Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr.594

Rīgā 2010.gada 29.jūnijā (prot. Nr.33 31.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 17.februāra noteikumos Nr.152 "Lopbarības augu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Sēklu aprites likuma 2.panta 1.punkta "a" apakšpunktu un 17.panta piekto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2009.gada 17.februāra noteikumos Nr.152 "Lopbarības augu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 32., 133.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Dienesta amatpersonu pieņemtos lēmumus lopbarības augu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības jomā var apstrīdēt dienesta nolikumā noteiktajā kārtībā."

2. Izteikt 6.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.2. sēklu maisījumu sagatavotājs:

6.2.1. informāciju par sēklu maisījumu sagatavošanas iekārtām, kas nodrošina gatavā sēklu maisījuma viendabīgumu;

6.2.2. sēklu maisīšanas procedūru aprakstus;".

3. Izteikt 8.1. un 8.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.1. piecu darbdienu laikā pēc visu šo noteikumu 6.punktā minēto dokumentu saņemšanas izvērtē reģistrācijas iesniegumu un tam pievienotos dokumentus un pieņem lēmumu par personas reģistrāciju reģistrā vai par atteikumu reģistrēt personu reģistrā;

8.2. triju darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas:

8.2.1. nosūta personai lēmumu par reģistrāciju reģistrā un reģistrācijas apliecību saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu, ja pieņemts lēmums reģistrēt personu reģistrā;

8.2.2. nosūta personai lēmumu par reģistrācijas atteikumu, ja pieņemts lēmums par atteikumu reģistrēt personu reģistrā;".

4. Papildināt II nodaļu ar 9.1, 9.2 un 9.3 punktu šādā redakcijā:

"9.1 Lai izdarītu izmaiņas reģistrā, reģistrētā persona dienestā iesniedz šo noteikumu 2.pielikumā minēto iesniegumu, norādot, kādas izmaiņas ir nepieciešamas.

9.2 Ja izmaiņas reģistrā saistītas ar reģistrētās personas darbības veidu maiņu, šo noteikumu 9.1 punktā minētajam iesniegumam pievieno šo noteikumu 6.1., 6.2. vai 6.3.apakšpunktā minētos dokumentus.

9.3 Dienests:

9.3 1. 10 darbdienu laikā pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas izvērtē šo noteikumu 9.1 punktā minēto iesniegumu un tam pievienotos dokumentus un pieņem lēmumu par izmaiņām reģistrā;

9.3 2. piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas:

9.3 2.1. nosūta reģistrētajai personai lēmumu par izmaiņu izdarīšanu reģistrā un jaunu reģistrācijas apliecību saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu, ja pieņemts lēmums veikt izmaiņas reģistrā;

9.3 2.2. nosūta reģistrētajai personai lēmumu par izmaiņu neizdarīšanu reģistrā, ja pieņemts lēmums neveikt izmaiņas reģistrā;

9.3 3. izdara reģistrā attiecīgas izmaiņas."

5. Izteikt 11.punktu šādā redakcijā:

"11. Izlases sēklas (IS) ir sēklu daudzums, kas iegūts, pabeidzot šķirnes uzturēšanas shēmā norādīto vienu ciklu, un nodrošina šķirnes īpašību saglabāšanu vairākās paaudzēs. Selekcionārs vai šķirnes uzturētājs iegūst šīs sēklas, ievērojot šķirnes uzturēšanas shēmu. Pēc selekcionāra vai šķirnes uzturētāja rakstiska pieprasījuma dienests veic izlases sēklu (IS) lauku apskati vai sēklu kvalitātes novērtēšanu, lai noteiktu to faktisko kvalitāti atbilstoši šajos noteikumos bāzes sēklām minētajiem rādītājiem lauku apskatei un bāzes sēklu kvalitātes noteikšanai minētajiem sēklu kvalitātes rādītājiem."

6. Izteikt 12.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.3. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām bāzes sēklām noteiktajām prasībām;".

7. Izteikt 13.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.4. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām bāzes sēklām noteiktajām prasībām;".

8. Izteikt 14.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.2. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām sertificētām sēklām noteiktajām prasībām;".

9. Izteikt 15.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"15. Sertificētām lupīnu (Lupinus spp.), sējas zirņu (Pisum sativum), vīķu (Vicia spp.), lauka pupu (Vicia faba) un sējas lucernas (Medicago sativa) sēklām (C) ir divas paaudzes:".

10. Izteikt 16.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.2. ir atzītas par atbilstošām šajos noteikumos pirmās paaudzes sertificētām sēklām (C1) noteiktajām prasībām lauku apskatē un saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem vidējā sēklu parauga kvalitāte atbilst sertificētām sēklām (C) noteiktajām prasībām;".

11. Izteikt 17.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.2. ir atzītas par atbilstošām šajos noteikumos otrās paaudzes sertificētām sēklām (C2) noteiktajām prasībām lauku apskatē un saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem vidējā sēklu parauga kvalitāte atbilst sertificētām sēklām (C) noteiktajām prasībām;".

12. Izteikt 18.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.2. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām komercsēklām (K) noteiktajām prasībām;".

13. Papildināt noteikumus ar 19.5., 19.6. un 19.7.apakšpunktu šādā redakcijā:

"19.5. gumainajam timotiņam (Phleum nodosum L.);

19.6. smalklapu auzenei (Festuca filiformis Pourr.);

19.7. raupjajai auzenei (Festuca trachyphylla (Hack.) Krajina)."

14. Izteikt 23.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"23.1. to pašu sugu (izņemot to pašu šķirni, tādu pašu vai augstāku kategoriju). Ja laukā, neievērojot šo noteikumu 22.punktā minēto intervālu, iepriekšējos gados tika izsētas kādas šķirnes zemākas kategorijas sēklas, bet lauku apskatei tiek pieteikts sējums šīs šķirnes augstākas kategorijas sēklu ieguvei, tad no lauka iegūst tādas pašas kategorijas sēklas, kādas varēja iegūt iepriekš;".

15. Izteikt 35.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"35.4. normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm minētā valstī sertificētai sēklai, - sēklu kvalitāti apliecinoši dokumenti un sēklas iesaiņojuma etiķete, kas atbilst normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm minētajām prasībām;".

16. Svītrot 36., 37. un 38.punktu.

17. Izteikt 48.punktu šādā redakcijā:

"48. Sējumi (stādījumi) neatbilst šķirnes tīrības prasībām, ja:

48.1. sējas zirņu un lauka pupu sējumos šķirnei neatbilstošo augu skaits uz 200 m2 atkarībā no augu skaita uz vienu hektāru pārsniedz šo noteikumu 8.pielikumā minēto skaitu;

48.2. pārējo lopbarības augu sējumos šķirnei neatbilstošo augu skaits uz 200 m2 pārsniedz šo noteikumu 4.pielikumā minēto skaitu."

