Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas valdes lēmums Nr.280/2

Rīgā 1997. gada 2. oktobrī

Par "Noteikumu Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru pārdošanasar atpirkšanu ( REPO ) izsolēm Latvijas Bankā" apstiprināšanu

Latvijas Bankas valde nolemj:

1. Apstiprināt "Noteikumus Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru pārdošanas ar atpirkšanu (REPO) izsolēm Latvijas Bankā" (pielikumā).

2. Atcelt Latvijas Bankas valdes 1995. gada 2. oktobra lēmumu Nr. 169/11 "Par Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmju pārdošanas ar atpirkšanu (REPO) izsoļu noteikumiem".

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1997. gada 3. novembri.

Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs I.Rimšēvičs


 

Apstiprināti ar Latvijas Bankas valdes
1997. g. 2. oktobra lēmumu Nr. 280/2

Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs I. Rimšēvičs

NOTEIKUMI LATVIJAS VALSTS IEKŠĒJĀ AIZŅĒMUMA VĒRTSPAPĪRU PĀRDOŠANAS AR ATPIRKŠANU (REPO) IZSOLĒM LATVIJAS BANKĀ

1. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

1.1. Banka - Latvijas Bankas licencēta banka vai ārvalstu bankas nodaļa (filiāle).

1.2. Pārdošana ar atpirkšanu (repo) - darījums, kurā banka pārdod valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīrus (turpmāk tekstā-vērtspapīri) un, darījuma termiņam beidzoties, atpērk tos par fiksētu vērtību.

1.3. Repo konts - konts Latvijas Bankas repo darījumiem, kurā uz repo termiņu iegrāmato Latvijas Bankai pārdotos vērtspapīrus; repo kontā esošos vērtspapīrus nevar izmantot citos darījumos.

1.4. Vērtspapīru konts - konts Latvijas Bankā, kurā iegrāmato visus bankas īpašumā esošos viena laidiena vērtspapīrus.

1.5. Laidiena numurs - Finansu ministrijas piešķirtais vērtspapīru reģistrācijas kārtas numurs pa laidiena veidiem.

1.6. Repo termiņš - Latvijas Bankas noteiktais repo darījuma dienu skaits no vērtspapīru pārdošanas dienas līdz to atpirkšanas dienai.

2. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

2.1. Lai īstenotu Latvijas Bankas monetāro politiku, attīstītu Latvijas Republikas vērtspapīru tirgu un nodrošinātu banku likviditāti, Latvijas Banka izsolēs pērk ar atpārdošanu no bankām vērtspapīrus.

2.2. Izsoles organizē komisija, kuru izveido Latvijas Banka. Izsoles notiek Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Tirgus operāciju daļā.

2.3. Latvijas Banka pērk ar atpārdošanu no bankām vērtspapīrus, kuri ir to īpašumā, nav apgrūtināti, ir reģistrēti Latvijas Bankas vērtspapīru uzskaites sistēmā un kuru dzēšanas termiņš vismaz par divām darba dienām pārsniedz atpārdošanas datumu. Vērtspapīrus pērk pēc Latvijas Bankas repo izsolei noteiktajām vērtspapīru pirkšanas likmēm.

2.4. Latvijas Banka vienlaicīgi var organizēt izsoles ar dažādiem repo termiņiem. Latvijas Banka katrai no izsolēm nosaka minimālo atpirkšanas likmi, par kuru zemāk repo darījumi netiks veikti, kā arī kopējo vērtspapīru pirkšanas apjomu.

2.5. Katrā no izsolēm bankas piedalās ar pieteikumiem, kuros norāda repo darījuma apjomu ar attiecīgo atpirkšanas procentu likmi un pārdodamo vērtspapīru laidienu numurus. Katrā pieteikumā var norādīt vienu repo darījuma apjomu ar attiecīgo atpirkšanas procentu likmi.

2.6. Latvijas Banka izvēlas vērtspapīrus banku pieteikumos norādītajā kārtībā.

2.7. Visi izsolei iesniegtie pieteikumi ir galīgi un neatsaucami.

2.8. Repo izsoles notiek secīgi, sākot ar tuvākajiem repo termiņiem.

2.9. Minimālais darījuma apjoms ir Ls 10,000. Darījuma apjomam jādalās bez atlikuma ar 1,000. Viens izsoles likmes solis ir 0.01%.

2.10. Ja bankas pieteikumā norādītajam repo apjomam nav pietiekama vērtspapīru seguma, tad attiecīgo bankas pieteikumu repo izsoles rezultātu aprēķināšanas brīdī noraida.

2.11. Saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto repo izsoles vērtspapīru pirkšanas likmi nopirkto vērtspapīru vērtība var pārsniegt banku korespondentkontos ieskaitāmo summu, jo Latvijas Bankas repo kontā ieskaitāmais vērtspapīru apjoms tiek noapaļots uz augšu līdz pilnai vērtspapīru nominālvērtībai.

