Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.189
Rīgā 2011.gada 15.martā (prot.
Nr.16 4.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada
16.februāra noteikumos Nr.146 "Obligātās nekaitīguma
prasības pārtikas piedevām un pārtikas produktiem, kuros
izmantotas pārtikas piedevas"
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites
uzraudzības likuma
4.panta otro daļu un 10.panta pirmo daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra
noteikumos Nr.146 "Obligātās nekaitīguma prasības pārtikas
piedevām un pārtikas produktiem, kuros izmantotas pārtikas
piedevas" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 29., 167.nr.) šādus
grozījumus:
1. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas
Savienības direktīvām ar 18., 19. un 20.punktu šādā
redakcijā:
"18) Komisijas 2010.gada 20.oktobra Direktīvas
2010/67/ES, ar ko groza Direktīvu 2008/84/EK par noteiktajiem
tīrības kritērijiem pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un
saldinātājus;
19) Komisijas 2010.gada 22.oktobra Direktīvas
2010/69/ES, ar ko groza pielikumus Eiropas Parlamenta un Padomes
Direktīvai 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas vai
saldinātāji;
20) Komisijas 2011.gada 17.janvāra Direktīvas
2011/3/ES, ar kuru groza Direktīvu 2008/128/EK, ar ko nosaka
īpašus tīrības kritērijus krāsvielām, kuras lieto pārtikas
produktos."
2. Izteikt 1.pielikumu jaunā redakcijā
(pielikums).
3. Izteikt 4.pielikuma 23.punktu šādā
redakcijā:
"23. |
E 468 |
Šķērsšūtās karboksimetilcelulozes nātrija
sāls |
tikai saldinātājiem" |
|
Šķērsšūtās celulozes sveķi |
E 1201 |
Polivinilpirolidons |
E 1202 |
Polivinilpolipirolidons |
E
1521 |
Polietilēnglikols |
4. Izteikt 5.pielikuma 34.punktu šādā
redakcijā:
"34. |
E 160 d - likopēns |
34.1. |
Sintētiskais likopēns |
34.1.1. |
Sinonīmi |
Ķīmiski sintezēts
likopēns |
34.1.2. |
Definīcija un iegūšanas
apraksts |
Sintētiskais likopēns ir
ģeometrisku likopēna izomēru maisījums, un to iegūst
Wittig kondensācijas procesā ar sintētiskajiem
starpproduktiem, kurus parasti izmanto arī citu pārtikā
izmantojamu karotinoīdu ieguvē. Sintētiskais likopēns
galvenokārt sastāv no trans-likopēniem kopā ar 5-cis-likopēnu
un nelielu daudzumu citu izomēru. Pārdošanai sagatavoti
likopēna preparāti, kas paredzēti lietošanai pārtikā, ir
formulēti kā suspensija pārtikas eļļās vai kā ūdenī
disperģējami vai ūdenī šķīstoši pulveri |
34.1.3. |
Krāsu indeksa
numurs |
75125 |
34.1.4. |
EINECS numurs |
207-949-1 |
34.1.5. |
Ķīmiskais
nosaukums |
Ψ,Ψ-karotīns, visi
translikopēni, (visi E) likopēni, (visi
E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriakontatridekaīni |
34.1.6. |
Ķīmiskā
formula |
C40H56 |
34.1.7. |
Molekulmasa |
536,85 |
34.1.8. |
Pamatviela |
Ne mazāk kā 96 % no visiem likopēniem
(ne mazāk kā 70 % no visiem translikopēniem).
pie 465-475 nm heksānā (attiecībā
uz 100 % tīriem visiem translikopēniem) ir 3450 |
34.1.9. |
Ārējais
izskats |
Sarkans kristālisks
pulveris |
34.1.10. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
34.1.10.1. |
Spektrometrija |
Absorbcijas maksimums
heksāna šķīdumā aptuveni pie 470 nm |
34.1.10.2. |
Karotinoīdu
tests |
Parauga šķīdumam acetonā
pazūd krāsa pēc tam, kad secīgi pievieno 5 % nātrija nitrīta
šķīdumu un 1 N sērskābi |
34.1.10.3. |
Šķīdība |
Nešķīst ūdenī,
neierobežoti šķīst hloroformā |
34.1.10.4. |
Īpašības 1 % šķīdumam
hloroformā |
Šķīdums ir dzidrs,
intensīvi sarkanoranžā krāsā |
34.1.11. |
Tīrības
kritēriji: |
|
34.1.11.1. |
Zudumi pēc
žāvēšanas |
Ne vairāk kā 0,5 % (40 °C,
4 h pie 20 mm Hg) |
34.1.11.2. |
Apo-12'-likopenāls |
Ne vairāk kā 0,15
% |
34.1.11.3. |
Trifenilfospfīnoksīds |
Ne vairāk kā 0,01
% |
34.1.11.4. |
Šķīdinātāju
atlikums |
Metanols - ne vairāk kā
200 mg/kg, heksāns, propān-2-ols - ne vairāk kā 10 mg/kg
katram. Dihlormetāns - ne vairāk kā 10 mg/kg (tikai
pārdošanai sagatavotiem preparātiem) |
34.1.11.5. |
Svins |
Ne vairāk kā 1
mg/kg |
34.2. |
No sarkanajiem tomātiem |
34.2.1. |
Sinonīmi |
Dabīgais dzeltenais
27 |
34.2.2. |
Definīcija un iegūšanas
apraksts |
Likopēnu iegūst no
sarkanajiem tomātiem (Lycopersicon esculentum L.) ar
selektīvo šķīdinātāju ekstrakciju un pēc tam šķīdinātāja
atdalīšanu. Drīkst izmantot tikai šādus šķīdinātājus: oglekļa
dioksīdu, etilacetātu, acetonu, propān-2-olu, metanolu,
etanolu, heksānu. Galvenā tomātu krāsviela ir likopēns. Var
saturēt arī nelielu daudzumu citu karotinoīdu pigmentu.
