Aptauja ilgs līdz 23. oktobrim.
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1455 Rīgā 2009.gada 15.decembrī (prot. Nr.88 61.§) Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta divpadsmito daļu 1. Izdarīt Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 129.nr.; 2009, 113.nr.) šādus grozījumus: 1.1. aizstāt 4.punkta otrajā teikumā vārdus "valsts aģentūrā "Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs"" ar vārdiem "sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs""; 1.2. 7.punktā: 1.2.1. papildināt 7.1.apakšpunktu aiz vārdiem "liellopu gaļai, cūkgaļai" ar vārdiem "kazu un aitu gaļai"; 1.2.2. papildināt noteikumus ar 7.6.apakšpunktu šādā redakcijā: "7.6. šo noteikumu 8.pielikumā - saliktiem produktiem un uztura bagātinātājiem."; 1.3. izteikt 9.punktu šādā redakcijā: "9. Produkts atbilst nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām, ja: 9.1. produktam vismaz 90 % un saliktajam pārtikas produktam vismaz 60 % no produkta ražošanā izmantotajām izejvielām (tai skaitā pamatizejviela), izņemot ūdeni, sāli un cukuru, atbilst šajos noteikumos noteiktajām kvalitātes prasībām; 9.2. vismaz 75 % no produkta ražošanā izmantotajām izejvielām ir iegūtas vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, kas shēmas norādē minēta kā izcelsmes valsts vai reģions; 9.3. tas nesatur ģenētiski modificētus organismus, nesastāv no tiem un nav ražots no tiem."; 1.4. papildināt II nodaļu ar 11.1 un 11.2 punktu šādā redakcijā: "11.1 Produkta kvalitātes kritēriji (ķīmiskie, mikrobioloģiskie, organoleptiskie) atbilst šajos noteikumos noteiktajiem kvalitātes kritērijiem visā produkta realizācijas termiņa laikā. 11.2 Nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā minētā produkta ražošanā neizmanto sintētiskās krāsvielas."; 1.5. papildināt 14.punktu aiz vārdiem "dokumentu pārbaudi" ar vārdiem "(tās biežumu nosaka, pamatojoties uz riska analīzi)"; 1.6. aizstāt 36.punktā skaitļus un vārdus "2009.gada 31.decembrī" ar skaitļiem un vārdiem "2010.gada 1.jūlijā"; 1.7. izteikt 1.pielikumu šādā redakcijā: "1.pielikums Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības pienam un piena produktiem, liellopu gaļai, cūkgaļai, kazu un aitu gaļai un tās produktiemI. Liellopu, cūku, kazu un aitu audzēšana 1. Dzīvniekiem nodrošina pilnvērtīgu, sabalansētu barošanu, pamatojoties uz katrai dzīvnieku sugai un grupai izstrādātām barības devām. Barības devā norāda katrai konkrētai dzīvnieku sugai un grupai nepieciešamo barības sastāvu un daudzumu. 2. Ja operatoram nav iespējams nodrošināt pilnvērtīgu, olbaltumvielas saturošu dzīvnieku barību, ar kontroles institūcijas atļauju izmanto ģenētiski modificētu dzīvnieku barību, izvērtējot dzīvnieku barības devas, ko operators dokumentāri apliecina pirms kontroles institūcijas atļaujas saņemšanas. 3. Ja dzīvnieku barošanai izmanto rūpnieciski ražotu vai no cita operatora iepirktu dzīvnieku barību, nepieciešams kvalitāti apliecinošs sertifikāts vai kvalitātes apliecība. 4. Cūkām vidēji uz 100 kg dzīvmasas diennaktī jāuzņem 2-3 kg sausnas. 5. Ārstniecisko barību atļauts izmantot praktizējoša veterinārārsta uzraudzībā atbilstoši šajos noteikumos minētajām veterināro zāļu lietošanas prasībām un veterināro zāļu apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. 