Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.291

Rīgā 2010.gada 23.martā (prot. Nr.15 38.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 15.aprīļa noteikumos Nr.184 "Prasības darbībām ar biocīdiem"

Izdoti saskaņā ar Ķīmisko vielu likuma 9.panta septīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2003.gada 15.aprīļa noteikumos Nr.184 "Prasības darbībām ar biocīdiem" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 83.nr.; 2005, 102.nr.; 2007, 121.nr.; 2008, 49.nr.; 2009, 157., 60.nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot norādē, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, vārdus "un ķīmisko produktu".

2. Aizstāt visā noteikumu tekstā un pielikumos:

2.1. vārdus "ķīmisks produkts" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdu "maisījums" (attiecīgā skaitlī un locījumā);

2.2. vārdus "ķīmiskais produkts" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdu "maisījums" (attiecīgā skaitlī un locījumā);

2.3. vārdu "aģentūra" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Valsts vides dienests" (attiecīgā locījumā);

2.4. vārdus "ārkārtējā situācija" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "katastrofa" (attiecīgā locījumā).

3. Aizstāt visā noteikumu tekstā vārdus "Sabiedrības veselības aģentūra" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Veselības inspekcija" (attiecīgā locījumā).

4. Papildināt noteikumus ar 9.1 un 9.2 punktu šādā redakcijā:

"9.1 Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (turpmāk - centrs):

9.1 1. izvērtē iesniegumu inventarizācijas numura saņemšanai biocīdiem, kā arī sagatavo atzinumu par biocīda reģistrāciju, pagaidu reģistrāciju vai lietošanas atļauju;

9.1 2. pēc pieprasījuma sniedz nepieciešamo informāciju par zema riska biocīdu, aktīvo vielu un pamatvielu sarakstiem, kā arī šajos sarakstos minētajiem nosacījumiem.

9.2 Valsts vides dienests, pamatojoties uz centra atzinumu:

9.2 1. izsniedz inventarizācijas numuru, kuru iesniedzējs norāda etiķetē;

9.2  2. reģistrē biocīdu, ja biocīds ir zema riska biocīds;

9.2 3. izsniedz lietošanas atļauju, ja aktīvā viela ir iekļauta Eiropas Kopienas biocīdo produktu izgatavošanai izmantojamo aktīvo vielu sarakstā (turpmāk - aktīvo vielu saraksts), ņemot vērā attiecīgajā sarakstā minētos nosacījumus konkrētam biocīdam vai aktīvajai vielai;

9.2 4. veic biocīdu pagaidu reģistrāciju, ja:

9.2 4.1. biocīds un aktīvā viela nav minēta aktīvo vielu sarakstā, pamatvielu sarakstā vai zema riska aktīvo vielu sarakstā;

9.2 4.2. aktīvā viela ir minēta pamatvielu sarakstā, bet biocīda sastāvā ir viena vai vairākas potenciāli bīstamās vielas."

5. Izteikt 10.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.1. veikta esošo aktīvo vielu (tirdzniecība uzsākta pirms 2000.gada 14.maija) vai biocīdu (kas satur vienu vai vairākas esošās aktīvās vielas) inventarizācija un reģistrācija vai arī saņemta atļauja biocīda vai aktīvās vielas lietošanai (turpmāk - lietošanas atļauja) atbilstoši šo noteikumu II, III un IV nodaļā minētajām prasībām. Reģistrācija vai lietošanas atļauja nav nepieciešama, ja aktīvā viela ir pamatviela un biocīda sastāvā nav potenciāli bīstamo vielu;".

6. Svītrot 11.punktu.

7. Izteikt 12.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.4. pēc centra, Valsts vides dienesta, Veselības inspekcijas vai Pārtikas un veterinārā dienesta pieprasījuma norāda šo noteikumu 12.1. un 12.2.apakšpunktā minēto informāciju;".

8. Izteikt 14.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Centrs nodrošina Toksikoloģijas centra Saindēšanās informācijas centru ar visu tā rīcībā esošo informāciju par reģistrētajiem, pagaidām reģistrētajiem vai atļautajiem biocīdiem un aktīvajām vielām."

9. Aizstāt 15.1 punktā vārdu "dimetilfumerātu" ar vārdu "dimetilfumarātu".

10. Aizstāt 17.2.1.apakšpunktā vārdus "normatīvajos aktos par bīstamo ķīmisko vielu sarakstu" ar vārdiem un skaitļiem "Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regulas (EK) Nr. 1272/2008 par vielu un maisījumu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu un ar ko groza un atceļ Direktīvas 67/548/EEK un 1999/45/EK un groza Regulu (EK) Nr. 1907/2006, VI pielikumā".

11. Aizstāt 19.punkta ievaddaļā vārdus "ievedējs no citas valsts" ar vārdu "importētājs".

12. Svītrot 19.1.1.apakšpunktā vārdus "uzskaites vai".

13. Aizstāt 20.2.apakšpunktā vārdus "ievedējs no citas valsts" ar vārdu "importētājs".

14. Izteikt 28.punktu šādā redakcijā:

"28. Ja ražotājs pilnvarotajam pārstāvim nav uzticējis ierobežotas pieejamības informāciju, ražotāja pilnvarotais pārstāvis kopā ar iesniegumu iesniedz Valsts vides dienestā piekļuves pilnvaru - ierobežotas pieejamības informācijas īpašnieka parakstītu dokumentu par to, ka attiecīgo informāciju centrs var izmantot, lai sagatavotu atzinumu par atļaujas izsniegšanu vai biocīdu reģistrēšanu, un Valsts vides dienests -, lai izsniegtu atļauju vai reģistrētu biocīdu saskaņā ar šiem noteikumiem."

15. Izteikt 31.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"31. Centrs (ja nepieciešams, pieaicinot ekspertus):".

16. Aizstāt 31.3.apakšpunktā vārdus "normatīvajiem aktiem par laboratoriskajām metodēm ķīmisko vielu un ķīmisko produktu fizikālo, ķīmisko, toksikoloģisko vai ekotoksikoloģisko īpašību noteikšanai vai citas standartizētas metodes" ar vārdiem un skaitļiem "Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 30.maija regulu (EK) Nr. 440/2008 par testēšanas metožu noteikšanu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 1907/2006, kas attiecas uz ķimikāliju reģistrēšanu, vērtēšanu, licencēšanu un ierobežošanu (REACH), vai citas standartizētas metodes".

17. Izteikt 32.punkta pirmo un otro teikumu šādā redakcijā:

"Centrs nosūta Veselības inspekcijai iesnieguma kopiju, papildu informāciju vai informāciju, kas iesniegta, lai pagarinātu lietošanas atļauju, reģistrācijas apliecību vai pagaidu reģistrācijas apliecību vai izskatītu, pārskatītu un mainītu lietošanas atļaujā vai attiecīgajā apliecībā minētos nosacījumus. Veselības inspekcija novērtē biocīda vai aktīvās vielas radīto risku cilvēku un dzīvnieku veselībai un sniedz atzinumu."

18. Aizstāt 34.punktā vārdu "aģentūra" ar vārdu "centrs".

19. Papildināt III nodaļu ar 34.1 punktu šādā redakcijā:

"34.1 Centrs, pamatojoties uz veikto novērtējumu un ņemot vērā Veselības inspekcijas atzinumu, sagatavo atzinumu par biocīda vai aktīvās vielas reģistrēšanu vai lietošanas atļaujas izsniegšanu un reģistrācijas apliecības vai lietošanas atļaujas pagarināšanu vai anulēšanu. Sagatavoto atzinumu centrs nosūta Valsts vides dienestam."

20. Izteikt 35.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"35. Centrs, sagatavojot atzinuma projektu par biocīda vai aktīvās vielas pagaidu reģistrēšanu, reģistrēšanu vai lietošanas atļauju izsniegšanu vai par atteikumu reģistrēt biocīdu vai aktīvo vielu vai izsniegt lietošanas atļauju, ņem vērā:".

21. Papildināt noteikumus ar 35.1 punktu šādā redakcijā:

"35.1 Sagatavoto atzinumu centrs nosūta Valsts vides dienestam, un Valsts vides dienests pieņem lēmumu par biocīda vai aktīvās vielas pagaidu reģistrēšanu, reģistrēšanu vai lietošanas atļaujas izsniegšanu vai par atteikumu reģistrēt biocīdu vai aktīvo vielu vai izsniegt lietošanas atļauju."