Papildus krāsu pigmentiem produkts var saturēt eļļas, tauku,
sveķu un aromātvielu sastāvdaļas, kas dabiski atrodas
tomātos |
34.2.3. |
Krāsu indeksa
numurs |
75125 |
34.2.4. |
EINECS numurs |
207-949-1 |
34.2.5. |
Ķīmiskais
nosaukums |
Ψ,Ψ-karotīns, visi
translikopēni, (visi E) likopēni, (visi
E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriakontatridekaīni |
34.2.6. |
Ķīmiskā
formula |
C40H56 |
34.2.7. |
Molekulmasa |
536,85 |
34.2.8. |
Pamatviela |
Ne mazāk kā 96 % no visiem likopēniem
(ne mazāk kā 70 % no visiem translikopēniem).
pie 465-475 nm heksānā (attiecībā
uz 100 % tīriem visiem translikopēniem) ir 3450 |
34.2.9. |
Ārējais
izskats |
Tumši sarkans viskozs
šķidrums |
34.2.10. |
Identitātes pierādīšana -
spektrometrija |
Absorbcijas maksimums
heksānā aptuveni pie 472 nm |
34.2.11. |
Tīrības
kritēriji: |
|
34.2.11.1. |
Šķīdinātāju
atlikums |
Propān-2-ols, heksāns,
acetons, metanols, etilacetāts: ne vairāk kā 50 mg/kg katrs
atsevišķi vai kopā |
34.2.11.2. |
Sulfātpelni |
Ne vairāk kā 1
% |
34.2.11.3. |
Dzīvsudrabs |
Ne vairāk kā 1
mg/kg |
34.2.11.4. |
Kadmijs |
Ne vairāk kā 1
mg/kg |
34.2.11.5. |
Arsēns |
Ne vairāk kā 3
mg/kg |
34.2.11.6. |
Svins |
Ne vairāk kā 2
mg/kg |
34.3. |
No Blakeslea trispora |
34.3.1. |
Sinonīmi |
Dabīgais dzeltenais
27 |
34.3.2. |
Definīcija un iegūšanas
apraksts |
Likopēnu no Blakeslea
trispora ekstrahē no sēņu biomasas un attīra
kristalizējot un filtrējot. Tas galvenokārt sastāv no visiem
translikopēniem. Tas satur arī nelielu daudzumu citu
karotinoīdu. Izopropanols un izobutilacetāts ir vienīgie
šķīdinātāji, ko izmanto tā ieguvē. Pārdošanai sagatavoti
likopēna preparāti, kas paredzēti lietošanai pārtikā, ir
formulēti kā suspensija pārtikas eļļās vai kā ūdenī
disperģējami vai ūdenī šķīstoši pulveri |
34.3.3. |
Krāsu indeksa
numurs |
75125 |
34.3.4. |
EINECS numurs |
207-949-1 |
34.3.5. |
Ķīmiskais
nosaukums |
Ψ,Ψ-karotīns, visi
translikopēni, (visi E) likopēni, (visi
E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriakontatridekaīni |
34.3.6. |
Ķīmiskā
formula |
C40H56 |
34.3.7. |
Molekulmasa |
536,85 |
34.3.8. |
Ārējais
izskats |
Sarkans kristālisks
pulveris |
34.3.9. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
34.3.9.1. |
Spektrometrija |
Absorbcijas maksimums
heksāna šķīdumā aptuveni pie 470 nm |
34.3.9.2. |
Karotinoīdu
tests |
Parauga šķīdumam acetonā
pazūd krāsa pēc tam, kad secīgi pievieno 5 % nātrija nitrīta
šķīdumu un 1 N sērskābi |
34.3.9.3. |
Šķīdība |
Nešķīst ūdenī,
neierobežoti šķīst hloroformā |
34.3.9.4. |
Īpašības 1 % šķīdumam
hloroformā |
Šķīdums ir dzidrs,
intensīvi sarkanoranžā krāsā |
34.3.10. |
Tīrības
kritēriji: |
|
34.3.10.1. |
Zudumi pēc
žāvēšanas |
Ne vairāk kā 0,5 % (40 °C,
4 h pie 20 mm Hg) |
34.3.10.2. |
Citi
karotinoīdi |
Ne vairāk kā 5
% |
34.3.10.3. |
Šķīdinātāju
atlikums |
Propān-2-ols - ne vairāk kā 0,1 %
Izobutilacetāts - ne vairāk kā 1,0 %
Dihlormetāns - ne vairāk kā 10 mg/kg (tikai
pārdošanai sagatavotiem preparātiem)
|
34.3.10.4. |
Sulfātpelni |
Ne vairāk kā 0,3
% |
34.3.10.5. |
Svins |
Ne vairāk kā 1
mg/kg" |
5. Izteikt 5.pielikuma 90.9.4.apakšpunktu šādā
redakcijā:
"90.9.4. |
Eļļas saturs |
Ne vairāk kā 5
mg/kg" |
6. Papildināt 5.pielikumu ar 153.1 punktu
