Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.29

Rīgā 1998.gada 30.septembrī (prot. Nr.45, 2.§)

Par Latvijas elektriķu brālības iesniegumu

Lieta Nr. 0146/05-02/13.03.1998.

13.03.1998. Konkurences padome saņēma sabiedriskās organizācijas "Latvijas elektriķu brālība" (turpmāk - "Latvijas elektriķu brālība") iesniegumu. Iesniegumā norādīts, ka "Latvijas elektriķu brālība" saņēmusi savu sertificēto biedru sūdzības par to, ka PVAS "Latvenergo" nepieņem pieslēgšanai elektroietaises, kuras montējis sertificēts elektriķis. Konkurences padome uzsāka lietas izpēti (08.04.1998. protokols Nr.18 3.() par iespējamo Konkurences likuma 17.panta pārkāpumu PVAS "Latvenergo" darbībās un, balstoties uz Padomes rīcībā esošo informāciju,

konstatēja:

Saskaņā ar Energoapgādes regulēšanas padomes 1997. gada 14. oktobrī izsniegtajām licencēm elektroenerģijas sadalei (līdz 2017. gada 13. oktobrim) un realizācijai (līdz 2002. gada 13. oktobrim) septiņām PVAS "Latvenergo" filiālēm: "Austrumu elektriskie tīkli" (licence Nr.13001/14001), "Centrālie elektriskie tīkli" (licence Nr.13002/14002), "Dienvidu elektriskie tīkli" (licence Nr.13003/14003), "Rietumu elektriskie tīkli" (Nr.13004/14004), "Rīgas elektrotīkls" (licence Nr.13005/14005), "Ziemeļaustrumu elektriskie tīkli" (licence Nr.13006/14006), "Ziemeļu elektriskie tīkli" (licence Nr.13007/14007), kas aptver visu Latvijas teritoriju, PVAS "Latvenergo" ir dominējošā stāvoklī elektroenerģijas sadales un realizācijas tirgū Latvijas Republikas teritorijā.

PVAS "Latvenergo" dienesta vajadzībām ir izdevusi apkārtrakstu "Tehniskā informācija Nr.3/98" un tās papildinājumu "Tehniskā informācija Nr.6/98", kurā norādīts, ka uzņēmējdarbību elektroietaišu projektēšanā, montāžā un pārbaudēs atļauts veikt tikai licencētām juridiskām personām un, ka fizisko personu sertifikācijas kārtību uzņēmējdarbībai enerģētikas nozarē Ministru kabinets nav noteicis. PVAS "Latvenergo", vadoties no minētām tehniskām informācijām, kopš 1998. gada marta mēneša nepieslēdz elektrotīklam elektroietaises, kuras montējis sertificēts elektriķis.

Tai pašā laikā 22.10.1996. Ministru kabineta noteikumu Nr.413 "Elektroenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi" 18.punkts paredz, ka montāžas darbus Lietotāja jaunu elektroietaišu ierīkošanai vai esošo elektroietaišu paplašināšanai, kā arī elektroietaišu modernizāciju, remontu un pārbaudes var veikt:

1) licencētas juridiskās personas,

2) sertificētas fiziskās personas, kuras normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir saņēmušas licenci vai sertifikātu šādu darbu veikšanai. Tātad valsts ir noteikusi, ka "elektroietaišu tirgū" var pastāvēt konkurence starp licencētām juridiskām personām, t. i., tādām, kas saņēmušas Latvijas elektrotehniskās komisijas izsniegtu licenci, un sertificētiem elektriķiem, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir saņēmuši sertifikātus un veic individuālu darbu jeb uzņēmējdarbību.

07.10.1997. Ministru kabineta noteikumu Nr.348 "Atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanas noteikumi" 17.punkts paredz, ka juridiskām personām speciālu atļauju (licenci) elektroiekārtu projektēšanai, izgatavošanai, montāžai un pārbaudei izsniedz Latvijas elektrotehniskā komisija.

Elektriķis ir apstiprināts to amatu sarakstā, kurā personu profesionālā darbība, pieņemot pasūtījumus vai izpildot darbus, ir uzskatāma par amatniecību (22.11.1994. Ministru kabineta noteikumi Nr.213 "Par amatiem, kuros personu profesionālā darbība ir uzskatāma par amatniecību"). Nodarbošanos ar amatniecību var realizēt arī veicot individuālo darbu, kas ir viena no uzņēmējdarbības formām.

