Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-38

Rīgā 2011.gada 14.jūlijā (prot. Nr.35, 3.§)

Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Irvejs" darbībās

Lieta Nr.A/11/03.01./4

Konkurences padome, bez SIA "Irvejs" pārstāvja piedalīšanās, izskatīja administratīvā pārkāpuma lietu Nr.A/11/03.01./4 "Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Irvejs" darbībās" un

konstatēja:

1. "Irvejs" ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.50003497071, tās juridiskā adrese: Parka iela 4, Sigulda, Siguldas novads.

2. Pamatojoties uz Konkurences likuma 7.panta pirmās daļas 1.punktu, Konkurences padome 07.10.2010 pieņēma lēmumu (prot. Nr.43, 6.§) uzsākt Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzību.

Minētās lietas ietvaros Konkurences padomes Izpilddirekcijai bija nepieciešams noskaidrot informāciju no SIA "Irvejs" saistībā ar tās darbību sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgū, t.i., iegūt statistisko informāciju, kā arī ziņas par klientiem un pakalpojumu cenu veidošanas mehānismu.

3. Konkurences padomes Izpilddirekcijas amatpersona saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 215.8pantu un 246.pantu, Konkurences likuma 9.panta septītās daļas 2.punktu 04.07.2011. sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu RA Nr.600052, kurā konstatēti šādi fakti:

3.1. Konkurences padomes Izpilddirekcija Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzības ietvaros, pamatojoties uz Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktu un 26.panta otro daļu, 08.03.2011. nosūtīja SIA "Irvejs", Parka ielā 4, Siguldā, Siguldas novadā, vēstuli Nr.565 "Par informācijas sniegšanu". Informāciju bija lūgts iesniegt Konkurences padomē līdz 25.03.2011., nosūtot informāciju arī pa faksu. Atbilde iepriekš minētajā norādītajā termiņā uz minēto Konkurences padomes Izpilddirekcijas vēstuli no SIA "Irvejs" netika saņemta. Turklāt netika saņemta informācija no SIA "Irvejs", kas objektīvi attaisnotu informācijas neiesniegšanu. Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktu un 26.panta otro daļu, Konkurences padomes Izpilddirekcija 23.05.2011. nosūtīja ierakstītu vēstuli Nr.1206 "Par informācijas sniegšanu", kurā atkārtoti bija lūgts sniegt informāciju. Informāciju bija lūgts iesniegt Konkurences padomē trīs dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, to nosūtot arī pa faksu. Bez tam šī vēstule saturēja informāciju par administratīvās atbildības iestāšanos par informācijas nesniegšanu.

Nesniedzot Konkurences padomes Izpilddirekcijas pieprasīto informāciju, SIA "Irvejs" nav izpildījusi Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā noteikto pienākumu iesniegt informāciju, un tādā veidā SIA "Irvejs" ir kavējusi Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzību.

3.2. Tādējādi 21.06.2011. Konkurences padomes Izpilddirekcija nosūtīja SIA "Irvejs" vēstuli Nr.1568 "Paziņojums par Administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanu", kurā Konkurences padomes Izpilddirekcija lūdza SIA "Irvejs" pārstāvi ierasties Konkurences padomes telpās, Rīgā, Brīvības ielā 55, 4.jūlijā plkst.13.00, lai SIA "Irvejs" pārstāvja klātbūtnē sastādītu Administratīvā pārkāpuma protokolu. Norādītajā laikā un vietā SIA "Irvejs" pārstāvji neieradās. Turklāt SIA "Irvejs" pārstāvji nav informējuši par neierašanās iemesliem, kā arī nav iesnieguši jebkādus dokumentus, kas attaisnotu pārstāvju neierašanos Konkurences padomes noteiktajā datumā.

3.3. 27.06.2011. Konkurences padome saņēmu atpakaļsūtītu vēstuli Nr.1206 ar norādi, ka adresāts nebija mājās, ko ierakstītu Konkurences padome 23.05.2011. nosūtīja SIA "Irvejs".

3.4. Konkurences padomes Izpilddirekcijas amatpersona saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 215.8pantu un 246.pantu, Konkurences likuma 9.panta septītās daļas 2.punktu 06.07.2011. plkst.9.40 sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu RA Nr.600052.