šādā redakcijā:
"153.1 |
E 392 - rozmarīna ekstrakti |
153.1
1. |
Vispārīgā
specifikācija |
153.1
1.1. |
Sinonīmi |
Rozmarīna lapu ekstrakts
(antioksidants) |
153.1
1.2. |
Definīcija |
Rozmarīna ekstraktu
sastāvā ir vairākas sastāvdaļas, kuru antioksidējošā
iedarbība ir pierādīta. Šīs sastāvdaļas galvenokārt pieder
pie fenolskābju, flavonoīdu un diterpenoīdu klases. Līdz ar
antioksidējošām sastāvdaļām ekstraktā var būt arī triterpēni
un ar organiskajiem šķīdinātājiem ekstrahējamas vielas, kas
īpaši noteiktas turpmākajā specifikācijā |
153.1
1.3. |
EINECS numurs |
283-291-9 |
153.1
1.4. |
Ķīmiskais
nosaukums |
Rozmarīna ekstrakts
(Rosmarinius officinalis) |
153.1
1.5. |
Iegūšanas
apraksts |
Rozmarīna lapu ekstrakta
antioksidantu iegūst no Rosmarinius officinalis
lapām, tās ekstrahējot ar šķīdinātājiem, ko atļauts izmantot
pārtikas apritē. Ekstraktus var dezodorēt un atkrāsot.
Ekstraktus var standartizēt |
153.1
1.6. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
153.1
1.6.1. |
References antioksidatīvie
savienojumi: fenolu diterpēni |
Karnozīnskābe
(C20H28O4) un karnozols
(C20H26O4) (vismaz 90 %
no kopējiem fenolu diterpēniem) |
153.1
1.6.2. |
References galvenās
gaistošās vielas |
Borneols, bornilacetāts,
kampars, 1,8-cineols, verbenons |
153.1
1.6.3. |
Blīvums |
Lielāks nekā 0,25
g/ml |
153.1
1.6.4. |
Šķīdība |
Nešķīst ūdenī |
153.1
1.7. |
Tīrības
kritēriji: |
|
153.1
1.7.1. |
Zudumi pēc
žāvēšanas |
Ne vairāk kā 5
% |
153.1
1.7.2. |
Arsēns |
Ne vairāk kā 3
mg/kg |
153.1
1.7.3. |
Svins |
Ne vairāk kā 2
mg/kg |
153.1
2. |
Rozmarīna ekstrakti, kas iegūti no
kaltētām rozmarīna lapām, ekstrahējot ar acetonu |
153.1
2.1. |
Iegūšanas
apraksts |
Rozmarīna ekstraktus
izgatavo no kaltētām rozmarīna lapām - ekstrahē ar acetonu,
filtrē, attīra un iztvaicē šķīdinātāju, tad žāvē un sijā, lai
iegūtu smalku pulveri vai šķidrumu |
153.1
2.2. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
153.1
2.2.1. |
References antioksidatīvo
savienojumu saturs |
Ne mazāk kā 10 %, izteikts
kā karnozīnskābes un karnozola summa |
153.1
2.2.2. |
Attiecība:
antioksidanti/gaistošās vielas
|
(Karnozīnskābe un
karnozols, kopā masas %) ne mazāk kā 15 (references galveno
gaistošo vielu masas %)* (* kā visu ekstrakta gaistošo
vielu procentuālā attiecība, ko mēra ar gāzu hromotogrāfiju -
masspektrometrisku noteikšanas metodi
"GC-MSD") |
153.1
2.2.3. |
Šķīdinātāju atlikums -
acetons |
Ne vairāk kā 500
mg/kg |
153.1
3. |
Rozmarīna ekstrakti, kas iegūti no
kaltētām rozmarīna lapām, izmantojot oglekļa dioksīdu
superkritiskos apstākļos |
153.1
3.1. |
Iegūšanas
apraksts |
Rozmarīna ekstrakti
izgatavoti no kaltētām rozmarīna lapām, izmantojot oglekļa
dioksīdu superkritiskos apstākļus, ar nelielu etanola
daudzumu kā palīgšķīdinātāju |
153.1
3.2. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
153.1
3.2.1. |
References antioksidatīvo
savienojumu saturs |
Ne mazāk kā 13 %, izteikts
kā karnozīnskābes un karnozola summa |
153.1
3.2.2. |
Attiecība:
antioksidanti/gaistošās vielas
|
(Karnozīnskābe un
karnozols, kopā masas %) ne mazāk kā 15 (references galveno
gaistošo vielu masas %)* (* kā visu ekstrakta gaistošo
vielu procentuālā attiecība, ko mēra ar gāzu hromotogrāfiju -