6. Veterināro zāļu lietošanā ievēro šādus nosacījumus: 6.1. izmanto fitoterapijas (piemēram, augu ekstrakti, esences) un homeopātiskās zāles (augu, dzīvnieku vai minerālvielu izcelsmes) un mikroelementus; 6.2. ķīmiski sintezētas alopātiskas veterinārās zāles lieto praktizējoša veterinārārsta uzraudzībā, izvēloties tās zāles, kuru izdalīšanās laiks no dzīvnieka organisma ir īsāks; 6.3. ķīmiski sintezētu alopātisko veterināro zāļu un antibiotiku lietošana dzīvnieku slimību profilaksei ir aizliegta. 7. Veterināro zāļu lietošanu reģistrē žurnālā. Žurnālā norāda informāciju par dzīvnieka slimību, veterinārajām zālēm (zāļu aktīvās vielas), to devu un ievadīšanas metodi, zāļu lietošanas ilgumu un zāļu izdalīšanās periodu. 8. Ja produktīvo dzīvnieku ārstēšanā lieto alopātiskās veterinārās zāles, zāļu lietošanas instrukcijā noteikto zāļu izdalīšanās periodu pagarina divas reizes. Ja zāļu izdalīšanās periods nav norādīts, nosaka, ka tas ir 48 stundas. 9. Identificē ar zālēm ārstētu dzīvnieku un nodrošina, ka zāļu izdalīšanās laikā no šā dzīvnieka iegūtos produktus pārtikā neizmanto. 10. Veterināro zāļu izdalīšanās periodā dzīvnieku produkciju aizliegts izmantot uzturā. 11. Novietni tīra un kūtsmēslus izvāc atbilstoši turēšanas sistēmai saskaņā ar ražošanas procesu. 12. Operators sagatavo kūtsmēslu apsaimniekošanas plānu. Ja kūtsmēslus neizmanto saimniecībā, operators noslēdz kūtsmēslu izvešanas līgumu. 13. Dzīvniekiem nodrošina to sugai un fizioloģiskajām vajadzībām nepieciešamo fizisko aktivitāti. 14. Cūkām nodrošina pastaigu laukumus ar iespēju rakties. 15. Režģu grīda kūtī aizņem ne vairāk kā 50 % no kopējās grīdas platības. Režģu grīdu aizliegts izmantot dzīvnieku stāvvietās un guļvietās. 16. Gaļas liellopu, kazu, aitu un cūku pārvadāšanas ilgums no izbraukšanas vietas līdz kautuvei nepārsniedz sešas stundas. II. Piena un piena produktu ražošana 17. Svaigpiena uzglabāšanas laiks piena ražošanas novietnē nepārsniedz 48 stundas. 18. Svaigpiena kvalitātes prasības atbilst šā pielikuma 1.tabulā minētajām prasībām. 1.tabula Svaigpiena kvalitātes prasības
19. Piena produktu ražošanā aizliegts izmantot augu izcelsmes taukus (eļļas), daļēji vai pilnīgi aizstājot piena taukus piena produktos. Produktu pārstrādātājs produkta ražošanas procesu un tajā izmantotās izejvielas norāda tehniskajā specifikācijā. 20. Siera ražošanā aizliegts izmantot salpetri (NaNO3 vai KNO3), lai nomāktu gāzes radošo mikroorganismu attīstību. 21. Gatavos piena produktus novērtē sensori atbilstoši standartam LVS 354:2002 "Piena un piena produktu sensorā novērtēšana ar punktu metodi". Neviena rādītāja vērtējums nav zemāks par 16 punktiem (20 punktu vērtēšanas sistēmā). Vērtē šādus rādītājus: 21.1. ārējo izskatu; 21.2. konsistenci; 21.3. garšu un smaržu; 21.4. ūdens dispersijas pakāpi - sviestam ar tauku saturu, kas nav zemāks par 80 %; 21.5. izskatu griezumā - sieram. 22. Produktu sensori novērtē reizi gadā. Ja ražošanai ir sezonas raksturs, novērtēšanu veic divas reizes gadā. Sensoro novērtēšanu veic akreditētā testēšanas laboratorijā, kuras akreditētajā darbības jomā ir iekļauta piena un piena produktu sensorās novērtēšanas metode. 23. Dzeramā piena un piena produktu fizikāli ķīmiskie un mikrobioloģiskie rādītāji atbilst šā pielikuma 2.tabulā minētajām prasībām. To kontroli operators veic ne retāk kā reizi gadā akreditētā testēšanas laboratorijā. 2.tabula Dzeramā piena un piena produktu fizikāli ķīmiskie un mikrobioloģiskie rādītāji
