Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.480

Rīgā 2011.gada 21.jūnijā (prot. Nr.39 4.§)
Noteikumi par kārtību, kādā tiek marķētas preces, kas saistītas ar enerģijas un citu resursu patēriņu, kā arī to reklāmu un uzraudzību

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā, izmantojot etiķeti un speciālo zīmi, tiek marķētas preces, kas saistītas ar enerģijas un citu nozīmīgu resursu patēriņu, kā arī prasības minēto preču reklāmai, to tirgus uzraudzības kārtību un atbildīgo tirgus uzraudzības institūciju.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. ar energopatēriņu saistīta prece (produkts) – prece, kas tās lietošanas laikā ietekmē energopatēriņu un kura laista tirgū vai nodota lietošanā, kā arī sastāvdaļas, kuras paredzēts iestrādāt ar energopatēriņu saistītajās precēs (produktos), uz kurām attiecas šie noteikumi un kuras laistas tirgū vai nodotas lietošanā kā atsevišķas sastāvdaļas, kas paredzētas gala lietotājiem, un kuru ietekmi uz vidi var izvērtēt atsevišķi (turpmāk – prece);

2.2. citi nozīmīgi resursi – ūdens, ķīmiskas vai citas vielas, kas tiek patērētas preces lietošanas laikā;

2.3. laist tirgū – pirmo reizi piedāvāt preci Eiropas Savienības tirgū, lai pret atlīdzību vai bez atlīdzības to izplatītu vai lietotu;

2.4. netieša ietekme – to preču ietekme, kuras to lietošanas laikā nevis patērē, bet veicina enerģijas ietaupījumu;

2.5. nodot lietošanā – preces pirmreizēja lietošana Eiropas Savienībā atbilstoši tās paredzētajam mērķim;

2.6. papildinformācija – uz izmērāmiem datiem balstīta papildu informācija par preces darbību un īpašībām, kas saistītas ar tās enerģijas vai citu nozīmīgu resursu patēriņu, vai informācija, kas palīdz tās novērtēšanā;

2.7. piegādātājs – šo noteikumu izpratnē ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis, importētājs vai jebkura fiziska vai juridiska persona, kas preci laiž vai nodod lietošanā Eiropas Savienības tirgū;

2.8. tieša ietekme – to preču ietekme, kuras lietošanas laikā faktiski patērē enerģiju;

2.9. tirgotājs – mazumtirgotājs vai cita persona, kas pārdod, iznomā, piedāvā pirkšanai uz nomaksu vai demonstrē preces gala lietotājiem.

3. Noteikumi attiecas uz precēm, kas saistītas ar energopatēriņu un kuras to izmantošanas laikā tieši vai netieši ietekmē enerģijas un citu nozīmīgu resursu patēriņu.

4. Noteikumi neattiecas uz:

4.1. lietotām precēm;

4.2. transportlīdzekļiem, kas paredzēti pasažieru vai kravu pārvadāšanai;

4.3. datu plāksni vai tās ekvivalentu, kas drošuma nolūkā pievienots precei.

5. Laist tirgū vai nodot lietošanā atļauts tikai tādas preces, kas atbilst šiem noteikumiem un citiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka marķēšanas prasības konkrētajai precei.

6. Lai gala lietotājam sniegtu papildinformāciju par preci, piegādātājs preces, kuras paredzētas pārdošanai, nomai, pārdošanai uz nomaksu vai demonstrēšanai, marķē ar etiķeti un speciālu zīmi. Etiķete un speciālā zīme tiek pievienota arī tādā gadījumā, ja preces tiek piedāvātas ar informācijas sabiedrības pakalpojumu vai distances līgumu starpniecību. Etiķetē un speciālajā zīmē, kas ir standarta informācijas tabula par preci, ietver informāciju par preces enerģijas patēriņu un, ja attiecināms, par citu nozīmīgu resursu patēriņu, kā arī papildinformāciju par preci.

7. Precēm, uz kurām attiecas šie noteikumi, aizliegts pievienot marķējumu, kas neatbilst šo noteikumu prasībām, ja šāds marķējums var maldināt vai radīt neskaidrības gala lietotājiem par enerģijas vai citu nozīmīgu resursu patēriņu preces lietošanas laikā.