masspektrometrisku noteikšanas metodi
"GC-MSD") |
153.1
3.3. |
Šķīdinātāju atlikums -
etanols |
Ne vairāk kā 2
% |
153.1
4. |
Rozmarīna ekstrakti, kas iegūti no
dezodorēta rozmarīna ekstrakta etanolā |
153.1
4.1. |
Iegūšanas
apraksts |
Rozmarīna ekstrakti, kas
izgatavoti no dezodorēta rozmarīna ekstrakta etanolā.
Ekstraktus var papildus attīrīt, piemēram, apstrādājot ar
aktīvo ogli un/vai molekulāro destilāciju. Ekstraktus var
suspendēt pārtikas apritē atļautos nesējos vai žāvēt
izsmidzinot |
153.1
4.2. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
153.1
4.2.1. |
References antioksidatīvo
savienojumu saturs |
Ne mazāk kā 5 %, izteikts
kā karnozīnskābes un karnozola summa |
153.1
4.2.2. |
Attiecība:
antioksidanti/gaistošās vielas |
(Karnozīnskābe un
karnozols, kopā masas %) ne mazāk kā 15 (references galveno
gaistošo vielu masas %)* (* kā visu ekstrakta gaistošo
vielu procentuālā attiecība, ko mēra ar gāzu hromotogrāfiju -
masspektrometrisku noteikšanas metodi
"GC-MSD") |
153.1
4.2.3. |
Šķīdinātāju atlikums -
etanols |
Ne vairāk kā 500
mg/kg |
153.1
5. |
Rozmarīna ekstrakti, atkrāsoti un
dezodorēti, kas iegūti ar divpakāpju ekstrakciju, izmantojot
heksānu un etanolu |
153.1
5.1. |
Iegūšanas
apraksts |
No dezodorēta rozmarīna
ekstrakta etanolā izgatavoti rozmarīna ekstrakti, ko papildus
ekstrahē ar heksānu. Ekstraktus var papildus attīrīt,
piemēram, apstrādājot ar aktīvo ogli un/vai molekulāro
destilāciju. Ekstraktus var suspendēt pārtikas apritē
atļautos nesējos vai žāvēt izsmidzinot |
153.1
5.2. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
153.1
5.2.1. |
References antioksidatīvo
savienojumu saturs |
Ne mazāk kā 5 %, izteikts
kā karnozīnskābes un karnozola summa |
153.1
5.2.2. |
Attiecība:
antioksidanti/gaistošās vielas
|
(Karnozīnskābe un
karnozols, kopā masas %) ne mazāk kā 15 (references galveno
gaistošo vielu masas %)* (* kā visu ekstrakta gaistošo
vielu procentuālā attiecība, ko mēra ar gāzu hromotogrāfiju -
masspektrometrisku noteikšanas metodi
"GC-MSD") |
153.1
5.2.3. |
Šķīdinātāju
atlikums: |
|
153.15.2.3.1. |
Etanols |
Ne vairāk kā 500
mg/kg |
153.15.2.3.2. |
Heksāns |
Ne vairāk kā 25
mg/kg" |
7. Izteikt 5.pielikuma 177.1.apakšpunktu šādā
redakcijā:
"177.1. |
Definīcija |
Sojas pupiņu hemiceluloze
ir attīrīts, ūdenī šķīstošs polisaharīds, kas ekstrakcijā ar
karstu ūdeni iegūts no dabīgās šķiedras, kuru satur sojas
pupiņas. Par nogulsnētāju nedrīkst izmantot citu organisko
šķīdinātāju kā vien etanolu" |
8. Izteikt 5.pielikuma 177.4.apakšpunktu šādā
redakcijā:
"177.4. |
Ārējais
izskats |
Irdens balts vai
iedzelteni balts pulveris" |
9. Papildināt 5.pielikumu ar 177.6.9.apakšpunktu šādā
redakcijā:
"177.6.9. |
Etanols |
Ne vairāk kā
2 %" |
10. Papildināt 5.pielikumu ar 177.1 punktu
šādā redakcijā:
"177.1 |
E 427 - kasijas sveķi |
177.1
1. |
Sinonīmi |
Kasijas sveķi (Cassia
gum) |
177.1
2. |
Definīcija |
Kasijas sveķi ir malta un attīrīta Cassia Tora
un Cassia obtusifoli (Leguminosae) sēklu endosperma,
kas satur mazāk nekā 0,05 % Cassia
occidentalis. Tie sastāv galvenokārt no
lielmolekulāriem polisaharīdiem, kuri veidoti no
1,4-β-D-mannopiranozes lineārām ķēdēm, kas savienotas ar
α-D-galaktopiranozes grupām. Mannozes un galaktozes
attiecība ir 5:1.