18. Svītrot 50.punktā vārdus "un Ludovika auzu (Avena ludoviciana)".

19. Izteikt 52.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Ja sēklaudzēšanas laukā konstatē vējauzas (Avena fatua, Avena sterilis) vai tauriņziežu izlases, pirmsbāzes un bāzes sēklu laukā - amoliņu (Melilotus spp.), dienesta inspektors tajā pašā dienā sagatavo rakstisku norādījumu sēklaudzētājam tos izravēt vai atsevišķu lauka daļu ar minēto augu kolonijām novākt citai izmantošanai, nevis sēklu ražošanai."

20. Aizstāt 55.punktā skaitli un vārdu "42.1.apakšpunktā" ar skaitli un vārdu "5.pielikumā".

21. Izteikt 56.punktu šādā redakcijā:

"56. Triju darbdienu laikā pēc pēdējās lauka apskates dienesta inspektors, pamatojoties uz lauka apskates rezultātiem, pieņem lēmumu par šķirnes sējumu atbilstību sēklu iegūšanai, kā arī sagatavo un izsniedz lopbarības augu sēklaudzēšanas lauku apskates protokolu sēklaudzētājam. Viens protokola eksemplārs paliek dienestā."

22. Papildināt 68.punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Sējas zirņu un lauka pupu šķirnēm, kurām sēklas var vizuāli atšķirt pēc krāsas vai sēklu lieluma, nosaka šķirnes tīrību saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikuma 2.punktu."

23. Svītrot 69.punktā vārdus "un Ludovika auzu (Avena ludoviciana)".

24. Aizstāt 72.punktā vārdus "uz laiku tirgot sēklas, kas neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām" ar vārdiem "sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju".

25. Izteikt 73. un 74.punktu šādā redakcijā:

"73. Selekcionārs vai šķirnes uzturētājs var iesniegt dienestā iesniegumu atļaujas saņemšanai pazemināt izlases sēklas kategoriju saskaņā ar šo noteikumu 14.pielikumu, ja izlases sēklas sēklaudzēšanas laukā ir veikta lauku apskate un lauku apskatē noteiktā šķirnes identitāte un šķirnes tīrība atbilst tās sēklu kategorijas prasībām, uz kuru paredzēts samazināt izlases sēklu kategoriju. Iesniegumu var iesniegt līdz:

73.1.  1.martam - par visām šo noteikumu 1.pielikumā minētajām sugām;

73.2.  1.jūnijam - par sugām, kuras sēj arī vasaras un rudens mēnešos.

74. Dienests katru gadu līdz 1.martam un līdz 1.jūnijam apkopo šo noteikumu 72. un 73.punktā minētos iesniegumus un informē Nacionālo augu šķirņu padomi par:

74.1. iesniegumiem atļaujas saņemšanai sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju, norādot kopējo iesniegumu skaitu pa augu sugām un šķirnēm, partiju skaitu, kopējo sēklu apjomu un konstatēto minimālo dīgtspēju;

74.2. iesniegumiem atļaujas saņemšanai pazemināt izlases sēklas kategoriju, norādot kopējo iesniegumu skaitu pa augu sugām un šķirnēm, sēklu apjomu, kategorijas pazemināšanas iemeslus."

26. Aizstāt 75.1.apakšpunktā vārdus "uz laiku tirgot sēklas, kas neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām" ar vārdiem "sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju".

27. Izteikt 76. un 77.punktu šādā redakcijā:

"76. Dienests piecu darbdienu laikā pēc Nacionālās augu šķirņu padomes sniegto priekšlikumu saņemšanas pieņem lēmumu par:

76.1. atļaujas izsniegšanu sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju vai par atteikumu izsniegt atļauju un par to triju darbdienu laikā paziņo šo noteikumu 72.punktā minētajai reģistrētajai personai;

76.2. atļaujas izsniegšanu pazemināt izlases sēklas kategoriju (ja sēklu kvalitātes rādītāji atbilst kategorijai, uz kuru paredzēts samazināt izlases sēklu kategoriju) vai par atteikumu pazemināt kategoriju un par to piecu darbdienu laikā paziņo šo noteikumu 73.punktā minētajam selekcionāram vai šķirnes uzturētājam.

77. Ja dienests ir pieņēmis lēmumu atļaut sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju:

77.1. dienests reģistrētajai personai izsniedz sēklu sertifikātu saskaņā ar šo noteikumu 136.punktu, pamatojoties uz pārskatu par sēklu novērtēšanas rezultātiem. Sēklu sertifikātā ietver papildu norādi par sēklu pazemināto dīgtspēju. Sēklu sertifikāta termiņš atbilst šo noteikumu 140.punktā minētajam termiņam;

77.2. dienests attiecīgās sēklu kategorijas iesaiņojuma oficiālajā etiķetē papildus norāda faktisko sēklu dīgtspēju, kā arī tirgotāja vārdu, uzvārdu (juridiskai personai - nosaukumu) un adresi;

77.3. reģistrētā persona tirgo sēklas ar pazeminātu dīgtspēju, ievērojot šajos noteikumos noteiktās prasības."

28. Izteikt 96.2. un 96.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"96.2. izaudzētas un novāktas Eiropas Savienības dalībvalstī, kā arī Īslandē vai Norvēģijā, var līdz galam sertificēt Latvijā. Sēklas iesaiņo un etiķetē saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem;

96.3. izaudzētas un novāktas valstī, kas minēta normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm, iesaiņo oficiālā uzraudzībā un iesaiņojumam pievieno dokumentus, kas minēti normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm;".

29. Izteikt 123.punktu šādā redakcijā:

"123. Šo noteikumu 1.pielikumā minēto sugu sēklu tirdzniecība ir atļauta, ja tās ir atzītas par pirmsbāzes sēklu (PB), bāzes sēklu (B) vai sertificētu sēklu (C) kategorijas sēklām. Šo noteikumu 19.punktā minēto sugu sēklu tirdzniecība ir atļauta, ja tās ir atzītas par komercsēklām (K)."

30. Svītrot 125.punktā vārdus "Eiropas Savienības lauksaimniecības kultūraugu kopējā katalogā vai".

31. Svītrot 127.punktu.

32. Izteikt 131., 132. un 133.punktu šādā redakcijā:

"131. Iesaiņojumus, kuros ir sēklu maisījumi ar pazeminātu dīgtspēju, atļauts tirgot atsevišķā stendā vai vietā ar norādi "Sēklas ar pazeminātu dīgtspēju". Šādā gadījumā uz katras iesaiņojuma vienības papildus norāda to sēklu maisījumā esošo komponentu faktisko dīgtspēju, kuru dīgtspēja neatbilst šo noteikumu prasībām.