8. Piegādātājs sagatavo tādu tehnisko dokumentāciju, kas dod iespēju novērtēt etiķetē un speciālajā zīmē sniegtās informācijas patiesumu. Dokumentācijā ietver šādu informāciju:

8.1. preces vispārīgs apraksts, lai to varētu precīzi identificēt;

8.2. veikto konstrukcijas aprēķinu rezultāti, ja attiecināms;

8.3. aprēķini vai ekstrapolācijas, kā arī testi, kas veikti, lai pārbaudītu aprēķinu precizitāti, ja informācija par konkrēto preci ir iegūta, izmantojot aprēķinus, kas pamatojas uz konstrukciju vai ekstrapolāciju pēc citām kombinācijām (ziņas par matemātisko modeli sadalīto sistēmu izpildes aprēķināšanai un par mērījumiem, kas izdarīti, lai pārbaudītu šo modeli).

9. Šo noteikumu 8.punktā minētās dokumentācijas vietā var izmantot preces tehnisko dokumentāciju, kas izstrādāta, pamatojoties uz citiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka prasības iekārtu atbilstības novērtēšanai, ja tajā iekļauta visa šo noteikumu 8.punktā minētā informācija.

10. Piegādātājs nodrošina, lai tehniskā dokumentācija piecus gadus pēc pēdējās preces izgatavošanas ir pieejama šo noteikumu 19.punktā minētajai tirgus uzraudzības iestādei.

11. Piegādātājs 10 darbdienu laikā pēc tirgus uzraudzības iestādes vai Eiropas Komisijas pieprasījuma iesniedz tehnisko dokumentāciju elektroniskā formā.

12. Šo noteikumu 6.punktā minēto etiķeti piestiprina iekārtas ārpusē uz priekšējās vai augšējās daļas labi saskatāmā vietā.

13. Šo noteikumu 6.punktā minēto speciālo zīmi vai atsauci uz preces energoefektivitātes klasi norāda visās preces brošūrās un informatīvajās lapās, kurās ir iekļauta informācija par preces tehniskajiem parametriem. Ja precei nepievieno brošūru vai informatīvo lapu, piegādātājs norāda speciālo zīmi jebkurā citā preces dokumentā.

14. Ja preces reklāmā ir norādīta cena vai informācija, kas saistīta ar enerģijas patēriņu, preces reklāmā ietver informāciju par preces energoefektivitātes klasi.

15. Piegādātājs ir atbildīgs par etiķetē un speciālajā zīmē sniegto datu precizitāti.

16. Etiķetes un speciālās zīmes piegādātājs tirgotājiem piegādā bez maksas. Ja etiķetes nav piegādātas, tirgotājs nosūta piegādātājam attiecīgu pieprasījumu. Pēc tirgotāja pieprasījuma saņemšanas piegādātājs nekavējoties nosūta etiķetes.

17. Ja preces piedāvā pārdošanai, iznomāšanai vai pārdošanai uz nomaksu, izmantojot distances saziņas līdzekļus, distances līgumā ietver un patērētājam izteiktajā piedāvājumā papildus Ministru kabineta noteikumos par distances līgumu norādītajai informācijai sniedz informāciju, kas noteikta preces etiķetē un speciālajā zīmē.

18. Tirgotājs ir atbildīgs, lai prece, kad tā tiek demonstrēta vai piedāvāta gala patērētājiem, labi redzamā veidā ir marķēta ar etiķeti un tai ir pievienota speciālā zīme.

19. Šajos noteikumos minēto prasību uzraudzību veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs saskaņā ar gada darbības plānā tirgus uzraudzībā noteiktajām prioritātēm, ņemot vērā iestādei piešķirto resursu efektīvu izmantošanu.

20. Veicot preču tirgus uzraudzību, Patērētāju tiesību aizsardzības centra amatpersonas ir tiesīgas:

20.1. pieprasīt un bez maksas saņemt informāciju, kas nepieciešama šajos noteikumos noteikto prasību uzraudzības veikšanai;

20.2. pieprasīt un bez maksas saņemt preču paraugus un organizēt to ekspertīzi, lai noteiktu preču atbilstību šo noteikumu prasībām.

21. Pēc Eiropas Komisijas lūguma Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru iesniedz ziņojumu Eiropas Komisijai par veiktajiem tirgus uzraudzības pasākumiem un situāciju tirgū attiecībā uz preču marķēšanu.

22. Noteikumi stājas spēkā 2011.gada 20.jūlijā.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2010.gada 19.maija Direktīvas 2010/30/ES par enerģijas un citu resursu patēriņa norādīšanu ražojumiem, kas saistīti ar energopatēriņu, izmantojot etiķetes un standarta informāciju par precēm.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs A.Kampars
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par kārtību, kādā tiek marķētas preces, kas saistītas ar enerģijas un citu resursu .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 480Pieņemts: 21.06.2011.Stājas spēkā: 20.07.2011.Zaudē spēku: 19.05.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 102, 05.07.2011.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
232553
20.07.2011
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"