Ražošanā sēklas ar termisku mehānisko apstrādi
izloba un atpumpuro, tad endospermu sasmalcina un sijā.
Samalto endospermu turpmāk attīra, ekstrahējot ar
izopropanolu
|
177.1
3. |
Pamatviela |
Ne mazāk kā 75 %
galaktomannāna |
177.1
4. |
Ārējais
izskats |
Gaiši dzeltens vai bālgans
pulveris bez aromāta |
177.1
5. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
177.1
5.1. |
Šķīdība |
Labi disperģē aukstā
ūdenī, veidojot koloidālu šķīdumu. Nešķīst
etanolā |
177.1
5.2. |
Gēla veidošana ar
borātu |
Parauga ūdens dispersijai
pievieno pietiekamu daudzumu nātrija borāta testa šķīduma,
lai paaugstinātu pH virs 9; veidojas gēls |
177.1
5.3. |
Gēla veidošana ar ksantāna
sveķiem |
Iesver 1,5 g parauga un 1,5 g ksantāna
sveķu un tos samaisa. Šo maisījumu, strauji maisot,
pievieno pie 300 ml ūdens (80 °C) 400 ml tilpuma
vārglāzē. Maisa, līdz paraugs ir pilnībā izšķīdis, un
turpina maisīt vēl 30 min (maisīšanas laikā uztur
temperatūru virs 60 °C). Pārtrauc maisīšanu un ļauj
šķīdumam atdzist līdz istabas temperatūrai vismaz
2 h.
Stingrs, elastīgs gēls veidojas, kad paraugs ir
atdzisis vismaz līdz 40 °C. Taču šāds gēls neveidojas
atsevišķi kasija sveķu vai ksantāna sveķu 1 %
kontrolšķīdumā, kas sagatavots pēc līdzīgas
metodes
|
177.1
5.4. |
Viskozitāte |
Mazāk nekā 500
mPa·s (25 °C, 2 h, 1 %
šķīdums), kas atbilst vielai ar vidējo molekulmasu
200 000-300 000 D |
177.1
6. |
Tīrības
kritēriji: |
|
177.1
6.1. |
Skābē nešķīstoša
viela |
Ne vairāk kā 2
% |
177.1
6.2. |
pH |
5,5-8 (1 % ūdens
šķīdums) |
177.1
6.3. |
Tauki |
Ne vairāk kā 1
% |
177.1
6.4. |
Olbaltumvielas (N x
6,25) |
Ne vairāk kā 7
% |
177.1
6.5. |
Pelni |
Ne vairāk kā 1,2
% |
177.1
6.6. |
Zudumi pēc
žāvēšanas |
Ne vairāk kā 12 % (105
oC, 5 h) |
177.1
6.7. |
Šķīdinātāju atlikums -
izopropanols |
Ne vairāk kā 750
mg/kg |
177.1
6.8. |
Kopējie
antrahinoni |
Ne vairāk kā 0,5 mg/kg
(kvalitatīvās noteikšanas robeža) |
177.1
6.9. |
Svins |
Ne vairāk kā 1
mg/kg |
177.1
7. |
Mikrobioloģiskie
rādītāji: |
|
177.1
7.1. |
Kopējais mikroorganismu
skaits |
Ne vairāk kā 5000 koloniju
veidojošo vienību/g |
177.1
7.2. |
Raugi un
pelējumi |
Ne vairāk kā 100 koloniju
veidojošo vienību/g |
177.1
7.3. |
E.coli |
Nekonstatē 1 g
paraugā |
177.1
7.4. |
Salmonella spp. |
Nekonstatē 25 g
paraugā" |
11. Izteikt 5.pielikuma 206.6.apakšpunktu šādā
redakcijā:
"206.6. |
Pamatviela |
Bezūdens viela satur ne
vairāk kā 80,5 % hidroksipropoksilgrupu
(-OCH2CHOHCH3), kas atbilst ne vairāk
kā 4,6 hidroksipropilgrupām vienā bezūdens glikozes
grupā" |
12. Izteikt 5.pielikuma 327.7.3.apakšpunktu šādā
redakcijā:
"327.7.3. |
Slāpeklis |
Ne vairāk kā 0,07 %
v/v" |
13. Papildināt 5.pielikumu ar 352.1 punktu
šādā redakcijā:
"352.1 |
E 1203 - polivinilspirts |
352.1
1. |
Sinonīmi |
Vinilspirta polimērs
(Vinyl alcohol polymer), PVOH |
352.1
2. |
Definīcija |
Polivinilspirts ir
sintētiskie sveķi, kas iegūti polimerizācijā no vinilacetāta,
daļēji hidrolizējot esteri sārmaina katalizatora klātbūtnē.
