Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.435

Rīgā 2011.gada 7.jūnijā (prot. Nr.35 21.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 6.jūlija noteikumos Nr.608 "Noteikumi par peldvietu ūdens monitoringu, kvalitātes nodrošināšanu un prasībām sabiedrības informēšanai"

Izdoti saskaņā ar Ūdens apsaimniekošanas likuma
5.panta desmitās daļas 6. un 10.punktu un 22.panta piekto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2010.gada 6.jūlija noteikumos Nr.608 "Noteikumi par peldvietu ūdens monitoringu, kvalitātes nodrošināšanu un prasībām sabiedrības informēšanai" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 111., 185.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt I nodaļu ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Peldvietu ūdens uzskatāms par piesārņotu, ja, veicot novērojumus atbilstoši šo noteikumu 12.punktam, tajā konstatē šo noteikumu 1.pielikumā minētos mikroorganismus vai citus organismus, vai atkritumus, kas ietekmē ūdens kvalitāti un rada risku peldētāju veselībai."

2. Papildināt II nodaļu ar 6.2 punktu šādā redakcijā:

"6.2 Pamatojoties uz pašvaldību sniegto informāciju par peldvietu apmeklējumu tendencēm, kā arī tajās veiktajiem labiekārtošanas pasākumiem peldēšanās veicināšanai, Veselības inspekcija katru gadu līdz 1.decembrim identificē visus peldvietu ūdeņus, ņemot vērā, ka tajos peldēsies liels skaits cilvēku un ka Veselības inspekcija nav piemērojusi pastāvīgu peldēšanās aizliegumu vai nav sniegusi pastāvīgu ieteikumu nepeldēties vismaz vienu peldsezonu, un sniedz priekšlikumus Veselības ministrijai par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos par peldvietu higiēnas prasībām."

3. Izteikt 9.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Monitoringa kalendāra plānā iekļauto peldvietu kontroli atsāk iespējami īsā laikā pēc ārkārtas situācijas beigām, lai aizvietotu trūkstošos paraugus, kuri nav ņemti ārkārtas situācijas dēļ."

4. Izteikt 10.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.3. ja konstatēts īstermiņa piesārņojums, papildus ņem vēl vienu ūdens paraugu, lai apstiprinātu, ka ūdens vairs nav piesārņots. Par īstermiņa piesārņojumu uzskata šo noteikumu 1.pielikumā minēto mikrobioloģisko piesārņojumu, ja tam ir skaidri nosakāmi iemesli un tas neietekmē peldvietas ūdens kvalitāti ilgāk par aptuveni 72 stundām, un par ko Veselības inspekcija ir izstrādājusi procedūras, lai novērstu piesārņojumu atbilstoši šo noteikumu 4.pielikumam. Īstermiņa piesārņojuma laikā un pēc tā novēršanas papildus ņemto ūdens paraugu neiekļauj peldvietu ūdens kvalitātes informācijas kopumā. Ja nepieciešams, peldvietu ūdens kvalitātes informācijas kopuma papildināšanai ūdens paraugu ņem septiņu dienu laikā pēc tam, kad īstermiņa piesārņojums vairs nav konstatēts."

5. Izteikt 20.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.1. Veselības inspekcija, ņemot vērā peldvietu ūdens kvalitātes novērtējuma rezultātus, nosaka peldēšanās aizliegumu vai iesaka cilvēkiem attiecīgajā peldvietā nepeldēties, lai nenodarītu kaitējumu veselībai, kā arī veic citus piemērotus pārvaldības pasākumus;".

6. Izteikt 23., 24. un 25.punktu šādā redakcijā:

"23. Situācijās, kas nelabvēlīgi ietekmē peldvietu ūdens kvalitāti un apdraud peldētāju veselību, vai ja ir pamatotas aizdomas, ka iespējama nelabvēlīga ietekme (neparedzēta situācija), Veselības inspekcija, ņemot vērā peldvietu ūdens kvalitātes novērtējuma rezultātus, nosaka pagaidu peldēšanās aizliegumu vai iesaka kādu laiku nepeldēties, par to nekavējoties informējot sabiedrību, kā arī veic citus piemērotus un savlaicīgus pārvaldības pasākumus.