132. Tirgotājs, kas pērk sertificētas lopbarības augu sēklas, kuras tālāk tiek pārdotas vairumtirdzniecībā, katru gadu līdz 15.septembrim paziņo dienestam sēklu daudzumu (tonnās), kas nav realizēts līdz kārtējā gada 30.jūnijam, par katru lopbarības augu sugu, kas minēta Padomes 2003.gada 29.septembra Regulas (EK) Nr. 1782/2003, ar ko izveido kopīgus tiešā atbalsta shēmu noteikumus saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku un izveido dažas atbalsta shēmas lauksaimniekiem un groza Regulas (EEK) Nr. 2019/93, (EK) Nr. 1452/2001, (EK) Nr. 1453/2001, (EK) Nr. 1454/2001, (EK) Nr. 1868/94, (EK) Nr. 1251/1999, (EK) Nr. 1254/1999, (EK) Nr. 1673/2000, (EEK) Nr.2358/71 un (EK) Nr.2529/2001, XI pielikumā.

133. No valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, ievedot un tirgojot vairāk par diviem kilogramiem sēklu, tirgotājs divu nedēļu laikā pēc sēklu ievešanas rakstiski (ja iespējams, arī elektroniski) sniedz dienestam informāciju par sugu, šķirni, kategoriju, sēklu daudzumu, ražotājvalsti un oficiālo kontroles institūciju, nosūtīšanas valsti un ievedēju."

33. Papildināt 134.punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Komercsēklām sēklu kvalitāti apliecinošus dokumentus izsniedz, pamatojoties uz sēklu parauga novērtēšanas rezultātiem."

34. Izteikt 135.2. un 135.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"135.2. citā Eiropas Savienības dalībvalstī, kā arī Īslandē un Norvēģijā sertificētām sēklām - sēklu iesaiņojuma oficiālā etiķete ar atsauci uz Eiropas Savienības tiesību aktiem, ko izsniegušas attiecīgo valstu pilnvarotās institūcijas;

135.3. normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm minētā valstī sertificētai sēklai - sēklu kvalitāti apliecinošie dokumenti un sēklas iesaiņojuma etiķete, kas atbilst normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm minētajām prasībām;".

35. Papildināt noteikumus ar 135.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"135.6. sēklu maisījumiem - sēklu iesaiņojuma oficiālā etiķete vai zīmogojums, kas satur šo noteikumu 18.pielikumā minēto informāciju, un nelieliem Eiropas Savienības A un B tipa sēklu maisījumu iesaiņojumiem - saiņotāja etiķete vai zīmogojums, kas satur šo noteikumu 20.pielikuma II nodaļas 2.3.apakšpunktā minēto informāciju."

36. Izteikt 140.punktu šādā redakcijā:

"140. Sēklu sertifikāta derīguma termiņš, skaitot no sēklu dīgtspējas analīzes pabeigšanas dienas, ir:

140.1. viens gads - visu lopbarības augu sugu sēklām;

140.2. seši mēneši - sēklām, kas invadētas ar dzīvām ērcēm, bet ne vairāk kā 20 gab./kg;

140.3. trīs mēneši - sēklām, kas invadētas ar dzīvām ērcēm (21 gab./kg un vairāk) vai citiem dzīviem sēklu kaitēkļiem, kuri bojā sēklas to glabāšanas laikā, vai sēklām ar paaugstinātu mitruma saturu saskaņā ar šo noteikumu 71.punktu;

140.4. viens mēnesis - ja noteiktais mitruma saturs pārsniedz šo noteikumu 71.punktā minētos rādītājus."

37. Papildināt noteikumus ar 145.1, 145.2, 145.3, 145.4 un 145.5 punktu šādā redakcijā:

"145.1 Šo noteikumu 145.punktā minētajai atkārtotajai dīgtspējas pārbaudei sēklu paraugu noņem dienesta inspektors. Sēklu parauga masa atbilst šo noteikumu 11.pielikumā iekļautās tabulas 4.ailē minētajam daudzumam.

145.2 Ja šo noteikumu 145.punktā minētajā atkārtotajā pārbaudē noteiktais sēklu dīgtspējas rādītājs atbilst šo noteikumu iepriekš noteiktās sēklu kategorijas prasībām, dienests izsniedz uzlīmi sēklu etiķetei, tajā norādot pēdējā parauga ņemšanas datumu, mēnesi un gadu.

145.3 Sēklu maisījumiem, kuriem sēklu kvalitāti apliecinošs dokuments ir sēklu iesaiņojuma oficiālā etiķete vai zīmogojums, kas satur šo noteikumu 18.pielikumā minēto informāciju, derīguma termiņš ir viens gads, skaitot no iesaiņojuma oficiālajā etiķetē norādītā iesaiņojuma noslēgšanas vai pēdējā parauga ņemšanas dienas. Pirms derīguma termiņa beigām dienests veic atkārtotu sēklu dīgtspējas pārbaudi sēklu maisījuma sastāvdaļām pa sugām.

145.4 Ja šo noteikumu 145.3 punktā minētajā atkārtotajā pārbaudē noteiktais sēklu dīgtspējas rādītājs atbilst attiecīgajām šo noteikumu 1.pielikumā minēto sugu sēklu kategorijas kvalitātes prasībām, dienests izsniedz uzlīmi sēklu etiķetei, tajā norādot pēdējā parauga ņemšanas datumu, mēnesi un gadu.

145.5 Ja šo noteikumu 145.3 punktā minētajā atkārtotajā pārbaudē noteiktais sēklu dīgtspējas rādītājs kādam no sēklu maisījuma komponentiem neatbilst attiecīgajām šo noteikumu 1.pielikumā minēto sugu sēklu kategorijas kvalitātes prasībām, dienests sēklu derīguma termiņu nepagarina. Sēklu maisījumus ar pazeminātu dīgtspēju iztirgo atbilstoši šo noteikumu 131.punktā minētajai kārtībai."

38. Izteikt 147.punktu šādā redakcijā:

"147. Reģistrētā persona, kas tirgo Latvijā sertificētas sēklas, izņemot nelielos Eiropas Savienības iesaiņojumus, pēdējam sēklu lietotājam pēc tā pieprasījuma izsniedz vienu no šādiem dokumentiem:

147.1. sēklu sertifikātu, ja sēklu sertifikāts sēklu tirgotājam ir izsniegts elektroniska dokumenta formā un pēdējais sēklu lietotājs ir tehniski nodrošināts šā sēklu sertifikāta saņemšanai;

147.2. sēklu sertifikāta kopiju ar aizpildītu tā II daļu, ja sēklu sertifikāts sēklu tirgotājam ir izsniegts papīra formā vai ja pēdējais sēklu lietotājs sertifikātu nevar saņemt elektroniski."

39. Izteikt 150.punktu šādā redakcijā:

"150. Pēc sēklaudzētāja rakstiska pieprasījuma dienests triju darbdienu laikā pēc pieprasījumā norādīto analīžu pabeigšanas izsniedz Starptautiskās sēklu kontroles asociācijas (ISTA) sertifikātu par veikto analīžu faktiskajiem rādītājiem."

