Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk.
Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr.593

Rīgā 2011.gada 2.augustā (prot. Nr.46 15.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumos Nr.564 "Uzturēšanās atļauju noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Imigrācijas likuma
3.panta trešo daļu, 22.panta trešo daļu,
23.panta otro daļu, 32.panta otro daļu,
33.panta otro daļu, 34.panta pirmās daļas 9.punktu
un 36.panta pirmās daļas 4.punktu

1. Izdarīt Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumos Nr.564 "Uzturēšanās atļauju noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 101.nr.; 2011, 19.nr.) šādus grozījumus:

1.1. izteikt 3.punktu šādā redakcijā:

"3. Ārzemnieka dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai vai reģistrēšanai, viņam uzturoties dokumentu iesniegšanas valstī, var iesniegt:

3.1. juridiskās personas pilnvarots pārstāvis, ja ārzemnieka uzaicinātājs ir juridiska persona;

3.2. pilnvarota persona, uzrādot notariāli apliecinātu pilnvaru un ārsta izsniegtu izziņu, kas apliecina, ka ārzemnieks dokumentus nevar iesniegt personīgi veselības stāvokļa dēļ, ja ārzemnieka uzaicinātājs ir fiziska persona;

3.3. pilnvarota persona, ja ārzemnieks pieprasa vai reģistrē uzturēšanās atļauju saskaņā ar Imigrācijas likuma 23.panta pirmās daļas 28., 29. vai 30.punktu. Šis nosacījums neattiecas uz ārzemnieku, kurš ir Imigrācijas likuma 4.panta devītajā daļā minētajā sarakstā iekļautas valsts pilsonis vai ārzemnieks, kuram ārvalstī piešķirts bezvalstnieka, bēgļa vai alternatīvais statuss vai piešķirta pagaidu aizsardzība.";

1.2. papildināt noteikumus ar 3.1 punktu šādā redakcijā:

"3.1 Ārzemnieka dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai vai reģistrēšanai, viņam neuzturoties dokumentu iesniegšanas valstī, var iesniegt ārzemnieka uzaicinātājs (akreditēta izglītības iestāde) mācībām Latvijas Republikas akreditētā izglītības iestādē saskaņā ar Imigrācijas likuma 23.panta pirmās daļas 10.punktu. Šis nosacījums neattiecas uz ārzemnieku, kurš ir Imigrācijas likuma 4.panta devītajā daļā minētajā sarakstā iekļautas valsts pilsonis vai ārzemnieks, kuram ārvalstī piešķirts bezvalstnieka, bēgļa vai alternatīvais statuss vai piešķirta pagaidu aizsardzība.";

1.3. izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Ārzemnieks ir tiesīgs iesniegt pārvaldē šajos noteikumos minētos dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai, ja:

4.1. viņš uzturas Latvijas Republikā ar derīgu vienoto vīzu un viņš ir:

4.1.1. akreditētas izglītības iestādes pedagogs;

4.1.2. zinātnieks, kurš noslēdzis zinātniskās sadarbības līgumu ar zinātnisko institūciju reģistrā iekļautu zinātnisku institūciju;

4.1.3. konsultants (eksperts), kas sniedz palīdzību valsts vai pašvaldības iestādei, vai persona, kura palīdz īstenot tādu starptautisku līgumu vai projektu, kura dalībvalsts ir Latvijas Republika;

4.1.4. komponists, mūziķis, dziedātājs, horeogrāfs, dejotājs, režisors, aktieris, cirka mākslinieks, izrādes nodrošināšanā iesaistīts tehniskais darbinieks vai no valsts vai pašvaldības budžeta finansētas kultūras iestādes vadītājs;

4.1.5. saņēmis darba atļauju Latvijas Republikā;

4.1.6. sporta treneris;

4.1.7. profesionāls sportists pēc sporta kluba uzaicinājuma;

4.1.8. Latvijas Republikā akreditētas izglītības iestādes audzēknis vai pilna laika students un viņa uzturēšanās saistīta ar piedalīšanos apmaiņas programmā vai viņš ir uzņemts studijām maģistra vai doktora studiju programmā vai studiju programmā, kuras noslēgumā students iegūst maģistra grādam pielīdzinātu grādu;

4.1.9. Latvijas pilsoņa vai Latvijas nepilsoņa vecāks, kurš uzturēšanās atļauju pieprasa saskaņā ar Imigrācijas likuma 30.pantu;

4.1.10. nepilngadīgs bērns;

4.1.11. ārzemnieks, kuram viens no augšupējiem radiniekiem taisnā līnijā ir latvietis vai lībietis (līvs) un kurš pārceļas uz pastāvīgu dzīvi Latvijas Republikā;

4.1.12. augsti kvalificēts nodarbinātais, kurš pieprasa Eiropas Savienības zilo karti;

