Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 45/3

Rīgā 1998. gada 12. martā

Par "Bankas konta izrakstu sagatavošanas noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Bankas konta izrakstu sagatavošanas noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1998. gada 1. septembri.

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks I. Rimšēvičs

 

Apstiprināti ar Latvijas Bankas padomes

1998. gada 12. marta lēmumu Nr. 45/3

I. Rimšēvičs, Latvijas Bankas prezidenta vietnieks

 

Bankas konta izrakstu sagatavošanas noteikumi

Noteikumu mērķis ir veicināt pāreju no papīra dokumentu veidā sagatavotas maksājumu informācijas apmaiņas uz elektronisku maksājumu informācijas apmaiņu. Noteikumi ir izstrādāti saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem "Par Latvijas Banku" un "Par grāmatvedību" un nosaka bankas konta izrakstu sagatavošanas un izsniegšanas vispārīgo kārtību.

 

1. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

1.1. Konta izraksts - papīra dokumenta vai elektroniskā veidā sagatavots dokuments, kuru konta īpašniekam vai viņa pilnvarotai personai izsniedz banka, kurā konts ir atvērts. Konta izrakstā atspoguļo visu noteiktā laika periodā klienta kontā veikto naudas līdzekļu kustību un norāda konta atlikumu šī perioda sākumā un beigās.

1.2. Maksājums - maksātāja naudas līdzekļu pārvedums saņēmējam.

1.3. Maksājuma dokuments - papīra dokumenta vai elektroniskā veidā sagatavots rīkojums pārvest naudas līdzekļus saņēmējam.

1.4. Maksājumā iesaistītā pretējā puse (counterparty) - maksājuma dokumentā norādītā pretējā puse attiecībā pret konta īpašnieku, t.i., maksātājs, kurš pārved naudas līdzekļus konta īpašniekam, vai saņēmējs, kuram konta īpašnieks pārved naudas līdzekļus.

 

2. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

2.1. Bankai jāsagatavo konta izraksts saskaņā ar šo noteikumu prasībām, un tas uzskatāms par attaisnojuma dokumentu klienta grāmatvedības reģistru kārtošanai, uzskaitot un kontrolējot bezskaidras naudas līdzekļus bankās.

2.2. Konta izraksts sagatavojams valsts valodā. Vienojoties ar konta īpašnieku, banka var sagatavot konta izrakstu citā valodā.

2.3. Bankas pienākums ir izsniegt konta izrakstu par noteiktu laika periodu pēc konta īpašnieka vai tā pilnvarotas personas pieprasījuma savstarpēji noslēgtās rakstiskās vienošanās paredzētajā kārtībā vai arī "Kredītiestāžu likumā" paredzētajos gadījumos un kārtībā. Konta izraksts, kurš neatbilst šo noteikumu prasībām, nav uzskatāms par attaisnojuma dokumentu.

2.4. Bankas var sagatavot un izsniegt arī citus dokumentus par klienta konta apgrozījumu, atlikumu, veiktajiem darījumiem vai citu informāciju pēc konta īpašnieka vai tā pilnvarotas personas pieprasījuma savstarpēji noslēgtās vienošanās paredzētajā kārtībā vai arī "Kredītiestāžu likumā" paredzētajos gadījumos un kārtībā.

 

3. KONTA IZRAKSTA IEVADDAĻA

Konta izraksta ievaddaļā jābūt norādītiem šādiem rekvizītiem.

3.1. Dokumenta nosaukums, t.i., "Konta izraksts"

3.2. Bankas nosaukums

3.3. Bankas reģistrācijas numurs Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā (tālāk tekstā - reģistrācijas numurs)

3.4. Papildus var norādīt arī:

3.4.1. bankas adresi un tālruņa numuru;

3.4.2. bankas nodokļu maksātāja kodu;

3.4.3. bankas struktūrvienības nosaukumu un citu papildinformāciju.

3.5. Konta izraksta numurs

3.6. Lappušu numerācija

3.6.1. Ja konta izraksts uz papīra aizņem vairākas lappuses, katrai no tām jābūt numurētai augošā secībā, sākot ar 1, un tai ir jāsatur lappuses beigu pazīme. Katrā nākamajā lappusē jānorāda attiecīgā konta izraksta numurs.

3.6.2. Ja konta izraksta elektroniskais veids ietver vairākus ziņojumus, tad katrā ziņojumā jānorāda ziņojuma kārtas numurs.

3.7. Konta izraksta periods

3.7.1. Konta izraksta periods ir laika periods, par kuru izraksts sagatavots.

3.7.2. Minimālais konta izraksta periods ir viena bankas darba diena.

3.7.3. Konta izraksta periodam, kas ir garāks par vienu bankas darba dienu, jānorāda perioda sākuma un beigu datums.

3.7.4. Konta izraksta perioda sākuma datumam jābūt nākamajam datumam pēc iepriekšējā konta izraksta perioda beigu datuma vai konta atvēršanas datumam, ja kontam sagatavo pirmo konta izrakstu.