40. Izteikt 155.punktu šādā redakcijā:

"155. Oriģinālā šķirnes sēklu parauga minimālā masa ir:

155.1. lupīnai (Lupinus spp.), sējas zirņiem (Pisum sativum L.), lauka pupām (Vicia faba L.), vīķiem (Vicia spp.) - 3000 gramu;

155.2. lopbarības kāļiem (Brassica napus var. napobrassica (L.) Rchb.), lopbarības kāpostiem (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. + var. varidis L.), eļļas rutkam (Raphanus sativus L. var. oleoformis Pers.) - 450 gramu;

155.3. augstajai dižauzai (Arrhenatherum elatius (L.) P.Beauv. ex J.Presl & C.Presl), kamolzālei (Dactylis glomerata L.), niedru auzenei (Festuca arundinacea Schreber), pļavas auzenei (Festuca pratensis Huds.), airenei (Lolium spp.), auzeņairenei (x Festulolium Asch.& Graebn.), ragainajiem vanagnadziņiem (Lotus corniculatus L.), lucernai (Medicago spp.), sarkanajam āboliņam (Trifolium pratense L.) - 300 gramu;

155.4. aitu auzenei (Festuca ovina L.), sarkanajai auzenei (Festuca rubra L.), skarenēm (Poa spp.), bastarda āboliņam (Trifolium hybridum L.), baltajam āboliņam (Trifolium repens L.), facēlijai (Phacelia tanacetifolia Benth.) - 150 gramu;

155.5. pārējām sugām - 100 gramu."

41. Izteikt 159.punktu šādā redakcijā:

"159. Pēcpārbaudes lauciņus izvieto augsekas laukos, kas nodrošina sugu un šķirņu nesajaukšanos, ievērojot šo noteikumu 21. un 22.punktā minētās prasības."

42. Papildināt noteikumus ar 169.punktu šādā redakcijā:

"169. Līdz 2013.gada 1.janvārim dienests šo noteikumu 145.2 punktā minētās uzlīmes vietā reģistrā reģistrētajai personai izsniedz pārskatu "Sēklu novērtēšanas rezultāti" saskaņā ar šo noteikumu 24.pielikumu, ja šo noteikumu 145.punktā minētajā atkārtotajā pārbaudē noteiktais sēklu dīgtspējas rādītājs atbilst iepriekš noteiktās sēklu kategorijas prasībām."

43. Izteikt informatīvās atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām 1.punktu šādā redakcijā:

"1) Padomes 1966.gada 14.jūnija Direktīvas 66/401/EEK par lopbarības augu sēklu tirdzniecību (ar grozījumiem);".

44. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 4.punktu šādā redakcijā:

"4) Komisijas 2009.gada 26.jūnija Direktīvas 2009/74/EK, ar ko groza Padomes Direktīvu 66/401/EEK, Padomes Direktīvu 66/402/EEK, Padomes Direktīvu 2002/55/EK un Padomes Direktīvu 2002/57/EEK attiecībā uz augu botāniskajiem nosaukumiem, citu organismu zinātniskajiem nosaukumiem un konkrētiem Direktīvu 66/401/EEK, 66/402/EEK un 2002/57/EK pielikumiem, ņemot vērā jaunākās zinātnes un tehnikas atziņas."

45. Izteikt 1.pielikumu šādā redakcijā:

"1.pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 17.februāra
noteikumiem Nr.152

Lopbarības kultūraugu sugas

I. Stiebrzāles (Poaceae (Gramineae))

1. Baltā smilga (Agrostis gigantea Roth)

2. Ložņu smilga (Agrostis stolonifera L.)

3. Parastā smilga (Agrostis capillaris L.)

4. Pļavas lapsaste (Alopecurus pratensis L.)

5. Augstā dižauza (Arrhenatherum elatius (L.) P.Beauv. ex J.Presl & C.Presl)

6. Kamolzāle (Dactylis glomerata L.)

7. Niedru auzene (Festuca arundinacea Schreber)

8. Smalklapu auzene (Festuca filiformis Pourr)

9. Aitu auzene (Festuca ovina L.)

10. Pļavas auzene (Festuca pratensis Huds.)

11. Sarkanā auzene (Festuca rubra L.)

12. Raupjā auzene (Festuca trachyphylla (Hack.) Krajina)

13. Hibrīdā airene (Lolium × boucheanum Kunth)

14. Auzeņairene (hibrīdi, kas radušies, krustojot Festuca ģints sugu ar Lolium ģints sugu) (x Festulolium Asch. & Graebn.)

15. Daudzziedu airene, viengadīgā (Lolium multiflorum Lam.)

16. Ganību airene (Lolium perenne L.)

17. Gumainais timotiņš (Phleum nodosum L.)

18. Pļavas timotiņš (Phleum pratense L.)

19. Maura skarene (Poa annua L.)

20. Purva skarene (Poa palustris L.)

21. Pļavas skarene (Poa pratensis L.)

22. Parastā skarene (Poa trivialis L.)

23. Miežabrālis (Phalaris arundinacea L.)

II. Tauriņzieži (Fabaceae (Leguminosae))

24. Austrumu galega (Galega orientalis Lam.)

25. Ragainie vanagnadziņi (Lotus corniculatus L.)

26. Baltā lupīna (Lupinus albus L.)

27. Šaurlapu lupīna (Lupinus angustifolius L.)

28. Dzeltenā lupīna (Lupinus luteus L.)

29. Sējas lucerna (Medicago sativa L.)

30. Hibrīdā lucerna (Medicago × varia T. Martyn)

31. Sējas esparsete (Onobrychis viciifolia Scop.)

32. Sējas zirņi (Pisum sativum L. (partim))

33. Bastarda āboliņš (Trifolium hybridum L.)

34. Sarkanais āboliņš (Trifolium pratense L.)

35. Baltais āboliņš (Trifolium repens L.)

36. Lauka pupas (Vicia faba L. (partim))

37. Vasaras vīķi (Vicia sativa L.)

38. Ziemas vīķi (Vicia villosa Roth)

39. Baltais amoliņš (Melilotus albus L.)

III. Citas sugas

40. Lopbarības kāļi (Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb.)

41. Lopbarības kāposti (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. + var. varidis L.)

42. Facēlija (Phacelia tanacetifolia Benth.)

43. Eļļas rutki (Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.)".

46. Izteikt 2.pielikuma nosaukumu šādā redakcijā:

"Iesnieguma saturs personas iekļaušanai vai izmaiņu veikšanai

Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā".

47. Papildināt 4.pielikuma 5.5., 5.6., 5.7., 5.8., 5.9., 5.10., 5.11., 5.12., 5.13. un 5.14.apakšpunktu aiz vārdiem "daudzziedu airene" ar vārdu "(viengadīgā)".

48. Aizstāt 4.pielikuma 5.15. un 5.16.apakšpunktā vārdu "Bertolīni" ar vārdu "Gumainais".

49. Izteikt 5.pielikumu šādā redakcijā:

"5.pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 17.februāra
noteikumiem Nr.152

Minimālais attālums starp sējumiem, starp kuriem iespējama nevēlama svešappute

Nr. p.k.