4. Konkurences padome 06.07.2011. ir uzsākusi administratīvo lietvedību (lieta Nr.A/11/03.01./4) "Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Irvejs" darbībās".

5. Izvērtējot administratīvās pārkāpuma lietas A/11/03.01./4 materiālus, Konkurences padome konstatē:

5.1. Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā noteikts, ka Izpilddirekcija, Konkurences padomes vārdā veicot tirgus uzraudzību vai izmeklējot šā likuma vai Reklāmas likuma pārkāpumus ir tiesīga pieprasīt un šā likuma 26.panta otrajā un trešajā daļā noteiktajā termiņā un Izpilddirekcijas norādītajā informācijas sniegšanas veidā saņemt no jebkuras personas vai personu apvienības šajā likumā un Reklāmas likumā noteikto uzdevumu izpildei nepieciešamo informāciju (arī komercnoslēpumu saturošu informāciju), kā arī rakstveida vai mutvārdu paskaidrojumus.

Konkurences likuma 9.panta piektajā daļā paredzētas Konkurences padomes Izpilddirekcijas amatpersonu tiesības, veicot izpēti tirgus uzraudzības lietās par Konkurences likuma pārkāpumiem, t.sk. iegūt informāciju no jebkuras personas.

5.2. SIA "Irvejs" pēc Konkurences padomes Izpilddirekcijas lūguma vairākkārt nav sniegusi atbildi uz tai adresētajiem informācijas pieprasījumiem. SIA "Irvejs" neieradās uz administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanu, uz kuru tika aicināta ierasties 04.07.2011. plkst. 13.00 Konkurences padomes telpās, Rīgā, Brīvības ielā 55, kā arī nav sniegusi paskaidrojumu, kāpēc pieprasītā informācija netika iesniegta, kā arī nav informējusi par pārstāvju neierašanās iemesliem.

5.3. Komerclikuma 12.pantā 4.daļā ir noteikts, ka ja komersantam tiek nosūtītas ziņas, dokumenti vai cita korespondence uz komercreģistrā ierakstīto tā juridisko adresi, uzskatāms, ka komersants šos dokumentus, ziņas vai citu korespondenci ir saņēmis, ja nosūtītājs dokumentāri pierādījis, ka šāda nosūtīšana ir veikta.

27.06.2011. Konkurences padome saņēma atpakaļsūtītu vēstuli Nr.1206 ar norādi, ka adresāts nebija mājās, ko ierakstītu Konkurences padome 23.05.2011. nosūtīja uz SIA "Irvejs" juridisko adresi Parka ielā 4, Siguldā, Siguldas novadā.

6. Ņemot vērā 5.punktā minēto, Konkurences padome atzīst, ka SIA "Irvejs" ir izdarījusi administratīvo pārkāpumu, par kuru atbildība paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5pantā.

7. Nosakot SIA "Irvejs" piemērojamā naudas soda apmēru, Konkurences padome izvērtēja pārkāpumu atbilstoši Konkurences padomes vadlīnijām naudas sodu piemērošanai par administratīvajiem pārkāpumiem1.

7.1. SIA "Irvejs" ir juridiska persona - sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.50003497071. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5pantu par personu vai to apvienību rīcībā esošās informācijas nesniegšanu Konkurences padomei pēc tās pieprasījuma noteiktā termiņā un apjomā, kā arī par nepatiesas informācijas sniegšanu uzliek naudas sodu juridiskajām personām no piecdesmit līdz desmittūkstoš latiem.

7.2. Administratīvā pārkāpuma rezultātā nav nodarīts mantisks zaudējums. Vērtējot pārkāpuma raksturu, secināms, ka SIA "Irvejs" izdarītā pārkāpuma rezultātā ir kavēts lietas "Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzība" izpētes process. Novērtējot nesniegtās informācijas apjomu, konstatējams, ka SIA "Irvejs" informācijas pieprasījumu ir ignorējis pilnībā un uz iepriekš minētajiem Konkurences padomes informācijas pieprasījumiem atbildes nav sniedzis pat daļēji. Tirgus uzraudzības veikšana ir nozīmīga, lai Konkurences padome pilnvērtīgi īstenotu Konkurences likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktos uzdevumus.