3.8. Konta izraksta datums

3.8.1. Konta izraksta datums ir datums, kurā konta izraksts sagatavots.

3.8.2. Papildus var norādīt konta izraksta sagatavošanas laiku.

3.9. Konta īpašnieks

3.9.1. Jānorāda konta īpašnieka vārds un uzvārds fiziskajām personām, nosaukums - juridiskajām personām, vai arī konta īpašnieka noteiktais konta nosaukums.

3.9.2. Papildus var norādīt:

3.9.2.1. konta īpašnieka adresi;

3.9.2.2. reģistrācijas numuru - juridiskajām personām vai personas kodu - fiziskajām personām;

3.9.2.3. nodokļu maksātāja kodu;

3.9.2.4. pilnvarotās personas vārdu, uzvārdu un adresi.

3.10. Konta numurs un valūtas kods

3.10.1. Jānorāda tā konta numurs, kura izraksts sagatavots, un tās valūtas kods, kurā konts atvērts.

3.10.2. Valūtas kods jānorāda saskaņā ar Starptautisko valūtu klasifikatoru ISO 4217.

3.10.3. Ja konta izraksts tiek sagatavots daudzvalūtu kontam, tad katrai valūtai norāda tās kodu un 3.11. punktā, 4. un 5. nodaļā noteikto informāciju.

3.11. Konta izraksta perioda sākuma atlikums

3.11.1. Debeta atlikumu (bankas prasības pret konta īpašnieku) norāda debeta atlikumam paredzētā ailē vai arī atlikuma summai pievienojot debeta pazīmi.

3.11.2. Kredīta atlikumu (bankas saistības pret konta īpašnieku) norāda kredīta atlikumam paredzētā ailē vai arī atlikuma summai pievienojot kredīta pazīmi.

3.11.3. Konta izraksta perioda sākuma atlikumam jāsakrīt ar iepriekšējā konta izraksta perioda beigu atlikumu. Ja kontam sagatavo pirmo konta izrakstu, konta izraksta perioda sākuma atlikumam jābūt 0.

 

4. APGROZĪJUMA DAĻA

Šajā konta izraksta daļā atspoguļo informāciju par visām konta izraksta periodā notikušajām konta atlikuma pārmaiņām, t.i., bankas veikto naudas līdzekļu norakstīšanu no konta vai ieskaitīšanu tajā.

4.1. Darījuma datums

4.1.1. Darījuma datums ir datums, kurā darījums (transaction) ir veikts, t.i., attiecīgā summa norakstīta vai ieskaitīta kontā.

4.1.2. Konta izrakstā darījumi jāatspoguļo hronoloģiskā secībā pēc darījuma datumiem konta izraksta perioda robežās.

4.1.3. Ja bankas lietotais valutēšanas datums attiecībā uz naudas līdzekļiem kontā atšķiras no darījuma datuma, papildus norādāms arī attiecīgais valutēšanas datums, piemēram, ieskaitot naudas līdzekļus kontā ar atpakaļejošu valutēšanas datumu.

4.2. Darījuma reģistrācijas numurs (transaction reference number) un maksājuma dokumenta numurs

4.2.1. Jānorāda darījuma reģistrācijas numurs, kuru izmanto bankas iekšējā uzskaitē.

4.2.2. Ja darījums veikts uz tāda maksājuma dokumenta pamata, kuram ir norādīts maksājuma dokumenta numurs, tad tas ir jānorāda konta izrakstā.

4.3. Maksājumā iesaistītā pretējā puse

Par maksājumā iesaistīto pretējo pusi jānorāda šāda informācija, ja bankas akceptētajā maksājuma dokumentā tā ir norādīta:

4.3.1. konta numurs;

4.3.2. nosaukums - juridiskajām personām, vārds un uzvārds - fiziskajām personām, vai arī konta nosaukums;

4.3.3. reģistrācijas numurs - juridiskajām personām vai personas kods - fiziskajām personām;

4.3.4. nodokļu maksātāja kods. Nodokļu maksātāja kods ir īpaši svarīgs saņēmējam, kurš atbild par nodokļu iekasēšanu un kurš ar šī koda palīdzību var noteikt nodokļu maksātāju.

4.4. Maksājumā iesaistītās pretējās puses bankas kods vai nosaukums norādāms saskaņā ar bankas akceptētajā maksājuma dokumentā sniegto informāciju.

4.5. Pēc bankas ieskatiem tā var norādīt starpbanku maksājumā iesaistītās starpniekbankas kodu vai nosaukumu.

4.6. Darījuma veids

4.6.1. Darījuma veida norāde ir īss vārdisks konkrētā darījuma paskaidrojums, piemēram, "Skaidras naudas iemaksa", "Noguldījuma procentu izmaksa" u.tml.