2.12. Par repo izsoļu organizēšanu Latvijas Banka paziņo bankām ar informatīvo sistēmu starpniecību.

2.13. Izsole notiek, ja uz to pieteicies vismaz viens dalībnieks.

2.14. Ja Latvijas Banka izdara grozījumus šajos noteikumos, tad tā par šiem grozījumiem rakstiski paziņo bankām ne vēlāk kā piecas dienas pirms to stāšanās spēkā.

3. IZSOLE UN NORĒĶINI

3.1. Lai piedalītos repo izsolē, bankas izsoles dienā līdz plkst. 11.00 Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Tirgus operāciju daļai iesniedz pieteikumus (1. pielikums):

3.1.1. papīra formā - trīs eksemplāros aizzīmogotā aploksnē;

3.1.2. elektroniskā formā - saskaņā ar līgumu "Par datu pārraides tīkla izmantošanu naudas un vērtspapīru elektroniskajos norēķinos".

3.2. Pieņemot pieteikumus, tiek fiksēts to iesniegšanas laiks.

3.3. Banku pieteikumus sakārto pēc atpirkšanas procentu likmēm dilstošā secībā. Banku pieteikumus apmierina, sākot ar augstāko piedāvāto atpirkšanas procentu likmi līdz Latvijas Bankas noteiktajai minimālajai atpirkšanas procentu likmei.

3.4. Ja banku piedāvātais apjoms pārsniedz Latvijas Bankas noteikto vērtspapīru pirkšanas apjomu un ir vairāki pieteikumi ar vienādām atpirkšanas procentu likmēm, kurus nevar apmierināt pilnīgi, tad tos apmierina proporcionāli piedāvājumam līdz minimālajam darījuma apjomam, bet, ja tas nav iespējams, - pieteikumu iesniegšanas secībā.

3.5. Izsoles dienā līdz plkst. 13.00 Latvijas Banka, pamatojoties uz izsoles rezultātiem, noraksta vērtspapīrus no banku vērtspapīru kontiem un ieskaita tos Latvijas Bankas repo kontos, vienlaicīgi ieskaitot izsolē iegūtās summas banku korespondentkontos.

3.6. Pēc izsoles noslēguma bankas var saņemt Latvijas Bankā operatīvo informāciju par izsoles rezultātiem. Latvijas Banka izsniedz bankām apstiprinājumu par vērtspapīru pārdošanu Latvijas Bankai, to norakstīšanu no banku vērtspapīru kontiem un ieskaitīšanu Latvijas Bankas repo kontos (2. pielikums):

3.6.1. papīra formā - ja pieteikumi iesniegti papīra formā;

3.6.2. elektroniskā formā - ja pieteikumi iesniegti elektroniskā formā.

3.7. Ar informatīvo sistēmu starpniecību Latvijas Banka publiski paziņo kopējos repo izsoles rezultātus.

4. VĒRTSPAPĪRU ATPIRKŠANAS KĀRTĪBA

4.1. Atpirkšanas dienā pēc plkst. 16.00 (piektdienās un pirmssvētku dienās pēc plkst. 15.00) Latvijas Banka vērtspapīru atpirkšanas naudas summu noraksta no bankas korespondentkonta.

4.2. Pēc naudas summas norakstīšanas no bankas korespondentkonta Latvijas Banka noraksta vērtspapīrus no Latvijas Bankas repo kontiem un ieskaita bankas vērtspapīru kontos.

4.3. Ja repo termiņa laikā Latvijas Bankas repo kontā ieskaitītajiem vērtspapīriem jāveic fiksētā ienākuma izmaksas, tad fiksēto ienākumu saņem Latvijas Banka un vērtspapīru atpirkšanas naudas summa tiek samazināta par fiksētā ienākuma apjomu.

4.4. Ja atpirkšanas dienā banka nav nodrošinājusi savā korespondentkontā līdzekļus Latvijas Bankai pārdoto vērtspapīru atpirkšanai, tad attiecīgie vērtspapīri paliek Latvijas Bankas īpašumā.

4.5. Ja repo termiņa pēdējā diena ir brīvdiena vai svētku diena, tad attiecīgo vērtspapīru atpirkšanu Latvijas Banka veic pirmajā darba dienā pēc brīvdienas vai svētku dienas. Par šīm dienām tiek aprēķināti procenti.

5. SODA SANKCIJAS

5.1. Par šo noteikumu neievērošanu Latvijas Bankai ir tiesības izsoles noteikumu pārkāpējam neļaut piedalīties repo izsolēs uz laiku līdz 6 mēnešiem.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Noteikumu Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru pārdošanasar atpirkšanu (REPO) .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: lēmums Numurs: 280/2Pieņemts: 02.10.1997.Stājas spēkā: 03.11.1997.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 260/262, 09.10.1997.
209726
03.11.1997
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"