Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr.148

Rīgā 2010.gada 26.maijā (prot. Nr.21 3.p.)

Par garantēto atlīdzību izmaksu akciju sabiedrības "VEF banka" noguldītājiem

1. Saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (tālāk tekstā arī - Komisija) padomes 26.05.2010. lēmumu Nr. 147 par kredītiestādes licences anulēšanu akciju sabiedrībai "VEF banka" (adrese - Brīvības gatvē 197, Rīgā, reģ. Nr. 50003063781) (tālāk tekstā arī - Banka) Komisija ir anulējusi Bankai 21.02.1992. izsniegto licenci kredītiestādes darbībai Nr. 18.

2. Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma 1. panta 5. punkta "b" apakšpunktu noguldījumu nepieejamība ir noguldījumu piesaistītāja nespēja izmaksāt noguldījumus, ja Komisija ir anulējusi atļauju (licenci) kredītiestādes darbībai. Līdz ar to Komisija secina, ka Bankā atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma 1. panta 5. punkta regulējumam ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Tādējādi, pamatojoties uz Noguldījumu garantiju likuma 14. panta pirmo daļu, Bankas klientiem ir izmaksājama garantētā atlīdzība, ja tiem atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma regulējumam ir tiesības uz garantētās atlīdzības saņemšanu.

Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma 3. panta pirmo daļu neatkarīgi no noguldījuma izdarīšanas dienas garantētā atlīdzība vienam noguldītājam par noguldījumu piesaistītājā izdarīto noguldījumu ir garantētā noguldījuma apmērā, bet ne vairāk kā 50 000 euro, kas pārrēķināti latos saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu dienā, kad iestājas noguldījumu nepieejamības gadījums. Savukārt garantētais noguldījums atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma 1. panta 1. punktam ir noguldījumu piesaistītāja klienta kontā esošie naudas līdzekļi jebkurā valūtā, kuri noguldījumu piesaistītājam ir jāatmaksā saskaņā ar likuma vai līguma noteikumiem. Atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma 3. panta piektās daļas prasībām garantēto atlīdzību izmaksā latos.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 63. panta pirmās daļas 1. punktu pēc nepieciešamo faktu konstatēšanas un administratīvā procesa dalībnieku uzklausīšanas iestāde nekavējoties izvērtē lietas apstākļus un izdod obligāto administratīvo aktu, ja piemērojamā tiesību norma paredz, ka administratīvais akts jāizdod.

Administratīvā procesa likuma 65. panta pirmā daļa nosaka, ka gadījumā, ja piemērojamā tiesību normā noteikts, ka izdodams konkrēta satura administratīvais akts (obligātais administratīvais akts), iestāde izdod šādu administratīvo aktu.

Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma 20. panta piekto daļu Komisijas padome lemj par garantētās atlīdzības izmaksas kārtību, laiku un vietu.

Atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma 20.1 panta pirmajai daļai garantēto atlīdzību izmaksā ne vēlāk kā 20 darbdienu laikā no dienas, kad iestājusies noguldījumu nepieejamība.