22. Aizstāt 42.punktā vārdus "tā izsniedz" ar vārdiem "tas izsniedz".

23. Izteikt 46.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"46. Centrs pārskata lietošanas atļaujas, reģistrācijas vai pagaidu reģistrācijas nosacījumus un sagatavo atzinumu par atļaujas, reģistrācijas vai pagaidu reģistrācijas grozījumiem, ja:".

24. Papildināt noteikumus ar 46.1 punktu šādā redakcijā:

"46.1 Centrs šo noteikumu 46.punktā minēto atzinumu nosūta Valsts vides dienestam."

25. Izteikt 47.punktu šādā redakcijā:

"47. Informāciju, kas iesniegta, lai pārskatītu un pagarinātu vai mainītu lietošanas atļaujā, reģistrācijas apliecībā vai pagaidu reģistrācijas apliecībā minētos nosacījumus, centrs un Veselības inspekcija izvērtē šo noteikumu III nodaļā noteiktajā kārtībā."

26. Izteikt 48.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"48. Valsts vides dienests, pamatojoties uz pieteicēja iesniegto informāciju centram un veikto izvērtējumu, sagatavo grozījumu projektu un:".

27. Izteikt 49.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"49. Ja nepieciešams, Valsts vides dienests, pamatojoties uz centra sagatavoto atzinumu, pagarina lietošanas atļaujas, reģistrācijas apliecības vai pagaidu reģistrācijas apliecības derīguma termiņu uz minimāli iespējamo laiku, kas vajadzīgs, lai:".

28. Izteikt 49.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"49.2. centrs izvērtētu iesniegumu vai papildu informāciju un sagatavotu atzinumu par lietošanas atļaujā, reģistrācijas apliecībā vai pagaidu reģistrācijas apliecībā minēto nosacījumu grozījumiem, derīguma termiņa pagarinājumu vai atteikumu pagarināt lietošanas atļaujas, reģistrācijas apliecības vai pagaidu reģistrācijas apliecības derīguma termiņu;".

29. Izteikt 51.punktu šādā redakcijā:

"51. Ja centram ir informācija, ka biocīds vai aktīvā viela var izraisīt nepieļaujamu risku vai negatīvu iedarbību uz cilvēku, kā arī dzīvnieku veselību vai vidi, centrs informē Valsts vides dienestu, un Valsts vides dienests pieņem lēmumu par to, ka nepieciešama papildu informācija vai jāturpina riska novērtēšana. Valsts vides dienestam ir tiesības apturēt lietošanas atļauju, reģistrāciju vai pagaidu reģistrāciju vai ierobežot biocīda vai aktīvās vielas izmantošanu vai tirdzniecību uz laiku, kas nepieciešams papildu informācijas iegūšanai."

30. Izteikt 54.punkta ievaddaļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Centrs izveido un uztur datubāzi par pieteiktajiem biocīdiem un aktīvajām vielām."

31. Izteikt 54.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"54.4. informācija par iesnieguma vai papildu informācijas atbilstību šo noteikumu prasībām un Valsts vides dienesta lēmumu saskaņā ar šo noteikumu 35.1 punktu;".

32. Izteikt 56.punktu šādā redakcijā:

"56. Centrs, pamatojoties uz pagaidu reģistrācijas apliecībā, reģistrācijas apliecībā vai lietošanas atļaujā minētajiem nosacījumiem, sagatavo un iesniedz Veselības inspekcijā, Valsts darba inspekcijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā un Vides pārraudzības valsts birojā (turpmāk - birojs), kā arī, ja nepieciešams, citās valsts vai pašvaldības iestādēs informāciju un ieteikumus par riska kontroli un samazināšanu, arī ieteikumus par biocīda vai aktīvās vielas tirdzniecības vai izmantošanas ierobežojumiem, piesardzības, neatliekamajiem vai avārijas pasākumiem, kā arī veidiem un metodēm, kā biocīdu vai aktīvo vielu padarīt nekaitīgu."

33. Izteikt 59.punktu šādā redakcijā:

"59. Centra, Veselības inspekcijas un Valsts vides dienesta darbiniekiem ir tiesības iegūt ierobežotas pieejamības informāciju par pieteicēja veiktajiem pētījumiem vai iegūt informāciju par biocīdu vai aktīvo vielu un atsaukties uz to atzinumā vai biocīda vai aktīvās vielas pagaidu reģistrācijas apliecībā, reģistrācijas apliecībā vai lietošanas atļaujā."

34. Papildināt 60.punktu aiz vārda "institūcijas" ar vārdiem "un centrs".

35. Izteikt 63.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"63. Centram un Valsts vides dienestam ir tiesības izmantot pieteicēja sniegto ierobežotas pieejamības informāciju, izskatot citu pieteicēju iesniegumus un sagatavojot atzinumu vai pagaidu reģistrācijas apliecību, reģistrācijas apliecību vai lietošanas atļauju tikai tad, ja:".

36. Aizstāt 63.2.apakšpunktā skaitli "2010." ar skaitli "2014.".

37. Aizstāt 75.punktā vārdus "normatīvajiem aktiem, kuri" ar vārdiem un skaitļiem "Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 18.decembra Regulas (EK) Nr. 1907/2006, kas attiecas uz ķimikāliju reģistrēšanu, vērtēšanu, licencēšanu un ierobežošanu (REACH) un ar kuru izveido Eiropas Ķimikāliju aģentūru, groza Direktīvu 1999/45/EK un atceļ Padomes Regulu (EEK) Nr. 793/93 un Komisijas Regulu (EK) Nr. 1488/94, kā arī Padomes Direktīvu 76/769/EEK un Komisijas Direktīvu 91/155/EEK, Direktīvu 93/67/EEK, Direktīvu 93/105/EK un Direktīvu 2000/21/EK (turpmāk - regula 1907/2006), II pielikumu, kas".

38. Aizstāt 76.punktā vārdus un skaitli "šo noteikumu 14.pielikumu" ar vārdiem un skaitļiem "regulas 1907/2006 II pielikumu".

39. Izteikt 81.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"81.2. centrs un Veselības inspekcija, ņemot vērā šo noteikumu 86.punktā minētos nosacījumus, izvērtē iesniegumu šo noteikumu III nodaļā noteiktajā kārtībā;".

40. Izteikt 81.3.apakšpunkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"81.3. ja nepieciešams, Valsts vides dienests pieprasa pieteicējam papildu informāciju un centrs informē par šo pieprasījumu Eiropas Komisiju un visu dalībvalstu kompetentās institūcijas, kā arī informē Eiropas Komisiju un dalībvalstu kompetentās institūcijas par:".

41. Izteikt 82.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"82. Centrs, ņemot vērā šo noteikumu 81.2.apakšpunktā minēto izvērtējumu un 85., 86., 87. un 88.punktā minētos nosacījumus, veic vienu no šādām darbībām:".

42. Izteikt 83. un 84.punktu šādā redakcijā:

"83. Ja nepieciešams izvērtēt biocīda vai aktīvās vielas radīto risku Latvijas apstākļos, centrs pieprasa dalībvalsts kompetentajai institūcijai tehnisko ziņojumu par aktīvās vielas vai jaunas informācijas par attiecīgo aktīvo vielu iekļaušanu aktīvo vielu sarakstā, zema riska aktīvo vielu sarakstā vai pamatvielu sarakstā.

84. Centrs izvērtē saskaņā ar šo noteikumu 83.punktu saņemtos tehniskos ziņojumus un ne vēlāk kā 12 mēnešus pēc tehniskā ziņojuma saņemšanas nosūta pieteicējiem, Eiropas Komisijai un visu dalībvalstu kompetentajām institūcijām novērtējumu un ieteikumu par aktīvās vielas iekļaušanu aktīvo vielu sarakstā, zema riska aktīvo vielu sarakstā vai pamatvielu sarakstā vai pamatojumu, kāpēc šīs aktīvās vielas nedrīkst iekļaut aktīvo vielu sarakstā, zema riska aktīvo vielu sarakstā vai pamatvielu sarakstā.".

