Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.238

Rīgā 03.11.1995

Par grozījumiem un papildinājumiem Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 4.augusta rīkojumā nr.148 "Par darījumu apliecinošo kvīšu reģistrācijas un piemērošanas kārtību

Izdarīt Valsts ieņēmuma dienesta 1995.gada 4.augusta rīkojumā nr.148 "Par darījumu apliecinošo kvīšu reģistrācijas un piemērošanas kārtību" šādus papildinājumus un grozījumus.

1. Izteikt rīkojuma 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Kvīts ir darījumu apliecinošs dokuments, kurš kalpo:

1.1. Kopējā ieņēmuma (apgrozījuma, pakalpojuma, darījuma summas) aprēķināšanai:

1.1.1. laikā, kad nedarbojas elektroniskais kases aparāts (tālāk EKA) bojājuma vai elektroenerģijas padeves pārtraukuma rezultātā;

1.1.2. juridiskām un fiziskām personām, kuras saskaņā ar attiecīgiem VID rīkojumiem atbrīvotas no EKA piemērošanas un savā darbībā izmanto darījumu apliecinošās kvītis (tālāk -kvīts);

1.1.3. kā nodokļu norēķinu dokuments mazumtirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumos gadījumos, ja kases čekā nav uzrādīti visi likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 8.panta 6.nodaļā un likuma "Par grāmatvedību" 7.pantā paredzētie rekvizīti.

1.2. Kvīts kopā ar kases čeku jāizsniedz tikai tām juridiskām personām, kuras ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājas un kurām kvīts ir nepieciešama samaksātā priekšnodokļa apmaksas aprēķinam.

1.3. Kvīts nav jāizsniedz, ja kases čeka izdrukā ir visi likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 8.panta 6.nodaļā paredzētie rekvizīti.

1.4. Kvīti var neizsniegt, ja pirkuma vai darījuma summa nepārsniedz Ls 50,- un kases čeka izdrukā ir visi likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 8.panta 6.nodaļā paredzētie rekvizīti, izņemot pircēja vai pakalpojuma saņēmēja nosaukumu un viņa nodokļu maksātāja kodu.

Šajā gadījumā pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs kases čekā ieraksta ar roku preču pircēja vai pakalpojuma saņēmēja nosaukumu un nodokļu maksātāja kodu.

Ieraksts kases čekā tiek izdarīts atsevišķās iedrukātās ailēs čeka virspusē vai ar spiedogu uzspiestās ailēs čeka otrajā pusē. Šis ieraksts jāapliecina ar pakalpojuma sniedzēja parakstu. Zīmogs nav obligāts.

1.5. Saskaņā ar starptautiskajiem nolīgumiem,ārvalstu diplomātiskajiem darbiniekiem tiek atmaksāts samaksātais PVN, tādēļ pēc viņu pieprasījuma izsniegtajās kvītīs vai kases čekos jāuzrāda diplomāta, konsulārā vai administratīvi tehniskā darbinieka uzvārds un apliecības, kas izsniegta Ārlietu ministrijā, numurs.

1.6. Ja kvīts nekalpo kā PVN rēķins, bet pircējam tā nepieciešama izdevumu pamatošanai grāmatvedības dokumentos, tad kvītis jāizsniedz tikai tad, ja kases čekā netiek uzrādīts preces nosaukums.

1.7. Ja kases čeks neuzrāda preces nosaukumu un pirkuma vērtība nepārsniedz Ls 50,-, tad pircējs ir tiesīgs izmantot savu kvīšu grāmatiņu. Šajā gadījumā kvīti aizpilda pārdevējs un patur sev kvīts otro eksemplāru, kurš jāglabā kā grāmatvedības dokuments.

1.8. Par pircēja rekvizītu pareizību ir atbildīgs pats pircējs. No pircēja nav jāpieprasa viņa rekvizītu apliecinājums. Ja pircējs nevar nosaukt savus rekvizītus, kvīti viņiem neiesniedz un neizdara 2.3.punktā norādīto ierakstu kases čekā.

1.9. Kvīts jāiesniedz pēc pircēja pieprasījuma kopā ar kases čeku, norēķinoties par pirkumu. Ja pircējs, norēķinoties par pirkumu, nav saņēmis kvīti, tad viņš ir tiesīgs, ne vēlāk kā 24 stundu laikā pēc norēķina par pirkumu, pieprasīt kvīti, uzrādot kases čeku.

1.10. Tirdzniecības uzņēmumi un pakalpojumu sniedzēji nav tiesīgi atteikties izsniegt kvīti vai 1.4.punktā noteiktā kārtībā aizpildītu kases čeku, vai 1.7.punktā noteiktajā kārtībā aizpildītu kvīti, ja pircējam (pakalpojumu saņēmējam) tā nepieciešama.

1.11. Ja tiek izrakstīta preču pavadzīme, kurā uzrādīti likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 8.pantā norādītie abu pušu rekvizīti, tad papildus kases čekam kvīts nav jāizsniedz. Šajā gadījumā jāievēro norēķinu kārtība un dokumentu noformēšana, kāda noteikta Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 15.marta rīkojumā nr.54, kurš nosaka, ka kases čekā papildus jānorāda:

- preču pavadzīmes numurs (1.rinda);

- preču pavadzīmes noformēšanas datums (2.rinda).

Šo divu rindu izdruku veic ar kases aparāta taustiņu "#NS", kurš paredzēts naudas kastes atvēršanai bez pirkuma reģistrācijas un nepieskaitāmās summas ievadīšanas.

1.12. Uzņēmumi, kas ir tiesīgi neizmantot EKA un naudu saņem galvenajā kasē, izrakstot kases ieņēmumu orderi, kurā uzrādīti visi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" paredzētie rekvizīti, kvīti neizsniedz."

2. Izteikt rīkojuma 2.2.punktu šādā redakcijā:

"Kvīts numuram un sērijai jābūt atšķirīgā krāsā no pārējā teksta. Pieļaujami atsevišķi gadījumi, kad sērija ir vienā krāsā ar tekstu."

Dienesta priekšnieks I.Griķis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumiem un papildinājumiem Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 4.augusta rīkojumā nr.148 .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests Veids: rīkojums Numurs: 238Pieņemts: 03.11.1995.Stājas spēkā: 03.11.1995.Zaudē spēku: 23.06.1999.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 175, 10.11.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
205240
03.11.1995
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"