstvielām un spridzināšanas ietaisēm.

4. Komersants civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu slēdz uz termiņu, kas nav mazāks par vienu gadu.

5. Pēc civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma noslēgšanas komersants vienu polises eksemplāru vai apdrošinātāja apliecinātu polises kopiju un dokumentu, kas apliecina apdrošināšanas prēmijas vai tās pirmās daļas samaksu, triju darbdienu laikā iesniedz Valsts policijas licencēšanas komisijai.

6. Komersants, kas ir apdrošinājis civiltiesisko atbildību citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, mēneša laikā pēc speciālās atļaujas (licences) saņemšanas par to paziņo Valsts policijas licencēšanas komisijai un iesniedz vienu polises eksemplāru vai apdrošinātāja apliecinātu polises kopiju un tās tulkojumu, kā arī dokumentu, kas apliecina apdrošināšanas prēmijas vai tās pirmās daļas samaksu.

7. Ja komersanta civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgums tiek izbeigts pirms termiņa, apdrošinātājs triju darbdienu laikā pēc līguma izbeigšanas par to paziņo Valsts policijas licencēšanas komisijai. Komersanta pienākums ir triju darbdienu laikā noslēgt jaunu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu.

8. Beidzoties civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumam, komersants noslēdz jaunu līgumu un vienu polises eksemplāru vai apdrošinātāja apliecinātu polises kopiju, kā arī tās tulkojumu, ja civiltiesiskā atbildība apdrošināta citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, triju darbdienu laikā iesniedz Valsts policijas licencēšanas komisijai.

9. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas limits par apdrošināšanas periodu nedrīkst būt mazāks par 142 200 euro gadā, bet par vienu apdrošināšanas gadījumu nedrīkst būt mazāks par 20 % no civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas limita summas par apdrošināšanas periodu.

(MK 27.08.2013. noteikumu Nr.654 redakcijā)

10. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumā paredzētais pašrisks nedrīkst būt lielāks par 14 200 euro.

(MK 27.08.2013. noteikumu Nr.654 redakcijā)

11. Pēc apdrošināšanas atlīdzības izmaksas komersantam ir pienākums triju darbdienu laikā atjaunot civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas limitu un iesniegt Valsts policijas licencēšanas komisijai dokumentu, kas apliecina minētās prasības izpildi.

III. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumā paredzētie atlīdzināmie izdevumi

12. Komersanta civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumā paredz, ka apdrošinātājs sedz šādus zaudējumus par trešās personas dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu:

12.1. zaudējumus, kas saistīti ar trešās personas pārejošu darbnespēju (tai skaitā nesaņemtos ienākumus par ārstniecības personas apliecināto darbnespējas laiku – naudas summu, ko veido darba tiesiskās attiecības regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā aprēķināta trešās personas vidējā izpeļņa par ārstniecības personas apliecināto darbnespējas laiku);

12.2. izdevumus, kas saistīti ar trešās personas pārejošu darbnespēju (tai skaitā nesaņemtos ienākumus par ārstniecības iestādes apliecināto darbnespējas laiku – naudas summu, ko veido darba tiesiskās attiecības regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā aprēķināta trešās personas vidējā izpeļņa par ārstniecības iestādes apliecināto darbnespējas laiku, no kuras atskaitīti pēc veselības kaitējuma nodarīšanas trešajai personai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piešķirtie pabalsti un kompensācijas);

12.3. izdevumus, kas saistīti ar trešās personas darbspējas zaudējumu (tai skaitā ienākumu starpība, ko nosaka, no šo noteikumu 12.2.apakšpunktā noteiktajā kārtībā aprēķinātajiem nesaņemtajiem ienākumiem atskaitot saņemtos darba ienākumus (ja tādi ir) un no valsts sociālās apdrošināšanas budžeta piešķirtās pensijas vai no valsts un pašvaldību budžeta saņemtos pabalstus);

12.4. izdevumus, kas saistīti ar trešās personas nāvi (tai skaitā apgādājamiem nodarītos zaudējumus par nesaņemto ienākumu daļu, kura pienākas katram apgādājamam, trešajai personai dzīvai esot, un no kuras atskaita apgādājamam piešķirtās apgādnieka zaudējuma pensijas apmēru). Par apgādājamiem tiek uzskatīti:

12.4.1. trešās personas bērni (arī adoptētie) līdz pilngadības sasniegšanai vai kamēr viņi mācās vidējās izglītības iestādē, vai ir augstākās izglītības iestādes pilna laika studenti, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecumam, kā arī (neatkarīgi no vecuma) ja viņi pirms pilngadības sasniegšanas ir kļuvuši par invalīdiem;

12.4.2. trešās personas brāļi, māsas un mazbērni, ja viņi ir jaunāki par 18 gadiem un viņiem nav citu darbspējīgu apgādnieku vai kamēr viņi mācās vidējās izglītības iestādē, vai ir augstākās izglītības iestādes pilna laika studenti, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecumam, kā arī (neatkarīgi no vecuma) ja viņiem nav citu darbspējīgu apgādnieku un viņi pirms pilngadības sasniegšanas kļuvuši par invalīdiem;

12.4.3. trešās personas darbnespējīga atraitne (atraitnis), darbnespējīgi vecāki vai vecvecāki līdz viņu darbspējas atjaunošanai, kā arī darbspējīga atraitne (atraitnis), ja ģimenē ir bērni līdz astoņiem gadiem vai bērns invalīds;

12.4.4. citi ģimenes locekļi, kuri par tādiem uzskatāmi saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām" un ir bijuši trešās personas apgādībā;

12.5. izdevumus, kas saistīti ar trešās personas apbedīšanu. Apdrošināšanas līgumā nosaka, ka atlīdzināti tiek faktiski iztērētie un ar dokumentiem pierādītie saprātīgie izdevumi. Tiesības saņemt zaudējumu atlīdzību par trešās personas apbedīšanu ir fiziskajai personai, kura uzņēmusies apbedīšanu un ir uzrādījusi miršanas apliecības oriģinālu, kā arī iesniegusi dokumentus, kas apliecina apbedīšanas faktu.

13. Sakarā ar trešās personas nāvi šo noteikumu 12.4.1. un 12.4.2.apakšpunktā minētajai personai izmaksājamā apdrošināšanas atlīdzība kopā ar izmaksāto valsts pensiju vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu nedrīkst būt mazāka par normatīvajos aktos noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru nodrošināt bērnam ir pienākums katram no vecākiem.

14. Komersanta civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumā paredz, ka apdrošinātājs sedz tiešus zaudējumus par trešās personas mantai nodarītajiem zaudējumiem.

IV. Noslēguma jautājums

15. Komersants, kam speciālā atļauja (licence) komercdarbībai ar sprāgstvielām un spridzināšanas ietaisēm ir izsniegta līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, noslēdz civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu un par to paziņo Valsts policijas licencēšanas komisijai šajos noteikumos noteiktajā kārtībā mēneša laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs A.Štokenbergs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu komercdarbībā ar sprāgstvielām .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 804Pieņemts: 19.10.2011.Stājas spēkā: 26.10.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 168, 25.10.2011.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
238302
{"selected":{"value":"01.01.2014","content":"<font class='s-1'>01.01.2014.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.01.2014","iso_value":"2014\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2014.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"26.10.2011","iso_value":"2011\/10\/26","content":"<font class='s-1'>26.10.2011.-31.12.2013.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.01.2014
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"