Lopbarības augu suga

Lauka lielums

2 ha un mazāks

lielāks par 2 ha

1. Stiebrzāles, eļļas rutki* un tauriņzieži (izņemot sējas zirņus)    
1.1. sēkla tiek izmantota tālākai pavairošanai

200 m

100 m

1.2. sēkla tiek ražota lopbarības sējumiem vai apzaļumošanai

100 m

50 m

2. Lopbarības kāļi*, lopbarības kāposti* un facēlija    
2.1. bāzes sēklas (B)

400 m

400 m

2.2. sertificētas sēklas (C)

200 m

200 m

Piezīme.

* Krustziežu sugu (Brassica spp.) sējumos minimālais attālums jāievēro gan starp dažādām konkrētās sugas šķirnēm un kategorijām, gan starp citiem krustziežu sugu sējumiem."

50. Svītrot 7.pielikumu.

51. Izteikt 11.pielikumu šādā redakcijā:

"11.pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 17.februāra
noteikumiem Nr.152

Sēklu partijas un parauga masa

Nr.p.k.

Nosaukums

Maksimālā partijas masa (t)

Minimālā sēklu parauga masa no sēklu partijas sēklu kvalitātes īpašību noteikšanai un pēcpārbaudei (g), tai skaitā

Masa no parauga citu augu sugu sēklu daudzuma noteikšanai pēc skaita (g)

Parauga masa partijas mitruma satura un kaitēkļu noteikšanai (g)

sēklu kvalitātes īpašību noteikšanai

pēcpārbaudei

1

2

3

4

5

6

7

1. Stiebrzāles (Poaceae (Gramineae))
1.1. Parastā smilga (Agrostis capillaris L.)

10

50

30

5

50

1.2. Baltā smilga (Agrostis gigantea Roth)

10

50

30

5

50

1.3. Ložņu smilga (Agrostis stolonifera L.)

10

50

30

5

50

1.4. Pļavas lapsaste (Alopecurus pratensis L.)

10

100

30

30

50

1.5. Augstā dižauza (Arrhenatherum elatius (L.) P.Beauv. ex J.Presl & C.Presl)

10

200

100

80

50

1.6. Kamolzāle (Dactylis glomerata L.)

10

100

100

30

50

1.7. Niedru auzene (Festuca arundinacea Schreber)

10

100

100

50

50

1.8. Smalklapu auzene (Festuca filiformis Pourr)

10

100

50

30

50

1.9. Aitu auzene (Festuca ovina L.)

10

100

50

30

50

1.10. Pļavas auzene (Festuca pratensis Huds.)

10

100

100

50

50

1.11. Sarkanā auzene (Festuca rubra L.)

10

100

50

30

50

1.12. Raupjā auzene (Festuca trachyphylla (Hack.) Krajina)

10

100

50

30

50

1.13. Auzeņairene (x Festulolium Asch. & Graebn.)

10

200

100

60

50

1.14. Daudzziedu airene (viengadīgā) (Lolium multiflorum Lam.)

10

200

100

60

50

1.15. Ganību airene (Lolium perenne L.)

10

200

100

60

50

1.16. Hibrīdā airene (Lolium × boucheanum Kunth)

10

200

100

60

50

1.17. Gumainais timotiņš (Phleum nodosum L.)

10

50

30

10

50

1.18. Pļavas timotiņš (Phleum pratense L.)

10

50

30

10

50

1.19. Maura skarene (Poa annua L.)

10

50

50

10

50

1.20. Purva skarene (Poa palustris L.)

10

50

50

5

50

1.21. Pļavas skarene (Poa pratensis L.)

10

50

50

5

50

1.22. Parastā skarene (Poa trivialis L.)

10

50

50

5

50

1.23. Miežabrālis (Phalaris arundinacea L.)

10

100

100

50

50

2. Tauriņzieži (Fabaceae (Leguminosae))
2.1. Austrumu galega (Galega orientalis Lam.)

10

250

100

200

50

2.2. Ragainie vanagnadziņi (Lotus corniculatus L.)

10

200

100

30

50

2.3. Baltā lupīna (Lupinus albus L.)

30

1000

1000

1000

300

2.4. Šaurlapu lupīna (Lupinus angustifolius L.)

30

1000

1000

1000

300

2.5. Dzeltenā lupīna (Lupinus luteus L.)

30

1000

1000

1000

300

2.6. Sējas lucerna (Medicago sativa L.)

10

300

100

50

50

2.7. Hibrīdā lucerna (Medicago × varia T. Martyn)

10

300

100

50

50

2.8. Sējas esparsete (Onobrychis viciifolia Scop.):          
2.8.1. augļi

10

600

250

600

 
2.8.2. sēklas

10

400

250

400

50

2.9. Sējas zirņi (Pisum sativum L.(partim))

30

1000

1000

1000

300

2.10. Bastarda āboliņš (Trifolium hybridum L.)

10

200

50

20

50

2.11. Sarkanais āboliņš (Trifolium pratense L.)

10

300

100

50

50

2.12. Baltais āboliņš (Trifolium repens L.)

10

200

50

20

50

2.13. Lauka pupas (Vicia faba L.(partim))

30

1000

1000

1000

300

2.14. Vasaras vīķi (Vicia sativa L.)

30

1000

1000

1000

300

2.15. Ziemas vīķi (Vicia villosa Roth)

30

1000

1000

1000

300

2.16. Baltais amoliņš (Melilotus albus L.)

10

300

100

50

50

3. Citas sugas
3.1. Lopbarības kāļi (Brassica napus var. napobrassica L. Rchb.)

10

200

150

100

50

3.2. Lopbarības kāposti (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. + var. varidis L.)

10

200

150

100

50

3.3. Facēlija (Phacelia tanacetifolia Benth.)

10

300

50

40

50

3.4. Eļļas rutki (Raphanus sativus L. var. oleoformis Pers.)

10

300

150

300

50"

52. Izteikt 12.pielikumu šādā redakcijā:

"12.pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 17.februāra
noteikumiem Nr.152

Sēklu kvalitātes rādītāji

1. Sertificētas sēklas

Nr. p.k.

Sugas nosaukums

Dīgtspēja

Analītiskā tīrība

Maksimālais citu augu sugu sēklu daudzums paraugā, kura masa noteikta šo noteikumu 11.pielikuma 6.ailē

Nosacījumi attiecībā uz citas krāsas Lupinus spp. vai rūgto lupīnu sēklu daudzumu

minimālā dīgtspēja tīrai sēklai (%)

maksi-mālais cieto sēklu daudzums tīrai sēklai (%)

minimālā analītiskā tīrība
(% no masas)

Citu augu sugu sēklu maksimālais daudzums (% no masas)

kopā

viena suga

ložņu vārpata (Elytri-gia repens)

peļastu lapsaste (Alope-curus myosu-roides)

amoliņi (Meli-lotus spp.)

pērkone (Rap-
hanus rapha-nistrum
)

sinepes (Sinapis arvensis)

vējauzas (Avena fatua, Avena sterilis)

vijas (Cuscuta spp.)

skābenes (Rumex spp.), izņemot mazo skābeni (Rumex acetosella) un jūrmalas skābeni (Rumex maritimus)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

1.1. Stiebrzāļu sugu sēklas (Poaceae (Gramineae))
1.1.1. Parastā smilga

Agrostis capillaris

75 (a)