III. Liellopu gaļas, cūkgaļas, kazu un aitu gaļas un tās produktu ražošana 24. Liellopu liemeņus, pusliemeņus, ceturtdaļliemeņus un cūku liemeņus un pusliemeņus atdzesē aukstuma telpās līdz temperatūrai, kas nav augstāka par 4 °C. 25. Gaļu uzglabā temperatūrā, kas nav zemāka par 1 °C un augstāka par 6 °C. 26. Sadalītu gaļu pēc iesaiņošanas un iepakošanas atdzesē līdz iekšējai temperatūrai, kas nav augstāka par 4 °C. Gaļas temperatūra pirms pārstrādes nav augstāka par 4 °C. 27. Gaļas un gaļas produktu ražošanā aizliegts izmantot: 27.1. saldētu izejvielu; 27.2. mehāniski atkaulotu gaļu; 27.3. augu izcelsmes olbaltumu; 27.4. tauku-ādu emulsijas; 27.5. pārtikas piedevas uzglabāšanas laika pagarināšanai, garšas, smaržas un ārējā izskata uzlabošanai, vēlamo reoloģisko īpašību nodrošināšanai; 27.6. biezinātājus, recinātājus, stabilizētājus. 28. Puskūpināto un jēlkūpināto desu ražošanā nav atļauts lietot fosfātus. 29. Desu (līdz 40 mm diametrā) ražošanā izmanto dabīgus (zarnas) vai dabīgi ražotus apvalkus. 30. Mitruma saturs gatavajā produktā ir: 30.1. vārītajās desās - 55-70 %; 30.2. cīsiņos un sardelēs - 65-70 %; 30.3. puskūpinātajās desās - 35-45 %; 30.4. jēlkūpinātajās desās - 25-30 %; 30.5. liellopu gaļas produktos - ne vairāk kā 45 %; 30.6. cūkgaļas produktos - ne vairāk kā 65 %. 31. Saldētas kazas gaļas un kazas gaļas produktu iekšējā temperatūra nav augstāka par -18 °C."; 1.8. papildināt 2.pielikuma tabulu ar 7., 8., 9. un 10.punktu šādā redakcijā:
1.9. izteikt 3.pielikumu šādā redakcijā: "3.pielikums Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības graudaugiem un to produktiem, eļļas augiem un to produktiem1. Graudaugu un eļļas augu audzēšana 1. Graudaugu un eļļas augu (turpmāk - kultūraugi) audzēšanā ievēro augu maiņu, izstrādājot kultūraugu maiņas plānu: 1.1. vienas sugas, vienas šķirnes graudaugus neaudzē vienā laukā vairāk kā divus gadus pēc kārtas; 1.2. rapsim nav pieļaujami tādi priekšaugi kā vasaras (ziemas) rapsis, ripsis, eļļas rutki, lopbarības kāposti, turnepši, kāposti, mārrutki, rutki, lapu sinepes un citi krustziežu dzimtas augi. 2. Veic kultūraugu audzēšanai nepieciešamos agrotehniskos pasākumus (pareiza lauka izvēle, kultūraugu šķirnes un augsnes apstrādes tehnoloģijas izvēle, optimāls sējas laiks, kultūraugu augšanai un attīstībai piemērota mēslojuma lietošana, optimāla ražas novākšanas termiņa ievērošana, ražas atlieku novākšana vai savlaicīga iestrādāšana augsnē). 3. Sēklas un šķirņu izvēle: 3.1. izmanto sertificētas sēklas; 3.2. rapša audzēšanā izmanto "00" (divu nuļļu) vai "000" (triju nuļļu) šķirnes; 3.3. kaņepju audzēšanā izmanto sējas kaņepes, kurās tetrahidrokanabiola (THC) koncentrācija nepārsniedz 0,2. 4. Kultūraugus mēslo saskaņā ar mēslošanas plānu, kas izstrādāts, pamatojoties uz agroķīmiskās izpētes datiem un plānoto kultūraugu ražu. Agroķīmisko izpēti veic ne retāk kā reizi piecos gados. 5. Mēslošanas plānā norāda: 5.1. saimniecības nosaukumu un atrašanās vietu; 5.2. lauka numuru, platību hektāros (ha); 5.3. audzējamo kultūraugu, tā šķirni, izmantošanas veidu un plānoto ražu; 5.4. iepriekšējā gadā audzēto kultūraugu (priekšaugu); 5.5. slāpekļa (N), fosfora (P2O5) un kālija (K2O) iestrādes normu (kg) uz vienu hektāru; 5.6. ar organisko mēslojumu (organiskā mēslojuma veids) iestrādāto slāpekli, fosforu un kāliju (turpmāk - NPK); 5.7. ar minerālmēsliem iestrādāto NPK, norādot minerālmēslu veidu, daudzumu (svars kg) uz vienu hektāru un visā lauka platībā; 5.8. citus kultūraugu barības elementu bilances faktorus. 