4.1.13. persona, kura pieprasa uzturēšanās atļauju saskaņā ar Imigrācijas likuma 23.panta pirmās daļas 28., 29. vai 30.punktu. Šis nosacījums neattiecas uz ārzemnieku, kurš ir Imigrācijas likuma 4.panta devītajā daļā minētajā sarakstā iekļautas valsts pilsonis vai ārzemnieks, kuram ārvalstī piešķirts bezvalstnieka, bēgļa vai alternatīvais statuss vai piešķirta pagaidu aizsardzība;

4.2. viņš uzturas Latvijas Republikā ar derīgu uzturēšanās atļauju;

4.3. viņš likumīgi uzturas Latvijas Republikā un viņam ir citā Eiropas Savienības dalībvalstī izsniegta Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja uzturēšanās atļauja;

4.4. viņš ir tāda ārzemnieka ģimenes loceklis, kuram citā Eiropas Savienības dalībvalstī izsniegta Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja uzturēšanās atļauja un kurš Latvijas Republikā uzturas likumīgi, ja ģimene ir izveidota citā Eiropas Savienības dalībvalstī pirms tam, kad ārzemnieks, kuram ir citā dalībvalstī izsniegta Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja uzturēšanās atļauja, pieprasījis termiņuzturēšanās atļauju Latvijas Republikā;

4.5. viņš ir tādas valsts pilsonis, kuras pilsoņiem ieceļošanai Latvijas Republikā nav nepieciešama vīza;

4.6. viņam ir derīga citā Šengenas līguma valstī izsniegta uzturēšanās atļauja.";

1.4. svītrot 5.punktu;

1.5. svītrot 6.punktā vārdu un skaitli "un 5.";

1.6. svītrot 14.4.2.apakšpunktā vārdus "VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro vai American Express";

1.7. svītrot 15.3.2.apakšpunktā vārdus "VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro vai American Express";

1.8. izteikt 16.2.9.apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.2.9. darba laiks stundās nedēļā. Šo informāciju nenorāda, apstiprinot izsaukumu komercreģistrā reģistrētam valdes vai padomes loceklim, prokūristam, administratoram, likvidatoram vai personālsabiedrības biedram, kam ir tiesības pārstāvēt personālsabiedrību, vai personai, kura pilnvarota pārstāvēt komersantu (ārvalsts komersantu) darbībās, kas saistītas ar filiāli;";

1.9. izteikt 16.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.4. ja ārzemnieka darbs Latvijas Republikā paredzēts saskaņā ar darba līgumu vai uzņēmuma līgumu, iesniedz darba līguma vai tā projekta kopiju vai uzņēmuma līguma vai tā projekta kopiju. Minētos dokumentus iesniedz arī gadījumā, ja izsaukumu noformē atkārtotas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai vai uzturēšanās atļaujas reģistrēšanai;";

1.10. papildināt noteikumus ar 16.4.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.4.1 ja paredzēts fizisku personu nodarbināt uz uzņēmuma līguma pamata, iesniedz dokumentu, kas apliecina, ka šī fiziskā persona ir reģistrējusies kā nodokļu maksātāja un tai nav normatīvajos aktos noteikto nodokļu maksājumu parādu;";

1.11. svītrot 16.6.2.apakšpunktā vārdus "VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro vai American Express";

1.12. izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Ja uzturēšanās atļaujā norādītā termiņa ietvaros mainās ar ārzemnieka nodarbināšanu saistītie nosacījumi, kas bijuši par pamatu izsaukuma apstiprināšanai (piemēram, mainās profesija, amats), nepieciešams jauns izsaukums. Ja ārzemnieku nodarbina vairāki darba devēji, izsaukumu noformē katrs darba devējs, izņemot gadījumu, ja vairāki darba devēji nodarbina komercreģistrā reģistrētu valdes vai padomes locekli, prokūristu, administratoru, likvidatoru vai personālsabiedrības biedru, kam ir tiesības pārstāvēt personālsabiedrību, vai personu, kura pilnvarota pārstāvēt komersantu (ārvalsts komersantu) darbībās, kas saistītas ar filiāli.";

1.13. izteikt 28.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"28.4. dokumentu, kas apliecina nepieciešamo iztikas nodrošinājumu, kamēr ārzemnieks uzturēsies Latvijas Republikā. Minēto dokumentu neiesniedz, ja tas ir jau iesniegts, apstiprinot izsaukumu ārzemniekam;";

1.14. svītrot 28.6.apakšpunktā vārdus "VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro vai American Express";

1.15. izteikt 32.punktu šādā redakcijā:

"32. Ārzemnieks uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai personīgi iesniedz ceļošanas dokumentu un dokumentu, kas apliecina ziņas par dzīvesvietu Latvijas Republikā, ja viņam Latvijas Republikā:

32.1. piešķirts bēgļa statuss un viņš ir tiesīgs saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju;

32.2. piešķirts alternatīvais statuss vai pagaidu aizsardzība un viņš ir tiesīgs saņemt termiņuzturēšanās atļauju.";

1.16. papildināt 41.punktu aiz skaitļa un vārda "17.punktam" ar vārdiem un skaitli "vai 23.panta ceturtajai daļai";

1.17. papildināt noteikumus ar 56.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"56.3. sertificēta nekustamā īpašuma vērtētāja atzinumu par nekustamā īpašuma tirgus vērtības atbilstību Imigrācijas likuma 23.panta pirmās daļas 29.punktā norādītajai vērtībai, ja iegādātā nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība neatbilst Imigrācijas likuma 23.panta pirmās daļas 29.punkta "d" apakšpunktā noteiktajai.";

1.18. izteikt 61.punktu šādā redakcijā:

"61. Atkārtoti pieprasot uzturēšanās atļauju iepriekšējās uzturēšanās atļaujas derīguma termiņa laikā vai 90 dienu laikā pēc uzturēšanās atļaujas derīguma termiņa beigām, ārzemnieks uzrāda derīgu ceļošanas dokumentu un iesniedz šo noteikumu 28.4. un 28.6.apakšpunktā minētos dokumentus. Šo noteikumu 28.1.apakšpunktā minēto dokumentu ārzemnieks iesniedz, ja mainījušās iepriekš iesniegtajā dokumentā norādītās ziņas. Ja iepriekš iesniegtajā dokumentā norādītās ziņas nav mainījušās, ārzemnieks iesniedz brīvas formas iesniegumu, kurā norāda uzturēšanās atļaujas pieprasīšanas iemeslu un termiņu, uz kādu pieprasa uzturēšanās atļauju. Šo noteikumu 28.5.apakšpunktā minētos dokumentus iesniedz tikai tad, ja mainīta dzīvesvieta.";

1.19. izteikt 64.punktu šādā redakcijā:

"64. Komercreģistrā reģistrēts valdes vai padomes loceklis, prokūrists, administrators, likvidators vai personālsabiedrības biedrs, kam ir tiesības pārstāvēt personālsabiedrību, vai persona, kura pilnvarota pārstāvēt komersantu (ārvalsts komersantu) darbībās, kas saistītas ar filiāli, pieprasot atkārtotu uzturēšanās atļauju, papildus šo noteikumu 61.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka komercsabiedrība iepriekšējā gada laikā veikusi Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto attiecīgo nodokļu un nodevu samaksu kopā ne mazāk kā 15 000 latu apmērā.";

1.20. izteikt 66.punktu šādā redakcijā:

"66. Individuālais komersants, pieprasot atkārtotu uzturēšanās atļauju, papildus šo noteikumu 61.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka iepriekšējā gada laikā viņš veicis Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto attiecīgo nodokļu un nodevu samaksu kopā ne mazāk kā 10 000 latu apmērā.";

1.21. izteikt 68.punktu šādā redakcijā:

"68. Ārvalsts komersanta pārstāvniecības pārstāvis, pieprasot atkārtotu uzturēšanās atļauju, papildus šo noteikumu 61.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz informāciju par iepriekšējā gada laikā noslēgtajiem līgumiem Latvijas Republikā un to izpildi vai citus dokumentus, kas apliecina ārvalsts komersanta pārstāvniecības aktīvu darbību iepriekšējā gada laikā, kuras rezultātā tikusi veicināta Latvijas Republikas tautsaimniecības attīstība.";

1.22. izteikt 70.punktu šādā redakcijā:

"70. Ja uzturēšanās Latvijas Republikā ir saistīta ar nodarbinātību vai komercdarbību vai ārzemnieks ir pašnodarbināta persona, pārvalde pārbauda informāciju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksu un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanu un to apmēru. Iedzīvotāju ienākuma nodoklim un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām jābūt samaksātām no ienākuma, kādu ārzemnieks norādījis, iesniedzot dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai. Ja ārzemnieka rīcībā ir minētā informācija, ārzemnieks ir tiesīgs iesniegt šo informāciju apliecinošus dokumentus.";

1.23. izteikt 73.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"73.2. Latvijas ārstniecības iestādes izsniegtu izziņu par veselības stāvokli, kurā apliecināts, ka ārzemniekam nav normatīvajos aktos par veselības traucējumiem un slimībām minēto veselības traucējumu vai slimību, vai līgumu par minēto veselības traucējumu vai slimību ārstēšanu stacionārā ārstniecības iestādē. Izziņu par veselības stāvokli neiesniedz, saņemot uzturēšanās atļauju, kas atkārtoti pieprasīta iepriekšējās uzturēšanās atļaujas derīguma termiņa laikā vai 90 dienu laikā pēc iepriekšējās uzturēšanās atļaujas derīguma termiņa beigām.";