Produkta fizikālās īpašības ir atkarīgas no polimerizācijas
un hidrolīzes pakāpes |
352.1
3. |
Ķīmiskais
nosaukums |
Etanola
homopolimērs |
352.1
4. |
Ķīmiskā
formula |
(C2H3OR)n, kur R=H vai
COCH3 |
352.1
5. |
Ārējais
izskats |
Caurspīdīgs, balts vai
krēmkrāsas granulēts pulveris bez aromāta un bez
garšas |
352.1
6. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
352.1
6.1. |
Šķīdība |
Šķīst ūdenī, vāji šķīst
etanolā |
352.1
6.2. |
Izgulsnēšana |
0,25 g parauga
izšķīdina 5 ml ūdens, to sildot, un ļauj atdzist līdz
istabas temperatūrai. Ja šim šķīdumam pievieno 10 ml etanola,
parādās baltas duļķes vai pārslainas nogulsnes |
352.1
6.3. |
Krāsu reakcija |
Izšķīdina 0,01 g parauga 100 ml ūdens, to
sildot, un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Pie
5 ml šķīduma pievieno vienu pilienu joda testa šķīduma
un dažus pilienus borskābes šķīduma. Veidojas zils
krāsojums.
Izšķīdina 0,5 g parauga 10 ml ūdens, to
sildot, un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Pie
5 ml šķīduma pievieno vienu pilienu joda testa
šķīduma. Veidojas tumši sarkans līdz zils
krāsojums
|
352.1
6.4. |
Viskozitāte |
4,8-5,8 mPa·s (4 % šķīdums 20 °C), kas atbilst
vielai ar vidējo molekulmasu 26 000-30 000
D |
352.1
7. |
Tīrības
kritēriji: |
|
352.1
7.1. |
Ūdenī nešķīstošās
vielas |
Ne vairāk kā 0,1
% |
352.1
7.2. |
Esteri |
125-153 mg
KOH/g |
352.1
7.3. |
Hidrolīzes
pakāpe |
86,5-89,0 % |
352.1
7.4. |
Skābes
skaitlis |
Ne vairāk kā 3 |
352.1
7.5. |
Šķīdinātāju
atlikums: |
|
352.1
7.5.1. |
Metanols |
Ne vairāk kā 0,1
% |
352.1
7.5.2. |
Metilacetāts |
Ne vairāk kā 0,1
% |
352.1
7.6. |
pH |
5,0-6,5 (4 %
šķīdums) |
352.1
7.7. |
Zudumi pēc
žāvēšanas |
Ne vairāk kā 5 % (105 °C,
3 h) |
352.1
7.8. |
Zudumi pēc
dedzināšanas |
Ne vairāk kā 1
% |
352.1
7.9. |
Svins |
Ne vairāk kā 2
mg/kg" |
14. Izteikt 5.pielikuma 369.punktu šādā
redakcijā:
"369. |
E 1521 - polietilēnglikols |
369.1. |
Sinonīmi |
PEG, makrogols,
polietilēnoksīds (polyethylene oxyde) |
369.2. |
Definīcija |
Etilēnoksīda polimērs un
ūdens aditīvs polimērs, ko parasti apzīmē ar skaitli, kas
aptuveni atbilst molekulmasai |
369.3. |
Ķīmiskais
nosaukums |
Alfa-hidro-omega-hidroksipoli(oksi-1,2-etāndiols)
(alpha-Hydro-omega-hydroxypoly
(oxy-1,2-ethanediol)) |
369.4. |
Ķīmiskā
formula |
HOCH2-(CH2-O-CH2)n-CH2OH |
369.5. |
Vidējā
molekulmasa |
380-9000 D |
369.6. |
Pamatviela |
PEG 400: ne mazāk kā 95,0 % un ne vairāk kā 105,0
%
PEG 3000: ne mazāk kā 90,0 % un ne vairāk kā 110,0
%
PEG 3350: ne mazāk kā 90,0 % un ne vairāk kā 110,0
%
PEG 4000: ne mazāk kā 90,0 % un ne vairāk kā 110,0
%
PEG 6000: ne mazāk kā 90,0 % un ne vairāk kā 110,0
%
PEG 8000: ne mazāk kā 87,5 % un ne vairāk kā 112,5
%
|
369.7. |
Ārējais
izskats |
PEG 400 ir dzidrs, viskozs, bezkrāsains vai gandrīz
bezkrāsains higroskopisks šķidrums.
PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000, PEG 8000
ir balta vai gandrīz balta cieta viela, kas līdzīga vaskam
vai parafīnam
|
369.8. |
Identitātes
pierādīšana: |
|
369.8.1. |
Kušanas
temperatūra |
PEG 400: 4-8 oC
PEG 3000: 50-56 oC
PEG 3350: 53-57 oC
PEG 4000: 53-59 oC
PEG 6000: 55-61 oC
PEG 8000: 55-62 oC
|
369.8.2. |
Viskozitāte |
PEG 400: no 105 līdz 130 mPa·s (pie 20 oC)
PEG 3000: no 75 līdz 100 mPa·s (pie 20 oC)
PEG 3350: no 83 līdz 120 mPa·s (pie 20 oC)
PEG 4000: no 110 līdz 170 mPa·s (pie 20 oC)
PEG 6000: no 200 līdz 270 mPa·s (pie 20 oC)
PEG 8000: no 260 līdz 510 mPa·s (pie 20 oC)
Polietilēnglikoliem, kuriem vidējā molekulmasa ir
lielāka par 400, viskozitāti nosaka 50 % m/m kandidātvielas
šķīdumam ūdenī
|
369.8.3. |
Šķīdība |
PEG 400: viegli šķīst ūdenī, ļoti labi šķīst acetonā,
etilspirtā un metilēnhlorīdā, gandrīz nešķīst taukskābēs un
minerāleļļās.
PEG 3000 un PEG 3350: ļoti labi šķīst ūdenī un
metilēnhlorīdā, vāji šķīst etilspirtā, gandrīz nešķīst
taukskābēs un minerāleļļās.
PEG 4000, PEG 6000 un PEG 8000: ļoti labi šķīst
ūdenī un metilēnhlorīdā, gandrīz nešķīst etilspirtā,
taukskābēs un minerāleļļās
|
369.9. |
Tīrības
kritēriji: |
|
369.9.1. |
Skābums vai
bāziskums |
Izšķīdina 5,0 g parauga 50
ml ūdens, kas nesatur oglekļa dioksīdu, un pievieno 0,15 ml
bromtimola zilā šķīduma. Šķīdums ir dzeltenā vai zaļā krāsā.
Ir vajadzīgs ne vairāk kā 0,1 ml 0,1 M nātrija
hidroksīda šķīduma, lai indikatora krāsa kļūtu
zila |
369.9.2. |
Hidroksilskaitlis |
PEG 400: 264-300
PEG 3000: 34-42
PEG 3350: 30-38
PEG 4000: 25-32
PEG 6000: 16-22
PEG 8000: 12-16
|
369.9.3. |
Pelni (sulfātu
veidā) |
Ne vairāk kā 0,2
% |
369.9.4. |
1,4-dioksāns |
Ne vairāk kā 10
mg/kg |
369.9.5. |
Etilēnoksīds |
Ne vairāk kā 0,2
mg/kg |
369.9.6. |
Etilēnglikols un
dietilēnglikols |
Ne vairāk kā 0,25 % w/w
atsevišķi vai kopā |
369.9.7. |
Svins |
Ne vairāk kā 1
mg/kg" |
15. Papildināt 6.pielikumu ar 129.1 punktu
šādā redakcijā:
"129.1 |
E 392 |
Rozmarīna
ekstrakti |
Extracts of rosemary |
antioksidants" |
16. Papildināt 6.pielikumu ar 151.1 punktu
šādā redakcijā:
"151.1 |
E 427 |
Kasijas sveķi |
Cassia gum |
dažādas" |
17. Izteikt 6.pielikuma 290.1 punktu šādā
redakcijā:
"290.1 |
E 961 |
Neotams |
Neotame |
saldinātājs,
dažādas" |
18. Papildināt 6.pielikumu ar 301.1 punktu
šādā redakcijā:
"301.1 |
E 1203 |
Polivinilspirts |
Polyvinyl alchocol |
dažādas" |
19. Izteikt 6.pielikuma 320.punktu šādā
redakcijā:
"320. |
E 1521 |
Polietilēnglikols |
Polyethylene glycol |
dažādas" |
20. Papildināt 7.pielikumu ar 180.1 punktu
šādā redakcijā:
"180.1 |
E 427 |
Kasijas sveķi |
Cassia gum |
dažādas" |
21. Izteikt 7.pielikuma 252.1 punktu šādā
redakcijā:
"252.1 |
E 961 |
Neotams |
Neotame |
saldinātājs,
dažādas" |
22. Izteikt 7.pielikuma 309.punktu šādā
redakcijā:
"309. |
E 1521 |
Polietilēnglikols |
Polyethylene glycol |
dažādas" |
23. Papildināt 7.pielikumu ar 317.1 punktu
šādā redakcijā:
"317.1 |
E 1203 |
Polivinilspirts |
Polyvinyl alchocol |
dažādas" |
24. Papildināt 7.pielikumu ar 324.1 punktu
šādā redakcijā:
"324.1 |
E 392 |
Rozmarīna
ekstrakti |
Extracts of rosemary |
antioksidants" |