6. Lai audzējamiem kultūraugiem nodrošinātu optimālu augsnes reakciju, ja nepieciešams, augsnes kaļķo saskaņā ar agroķīmiskās izpētes rezultātiem. 7. Kultūraugu veģetācijas periodā operators vismaz reizi nedēļā pārbauda lauku, lai novērotu kaitīgā organisma izplatības dinamiku, un pārbaudes rezultātus dokumentē lauka pārbaudes žurnālā. 8. Lauka pārbaudes žurnālā norāda: 8.1. lauka numuru vai nosaukumu; 8.2. pārbaudes datumu; 8.3. kultūrauga attīstības stadiju; 8.4. kaitīgā organisma izplatību, invāzijas vai kultūrauga bojājuma pakāpi. 9. Pamatojoties uz šā pielikuma 7.punktā minētajiem pārbaudes rezultātiem un ņemot vērā kaitīgā organisma izplatības dinamiku, pieņem lēmumu par visvairāk piemēroto augu aizsardzības pasākumu, pirms tam izvērtējot agrotehniskā, mehāniskā vai bioloģiskā augu aizsardzības paņēmiena lietošanas iespējas. 10. Ja agrotehniskais, mehāniskais vai bioloģiskais augu aizsardzības paņēmiens nenodrošina kaitīgā organisma ierobežošanu, izvēlas ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus, kas iekļauti Latvijas augu aizsardzības līdzekļu reģistrā. Sākotnēji izvēlas lietot selektīvu (konkrēta kaitīgā organisma ierobežošanai paredzētu) augu aizsardzības līdzekli ar vismazāko iespējamo negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību un vidi. 11. Operators informāciju par šā pielikuma 1., 3., 6. un 10.punktā minēto prasību izpildi reģistrē lauka vēsturē. 12. Operators piecus gadus glabā ar stādāmā materiāla, sēklu, augu aizsardzības, mēslošanas, kaļķošanas un ģipšošanas līdzekļu iegādi saistītos dokumentus, augu pases vai etiķetes, sertifikātus un agroķīmiskās izpētes rezultātus. 13. Rapša mēslošanā minerālā slāpekļa deva gadā nepārsniedz 200 kg uz vienu hektāru. 14. Kaņepes nedrīkst mēslot ar slāpekli saturošiem minerālmēsliem. 15. Graudu kaltēšanā alus ražošanai paredzēto graudu temperatūra nepārsniedz 40 °C. 16. Operators reizi gadā vidējam graudu, rapšu un kaņepju sēklu ražas paraugam nosaka piesārņojuma līmeni - aflatoksīnu summu (nepārsniedz 4,0 µg/kg) un svina saturu (nepārsniedz 0,2 mg/kg svaiga svara). 17. Graudu krāsa ir atbilstoša, raksturīga veseliem, pilngatavību sasniegušiem graudiem. 18. Graudu smarža ir atbilstoša, raksturīga veseliem graudiem, bez pelējuma, puvuma, sasmakuma, iesala vai citām neatbilstošām smaržām. 19. Graudu un sēklas kvalitāte atbilst šā pielikuma 1.tabulā minētajām prasībām. 1.tabula Graudu un rapša sēklu kvalitātes prasības
2. Graudu un rapšu sēklu pārstrādes produktu ražošana 20. Auksti spiestu nerafinētu rapšu eļļu iegūst ar mehāniskas spiešanas metodi. 21. Nerafinētai rapšu eļļai mehāniski nodala fosfatīdus un gļotvielas. 22. Rapšu eļļai var pievienot augu izcelsmes produktus garšas bagātināšanai. 23. Graudu pārstrādātājs vismaz reizi gadā produktiem nosaka aflatoksīnu summu (B1 + B2 + G1 + G2), un tā nepārsniedz 4,0 µg/kg produkta. Aflatoksīnu analīzi neveic, ja kontroles institūcija konstatē, ka graudu un miltu uzglabāšanā tiek ievēroti apstākļi, kas neveicina aflatoksīnu veidošanos. 24. Graudu un rapšu sēklu pārstrādes produktu kvalitātes rādītāji atbilst šā pielikuma 2.tabulā minētajām prasībām. 2.tabula Graudu un rapšu sēklu pārstrādes produktu kvalitātes prasības