4.6.2. Banka darījuma veidu apzīmēšanai var izstrādāt speciālu kodu sistēmu, par to informējot klientu.

4.7. Darījuma mērķis

4.7.1. Bankai jānorāda informācija saskaņā ar bankas akceptētajā maksājuma dokumentā noteikto. Norādāmās informācijas apjoms nedrīkst pārsniegt 140 simbolu.

4.7.2. Banka var norādīt paskaidrojošu informāciju par attiecīgo darījumu, piemēram, paskaidrojošu informāciju par bankas veikto noguldījuma procentu izmaksu.

4.8. Darījuma summa

4.8.1. Konta izrakstā jāuzrāda darījuma summa.

4.8.2. Visa ar darījuma izpildi saistītā komisijas naudas iekasēšana no konta īpašnieka jāuzrāda kā atsevišķs darījums.

4.8.3. Ja, izpildot maksājumu valūtā, kas atšķiras no konta valūtas, banka veikusi valūtas maiņas operāciju, tad jāuzrāda izmantotais valūtu maiņas kurss.

4.8.4. Konta debeta apgrozījumu norāda debeta apgrozījumam paredzētā ailē vai arī apgrozījuma summai pievienojot debeta pazīmi.

4.8.5. Konta kredīta apgrozījumu norāda kredīta apgrozījumam paredzētā ailē vai arī apgrozījuma summai pievienojot kredīta pazīmi.

 

5. APGROZĪJUMA KOPSUMMA UN BEIGU ATLIKUMS

Šajā konta izraksta daļā norāda konta izraksta perioda debeta un kredīta apgrozījuma kopsummu un konta izraksta perioda beigu atlikumu.

5.1. Debeta un kredīta apgrozījuma kopsumma

5.1.1. Konta debeta apgrozījuma kopsummu norāda debeta apgrozījumam paredzētā ailē vai arī apgrozījuma kopsummai pievienojot debeta pazīmi.

5.1.2. Konta kredīta apgrozījuma kopsummu norāda kredīta apgrozījumam paredzētā ailē vai arī apgrozījuma kopsummai pievienojot kredīta pazīmi.

5.2. Beigu atlikums

5.2.1. Debeta atlikumu (bankas prasības pret konta īpašnieku) norāda debeta atlikumam paredzētā ailē vai arī atlikuma summai pievienojot debeta pazīmi.

5.2.2. Kredīta atlikumu (bankas saistības pret konta īpašnieku) norāda kredīta atlikumam paredzētā ailē vai arī atlikuma summai pievienojot kredīta pazīmi.

 

6. PAPILDINFORMĀCIJA KONTA ĪPAŠNIEKAM

6.1. Konta izrakstā banka pēc saviem ieskatiem vai vienojoties ar konta īpašnieku noteiktajā kārtībā, var norādīt papildinformāciju konta īpašniekam.

 

7. NOSLĒDZOŠĀ DAĻA

7.1. Konta izraksts jāparaksta saskaņā ar bankā noteiktu tā parakstīšanas kārtību.

7.2. Konta izraksta papīra dokumenta veidam, ja konta izraksts sastāv no vairākām lapām, jānorāda kopējais konta izraksta lappušu skaits.

 

8. KONTA IZRAKSTA VEIDS UN IZSNIEGŠANAS KĀRTĪBA

8.1. Bankai jāglabā konta izraksti elektroniskā vai papīra dokumenta veidā (1. pielikums) Latvijas Republikas likumā "Par grāmatvedību" un citos Latvijas Republikas likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

8.2. Konta izrakstu banka var izsniegt:

8.2.1. elektroniskā veidā, ja konta izraksts bankā tiek glabāts elektroniskā veidā un ja ar konta īpašnieku noslēgta attiecīga vienošanās, tajā nosakot elektroniskā paraksta savstarpējo atzīšanu;

8.2.2. papīra dokumenta veidā.

8.2.2.1. Ja konta izraksts bankā tiek glabāts papīra dokumenta veidā, bankai jāizsniedz konta izraksts papīra dokumenta veidā, kurš jāparaksta saskaņā ar bankā noteiktu tā parakstīšanas kārtību.

8.2.2.2. Ja konta izraksts bankā tiek glabāts elektroniskā veidā, banka to var izsniegt papīra dokumenta veidā, norādot visus elektroniskā veidā sagatavotā konta izraksta rekvizītus un tā elektroniskā paraksta, kurš apliecina bankā glabājamo konta izrakstu, izdruku salasāmā veidā. Elektroniskā paraksta izdrukai ir jābūt tādā formā, lai būtu iespējams nepārprotami identificēt attiecīgo bankā glabājamā konta izraksta elektronisko parakstu.

1. pielikums
453.JPG (74498
BYTES)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Bankas konta izrakstu sagatavošanas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: lēmums Numurs: 45Pieņemts: 12.03.1998.Stājas spēkā: 01.09.1998.Zaudē spēku: 13.05.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 86, 01.04.1998.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
215044
01.09.1998
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"