90

2,0

1,0

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

2

1.1.2. Baltā smilga

Agrostis gigantea

80 (a)

90

2,0

1,0

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

2

1.1.3. Ložņu smilga

Agrostis stolonifera

75 (a)

90

2,0

1,0

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

2

1.1.4. Pļavas lapsaste

Alopecurus pratensis

70 (a)

75

2,5

1,0 (f)

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.5. Augstā dižauza

Arrhenatherum elatius

75 (a)

90

3,0

1,0 (f)

0,5

0,3

0 (g)

0 (i), (j)

5

1.1.6. Kamolzāle

Dactylis glomerata

80 (a)

90

1,5

1,0

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.7. Niedru auzene

Festuca arundinacea

80 (a)

95

1,5

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.8. Smalklapu auzene

Festuca filiformis

75 (a)

85

2,0

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.9. Aitu auzene

Festuca ovina

75 (a)

85

2,0

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.10. Pļavas auzene

Festuca pratensis

80 (a)

95

1,5

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.11. Sarkanā auzene

Festuca rubra

75 (a)

90

1,5

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.12. Raupjā auzene

Festuca trachyphylla

75 (a)

85

2.0

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.13. Auzeņairene

(x Festulolium)

75 (a)

96

1,5

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.14. Daudzziedu airene (viengadīgā)

Lolium multiflorum

75 (a)

96

1,5

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.15. Ganību airene

Lolium perenne

80 (a)

96

1,5

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.16. Hibrīdā airene

Lolium x boucheanum

75 (a)

96

1,5

1,0

0,5

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.17. Gumainais timotiņš

Phleum nodosum

80 (a)

96

1,5

1,0

0,3

0,3

0

0 (j)

5

1.1.18. Pļavas timotiņš

Phleum pratense

80 (a)

96

1,5

1,0

0,3

0,3

0

0 (j)

5

1.1.19. Maura skarene

Poa annua

75 (a)

85

2,0 (c)

1,0 (c)

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.1.20. Purva skarene

Poa palustris

75 (a)

85

2,0 (c)

1,0 (c)

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

2

1.1.21. Pļavas skarene

Poa pratensis

75 (a)

85

2,0 (c)

1,0 (c)

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

2

1.1.22. Parastā skarene

Poa trivialis

75 (a)

85

2,0 (c)

1,0 (c)

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

2

1.1.23. Miežabrālis

Phalaris arundinacea

75 (a)

96

1,5

1,0

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.2. Tauriņziežu sugu sēklas (Fabaceae (Leguminosae))
1.2.1. Austrumu galega

Galega orientalis

60

40

97

2,0

1,5

0,3

0

0 (k), (l)

10

1.2.2. Ragainie vanagnadziņi

Lotus corniculatus

75 (a), (b)

40

95

1,8 (d)

1,0 (d)

0,3

0

0 (k), (l)

10

1.2.3. Baltā lupīna

Lupinus albus

80 (a), (b)

20

98

0,5 (e)

0,3 (e)

0,3

0

0 (i)

5

(m), (n)

1.2.4. Šaurlapu lupīna

Lupinus angustifolius

75 (a), (b)

20

98

0,5 (e)

0,3 (e)

0,3

0

0 (i)

5

(m), (n)

1.2.5. Dzeltenā lupīna

Lupinus luteus

80 (a), (b)

20

98

0,5 (e)

0,3 (e)

0,3

0

0 (i)

5

(m), (n)

1.2.6. Sējas lucerna

Medicago sativa

80 (a), (b)

40

97

1,5

1,0

0,3

0

0 (k), (l)

10

1.2.7. Hibrīdā lucerna

Medicago x varia

80 (a), (b)

40

97

1,5

1,0

0,3

0

0 (k), (l)

10

1.2.8. Sējas esparsete

Onobrychis viciifolia

75 (a), (b)

20

95

2,5

1,0

0,3

0

0 (i)

5

1.2.9. Sējas zirņi

Pisum sativum

80 (a)

98

0,5

0,3

0,3

0

0 (i)

5 (g)

1.2.10. Bastarda āboliņš

Trifolium hybridum

80 (a), (b)

20

97

1,5

1,0

0,3

0

0 (k), (l)

10

1.2.11. Sarkanais āboliņš

Trifolium pratense

80 (a), (b)

20

97

1,5

1,0

0,3

0

0 (k), (l)

10

1.2.12. Baltais āboliņš Trifolium repens

80 (a), (b)

40

97

1,5

1,0

0,3

0

0 (k), (l)

10

1.2.13. Lauka pupas

Vicia faba

80 (a), (b)

5

98

0,5

0,3

0,3

0

0 (i)

5

1.2.14. Vasaras vīķi

Vicia sativa

85 (a), (b)

20

98

1,0 (e)

0,5 (e)

0,3

0

0 (i)

5

1.2.15. Ziemas vīķi

Vicia villosa

85 (a), (b)

20

98

1,0 (e)

0,5 (e)

0,3

0

0 (i)

5

1.2.16. Baltais amoliņš

Melilotus alba

80 (a), (b)

40

97

1,5

1,0

0,3

0

0 (k), (l)

10

1.3.

Citas lopbarības augu sugas

1.3.1. Lopbarības kāļi

Brassica napus var. napobrassica

80 (a)

98

1,0

0,5

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

5

1.3.2. Lopbarības kāposti

Brassica oleracea var. acephala

75 (a)

98

1,0

0,5

0,3

0,3

0

0 (i), (j)

10

1.3.3. Facēlija

Phacelia tanacetifolia

80 (a)

96

1,0

0,5

0

0 (i), (j)

1.3.4. Eļļas rutki

Raphanus sativus var. oleiformis

80 (a)

97

1,0

0,5

0,3

0,3

0

0 (i)

5

2. Bāzes sēklas

Nr.
p.k.

Sugas nosaukums

Minimālā dīgtspēja tīrai sēklai (%)

Maksimālais cieto sēklu daudzums tīrai sēklai (%)

Minimālā analītiskā tīrība
(% no masas)

Maksimālais citu sugu sēklu daudzums

Citi nosacījumi

kopā
(% no masas)

skaits paraugā, kura masa noteikta šo noteikumu 11.pielikuma 6.ailē

viena suga

skābenes (Rumex spp.), izņemot mazo skābeni (Rumex acetosella) un jūrmalas skābeni (Rumex maritimus)

ložņu vārpata (Elytrigia repens)

peļastu lapsaste (Alopecurus myosuroides)

amoliņi (Melilotus spp.)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2.1. Stiebrzāļu sugu sēklas
2.1.1. Parastā smilga

Agrostis capillaris

75 (a)

 

90

0,3

20

1

1

1

 

(q)

2.1.2. Baltā smilga

Agrostis gigantea

80 (a)

 

90

0,3

20

1

1

1

 

(q)

2.1.3. Ložņu smilga

Agrostis stolonifera

75 (a)

 

90

0,3

20

1

1

1

 

(q)

2.1.4. Pļavas lapsaste

Alopecurus pratensis

70 (a)

 

75

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.5. Augstā dižauza

Arrenatherum elatius

75 (a)

 

90

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(z), (q)

2.1.6. Kamolzāle

Dactylis glomerata.