25. Pārvadājot miltus beztaras veidā specializētā transportā, operators katrai partijai veic kvalitāti apliecinošu dokumentu kontroli. Ja rodas strīdi, veic miltu fizikāli ķīmiskās analīzes. 3. Maizes, miltu izstrādājumu un kaņepju pavalga ražošana 3.1. Maizes un miltu izstrādājumu ražošana 26. Maizes ražošanā neizmanto pārtikas piedevas (maizes uzlabotājus, konservantus, skābuma regulētājus, krāsvielas). 27. Kviešu maizes mīklu gatavo ar iejavu. 28. Iejavu gatavo no miltiem, rauga, ūdens un raudzē vismaz 90 minūtes. 29. Rudzu maizes mīklu gatavo ar plaucējumu un ieraugu. Plaucējumu gatavo vismaz 12 stundas. 30. Ekstrūzijas procesa rudzu un kviešu sausmaizītes ražo no miltu un kliju maisījuma bez ierauga un raudzēšanas. 31. Auzu miltu un pārslu sastāvs cepumos ir ne mazāks kā 15 %. 3.2. Kaņepju pavalga ražošana 32. Kaņepju pavalgu ražo no sasmalcinātas kaņepju sēklu masas un hidrogenētiem augu taukiem šādās proporcijās: 32.1. sasmalcināta kaņepju sēklu masa - 70-90 %; 32.2. hidrogenēti augu tauki - 10-30 %. 33. Kaņepju pavalgu uzglabā sausā, vēsā vietā temperatūrā, kas nepārsniedz 12 °C. 34. Kviešu un rudzu maize un kaņepju pavalgs atbilst šā pielikuma 3.tabulā minētajiem kvalitātes rādītājiem. 3.tabula Kviešu un rudzu maizes, miltu izstrādājumu un kaņepju pavalga kvalitātes rādītāji
35. Maizei un tās izstrādājumiem vismaz reizi gadā veic sensoro novērtēšanu pēc piecu punktu sistēmas atbilstoši šā pielikuma 4.tabulai. Nevienas īpašības (ārējais izskats un forma, garoza, mīkstuma porainība, struktūra un elastība, garša un smarža) novērtējums nav zemāks par 20 punktiem (25 punktu vērtēšanas sistēmā). 4.tabula Produkta īpašību raksturojums
4. Alus, iesala un kvasa dzērienu ražošana 4.1. Alus ražošana 36. Alus izejvielas ir ūdens, iesals un apiņi. Rūgšanas procesa nodrošināšanai lieto alus raugu. 37. Vienai alus šķirnei var izmantot vairākus iesala veidus, tai skaitā no dažādiem miežu piegādātājiem. Vismaz 60 % no kopējā iesala daudzuma vienā alus šķirnē piegādā operators, kas piedalās nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā. 38. Miežu alus ražošanā neizmanto cukuru, cukura sīrupu vai to aizvietotāju iesala pirmmisas blīvuma palielināšanai. 39. Alus pēcraudzēšanas laiks noguldītavā nav mazāks par 15 dienām atbilstoši alus šķirnes tehnoloģiskajai shēmai un produkta gatavībai. 4.2. Bezalkoholisko iesala izcelsmes dzērienu ražošana 40. Bezalkoholiskā iesala dzēriena un kvasa sausnas pamatizejviela ir iesals. 41. Kvasa ražošanā izmanto raugu tīrkultūru. 42. Alus, iesala un kvasa dzērieni atbilst šā pielikuma 5.tabulā minētajiem kvalitātes kritērijiem. 5.tabula Alus, iesala un kvasa dzēriena kvalitātes rādītāji
43. Alus, iesala dzēriena un kvasa sensoro novērtēšanu veic vismaz reizi gadā. Novērtēšanu veic piecu punktu sistēmā piecām raksturīgākajām dzēriena īpašībām. Maksimālais punktu skaits produktam ir 25 punkti. Novērtējuma kopsumma nav zemāka par 20 punktiem. Sensoro novērtēšanu veic eksperti. 44. Alus sensorajā novērtēšanā vērtē dzēriena dzidrumu, krāsu, aromātu, garšu, apiņus, putas/ogļskābo gāzi (CO2). 45. Iesala un kvasa dzērienu sensorajā novērtēšanā vērtē dzēriena dzidrumu, krāsu, aromātu, garšu, ogļskābo gāzi (CO2)."; 1.10. izteikt 4.pielikuma 1.tabulas 4.punktu šādā redakcijā:
1.11. izteikt 4.pielikuma 1.tabulas 10.punktu šādā redakcijā:
1.12. izteikt 4.pielikuma 3.tabulu šādā redakcijā: "3.tabula Kvalitātes rādītāji konservētām zupām