24. Ja Veselības inspekcija konstatē zilaļģu izplatīšanos (zilaļģu vairošanās - aļģu "ziedēšana" putu vai zilaļģu "paklāja" veidā) un ir pamats uzskatīt, ka tās var radīt kaitējumu cilvēku veselībai, Veselības inspekcija attiecīgajā peldvietā nekavējoties nosaka peldēšanās aizliegumu, par to nekavējoties informējot sabiedrību, kā arī veic citus piemērotus pārvaldības pasākumus.

25. Ja peldvietas ūdens apraksts liecina par iespējamu makroaļģu vai jūras fitoplanktona pārmērīgu izplatīšanos, Veselības inspekcija novērtē, kā tie ietekmēs peldētāju veselību, un, ja nepieciešams, ņemot vērā peldvietu ūdens kvalitātes novērtējuma rezultātus, nosaka peldēšanās aizliegumu vai iesaka attiecīgajā peldvietā nepeldēties, par to nekavējoties informējot sabiedrību, kā arī veic citus piemērotus pārvaldības pasākumus."

7. Izteikt 26.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.4. Veselības inspekcija veic ārpuskārtas peldvietas ūdens vizuālus novērojumus, kā arī citus piemērotus pārvaldības pasākumus."

8. Aizstāt 28.punktā vārdus "Vides ministrija" ar vārdiem "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija".

9. Papildināt IV nodaļu ar 28.1 punktu šādā redakcijā:

"28.1 Peldvietas ūdens pārvaldības pasākumi ietver šādus pasākumus:

28.1 1. monitoringa kalendāra izstrādāšana;

28.1 2. peldvietas ūdens monitorings;

28.1 3. peldvietas ūdens kvalitātes novērtēšana un klasificēšana;

28.1 4. peldvietas ūdens apraksta izstrādāšana un uzturēšana;

28.1 5. piesārņojuma identificēšana un tā ietekmes novērtēšana, lai neradītu kaitējumu peldētāju veselībai;

28.1 6. informācijas sniegšana sabiedrībai;

28.1 7. pasākumi, lai novērstu peldētāju saskari ar piesārņojumu;

28.1 8. pasākumi, lai samazinātu piesārņojuma risku."

10. Izteikt 29.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.2. peldvietas ūdens kvalitātes novērtēšanas un klasificēšanas rezultātus pēdējo triju gadu laikā, kā arī peldvietas ūdens aprakstu;".

11. Izteikt 29.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.4. par zemas kvalitātes peldvietu ūdens piesārņojuma cēloņiem, avotiem un veiktajiem pasākumiem, lai novērstu piesārņojuma cēloņus un ierobežotu peldētāju nonākšanu saskarē ar piesārņojumu;".

12. Izteikt 29.6.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.6.4. informāciju par īstermiņa piesārņojuma cēloņiem un veiktajiem pasākumiem, lai novērstu piesārņojuma cēloņus un ierobežotu peldētāju nonākšanu saskarē ar piesārņojumu;".

13. Izteikt 30.4.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.4.3. brīdinājumu gadījumā, ja ir paredzams īstermiņa piesārņojums vai ir iespējami tā draudi;".

14. Papildināt VII nodaļu ar 40.punktu šādā redakcijā:

"40. Šo noteikumu 14.punktā minēto peldvietu ūdens klasificēšanu atbilstoši tā kvalitātei Veselības inspekcija pirmo reizi veic ne vēlāk kā līdz 2015.gada peldsezonas beigām."

15. Izteikt 2.pielikuma 3.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.3. lai novērstu ūdens parauga nejaušu piesārņošanu, parauga ņēmējs izmanto aseptisku parauga ņemšanas tehniku, kas ļauj saglabāt parauga trauka sterilitāti un nepiesārņo paraugu. Ja paraugs tiek ņemts atbilstoši šai tehnikai, papildus nav nepieciešams sterils aprīkojums (piemēram, sterili ķirurģiskie cimdi, knaibles, kārts);".

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Veselības ministrs J.Bārzdiņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 6.jūlija noteikumos Nr.608 "Noteikumi par peldvietu ūdens monitoringu, .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 435Pieņemts: 07.06.2011.Stājas spēkā: 11.06.2011.Zaudē spēku: 01.12.2017.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 91, 10.06.2011.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
231460
11.06.2011
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"