80 (a)

 

90

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.7. Niedru auzene

Festuca arundinacea

80 (a)

 

95

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.8. Smalklapu auzene

Festuca filiformis

75 (a)

 

85

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.9. Aitu auzene

Festuca ovina

75 (a)

 

85

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.10. Pļavas auzene

Festuca pratensis

80 (a)

 

95

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.11. Sarkanā auzene

Festuca rubra

75 (a)

 

90

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.12. Raupjā auzene

Festuca trachyphylla

75 (a)

 

85

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.13. Auzeņairene

(Festulolium)

75 (a)

 

96

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.14. Daudzziedu airene (viengadīgā)

Lolium multiflorum

75 (a)

 

96

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.15. Ganību airene

Lolium perenne

80 (a)

 

96

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.16. Hibrīdā airene

Lolium x boucheanum

75 (a)

 

96

0,3

20 (o)

2

5

5

 

(q)

2.1.17. Gumainais timotiņš

Phleum nodosum

80 (a)

 

96

0,3

20

2

1

1

 

(q)

2.1.18. Timotiņš

Phleum pratense

80 (a)

 

96

0,3

20

2

1

1

 

(q)

2.1.19. Maura skarene

Poa annua

75 (a)

 

85

0,3

20 (p)

1

1

1

 

(t), (q)

2.1.20. Purva skarene

Poa palustris

75 (a)

 

85

0,3

20 (p)

1

1

1

 

(t), (q)

2.1.21. Pļavas skarene

Poa pratensis

75 (a)

 

85

0,3

20 (p)

1

1

1

 

(t), (q)

2.1.22. Parastā skarene

Poa trivialis

75 (a)

 

85

0,3

20 (p)

1

1

1

 

(t), (q)

2.1.23. Miežabrālis

Phalaris arudinacea

75 (a)

 

96

0,3

20

2

5

5

 

(q)

2.2. Tauriņziežu sugu sēklas
2.2.1. Austrumu galega

Galega orientalis

60

40

97

0,3

20

2

   

0 (s)

(q)

2.2.2. Ragainie vanagnadziņi

Lotus corniculatus

75 (a), (b)

40

95

0,3

20

3

   

0 (s)

(u), (q)

2.2.3. Baltā lupīna

Lupinus albus

80 (a), (b)

20

98

0,3

20

2

   

0 (r)

(v), (w)

2.2.4. Šaurlapu lupīna

Lupinus
angustifolius

75 (a), (b)

20

98

0,3

20

2

   

0 (r)

(v), (w)

2.2.5. Dzeltenā lupīna

Lupinus luteus

80 (a), (b)

20

98

0,3

20

2

   

0 (r)

(v), (w)

2.2.6. Sējas lucerna

Medicago sativa

80 (a), (b)

40

97

0,3

20

3

   

0 (s)

(q)

2.2.7. Hibrīdā lucerna

Medicago x varia

80 (a), (b)

40

97

0,3

20

3

   

0 (s)

(q)

2.2.8. Sējas esparsete

Onobrychis
viciifolia

75 (a), (b)

20

95

0,3

20

2

   

0 (r)

 
2.2.9. Sējas zirņi

Pisum sativum

80 (a)

 

98

0,3

20

2

   

0 (r)

 
2.2.10. Bastarda āboliņš

Trifolium hybridum

80 (a), (b)

20

97

0,3

20

3

   

0 (s)

(q)

2.2.11. Sarkanais āboliņš

Trifolium pratense

80 (a), (b)

20

97

0,3

20

5

   

0 (s)

(q)

2.2.12. Baltais āboliņš

Trifolium repens

80 (a), (b)

40

97

0,3

20

5

   

0 (s)

(q)

2.2.13. Lauka pupas

Vicia faba

85 (a), (b)

5

98

0,3

20

2

   

0 (r)

 
2.2.14. Vasaras vīķi

Vicia sativa L.

85 (a), (b)

20

98

0,3

20

2

   

0 (r)

(v)

2.2.15. Ziemas vīķi

Vicia villosa

85 (a), (b)

20

98

0,3

20

2

   

0 (r)

(v)

2.2.16. Baltais amoliņš

Melilotus alba

80 (a), (b)

40

97

0,3

20

5

   

(x)

(q)

2.3. Citas lopbarības augu sugas
2.3.1. Lopbarības kāļi

Brassica napus var. napobrassica

80 (a)

 

98

0,3

20

2

     

(q)

2.3.2. Lopbarības kāposti

Brassica oleracea var. acephala

75 (a)

 

98

0,3

20

3

     

(q)

2.3.3. Facēlija

Phacelia tanacetifolia

80 (a)

 

96

0,3

20

         
2.3.4. Eļļas rutki

Raphanus sativus var. oleiformis

80 (a)

 

97

0,3

20

2

       

3. Komercsēklas:

3.1. sēklas atbilst sertificētas sēklas kvalitātes rādītājiem attiecībā uz sēklu minimālo dīgtspēju, analītisko tīrību un citu augu sēklu saturu;

3.2. par 1 % palielina masas procentuālo daudzumu, kas noteikts šā pielikuma 1.punktā minētās sertificētu sēklu tabulas 6. un 7.ailē;

3.3. ja maura skarenes (Poa annua L.) sēklās ir citu skareņu sugu sēklas ne vairāk kā 10 % no masas, tās neuzskata par piejaukumu;

3.4. šā pielikuma paskaidrojumu 2.punktu piemēro arī komercsēklām.

Paskaidrojumi.

1. Bāzes sēklu paraugā, kura masa noteikta šo noteikumu 11.pielikuma 6.ailē, nedrīkst būt vējauzu (Avena fatua, Avena sterilis) un viju (Cuscuta spp.) sēklu.

2. Reģistrētā persona veic pasākumus, kas ierobežo tādu kaitīgo organismu klātbūtni, kuri samazina sēklu lietderību.

Piezīmes.

(a) Visas svaigās un veselās sēklas, kas nedīgst pēc iepriekšējas apstrādes, uzskata par dīgtspējīgām sēklām.

(b) Esošās cietās sēklas līdz maksimālajam cieto sēklu daudzumam uzskata par dīgtspējīgām sēklām.

(c) Kopējo citu skareņu (Poa spp.) sugu sēklu daudzumu līdz 0,8 % no masas neuzskata par piemaisījumu.

(d) Sarkanā āboliņa (Trifolium pratense L.) sēklu daudzumu līdz 1 % no masas neuzskata par piemaisījumu.

(e) Baltās lupīnas (Lupinus albus L.), šaurlapu lupīnas (Lupinus angustifolius L.), dzeltenās lupīnas (Lupinus luteus L.), sējas zirņu (Pisum sativum L.), lauka pupu (Vicia faba L.), vasaras vīķu (Vicia sativa L.) un ziemas vīķu (Vicia villosa Roth) sēklu daudzumu līdz 0,5 % no masas citās attiecīgajās sugās neuzskata par piejaukumu.