Ministru prezidents
V.Dombrovskis
Zemkopības ministrs
J.Dūklavs
Zemkopības ministrijas iesniegtajā
redakcijā
Pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 15.marta
noteikumiem Nr.189
"1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 16.februāra
noteikumiem Nr.146
Pārtikas produkti, kuros atļauts lietot
pārtikas piedevas, un pārtikas piedevu maksimālās
devas
Aprēķinot pārtikas piedevu lietojamo daudzumu pārtikas
produktos, kas minēti šajā pielikumā, ņem vērā šādas pie pārtikas
piedevu nosaukuma norādītās piezīmes:
1. Maksimālā deva - pārtikas piedevas lielākais
pieļaujamais daudzums pārtikā, izņemot:
1.1. gaļas produktus, kur nitrātiem (E 251 un E 252) un
nitrītiem (E 249 un E 250) ir norādīts gan atļautais pievienotais
daudzums, gan atlikums gatavā produktā;
1.2. dzērienus, kur dimetildikarbonātam (E 242) ir
norādīts atļautais pievienotais daudzums;
1.3. jebkuru produktu, kam ir pievienota fosforskābe un
fosfāti (E 338- 341, E 343 un E 450- 452) un
norādīts to atļautais pievienotais daudzums.
2. Nereglamentēta deva - pārtikas piedevas daudzums nav
reglamentēts, un atbilstoši labas ražošanas praksei pārtikas
piedevu lieto ne vairāk, kā nepieciešams paredzēto mērķu
sasniegšanai (ar nosacījumu, ka patērētājs netiek
maldināts).
3. Pārtikas piedevu maksimālās devas ir
noteiktas:
3.1. pārtikā, ko izplata tirdzniecībā;
3.2. patēriņam gatavā pārtikā, kas pagatavojama
atbilstoši lietošanas instrukcijai, šādām pārtikas piedevu
grupām:
3.2.1. pārtikas piedevām, ko pievieno zīdaiņu un mazu
bērnu pārtikai;
3.2.2. krāsvielām;
3.2.3. saldinātājiem;
3.2.4. dažādām pārtikas piedevām - E 200- 219, 297, 353-
363, 385, 392, 405, 416, 420- 421, 425, 427, 431- 436, 442- 445,
468, 473- 495, 512, 520- 523, 535- 556, 559, 579- 635, 900-
927 b, 950, 951, 953, 957, 959, 961, 965- 967, 999, 1201,
1202, 1203, 1505, 1518, 1521.
4. Maksimālās devas alumīnija sulfātiem noteiktas,
rēķinot pēc alumīnija satura produktā.
5. Maksimālās devas skābēm un to sāļiem (adipinātiem,
askorbātiem, benzoātiem, ciklamātiem, eritorbātiem,
p-hidroksibenzoātiem, propionātiem un sorbātiem) noteiktas,
rēķinot pēc skābes satura produktā.
6. Maksimālās devas fosforskābei un fosfātiem noteiktas,
rēķinot pēc P2O5 satura
produktā.
7. Maksimālās devas guanilskābei, guanilātiem,
inozīnskābei, inozinātiem un ribonukleotīdiem noteiktas, rēķinot
pēc guanilskābes satura produktā.
8. Maksimālās devas saharīnam un tā sāļiem noteiktas,
rēķinot pēc saharīna satura produktā.
9. Maksimālās devas sēra dioksīdam un sulfītiem
noteiktas, rēķinot pēc kopējā SO2 satura produktā.
Sēra dioksīdu uzskata par klātneesošu, ja tā daudzums ir mazāks
par 10 mg/kg.
10. Maksimālā deva aspartāma-acesulfāma sālim 1
noteikta, rēķinot pēc acesulfāma K (a) vai aspartāma (b) satura
sālī. Izmantojot aspartāma-acesulfāma sāli 1, nedrīkst pārsniegt
acesulfāma K un aspartāma maksimālo devu attiecīgajā pārtikas
produktā.
11. Maksimālā deva rozmarīna ekstraktiem noteikta,
rēķinot kā karnozola un karnozolskābes summu produktā.
Zemkopības ministrs
J.Dūklavs
|
|
Saistītie dokumenti
-
Zaudējis spēku ar
-
Grozītais
-
Izdoti saskaņā ar
|