43. Izteikt 86.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"86. Centrs saskaņā ar šo noteikumu 81.1.apakšpunktu iesaka aktīvo vielu iekļaut aktīvo vielu sarakstā, zema riska aktīvo vielu sarakstā vai pamatvielu sarakstā, ja biocīdi, kas satur aktīvo vielu, atbilst šo noteikumu 37.punktā minētajiem nosacījumiem, ņemot vērā vienu aktīvo vielu saturošu biocīdu kumulatīvos efektus, tai skaitā iesaka aktīvo vielu iekļaut:".

44. Izteikt 87.punktu šādā redakcijā:

"87. Centrs saskaņā ar šo noteikumu 81.2.apakšpunktu iesaka aktīvo vielu neiekļaut zema riska aktīvo vielu sarakstā, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kuri reglamentē ķīmisko vielu un maisījumu klasifikāciju, marķēšanu un iepakošanu, attiecīgā viela ir klasificēta kā kancerogēna, mutagēna, toksiska reproduktīvajai sistēmai, sensibilizējoša vai bioakumulatīva un grūti noārdās."

45. Izteikt 88.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"88. Centrs saskaņā ar šo noteikumu 81.2.apakšpunktu iesaka aktīvo vielu neiekļaut aktīvo vielu sarakstā, zema riska aktīvo vielu sarakstā vai pamatvielu sarakstā vai svītrot no minētā saraksta, ja:".

46. Izteikt 89.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"89. Pirms ieteikuma sniegšanas par aktīvās vielas neiekļaušanu aktīvo vielu sarakstā, zema riska aktīvo vielu sarakstā vai pamatvielu sarakstā vai svītrošanu no minētā saraksta centrs:".

47. Izteikt 90.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"90. Ja nepieciešams, centrs iesniedz Eiropas Komisijai ieteikumu:".

48. Izteikt 90.3.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"90.3.2. uz laikposmu, kāds nepieciešams, lai pieteicējs sagatavotu papildu informāciju un centrs izvērtētu iesniegumu vai papildu informāciju."

49. Izteikt 91.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Centrs, pamatojoties uz dalībvalsts kompetentās institūcijas (kas pirmā ir izsniegusi lietošanas atļauju vai reģistrējusi attiecīgo biocīdu vai aktīvo vielu) oficiāli apstiprinātās reģistrācijas vai lietošanas atļaujas kopiju un pieteikumu, veic attiecīgu izvērtēšanu saskaņā ar šo noteikumu prasībām un nodrošina lietošanas atļaujas vai reģistrācijas atzīšanu."

50. Izteikt 92.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"92. Centrs izvērtē šo noteikumu 91.punktā minēto biocīda vai aktīvās vielas reģistrācijas vai lietošanas atļauju, ja:".

51. Izteikt 93.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"93. Centrs izvērtē biocīda vai aktīvās vielas reģistrācijas vai lietošanas atļauju un pieņem lēmumu par tās atzīšanu vai par atteikumu nodrošināt tās atzīšanu:".

52. Izteikt 94.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"94. Valsts vides dienests, pamatojoties uz centra sagatavoto atzinumu par lietošanas atļauju vai reģistrācijas savstarpējo atzīšanu, norāda papildu nosacījumus, ja:".

53. Izteikt 95.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"95. Valsts vides dienestam, pamatojoties uz centra sagatavoto atzinumu par lietošanas atļauju vai reģistrācijas savstarpējo atzīšanu, ir tiesības atteikt lietošanas atļaujas vai reģistrācijas atzīšanu šādu veidu biocīdiem:".

54. Izteikt 96.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"96. Ja centrs uzskata, ka aktīvā viela vai biocīds, kas atļauts vai reģistrēts dalībvalstī, neatbilst šo noteikumu (īpaši 37.punkta) prasībām, tas:".

55. Izteikt 97. un 98.punktu šādā redakcijā:

"97. Ja biocīds, kas reģistrēts dalībvalstī kā zema riska biocīds, rada risku, centrs paziņo par atteikumu tās dalībvalsts kompetentajai institūcijai, kas reģistrējusi attiecīgo biocīdu kā zema riska biocīdu, pamatojot, kāpēc attiecīgais biocīds rada risku, un, ja 90 dienu laikā nav panākta vienošanās ar attiecīgo kompetento institūciju, paziņo par to Eiropas Komisijai. Valsts vides dienests reģistrē attiecīgo biocīdu kā zema riska biocīdu, ja Eiropas Komisija apstiprina sākotnējo reģistrāciju.

98. Ja Valsts vides dienests ir reģistrējis biocīdu kā zema riska biocīdu un ir saņēmis atteikumu no dalībvalsts reģistrēt attiecīgo biocīdu kā zema riska biocīdu, tas pārskata reģistrāciju, ņemot vērā šo atteikumu. Centrs par lēmumu, kas pieņemts, pārskatot reģistrāciju, informē dalībvalsti, kas iesniegusi atteikumu, un Eiropas Komisiju."

56. Izteikt 99.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"99. Centrs informē Eiropas Komisiju un dalībvalstis:".

57. Izteikt 99.8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"99.8. ja Valsts vides dienests ir noteicis papildu prasības vai ierobežojumus, apturējis reģistrācijas apliecības vai lietošanas atļaujas darbību vai anulējis minēto apliecību vai atļauju, jo kļuvusi zināma informācija, ka attiecīgais biocīds vai aktīvā viela rada nepieļaujamu risku cilvēku vai dzīvnieku veselībai vai videi;".

58. Izteikt VIII nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"VIII. Valsts vides dienesta lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība".

59. Izteikt 102.punktu šādā redakcijā:

"102. Pieteicējam ir tiesības neveikt atsevišķus pētījumus vai aizstāt pieprasītos pētījumus ar citiem pētījumiem, ja viņš pierāda, ka pieprasītie pētījumi nedos nepieciešamos rezultātus vai ka alternatīvi pētījumi ir piemērotāki, lai noteiktu biocīda vai aktīvās vielas īpašības vai iedarbību uz cilvēku vai vidi."

60. Izteikt 106.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"106. Laikposmā, kamēr Eiropas Savienībā notiek aktīvo vielu izskatīšana iekļaušanai aktīvo vielu sarakstā, Valsts vides dienests līdz 2014.gada 14.maijam veic biocīdu un aktīvo vielu inventarizāciju. Ražotājs vai persona, kas biocīdu vai aktīvo vielu ieved Latvijas teritorijā, iesniedz Valsts vides dienestā iesniegumu, kurā ir šāda informācija:".

61. Svītrot 106.1 punktu.

62. Izteikt 107.punktu šādā redakcijā:

"107. Aktīvajām vielām, ar kurām tirdzniecība ir uzsākta līdz 2000.gada 14.maijam, vai biocīdiem, kas satur šīs aktīvās vielas un par kuriem Valsts vides dienestā ir iesniegta informācija atbilstoši šo noteikumu 106.punktam, nav nepieciešama reģistrācija vai lietošanas atļauja līdz 2014.gada 14.maijam vai līdz brīdim, kad tās tiek iekļautas Eiropas Savienības aktīvo vielu sarakstā, pamatvielu sarakstā vai zema riska aktīvo vielu sarakstā vai tiek pieņemts lēmums neiekļaut tās minētajos sarakstos."

63. Izteikt 110.punktu šādā redakcijā:

''110. Šo noteikumu 15.1 punkts stājas spēkā ar 2009.gada 1.maiju un ir spēkā līdz 2010.gada 15.martam. Šo noteikumu 2.1 pielikuma tabulas 1.punkts stājas spēkā ar 2009.gada 1.janvāri, 2.punkts - ar 2009.gada 1.martu, 3.punkts - ar 2009.gada 1.novembri, 4. un 5.punkts - ar 2010.gada 1.februāri, 6.punkts - ar 2010.gada 1.aprīli, 7.punkts - ar 2010.gada 1.jūliju, 8. un 9.punkts - ar 2009.gada 1.novembri, 10.punkts - ar 2010.gada 1.jūliju, 11.punkts - ar 2010.gada 1.aprīli, 12.punkts - ar 2010.gada 1.jūliju, 13.punkts - ar 2010.gada 1.aprīli, 15. un 16.punkts - ar 2011.gada 1.jūliju, 17.punkts - ar 2011.gada 1.septembri, 19. un 20.punkts - ar 2011.gada 1.jūliju, 21., 22., 23. un 24.punkts - ar 2011.gada 1.septembri, 25.punkts - ar 2011.gada 1.jūliju, 26.punkts - ar 2011.gada 1.septembri, 27. un 28.punkts - ar 2011.gada 1.oktobri, bet 2.2 pielikuma tabulas 1.punkts - ar 2009.gada 1.novembri.''

64. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31. 32., 33. un 34.punktu šādā redakcijā:

"18) Komisijas 2009.gada 28.jūlija Direktīvas 2009/84/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu sulfurilfluorīdu;

19) Komisijas 2009.gada 29.jūlija Direktīvas 2009/87/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu indoksakarbu;

20) Komisijas 2009.gada 29.jūlija Direktīvas 2009/85/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu kumatetralilu;

21) Komisijas 2009.gada 29.jūlija Direktīvas 2009/86/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu fenpropimorfu;

22) Komisijas 2009.gada 30.jūlija Direktīvas 2009/89/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu slāpekli;

23) Komisijas 2009.gada 30.jūlija Direktīvas 2009/88/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu tiakloprīdu;

24) Komisijas 2009.gada 31.jūlija Direktīvas 2009/92/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu bromadiolonu;

25) Komisijas 2009.gada 31.jūlija Direktīvas 2009/93/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu alfahloralozi;

26) Komisijas 2009.gada 31.jūlija Direktīvas 2009/91/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu dinātrija tetraborātu;

27) Komisijas 2009.gada 31.jūlija Direktīvas 2009/94/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu borskābi;

28) Komisijas 2009.gada 31.jūlija Direktīvas 2009/95/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu alumīnija fosfītu, kas izdala fosfīnu;

29) Komisijas 2009.gada 31.jūlija Direktīvas 2009/96/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu dinātrija oktaborāta tetrahidrātu;

30) Komisijas 2009.gada 4.augusta Direktīvas 2009/99/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu hlorfacinonu;

31) Komisijas 2009.gada 4.augusta Direktīvas 2009/98/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu bora oksīdu;

32) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 16.septembra Direktīvas 2009/107/EK, ar ko attiecībā uz dažu termiņu pagarināšanu groza Direktīvu 98/8/EK par biocīdo produktu laišanu tirgū;

33) Komisijas 2009.gada 27.novembra Direktīvas 2009/150/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu flokumafēnu;

34) Komisijas 2009.gada 27.novembra Direktīvas 2009/151/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 98/8/EK, lai iekļautu tās I pielikumā aktīvo vielu tolilfluanīdu."

65. Aizstāt 2.pielikumā vārdus "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūrā" ar vārdiem "Valsts vides dienestā".

66. Izteikt 2.1 pielikumu šādā redakcijā:

"2.1 pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 15.aprīļa
noteikumiem Nr.184

Aktīvo vielu saraksts

Nr.p.k.

Tirdzniecības
nosaukums

IUPAC nosaukums, identifikācijas numuri

Aktīvās vielas minimālā tīrības pakāpe tirgū izvietojamajā biocīdā

Iekļaušanas datums

Termiņš, līdz kuram jānodrošina atbilstība šo noteikumu prasībām (izņemot produktus, kas satur vairākas aktīvās vielas, kuriem minēto termiņu nosaka pēc pēdējā iekļaušanas lēmuma, kas attiecas uz to sastāvā esošajām aktīvajām vielām)

Iekļaušanas termiņa beigu datums

Produktu veids

Lietošanas nosacījumi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1. Sulfurilfluorīds Sulfurilfluorīds

EK Nr.: 220-281-5

CAS Nr.: 2699-79-8

> 994 g/kg 2009.gada 1.janvāris 2010.gada 31.decembris 2018.gada 31.decembris

8.

Biocīdu drīkst pārdot un lietot tikai profesionālie lietotāji, kas apmācīti tā lietošanā.

Atļaujā ir iekļauti attiecīgi riska samazināšanas pasākumi strādājošajiem.

Troposfērā tiek veikts sulfurilfluorīda koncentrācijas monitorings*

994 g/kg 2011.gada 1.jūlijs 2013.gada 30.jūnijs 2021.gada 30.jūnijs

18.

Biocīdu drīkst pārdot un lietot tikai profesionālie lietotāji, kas apmācīti tā lietošanā.

Jāveic pienācīgi pasākumi, lai fumigācijas un izmantoto ēku vai citu slēgtu telpu vēdināšanas procesā aizsargātu fumigatorus un apkārtējos cilvēkus.

Uz biocīdu marķējuma vai drošības datu lapās norāda, ka pirms fumigācijas veikšanas slēgtās telpās jāizņem visi pārtikas produkti.

Troposfērā tiek veikts sulfurilfluorīda koncentrācijas monitorings*.

Atļaujā paredz, ka, sākot - vēlākais - piecus gadus pēc atļaujas saņemšanas, pārskatus par minētā monitoringa rezultātiem atļaujas saņēmēji katru piekto gadu nosūta Komisijai. Analīzē mazākā nosakāmā koncentrācija ir vismaz 0,5 ppt (ekvivalents 2,1 ng sulfurilfluorīda daudzumam m3 troposfērā)

2. Dihlofluanīds N-(dihlorfluor
metiltio)-N′,N′-fenilsulfamīds

EK Nr.: 214-118-7

CAS Nr.: 1085-98-9

Vielas masas daļa > 96 % 2009.gada 1.marts 2011.gada 28.februāris 2019.gada 28.februāris

8.

Izmantojot produktus, kas paredzēti rūpnieciskiem vai profesionāliem lietotājiem, izmanto piemērotus individuālās aizsardzības līdzekļus.

Ņemot vērā identificētos riskus attiecībā uz augsni, riska samazināšanai veic piemērotus augsnes aizsardzības pasākumus.

Rūpnieciskām vajadzībām paredzēto biocīdu etiķetēs vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama uz stingras, hermētiskas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē. Jebkuru noplūdi savāc otrreizējai izmantošanai vai likvidēšanai

3. Difetialons 3-[3-(4´-brom[1,1´bifenil]-4-il)-1,2,3,4-tetrahidronaft-1-il]-4hidroksi-2H-1-benztiopirān-2-ons

EK Nr.: n/p

CAS Nr.: 104653-34-1

976 g/kg 2009.gada 1.novembris 2011.gada 31.oktobris 2014.gada 31.oktobris

14.

Aktīvās vielas nominālā koncentrācija biocīdos nedrīkst pārsniegt 0,0025 masas %, un lietošanas atļauju izsniedz tikai lietošanai gatavām ēsmām.

Biocīda sastāvā jābūt aversīvai vielai (rūgtinātājam, kuru pievieno biocīdam, lai novērstu saindēšanos un aizkavētu tā norīšanu) un - attiecīgos gadījumos - arī krāsvielai.

Biocīdus nedrīkst izmantot par iezīmēšanas pulveri.

Primārā un sekundārā kaitīgā iedarbība uz cilvēkiem, nemērķa dzīvniekiem un vidi tiek samazināta, ņemot vērā un izmantojot visus piemērotos un pieejamos risku samazināšanas pasākumus. Tiem pieskaitāmi arī tādi pasākumi kā nosacījums, ka biocīdu var izmantot tikai profesionālai lietošanai, iepakojuma maksimāli pieļaujamā izmēra ierobežojums un pienākums noteikt, ka jāizmanto tikai pret piekļūšanu drošas un nodrošinātas ēsmu kastes

4. Klotianidīns (E)-1-(2-hlor-1,3-tiazol-5-ilmetil)-3-metil-2-nitro-guanīds

EK Nr.: 433-460-1

CAS Nr.: 210880-92-5

950 g/kg 2010.gada 1.februāris  2012.gada 31.janvāris 2020.gada 31.janvāris

8.

Veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, centrs vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja iesniegumā ir pierādīts, ka riskus iespējams samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Ņemot vērā identificēto risku attiecībā uz augsni, virszemes un pazemes ūdeņiem, Valsts vides dienests nedrīkst izsniegt lietošanas atļauju biocīdiem, ko izmanto koksnes apstrādei ārpus telpām, ja vien netiek iesniegti dati, kuri apliecina, ka biocīds atbilst šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, veicot pienācīgus riska samazināšanas pasākumus.

Rūpnieciskām vajadzībām paredzēto biocīdu etiķetēs vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama uz stingras, hermētiskas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē. Jebkuru noplūdi savāc otrreizējai izmantošanai vai likvidēšanai

5. Etofenprokss 3-fenoksibenzil-2-(4-etoksifenil)-2-metil-propilēteris

EK Nr.: 407-980-2

CAS Nr.:
80844-07-1

970 g/kg 2010.gada 1.februāris  2012.gada 31.janvāris 2020.gada 31.janvāris

8.

Veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, centrs vērtē lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja iesniegumā ir pierādīts, ka riskus iespējams samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Ņemot vērā identificēto risku attiecībā uz strādājošajiem, biocīdus nedrīkst izmantot ilgāk par trim mēnešiem gada laikā, ja vien netiek iesniegti dati par dermālo absorbciju, kas pierāda, ka hroniskas iedarbības dēļ netiek radīts nepieļaujams risks.

Lietojot rūpnieciskām vajadzībām paredzētos biocīdus, jāizmanto piemēroti individuālās aizsardzības līdzekļi

6. Propikonazols 1-[[2-(2,4-dihlorfenil)-4-propil-1,3-dioksolān-2-il]metil]-1H-1,2,4-triazols

EK Nr.: 262-104-4

CAS Nr.: 60207-90-1

930 g/kg 2010.gada 1.aprīlis  2012.gada 31.marts 2020.gada 31.marts

8.

Ņemot vērā riska novērtēšanas laikā izdarītos pieņēmumus, izmantojot biocīdus, kas paredzēti rūpnieciskiem vai profesionāliem lietotājiem, kuriem piešķirtas lietošanas atļaujas, jāizmanto piemēroti individuālie aizsardzības līdzekļi, ja vien iesniegumā par lietošanas atļauju izmantot biocīdu nav pierādīts, ka risku rūpnieciskiem vai profesionāliem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim, izmantojot citus līdzekļus.

Ņemot vērā identificētos riskus attiecībā uz augsni un ūdeni, riska samazināšanai jāveic piemēroti augsnes un ūdens aizsardzības pasākumi. Īpaši rūpnieciskām vajadzībām paredzētu biocīdu (kuriem piešķirtas lietošanas atļaujas) etiķetēs vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama segtā vietā vai uz stingras, hermētiskas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī. Jebkuru noplūdi savāc otrreizējai izmantošanai vai likvidēšanai.

Lietošanas atļauju nedrīkst piešķirt biocīda lietošanai in situ koksnes apstrādei ārpus telpām un apstrādātai koksnei, kas tiks pakļauta atmosfēras ietekmei, ja vien nav iesniegti dati, kas pierāda to, ka biocīds atbildīs šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, piemērojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus

7. Tiametoksams Tiametoksams

EK Nr.: 428-650-4

CAS Nr.: 153719-23-4

980 g/kg 2010.gada 1.jūlijs  2012.gada 30.jūnijs 2020.gada 30.jūnijs

8.

Ņemot vērā riska novērtēšanas laikā izdarītos pieņēmumus, izmantojot biocīdus, kas paredzēti rūpnieciskiem vai profesionāliem lietotājiem, kuriem piešķirtas lietošanas atļaujas, jāizmanto piemēroti individuālie aizsardzības līdzekļi, ja vien iesniegumā par lietošanas atļauju izmantot biocīdus nav pierādīts, ka risku rūpnieciskiem vai profesionāliem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim, izmantojot citus līdzekļus.

Ņemot vērā identificētos riskus attiecībā uz augsni un ūdeni, riska samazināšanai jāveic piemēroti augsnes un ūdens aizsardzības pasākumi. Īpaši rūpnieciskām vajadzībām paredzētu biocīdu (kuriem piešķirtas lietošanas atļaujas) etiķetēs vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama segtā vietā vai uz stingras, hermētiskas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī. Jebkuru noplūdi savāc otrreizējai izmantošanai vai likvidēšanai.

Lietošanas atļauju nedrīkst piešķirt biocīda lietošanai in situ koksnes apstrādei un apstrādātai koksnei, kas tiks pakļauta atmosfēras ietekmei, ja vien nav iesniegti dati, kas pierāda to, ka biocīds atbildīs šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, piemērojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus

8. Oglekļa dioksīds Oglekļa dioksīds

EK Nr.: 204-696-9

CAS Nr.: 124-38-9 

990 ml/l 2009.gada 1.novembris 2011.gada 31.oktobris 2019.gada 31.oktobris

14.

Veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, centrs vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus un populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas produkta iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja iesniegumā ir pierādīts, ka riskus iespējams samazināt līdz pieļaujamam līmenim
9. Cikloheksilhidro
ksidiazēn-1-
oksīda kālija sāls (K-HDO)
1-[[2-(2,4-dihlorfenil)-4-propil-1,3-dioksolān-2-il]metil]-1H-1,2,4-triazols

EK Nr.: 262-104-4

CAS Nr.: 60207-90-1 

977 g/kg 2010.gada 1.jūlijs 2012.gada 30.jūnijs 2020.gada 30.jūnijs

8.

Veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, centrs vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai.

Ņemot vērā iespējamo risku videi un strādājošajiem, biocīdus drīkst lietot tikai rūpnieciskās, pilnībā automatizētās un noslēgtās sistēmās, ja vien iesniegumā, lai saņemtu lietošanas atļauju izmantot biocīdu, nav pierādīts, ka risku iespējams samazināt līdz pieņemamam līmenim saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu.

Ņemot vērā riska novērtēšanas laikā izdarītos pieņēmumus, biocīdi jālieto, izmantojot piemērotus individuālos aizsardzības līdzekļus, ja vien iesniegumā, lai saņemtu lietošanas atļauju izmantot biocīdu, nav pierādīts, ka risku lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim, izmantojot citus līdzekļus.

Ņemot vērā identificēto zīdaiņiem radīto risku, biocīdus neizmanto tādas koksnes apstrādei, kas var nonākt tiešā saskarē ar zīdaiņiem

10. IPBC 3-jod-2-propinilbutilkarbamāts

EK Nr.: 259-627-5

CAS Nr.: 55406-53-6

980 g/kg 2010.gada 1.jūlijs 2012.gada 30.jūnijs 2020.gada 30.jūnijs

8.

Ņemot vērā riska novērtēšanas laikā izdarītos pieņēmumus, izmantojot biocīdus, kas paredzēti rūpnieciskiem vai profesionāliem lietotājiem, kuriem piešķirtas lietošanas atļaujas, jāizmanto piemēroti individuālie aizsardzības līdzekļi, ja vien iesniegumā par lietošanas atļauju izmantot biocīdu nav pierādīts, ka risku rūpnieciskiem vai profesionāliem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim, izmantojot citus līdzekļus.

Ņemot vērā identificētos riskus attiecībā uz augsni un ūdeni, riska samazināšanai jāveic piemēroti augsnes un ūdens aizsardzības pasākumi. Īpaši rūpnieciskām vajadzībām paredzētu biocīdu (kuriem piešķirtas lietošanas atļaujas) etiķetēs vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama segtā vietā vai uz stingras, hermētiskas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī. Jebkuru noplūdi savāc otrreizējai izmantošanai vai likvidēšanai

11. Tebukonazols 1-(4-hlorfenil)-4,4-dimetil-3-(1,2,4-triazol-1-ilmetil) pentān-3-ols

EK Nr.: 403-640-2

CAS Nr.: 107534-96-3

950 g/kg 2010.gada 1.aprīlis 2012.gada 31.marts 2020.gada 31.marts

8.

Ņemot vērā identificētos riskus attiecībā uz augsni un ūdeni, riska samazināšanai jāveic piemēroti augsnes un ūdens aizsardzības pasākumi. Īpaši rūpnieciskām vajadzībām paredzēto to biocīdu etiķetēs vai drošības datu lapās, kuriem piešķirtas lietošanas atļaujas, norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama segtā vietā vai uz stingras, hermētiskas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī. Jebkuru noplūdi savāc otrreizējai izmantošanai vai likvidēšanai.

Lietošanas atļauju nedrīkst piešķirt biocīda lietošanai in situ koksnes apstrādei un apstrādātai koksnei, kas tiks pakļauta atmosfēras ietekmei, ja vien nav iesniegti dati, kas pierāda to, ka biocīds atbildīs šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, piemērojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus

12. Tiabendazols 2-tiazol-4-il-
1H-benzimidazols

EK Nr.: 205-725-8

CAS Nr.: 148-79-8

985 g/kg 2010.gada 1.jūlijs 2012.gada 30.jūnijs 2020.gada 30.jūnijs

8.