1.24. izteikt 74.punktu šādā redakcijā:

"74. Ja ārzemnieka ceļošanas dokumenta derīguma termiņš ir mazāks par pieprasītās termiņuzturēšanās atļaujas derīguma termiņu, pārvalde pieņem lēmumu par uzturēšanās atļaujas piešķiršanu uz pieprasīto laiku, bet uzturēšanās tiesības apliecinošu dokumentu izsniedz uz laiku, kas ir par trim mēnešiem īsāks nekā ceļošanas dokumenta derīguma termiņš.";

1.25. izteikt 82.punktu šādā redakcijā:

"82. Komercreģistrā reģistrēts valdes vai padomes loceklis, prokūrists, administrators, likvidators vai personālsabiedrības biedrs, kam ir tiesības pārstāvēt personālsabiedrību, vai persona, kura pilnvarota pārstāvēt komersantu (ārvalsts komersantu) darbībās, kas saistītas ar filiāli, reģistrējot uzturēšanās atļauju, papildus šo noteikumu 79.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka komercsabiedrība iepriekšējā gada laikā veikusi Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto attiecīgo nodokļu un nodevu samaksu kopā ne mazāk kā 15 000 latu apmērā.";

1.26. izteikt 84. un 85.punktu šādā redakcijā:

"84. Individuālais komersants, reģistrējot uzturēšanās atļauju, papildus šo noteikumu 79.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka individuālais komersants iepriekšējā gada laikā veicis Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto attiecīgo nodokļu un nodevu samaksu kopā ne mazāk kā 10 000 latu apmērā.

85. Ārvalsts komersanta pārstāvniecības pārstāvis, reģistrējot uzturēšanās atļauju, papildus šo noteikumu 79.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz informāciju par iepriekšējā gada laikā noslēgtajiem līgumiem Latvijas Republikā un to izpildi vai citus dokumentus, kas apliecina ārvalsts komersanta pārstāvniecības aktīvu darbību iepriekšējā gada laikā, kuras rezultātā tikusi veicināta Latvijas Republikas tautsaimniecības attīstība.";

1.27. izteikt 87.punktu šādā redakcijā:

"87. Ja uzturēšanās Latvijas Republikā ir saistīta ar nodarbinātību vai komercdarbību vai ārzemnieks ir pašnodarbināta persona, pārvalde pārbauda informāciju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksu un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanu un to apmēru. Iedzīvotāju ienākuma nodoklim un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām jābūt samaksātām no ienākuma, kādu ārzemnieks norādījis, iesniedzot dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai. Ja ārzemnieka rīcībā ir minētā informācija, ārzemnieks ir tiesīgs iesniegt šo informāciju apliecinošus dokumentus.";

1.28. izteikt 93.punkta trešo teikumu šādā redakcijā:

"Izziņā norādītais datums nedrīkst pārsniegt izsniegtajā uzturēšanās atļaujā norādīto derīguma termiņu.";

1.29. izteikt 99. un 100.punktu šādā redakcijā:

"99. Lēmumu par uzturēšanās atļaujas anulēšanu pieņem pārvalde. Valsts robežsardze vai pārstāvniecība, pamatojoties uz pārvaldes lēmumu par uzturēšanās atļaujas anulēšanu, anulē uzturēšanās atļauju.

100. Ja beidzas ārzemniekam izsniegtās uzturēšanās atļaujas termiņš vai viņam izsniegto uzturēšanās atļauju anulē, bet ārzemnieks būtisku, humānu apsvērumu dēļ nevar nekavējoties izceļot no Latvijas Republikas, pārvaldes priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona var pieņemt lēmumu, kurā norāda termiņu, līdz kuram ārzemnieks drīkst uzturēties Latvijas Republikā. Maksimālais uzturēšanās termiņš ir 45 dienas, ja ārzemniekam ir termiņuzturēšanās atļauja, vai 90 dienas, ja ārzemniekam ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja."

2. Šo noteikumu 1.19., 1.20., 1.25. un 1.26.apakšpunkts stājas spēkā 2012.gada 1.jūlijā.

Ministru prezidenta vietā - tieslietu ministrs,
iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs A.Štokenbergs

Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs A.Pabriks

 
Tiesību akta pase
Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 593Pieņemts: 02.08.2011.Stājas spēkā: 06.08.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 122, 05.08.2011.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
234074
06.08.2011
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Visam Likumi.lv saturam ir informatīvs raksturs.
Par Likumi.lv
Aktualitāšu arhīvs
Noderīgas saites
Kontakti
Atsauksmēm
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
RSS logo
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"
ISO 9001:2008 (kvalitātes vadība)
ISO 27001:2013 (informācijas drošība) Kvalitātes balva