Tādējādi ir pamats secināt, ka PVAS "Latvenergo" izstrādātā "Tehniskā informācija Nr.3/98" un tās papildinājums - "Tehniskā informācija Nr.6/98" (kurā ir atsauce uz Ministru kabineta noteikumiem Nr.348 "Atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanas noteikumi" (17.punkts)) ir pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.413 "Elektroenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi" (18.punkts), jo sašaurina to personu loku, kas var sniegt patērētājiem pakalpojumus. Turklāt iepriekšminētās informācijas izdošana ir ierobežojusi konkurenci tirgū, kur tā ir iespējama.

Tā kā tikai PVAS "Latvenergo" ir vara ieslēgt vai neieslēgt spriegumu elektroietaisēs, tad PVAS "Latvenergo", izmantojot savu dominējošo stāvokli elektroenerģijas sadales un realizācijas tirgū un atsakoties pieslēgt elektrotīklam elektroietaises, kuras montējis sertificēts elektriķis, ietekmē tirgu, kas ir cieši saistīts ar elektroenerģijas sadales un realizācijas tirgu, konkrētajā gadījumā - jaunu elektroietaišu ierīkošanas vai esošo elektroietaišu paplašināšanas pakalpojumu tirgu. Tā rezultātā tiek kavēta konkurence šajā tirgū. Līdz PVAS "Latvenergo" atteikumam pieslēgt elektrotīklam elektroietaises, kuras montējis sertificēts elektriķis, saskaņā ar spēkā esošiem normatīvajiem aktiem, pastāvēja konkurence starp licencētu juridisku personu un sertificētu fizisku personu. Pašlaik var pastāvēt konkurence vienīgi licencētu juridisku personu starpā. Sertificēts elektriķis no šīs konkurences cīņas bez objektīvi attaisnojoša iemesla ir izslēgts. Turklāt PVAS "Latvenergo" darbības ierobežo iespējas uz pakalpojuma sniedzēju izvēli.

Pamatojoties uz 30.12.1997. Ministru kabineta noteikumu Nr.444 "Konkurences likuma pārkāpumu izskatīšanas kārtība" 21.punktu, Konkurences padome lūdza PVAS "Latvenergo" izteikt viedokli augstāk izklāstīto jautājumu sakarā. PVAS "Latvenergo" atbildes vēstulē (11.09.1998., Nr.790) norāda, ka 22.10.1996. Ministru kabineta noteikumu Nr. 413 "Elektroenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi" 18.punktā paredzētā sertificēto fizisko personu uzņēmējdarbība pagaidām nav iespējama, jo 08.08.1996. likums "Par atbilstības novērtēšanu" paredz, ka sertifikātus elektroietaišu montāžas darbu veikšanai var izsniegt tikai Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā akreditētas sertificēšanas institūcijas.

"Latvijas elektriķu brālība" nav akreditējusies Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā. Likums "Par atbilstības novērtēšanu" nosaka, ka akreditēšana ir oficiāla sertificēšanas institūcijas atzīšana, taču tā nav obligāta. Akreditācija ir obligāta, ja šāda prasība konkrētā gadījumā tiktu izvirzīta normatīvajos aktos, kā arī - Klients var pieprasīt, lai darbu veicējs būtu sertificējies akreditētā institūcijā. Pēc "Latvijas elektriķu brālības" Sertifikācijas departamenta direktora sniegtajām ziņām - līdz šim brīdim neviens Klients šādu prasību nav izvirzījis un speciālajā likumdošanā šādas prasības nav paredzētas.

Ņemot vērā minēto, PVAS "Latvenergo" darbības, izdodot apkārtrakstu, atbilst Konkurences likuma 17.panta 2.punkta tiesiskam sastāvam - dominējoša stāvokļa ļaunprātīga izmantošana var izpausties kā tirgus sašaurināšana bez objektīvi attaisnojoša iemesla par sliktu patērētājam.

Pamatojoties uz Ministru kabineta 30.12.1997. noteikumu Nr.444 "Konkurences likuma pārkāpuma izskatīšanas kārtība" 20.punktu un 23.punktu, Konkurences padome

nolēma:

1. Atzīt, ka PVAS "Latvenergo", izdodot apkārtrakstu, ir pārkāpis Konkurences likuma 17. panta 2. punktā paredzēto aizliegumu.

Rīkot sarunas ar iesaistītajām personām par pārkāpuma izbeigšanu un tā seku novēršanu.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Latvijas elektriķu brālības iesniegumu Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: 29Pieņemts: 30.09.1998.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 45/46, 17.02.1999.
21845
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"