3. Komisija ir konstatējusi, ka Bankas finanšu līdzekļi noguldījumu nepieejamības dienā, t.i., 26.05.2010., kad Komisijas padome pieņēma lēmumu Nr. 147 par kredītiestādes licences anulēšanu Bankai, ir pietiekami, lai Banka pati nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu Bankas klientiem, kuriem ir garantētais noguldījums un pienākas garantētā atlīdzība saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma regulējumu. Tādējādi nav nepieciešams nodrošināt garantētās atlīdzības izmaksu Bankas noguldītājiem no noguldījumu garantiju fonda līdzekļiem atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma 20. panta pirmās daļas 1. punkta noteikumiem. Vienlaikus Komisija norāda, ka nav arī nepieciešams atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma 20. panta pirmās daļas 2. punktam garantēto atlīdzību izmaksāt ar tās personas (garantēto noguldījumu ieguvēja) starpniecību, kurai noguldījumu piesaistītājs garantētos noguldījumus garantētās atlīdzības apmērā nodevis kā kredītiestādes uzņēmumu saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 59.3 un 59.4 pantu. Komisija secina, ka situācijā, kad Bankai pašai ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai izmaksātu garantētās atlīdzības Noguldījumu garantiju likumā noteiktajā apmērā un termiņā, ievērojot Noguldījumu garantiju likuma 20. panta trešajā daļā minēto, ka nolūkā nodrošināt noguldītāju intereses Komisija izraugās banku, kura paredz noguldītājiem labvēlīgākos garantētās atlīdzības saņemšanas nosacījumus, šajos apstākļos ir samērīgi noteikt kārtību, kādā Banka pati veic garantēto atlīdzību izmaksu Bankas klientiem, kuriem ir tiesības šādu garantēto atlīdzību saņemt Bankas noguldījumu nepieejamības iestāšanās gadījumā, pamatojoties uz informāciju, kāda ir Bankas grāmatvedības reģistros noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienā atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma 14. panta pirmajai daļai. Tā kā Bankā ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai tā pati izmaksātu garantēto atlīdzību Bankas noguldītājiem saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma noteikumiem, un nav nepieciešams to izmaksāt no noguldījumu garantiju fonda, ir lietderīgi un samērīgi noteikt, ka garantētā atlīdzība tiek izmaksāta tādā valūtā, kādā veikts pats garantētais noguldījums.

Pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 63. panta pirmās daļas 1. punktu un 65. panta pirmo daļu un Noguldījumu garantiju likuma 1. panta 5. punkta "b" apakšpunktu, 3. panta pirmo daļu, 20. panta piekto daļu un 20.1 panta pirmo daļu,

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Uzdot akciju sabiedrībai "VEF banka" izmaksāt garantēto atlīdzību, sākot ar 31.05.2010., akciju sabiedrības "VEF banka" klientiem, kuriem saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu ir tiesības saņemt šādu garantēto atlīdzību, pamatojoties uz informāciju, kāda ir akciju sabiedrības "VEF banka" grāmatvedības reģistros noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienā, garantētā noguldījuma apmērā, bet ne vairāk kā 50 000 euro, kas pārrēķināti valūtā, kādā izdarīts garantētais noguldījums, saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu noguldījumu nepieejamības dienā, šādā kārtībā:

1.1. fiziskām personām pēc to izvēles izmaksājot garantēto atlīdzību skaidrā naudā Bankas telpās pirmdienās, trešdienās un piektdienās no plkst. 9.00 līdz plkst. 12.00, otrdienās un ceturtdienās no plkst. 14.00 līdz 17.00 vai veicot pārskaitījumu uz fiziskās personas norādīto kontu citā kredītiestādē;

1.2. juridiskām personām veicot pārskaitījumu uz juridiskās personas norādīto kontu citā kredītiestādē.

2. Noteikt, ka akciju sabiedrība "VEF banka" garantēto atlīdzību izmaksai skaidrā naudā vai pārskaitījumiem uz akciju sabiedrības "VEF banka" noguldītāju kontiem citās kredītiestādēs nav tiesīga piemērot komisijas vai jebkādu citu maksu par šo darbību veikšanu.

3. Noteikt, ka garantētās atlīdzības saņemšanai personai jāvēršas akciju sabiedrības "VEF banka" juridiskajā adresē Brīvības gatvē 197, Rīgā, uzrādot personas identitāti apliecinošu dokumentu.

Atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma 21. panta noteikumiem sūdzības saistībā ar personas atzīšanu par noguldītāju, kuram izmaksājama garantētā atlīdzība, kā arī garantētās atlīdzības apmēru un izmaksāšanas termiņiem izskata Finanšu un kapitāla tirgus komisija (adrese - Kungu ielā 1, Rīgā, LV-1050).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja I.Krūmane

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par garantēto atlīdzību izmaksu akciju sabiedrības "VEF banka" noguldītājiem Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 148Pieņemts: 26.05.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 84, 28.05.2010.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
210803
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"