(f) Noteikto maksimālo procentuālo vienas sugas sēklu masu nepiemēro skareņu sēklām (Poa spp.).

(g) Ja noteiktā masas paraugā kopā ir divas Avena fatua un (vai) Avena sterilis sēklas, to neuzskata par piemaisījumu, ja vien otrā tādas pašas masas paraugā nav šo sugu sēklu.

(h) Ja noteiktā masas paraugā ir viena Avena fatua vai Avena sterilis sēkla, to neuzskata par piemaisījumu, ja vien otrā paraugā, kura masa ir divtik liela, nav nevienas šo sugu sēklas.

(i) Cuscuta spp. sēklu noteikšana pēc skaita nav nepieciešama, ja nav šaubu par to, ka ir ievēroti šā pielikuma 1.punktā minētās sertificētu sēklu tabulas 14.ailē minētie nosacījumi.

(j) Ja noteiktā masas paraugā ir viena Cuscuta spp. sēkla, to neuzskata par piemaisījumu, ja otrā tādas pašas masas paraugā nav Cuscuta spp. sēklu.

(k) Parauga masa Cuscuta spp. sēklu noteikšanai pēc skaita ir divreiz lielāka nekā masa, kas attiecīgajai sugai noteikta šo noteikumu 11.pielikuma 6.ailē.

(l) Ja noteiktā masas paraugā ir viena Cuscuta spp. sēkla, to neuzskata par piemaisījumu, ja vien otrā paraugā, kura masa ir divtik liela, nav nevienas Cuscuta spp. sēklas.

(m) Citas krāsas lupīnu (Lupinus spp.) sēklu procentuālais īpatsvars no sēklu skaita rūgtajām lupīnām nedrīkst pārsniegt 2 %, citām lupīnām (Lupinus spp.) - 1 %.

(n) Lupīnu (Lupinus spp.) šķirnēs rūgto lupīnu sēklu skaits nepārsniedz 2,5 %.

(o) Ja kopā ir ne vairāk kā 80 skareņu sēklu (Poa spp.), tās neuzskata par piejaukumu.

(p) Šā pielikuma 2.punktā minētās bāzes sēklu tabulas 7.ailē minēto nosacījumu nepiemēro skareņu sēklām. Maksimālais kopējais citu skareņu sugu sēklu skaits paraugā, kurā ir 500 sēklu, nedrīkst būt vairāk par vienu.

(r) Amoliņa (Melilotus spp.) sēklu skaits nav jānosaka bāzes sēklām, ja nav šaubu par to, ka ievēroti šā pielikuma 2.punktā minētās bāzes sēklu tabulas 11.ailē minētie nosacījumi.

(s) Ja noteiktās masas paraugā ir viena amoliņa sēkla, to neuzskata par piejaukumu, ja vien otrā paraugā, kura masa ir divtik liela, nav nevienas amoliņa sēklas.

(t) Nepiemēro "c" nosacījumu.

(u) Nepiemēro "d" nosacījumu.

(v) Nepiemēro "e" nosacījumu.

(z) Nepiemēro "f" nosacījumu.

(q) Nepiemēro "k" un "m" nosacījumu.

(w) Rūgto lupīnu sēklu piejaukums citās lupīnu sēklās nedrīkst pārsniegt 1 %.

(x) Amoliņam (Melilotus albus L.) šo rādītāju nenosaka."

53. Izteikt 13.pielikuma nosaukumu šādā redakcijā:

"Iesnieguma saturs atļaujas saņemšanai sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju".

54. Svītrot 15.pielikuma 5. un 6.punktu.

55. Svītrot 22.pielikumu.

56. Svītrot 23.pielikuma 13.punktā un 24.pielikuma 13.punktā vārdus "un Ludovika auzu".

57. Izteikt 26.pielikumu šādā redakcijā:

"26.pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 17.februāra
noteikumiem Nr.152

Lopbarības augu sugu sadalījums grupās sēklu partiju pēcpārbaudei

I. Pirmās grupas lopbarības augu sugas

1. Daudzziedu airene, viengadīgā (Lolium multiflorum Lam.)

2. Baltā lupīna (Lupinus albus L.)

3. Šaurlapu lupīna (Lupinus angustifolius L.)

4. Dzeltenā lupīna (Lupinus luteus L.)

5. Sējas zirņi (Pisum sativum L. (partim))

6. Lauka pupas (Vicia faba L. (partim))

7. Vasaras vīķi (Vicia sativa L.)

8. Lopbarības kāļi (Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb.)

9. Lopbarības kāposti (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. + var. varidis L.)

10. Facēlija (Phacelia tanacetifolia Benth.)

11. Eļļas rutki (Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.)

II. Otrās grupas lopbarības augu sugas

12. Baltā smilga (Agrostis gigantea L.)

13. Ložņu smilga (Agrostis stolonifera L.)

14. Parastā smilga (Agrostis capillaris L.)

15. Pļavas lapsaste (Alopecurus pratensis L.)

16. Augstā dižauza (Arrhenatherum elatius (L.) P.Beauv. ex J.Presl & C.Presl)

17. Kamolzāle (Dactylis glomerata L.)

18. Niedru auzene (Festuca arundinacea Schreber)

19. Smalklapu auzene (Festuca filiformis Pourr)

20. Aitu auzene (Festuca ovina L.)

21. Pļavas auzene (Festuca pratensis Huds.)

22. Sarkanā auzene (Festuca rubra L.)

23. Raupjā auzene (Festuca trachyphylla (Hack.) Krajina)

24. Hibrīdā airene (Lolium x boucheanum Kunth)

25. Auzeņairene (x Festulolium Asch.& Graebn.)

26. Ganību airene (Lolium perenne L.)

27. Gumainais timotiņš (Phleum nodosum L.)

28. Pļavas timotiņš (Phleum pratense L.)

29. Maura skarene (Poa annua L.)

30. Purva skarene (Poa palustris L.)

31. Pļavas skarene (Poa pratensis L.)

32. Parastā skarene (Poa trivialis L.)

33. Miežabrālis (Phalaris arundinacea L.)

34. Austrumu galega (Galega orientalis Lam.)

35. Ragainie vanagnadziņi (Lotus corniculatus L.)

36. Sējas lucerna (Medicago sativa L.)

37. Hibrīdā lucerna (Medicago x varia T.Martyn)

38. Sējas esparsete (Onobrychis viciifolia Scop.)

39. Bastarda āboliņš (Trifolium hybridum L.)

40. Sarkanais āboliņš (Trifolium pratense L.)

41. Baltais āboliņš (Trifolium repens L.)

42. Ziemas vīķi (Vicia villosa Roth)

43. Baltais amoliņš (Melilotus albus L.)".

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 17.februāra noteikumos Nr.152 "Lopbarības augu sēklaudzēšanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 594Pieņemts: 29.06.2010.Stājas spēkā: 08.07.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 106, 07.07.2010.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
212867
08.07.2010
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"