1.13. papildināt 5.pielikumu ar 4.1 punktu šādā redakcijā: "4.1 Augļu un ogu ievārījumu ražošanā izmanto svaigus vai svaigi saldētus augļus un ogas."; 1.14. izteikt 6.pielikumu šādā redakcijā: "6.pielikums Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas norāde, tās novietošana un atveidošana1. Shēmas norādes paraugs 2. Shēmas norādes apraksts Norādei ir elipses forma. Tās centrā uz zaļa fona ir balta karote ar zaļu ēnu un bļodas fragments. Zīmes ārējā augšmalā izvietots melns uzraksts uz balta fona "KVALITATĪVS PRODUKTS", bet zīmes apakšmalā kā zaļš uzraksts uz balta fona izvietota produkta izcelsmes valsts vai reģiona norāde (piemēram, "LATVIJA"), kas apliecina, ka vismaz 75 % no produkta ražošanā izmantotajām izejvielām ir iegūtas attiecīgajā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā. Norādes burtu lielums attiecībā pret uzraksta "KVALITATĪVS PRODUKTS" burtu lielumu ir 0,5:1. Atstarpi starp uzrakstiem aizpilda divas zaļas dažāda platuma svītras. Zīmi ietver melna nepārtraukta līnija. 3. Shēmas norādes novietojumu operators saskaņo ar kontroles institūciju. 4. Shēmas norāde ir novietota tā, lai patērētājs varētu to redzēt un atpazīt: 4.1. uz tirdzniecības iepakojuma vai uz kopējā iepakojuma; 4.2. uz iepakojuma ārējās virsmas; 4.3. arī pēc iepakojuma atvēršanas. 5. Shēmas norādes izmērs ir proporcionāls iepakojumam. Shēmas norādes minimālais izmērs ir 17 x 12 mm, izņēmums ir īpaši mazs iepakojums, uz kura drīkst attēlot shēmas norādi, kuras minimālais izmērs ir 11 x 8 mm. 6. Shēmas norādei ir izmantotas šādas pamatkrāsas uz balta fona: 7. Shēmas norādes lietotājs var izvēlēties arī divas citas krāsas, kas iederas iepakojuma dizainā: 7.1. shēmas norādi iespējams attēlot arī melnbaltās krāsās; 7.2. shēmas norādi var attēlot arī vienā krāsā uz labi kontrastējoša fona. 1.15. papildināt noteikumus ar 8.pielikumu šādā redakcijā: "8.pielikums Nacionālās pārtikas kvalitātes prasības saliktiem produktiem un uztura bagātinātājiem1. Saliktā produkta un uztura bagātinātāja ražošanai izmantotās dzīvnieku izcelsmes izejvielas audzē atbilstoši Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumu Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 1. un 2.pielikumā minētajām prasībām. 2. Saliktā produkta un uztura bagātinātāja ražošanai izmantotās augu izcelsmes izejvielas audzē atbilstoši Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumu Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 3., 4. un 5.pielikumā minētajām prasībām. 3. Saliktā produkta un uztura bagātinātāja ražošanā izmanto dabīgas izcelsmes izejvielas. Aizliegts izmantot sintētiskās garšvielas. 4. Uztura bagātinātāju "Osteonorms" ražo no olu čaumalām un iebiezinātām piena sūkalām. Uztura bagātinātājs "Osteonorms" atbilst šā pielikuma 1.tabulā minētajiem kvalitātes rādītājiem. 1.tabula Kvalitātes rādītāji uztura bagātinātājam "Osteonorms"
5. Piena konfektes ražo no svaiga piena, iebiezināta piena vai pilnpiena pulvera. Piena konfektes atbilst šā pielikuma 2.tabulā minētajiem kvalitātes rādītājiem. 2.tabula Kvalitātes rādītāji piena konfektēm
2. Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas norāde "Kvalitatīvs produkts", kas produktam vai produktu grupai ir piešķirta pirms šo noteikumu spēkā stāšanās dienas, ir spēkā līdz attiecīgā sertifikāta vai produkta derīguma termiņa beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2010.gada 31.decembrim. Ministru prezidents V.Dombrovskis Zemkopības ministrs J.Dūklavs |
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes ..
Statuss:
Zaudējis spēku
Saistītie dokumenti
|