Ņemot vērā riska novērtēšanas laikā izdarītos pieņēmumus, strādājot ar rūpnieciskām vai profesionālām vajadzībām paredzētiem biocīdiem un veicot divkārtīgu vakuumēšanu un mērcēšanu, jāizmanto piemēroti individuālie aizsardzības līdzekļi, ja vien iesniegumā par lietošanas atļauju izmantot biocīdu nav pierādīts, ka risku rūpnieciskiem vai profesionāliem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim, izmantojot citus līdzekļus.

Ņemot vērā identificētos riskus attiecībā uz augsni un ūdeni, riska samazināšanai jāveic piemēroti augsnes un ūdens aizsardzības pasākumi. Īpaši rūpnieciskām vajadzībām paredzētu to biocīdu etiķetēs vai drošības datu lapās, kuriem piešķirtas lietošanas atļaujas, norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama segtā vietā vai uz stingras, hermētiskas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī. Jebkuru noplūdi savāc otrreizējai izmantošanai vai likvidēšanai.

Lietošanas atļauju nedrīkst piešķirt biocīda lietošanai in situ koksnes apstrādei un apstrādātai koksnei, kas tiks pakļauta atmosfēras ietekmei, ja vien nav iesniegti dati, kas pierāda to, ka biocīds atbildīs šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, piemērojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus

13. Difenakums 3-(3-bifenil-4-il-1,2,3, 4-tetrahidro-1-naftil)-4-hidroksikumarīns

EK Nr.: 259-978-4

CAS Nr.: 56073-07-5

960 g/kg 2010.gada 1.aprīlis 2012.gada 31.marts 2015.gada 31.marts

14.

Identificēto risku un īpašību dēļ (potenciāli noturīgs, bioakumulatīvs un toksisks vai ļoti bioakumulatīvs) difenakumam jāveic salīdzinošais riska novērtējums saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu.

Valsts vides dienests nodrošina, ka attiecībā uz atļaujām ir paredzēti šādi nosacījumi:

1) aktīvās vielas nominālā koncentrācija biocīdos nedrīkst pārsniegt 75 mg/kg, un lietošanas atļauju izsniedz tikai biocīdam lietošanai gatavā veidā;

2) biocīdu sastāvā jābūt aversīvai vielai (rūgtinātājam, kuru pievieno produktam, lai novērstu saindēšanos un aizkavētu tā norīšanu) un - attiecīgos gadījumos - arī krāsvielai;

3) biocīdus nedrīkst izmantot par iezīmēšanas pulveri.

Primārā un sekundārā kaitīgā iedarbība uz cilvēkiem, nemērķa dzīvniekiem un vidi tiek samazināta, izmantojot visus piemērotos un pieejamos risku samazināšanas pasākumus. Tiem pieskaitāmi arī tādi pasākumi kā nosacījums, ka biocīdu var izmantot tikai profesionālai lietošanai, iepakojuma maksimāli pieļaujamā izmēra ierobežojums, kā arī novērsta iespēja nesankcionēti piekļūt ēsmas kastēm

14. Indoksakarbs (enantiomēru reakcijas masa, enantiomēru attiecība S:R 75:25) Metil(S)- un metil(R)-7-hlor- 2,3,4a,5-tetrahidro-2- [metoksikarbonil-(4-trifluormetoksifenil) karbamoil]indeno[1,2-e][1,3,4]oksadiazīn-4a-karboksilāta reakcijas masa (šis ieraksts attiecas uz reakcijas masu, kas satur S un R enantiomēru attiecībā 75:25)

EK Nr.: nav pieejams

CAS Nr.:
S-enantiomērs: 173584-44-6

R-enantiomērs: 185608-75-7

796 g/kg 2010.gada 1.janvāris Nav pieejams 2019.gada 31.decembris

18.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Attiecībā uz lietošanas atļaujām paredz nosacījumus, ka jāveic piemēroti riska mazināšanas pasākumi, lai pēc iespējas samazinātu iespējamo ietekmi uz cilvēkiem, nemērķa sugām un ūdens vidi. Atļauto biocīdu marķējumu vai drošības datu lapās jānorāda, ka:

1) biocīdi nedrīkst atrasties vietās, kas pieejamas zīdaiņiem, bērniem un mājdzīvniekiem;

2) biocīdus nenovieto ārējās kanalizācijas tuvumā;

3) neizlietotos biocīdus iznīcina, nepieļaujot to nokļūšanu kanalizācijas sistēmā.

Neprofesionālajai lietošanai atļauts izmantot vienīgi lietošanai gatavus biocīdus

15. Kumatetralils Kumatetralils

EK Nr.: 227-424-0

CAS Nr.: 5836-29-3

980 g/kg 2011.gada 1.jūlijs 2013.gada 30.jūnijs 2016.gada 30.jūnijs

14.

Lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) aktīvās vielas nominālā koncentrācija biocīdos, izņemot iezīmēšanas pulveri, nedrīkst pārsniegt 375 mg/kg, un drīkst atļaut izmantot tikai lietošanai gatavus biocīdus;

2) biocīda sastāvā jābūt aversīvai vielai (rūgtinātājam, kuru pievieno produktam, lai novērstu saindēšanos un aizkavētu tā norīšanu) un - attiecīgos gadījumos - arī krāsvielai;

3) primārā un sekundārā iedarbība uz cilvēkiem, nemērķa dzīvniekiem un vidi tiek samazināta, izmantojot visus piemērotos un pieejamos riska samazināšanas pasākumus. Tiem pieskaitāmi arī tādi pasākumi kā nosacījums, ka biocīdu var izmantot tikai profesionālai lietošanai, iepakojuma maksimāli pieļaujamā izmēra ierobežojums, kā arī novērsta iespēja nesankcionēti piekļūt ēsmas kastēm

16. Fenpropimorfs (+/-)-cis-4-[3-(p-terc-Butilfenil)-2-metilpropil]-2,6- dimetilmorfolīns

EK Nr.: 266-719-9

CAS Nr.: 67564-91-4

930 g/kg 2011.gada 1.jūlijs 2013.gada 30.jūnijs 2021.gada 30.jūnijs

8.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Biocīdi, kurus atļauj izmantot rūpnieciskai lietošanai, jālieto, izmantojot tikai atbilstošus individuālos aizsardzības līdzekļus, ja vien pieteikumā par biocīda lietošanas atļauju izmantot produktu nav uzskatāmi parādīts, ka riskus rūpnieciskiem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem līdzekļiem.

Ņemot vērā identificētos riskus attiecībā uz augsni un ūdenstilpēm, riska samazināšanai jāveic piemēroti augsnes un ūdenstilpes aizsardzības pasākumi. Īpaši rūpnieciskām vajadzībām paredzētu biocīdu etiķetēs vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama zem nojumes vai uz ūdensnecaurlaidīgas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī. Jebkuru noplūdi savāc atkārtotai izmantošanai vai iznīcināšanai

17. Slāpeklis Slāpeklis

EK Nr.: 231-783-9

CAS Nr.: 7727-37-9

999 g/kg 2011.gada 1.septembris 2013.gada 31.augusts 2021.gada 31.augusts

18.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Nodrošina, ka lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) produktu drīkst pārdot un lietot tikai profesionāļi, kas apmācīti tā lietošanā;

2) jābūt drošiem darba paņēmieniem un drošām darba sistēmām, lai nodrošinātu minimālu risku, iekļaujot individuālo aizsardzības līdzekļu pieejamību, ja nepieciešams

18. Tiakloprīds (Z)-3-(6-hlor-3- piridilmetil)-1,3- tiazolidīn-2-ilidēnciānamīds

EK Nr.: nav pieejams

CAS Nr.: 111988-49-9

975 g/kg 2010.gada 1.janvāris Nav pieejams 2019.gada 31.decembris

8.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Nodrošina, ka lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) biocīdi, kurus atļauts izmantot rūpnieciskai un profesionālai lietošanai, jālieto, izmantojot tikai atbilstošus individuālos aizsardzības līdzekļus, ja vien pieteikumā par biocīda lietošanas atļauju izmantot biocīdu nav uzskatāmi parādīts, ka riskus rūpnieciskajiem vai profesionālajiem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem līdzekļiem;

2) ņemot vērā attiecībā uz augsnes un ūdens vidi identificētos riskus, jāveic piemēroti riska samazināšanas pasākumi augsnes un ūdens vides aizsardzībai. Īpaši uz rūpnieciskai lietošanai paredzētu biocīdu marķējuma vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama zem nojumes vai uz ūdensnecaurlaidīgas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī, un ka biocīdu noplūdes savācamas atkārtotai izmantošanai vai iznīcināšanai;

3) lietošanas atļauju nedrīkst piešķirt biocīda lietošanai koka konstrukciju apstrādei in situ ūdens tuvumā, ja nav iespējams novērst tiešu noplūdi ūdens vidē, vai, apstrādājot koksni, kas nonāks saskarē ar ūdens virsējo slāni, ja vien nav iesniegti dati, kas pierāda to, ka biocīds atbildīs šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām

19. Bromadiolons 3-[3-(4'-brom[1,1'- bifenil]-4-il)-3-hidroksi-1- fenilpropil]-4-hidroksi- 2H-1-benzopirān-2-ons

EK Nr.: 249-205-9

CAS Nr.: 28772-56-7

969 g/kg 2011.gada 1.jūlijs 2013.gada 30.jūnijs 2016.gada 30.jūnijs

14.

Lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) aktīvās vielas nominālā koncentrācija biocīdos nedrīkst pārsniegt 50 mg/kg, un drīkst atļaut tikai lietošanai gatavus biocīdus;

2) biocīda sastāvā jābūt aversīvai vielai (rūgtinātājam, kuru pievieno produktam, lai novērstu saindēšanos un aizkavētu tā norīšanu) un - attiecīgā gadījumā - krāsvielai;

3) biocīdus nedrīkst izmantot par iezīmēšanas pulveri;

4) primāro un sekundāro iedarbību uz cilvēkiem, nemērķa dzīvniekiem un vidi samazina, izmantojot visus piemērotos un pieejamos riska samazināšanas pasākumus. Tiem pieskaitāmi arī tādi pasākumi kā nosacījums, ka biocīdu var izmantot tikai profesionālai lietošanai, iepakojuma maksimāli pieļaujamā izmēra ierobežojums, kā arī novērsta iespēja nesankcionēti piekļūt ēsmas kastēm

20. Alfahloraloze (R)-1,2-O-(2,2,2- tri-hlor-etilidēn)- α-D-glikofuranoze

EK Nr.: 240-016-7

CAS Nr.: 15879-93-3

825 g/kg 2011.gada 1.jūlijs 2013.gada 30.jūnijs 2021.gada 30.jūnijs

14.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Lietošanas atļauju nedrīkst piešķirt biocīda lietošanai ārpus telpām, ja nav iesniegti dati, kas pierāda to, ka produkts atbildīs 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, piemērojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus.

Nodrošina, ka lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) aktīvās vielas nominālā koncentrācija produktos nedrīkst pārsniegt 40 g/kg;

2) biocīda sastāvā jābūt aversīvai vielai (rūgtinātājam, kuru pievieno produktam, lai novērstu saindēšanos un aizkavētu tā norīšanu) un krāsvielai;

3) lietošanas atļauju piešķir tikai biocīdiem cietos blokos un izmantošanai pret piekļūšanu drošās un nodrošinātās ēsmas kastēs

21. Dinātrija tetraborāts Dinātrija tetraborāts

EK Nr.: 215-540-4

CAS Nr. (bezūdens): 1330-43-4

CAS Nr. (pentahidrāts): 12267-73-1

CAS Nr. (dekahidrāts): 1303-96-4

990 g/kg 2011.gada 1.septembris 2013.gada 31.augusts 2021.gada 31.augusts

8.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Nodrošina, ka lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) biocīdi, kurus atļauj izmantot rūpnieciskai un profesionālai lietošanai, jālieto, izmantojot tikai atbilstošus individuālos aizsardzības līdzekļus, ja vien pieteikumā par biocīda lietošanas atļauju izmantot biocīdu nav uzskatāmi parādīts, ka riskus rūpnieciskajiem vai profesionālajiem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem līdzekļiem;

2) ņemot vērā attiecībā uz augsni un ūdenstilpēm identificētos riskus, atļauju nedrīkst piešķirt biocīdu lietošanai koksnes apstrādei in situ un apstrādātai koksnei, kas tiks pakļauta laikapstākļu iedarbībai, ja nav iesniegti dati, kas parāda to, ka biocīds atbildīs šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, piemērojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Īpaši uz rūpnieciskām vajadzībām paredzētu biocīdu marķējuma vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama zem nojumes vai uz ūdensnecaurlaidīgas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī, un ka biocīdu noplūdes savācamas atkārtotai izmantošanai vai iznīcināšanai

22. Borskābe Borskābe

EK Nr.:233-139-2

CAS Nr.: 10043-35-3

990 g/kg 2011.gada 1.septembris 2013.gada 31.augusts 2021.gada 31.augusts

8.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Nodrošina, ka lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) biocīdi, kurus atļauj izmantot rūpnieciskai un profesionālai lietošanai, jālieto, izmantojot tikai atbilstošus individuālos aizsardzības līdzekļus, ja vien pieteikumā par biocīda lietošanas atļauju izmantot biocīdu nav uzskatāmi parādīts, ka riskus rūpnieciskajiem vai profesionālajiem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem līdzekļiem;

2) ņemot vērā attiecībā uz augsni un ūdenstilpēm identificētos riskus, atļauju nedrīkst piešķirt produkta lietošanai koksnes apstrādei in situ un apstrādātai koksnei, kas pakļauta laikapstākļu iedarbībai, ja nav iesniegti dati, kas uzskatāmi parāda to, ka produkts atbildīs šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, īstenojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Īpaši uz rūpnieciskai lietošanai paredzētu biocīdu marķējuma vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama zem nojumes vai uz ūdensnecaurlaidīgas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī, un ka biocīdu noplūdes savācamas atkārtotai izmantošanai vai iznīcināšanai

23. Alumīnija fosfīds, kas izdala fosfīnu Alumīnija fosfīds

EK Nr.:244-088-0

CAS Nr.: 20859-73-8

830 g/kg 2011.gada 1.septembris 2013.gada 31.augusts 2021.gada 31.augusts

14.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim. Nedrīkst atļaut biocīda lietošanu telpās, ja vien nav iesniegti dati, kas pierāda to, ka biocīds atbildīs šo noteikumu 35.pantā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, piemērojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus.

Nodrošina, ka attiecībā uz lietošanas atļaujām ir paredzēti šādi nosacījumi:

1) biocīdu drīkst pārdot un lietot tikai profesionāļi, kas apmācīti tā lietošanā;

2) ņemot vērā attiecībā uz lietotājiem identificētos riskus, jāveic pienācīgi riska samazināšanas pasākumi. Tie ietver piemērotu individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanu, aplikatoru lietošanu un to, ka biocīds pieejams tādā veidā, ka tā iedarbība uz lietotāju ir samazināta līdz pieļaujamam līmenim;

3) ņemot vērā attiecībā uz sauszemes nemērķa sugām identificētos riskus, jāveic piemēroti riska samazināšanas pasākumi. Tie ietver nosacījumu, ka netiek apstrādāti apgabali, kuros sastopamas ne tikai mērķa sugas, bet arī citi alās dzīvojoši zīdītāji

24. Dinātrija oktaborāta tetrahidrāts Dinātrija oktaborāta tetrahidrāts

EK Nr.: 234-541-0

CAS Nr.: 12280-03-4

975 g/kg 2011.gada 1.septembris 2013.gada 31.augusts 2021.gada 31.augusts

8.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim. Nodrošina, ka lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) biocīdi, kurus atļauj izmantot rūpnieciskai un profesionālai lietošanai, jālieto, izmantojot tikai atbilstošus individuālos aizsardzības līdzekļus, ja vien pieteikumā par biocīda lietošanas atļauju izmantot biocīdus nav uzskatāmi parādīts, ka riskus rūpnieciskajiem vai profesionālajiem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem līdzekļiem;

2) ņemot vērā attiecībā uz augsni un ūdens vidi identificētos riskus, lietošanas atļauju nedrīkst piešķirt biocīda lietošanai koksnes apstrādei in situ un apstrādātai koksnei, kas tiks pakļauta laikapstākļu iedarbībai, ja vien nav iesniegti dati, kas uzskatāmi parāda to, ka biocīds atbildīs šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, piemērojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Īpaši uz rūpnieciskai lietošanai paredzētu biocīdu marķējuma vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama zem nojumes vai uz ūdensnecaurlaidīgas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī, un ka biocīdu noplūdes savācamas atkārtotai izmantošanai vai iznīcināšanai

25. Hlorfacinons Hlorfacinons

EK Nr.: 223-003-0

CAS Nr.: 3691-35-8

978 g/kg 2011.gada 1.jūlijs 2013.gada 30.jūnijs 2016.gada 30.jūnijs

14.

Lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) aktīvās vielas nominālā koncentrācija biocīdos (izņemot iezīmēšanas pulveri) nedrīkst pārsniegt 50 mg/kg, un drīkst izmantot tikai lietošanai gatavus biocīdus;

2) biocīdus, kurus izmanto kā iezīmēšanas pulveri, laiž tirgū tikai profesionālai lietošanai;

3) biocīda sastāvā jābūt aversīvai vielai (rūgtinātājam, kuru pievieno produktam, lai novērstu saindēšanos un aizkavētu tā norīšanu) un - attiecīgā gadījumā - krāsvielai;

4) primāro un sekundāro iedarbību uz cilvēkiem, nemērķa dzīvniekiem un vidi samazina, izmantojot visus piemērotos un pieejamos riska samazināšanas pasākumus. Tiem pieskaitāmi arī tādi pasākumi kā nosacījums, ka biocīdu var izmantot tikai profesionālai lietošanai, iepakojuma maksimāli pieļaujamā izmēra ierobežojums, kā arī novērsta iespēja nesankcionēti piekļūt ēsmas kastēm

26. Bora oksīds Dibora trioksīds

EK Nr.: 215-125-8

CAS Nr.: 1303-86-2

975 g/kg 2011.gada 1.septembris 2013.gada 31.augusts 2021.gada 31.augusts

8.

Centrs, veicot attiecīgā biocīda lietošanas atļaujas saņemšanas iesnieguma izvērtējumu saskaņā ar šo noteikumu 35.punktu un 10.pielikumu, ja nepieciešams, vērtē arī tādus lietošanas/iedarbības scenārijus vai populācijas, kas nav pienācīgi aplūkotas Kopienas līmeņa riska novērtējumā un var būt pakļautas biocīda iedarbībai. Valsts vides dienests izsniedz biocīda lietošanas atļauju, pamatojoties uz centra veikto riska izvērtējumu, un paredz tajā atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Biocīda lietošanas atļauju var piešķirt tikai tad, ja pieteikumā uzskatāmi parādīts, ka riskus var samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Nodrošina, ka lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) biocīdi, kurus atļauj izmantot rūpnieciskai un profesionālai lietošanai, jālieto, izmantojot tikai atbilstošus individuālos aizsardzības līdzekļus, ja vien pieteikumā par biocīda lietošanas atļauju izmantot biocīdu nav uzskatāmi parādīts, ka riskus rūpnieciskajiem vai profesionālajiem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem līdzekļiem;

2) ņemot vērā attiecībā uz augsni un ūdenstilpēm identificētos riskus, atļauju nedrīkst piešķirt biocīda lietojumiem koksnes apstrādei in situ un apstrādātai koksnei, kas pakļauta laikapstākļu ietekmei, ja vien nav iesniegti dati, kas pierāda to, ka biocīds atbildīs šo noteikumu 35.punktā un 10.pielikumā minētajām prasībām, ja nepieciešams, īstenojot atbilstošus riska samazināšanas pasākumus. Īpaši uz rūpnieciskai lietošanai paredzētu produktu marķējuma vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama zem nojumes vai uz ūdensnecaurlaidīgas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī, un ka biocīdu noplūdes savācamas atkārtotai izmantošanai vai iznīcināšanai

27. Flokumafēns 4-hidroksi-3- [(1RS,3RS;1RS,3RS)- 1,2,3,4-tetrahidro-3- [4-(4-trifluormetilbenziloksi)fenil]-1-naftil]kumarīns

EK Nr.: 421-960-0

CAS Nr.: 90035-08-8

955 g/kg 2011.gada 1.oktobris 2013.gada 30.septembris 2016.gada 30.septembris

14.

Lietošanas atļaujas piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) aktīvās vielas nominālā koncentrācija biocīdā nedrīkst pārsniegt 50 mg/kg, un drīkst atļaut tikai lietošanai gatavus biocīdus;

2) biocīda sastāvā jābūt aversīvai vielai (rūgtinātājam, kuru pievieno produktam, lai novērstu saindēšanos un aizkavētu tā norīšanu) un - attiecīgā gadījumā - krāsvielai;

3) biocīdus nedrīkst izmantot par iezīmēšanas pulveri;

4) primāro un sekundāro iedarbību uz cilvēkiem, nemērķa dzīvniekiem un vidi samazina, izmantojot visus piemērotos un pieejamos riska samazināšanas pasākumus. Tiem pieskaitāmi arī tādi pasākumi kā nosacījums, ka biocīdu var izmantot tikai profesionālai lietošanai, iepakojuma maksimāli pieļaujamā izmēra ierobežojums, kā arī novērsta iespēja nesankcionēti piekļūt ēsmas kastēm

28. Tolilfluanīds Dihlor-N-[(dimetilamino)sulfonil]fluor-N-(p-tolil)metānsulfēnamīds

EK Nr.: 211-986-9

CAS Nr.: 731-27-1

960 g/kg 2011.gada 1.oktobris 2013.gada 30.septembris 2021.gada 30.septembris

8.

Lietošanas atļauju nedrīkst piešķirt biocīda lietojumiem koksnes apstrādei in situ un apstrādātai koksnei, kas pakļauta laikapstākļu iedarbībai.

Lietošanas atļauju piešķir ar šādiem nosacījumiem:

1) biocīdi, kurus atļauj izmantot rūpnieciskai un profesionālai lietošanai, jālieto, izmantojot tikai atbilstošus individuālos aizsardzības līdzekļus, ja vien pieteikumā par biocīda lietošanas atļauju izmantot biocīdu nav uzskatāmi parādīts, ka riskus rūpnieciskajiem vai profesionālajiem lietotājiem var samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem līdzekļiem;

2) ņemot vērā attiecībā uz augsnes un ūdens vidi identificētos riskus, jāveic piemēroti riska samazināšanas pasākumi augsnes un ūdens vides aizsardzībai. Īpaši uz rūpnieciskai lietošanai paredzētu biocīdu marķējuma vai drošības datu lapās norāda, ka tikko apstrādāta koksne pēc apstrādes uzglabājama zem nojumes vai uz ūdensnecaurlaidīgas pamatnes, lai novērstu tiešu noplūdi augsnē vai ūdenī, un ka biocīdu noplūdes savācamas atkārtotai izmantošanai vai iznīcināšanai

Piezīme.

* Ar 2009.gada 1.janvāri pārskatu par troposfērā veiktā sulfurilfluorīda koncentrācijas monitoringa rezultātiem atļaujas saņēmēji nosūta Eiropas Komisijai katru piekto gadu."

67. Svītrot 6.pielikuma 3.2.3.apakšpunktā vārdus "ja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra saskaņā ar noteikumu 25.3.apakšpunktu ir norādījusi, ka attiecīgie pētījumi jāveic".

68. Svītrot 6.pielikuma 3.3.apakšpunktā vārdus "un ja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra saskaņā ar noteikumu 25.3.apakšpunktu ir norādījusi, ka attiecīgais pētījums jāveic".

69. Aizstāt 11., 12. un 13.pielikumā:

69.1. vārdus "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra" ar vārdiem "Valsts vides dienests";

69.2. vārdus "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras direktors" ar vārdiem "Valsts vides dienesta ģenerāldirektors".

70. Svītrot 14.pielikumu.

Ministru prezidenta vietā - finanšu ministrs E.Repše

Vides ministrs, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra pienākumu izpildītājs R.Vējonis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 15.aprīļa noteikumos Nr.184 "Prasības darbībām ar biocīdiem" Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 291Pieņemts: 23.03.2010.Stājas spēkā: 14.04.2010.Zaudē spēku: 01.09.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 58, 13.04.2010.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
207933
14.04.2010
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"