Saskaņā ar Komerclikuma 12.panta ceturto daļu uzņēmumam ir jānodrošina korespondences saņemšana juridiskajā adresē. Tā kā joprojām SIA "Irvejs" nav sniedzis informāciju un Konkurences padomei šīs informācijas trūkums apgrūtina iespēju objektīvi novērtēt situāciju konkrētajos tirgos, tad informācijas nesniegšana no SIA "Irvejs" puses uzskatāma par būtisku.

Kopsakarā ar minēto ir novērtējams arī tirgus dalībnieka stāvoklis tirgū. Apgrozījums ir būtisks kritērijs, lai, vērtējot pārkāpumu, noteiktu samērīgu un proporcionālu naudas sodu, kā arī vienlaikus tādu, kas atturētu no pārkāpuma izdarīšanas. Ņemot vērā, SIA "Irvejs" apgrozījumu par 2009.gadu, secināms, ka SIA "Irvejs" apgrozījums salīdzinājumā ar pārējiem tirgus dalībniekiem ir neliels.

Tādējādi novērtējot SIA "Irvejs" pārkāpuma nozīmību konkrētās uzraudzības lietas ietvaros secināms, ka tas nav nozīmīgs pārkāpums. Pamatojoties uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 10.pantu, nav konstatējams, ka pārkāpums ir izdarīts ar nodomu [kavēt Konkurences padomi veikt konkrēto tirgus uzraudzību], un atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 11. pantam konstatējams, ka tas izdarīts aiz neuzmanības.

Tādējādi naudas sods SIA "Irvejs" par pārkāpuma veidu un vainas formu nosakāms 400.00 latu apmērā.

Nosakot naudas soda par administratīvo pārkāpumu apmēru, Konkurences padome ņem vērā Administratīvā procesa likuma 13.pantu un 66.panta pirmo daļu un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 22.pantu. Saskaņā ar taisnīguma principu par katru izdarīto pārkāpumu pārkāpējam jāpiemēro samērīgs sods. Turklāt naudas sods jānosaka pietiekami preventīvā līmenī, lai sodītu pārkāpumu izdarījušo personu, atturētu to un citus tirgus dalībniekus no Konkurences padomes amatpersonu likumīgo prasību nepildīšanas.

7.3. Ņemot vērā 7.2. punktā konstatēto, Konkurences padome uzskata par atbilstošu un samērīgu SIA "Irvejs" piemērot naudas sodu 400.00 LVL apmērā.

Konkurences padome, ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 11.pantu, 22.pantu, 23.panta pirmās daļas 2.punktu, 34.panta pirmās daļas 1.punktu, 175.5pantu, 215.8pantu, 274.pantu, 275.panta pirmās daļas 1.punktu un 299.pantu, Administratīvā procesa likuma 13.pantu un 66.panta pirmo daļu,

nolēma:

uzlikt naudas sodu LVL 400.00 (četri simti lati un nulle santīmi) apmērā. Uzlikto naudas sodu 30 dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas ieskaitīt valsts budžetā (Valsts kasē, reģ.Nr.90000050138, konta Nr.LV78TREL1060001019900, kods TRELLV22), norādot lēmuma par naudas soda uzlikšanu numuru un datumu. Uzlikt SIA "Irvejs" pienākumu 10 (desmit) dienu laikā pēc šajā lēmumā minētā termiņa paziņot Konkurences padomei par uzliktā pienākuma izpildi, iesniedzot normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apstiprinātu naudas soda maksājumu apliecinoša dokumenta kopiju.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.


1 Vadlīnijas pieejamas Konkurences padomes interneta vietnē: http://www.kp.gov.lv/uploaded_files/Vadlinijas_LAPKsodi.pdf

Konkurences padomes priekšsēdētāja p.i. Dz.Striks

Sekretāre Z.Leite

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Irvejs" darbībās Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: E02-38Pieņemts: 14.07.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 116, 27.07.2011.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
233651
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"