Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Finanšu ministrijas lēmums Nr.344

Rīgā 2009.gada 8.decembrī

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "V.Freidenfelda Latvijas brīvās cīņas sporta klubs-internāts"

Finanšu ministrija saņēma Sabiedriskā labuma komisijas 2009.gada 23.septembra atzinumu Nr.18-2009/205 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "V.Freidenfelda Latvijas brīvās cīņas sporta klubs-internāts"".

Sabiedriskā labuma komisija (turpmāk - Komisija) 2009.gada 23.septembra sēdē izskatīja biedrības "V.Freidenfelda Latvijas brīvās cīņas sporta klubs-internāts" (turpmāk - Biedrība) dokumentus par 2008.gadā veikto sabiedriskā labuma darbību.

Biedrībai, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2005.gada 19.maija atzinumu Nr.15-2005/153, ar Finanšu ministrijas 2005.gada 26.maija lēmumu Nr.155 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu biedrībai "V.Freidenfelda Latvijas brīvās cīņas sporta klubs-internāts"" tika piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss sabiedriskā labuma darbības veidiem - sporta atbalstīšanai un pilsoniskās sabiedrības attīstībai.

Papildus Finanšu ministrija saņēma Valsts ieņēmumu dienesta 2009.gada 25.augusta vēstuli Nr.115.11.2/17014 par pārbaudēm sabiedriskā labuma organizācijās, kurā Valsts ieņēmumu dienests norāda, ka Biedrība laika periodā no 2005.gada 28.augusta līdz 2008.gada 1.oktobrim veica maksājumus no saņemtajiem ziedojumiem un amatpersonu aizdevumiem aizdevuma dzēšanai par nekustamā īpašuma Sergeja Eizenšteina ielā 49a, Rīgā, iegādei, kurā bija plānots izveidot sporta internātu, kā arī ka Biedrība 2008.gada 19.jūnijā ir noslēgusi dāvinājuma līgumu ar sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Cīkstonis" par Biedrības nekustamā īpašuma Sergeja Eizenšteina ielā 49a, Rīgā, dāvināšanu sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Cīkstonis", nododot to tās valdījumā un lietojumā.

No vēstules izriet, ka sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Cīkstonis" valdē un Biedrības valdē darbojas viena un tā pati persona Visvaldis Freidenfelds.

Turklāt Biedrība 2008.gadā ir saņēmusi ziedojumus Ls 13 339 apmērā un visus saņemtos ziedojumus izlietoja citiem mērķiem un uzdevumiem, nevis sabiedriskā labuma darbībai.

Saskaņā ar Sabiedriskā labuma likuma (turpmāk - Likums) 11.panta otro daļu, ja sabiedriskā labuma organizācijas saņemto ziedojumu kopsumma kalendārajā gadā pārsniedz 12 minimālās mēneša darba algas, šai organizācijai ir pienākums ne mazāk kā 75 procentus no šīs kopsummas, ko veido attiecīgajā kalendārajā gadā izlietotie ziedojumi, izlietot tikai tām sabiedriskā labuma darbībām, kuras minētas Finanšu ministrijas lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu attiecīgajai organizācijai. Savukārt Likuma piektajā daļā ir noteikts, ka sabiedriskā labuma organizācija nedrīkst bez atlīdzības nodot tai ziedoto mantu vai finanšu līdzekļus komercdarbības veikšanai.

Likuma 12.panta pirmā daļa paredz, ka sabiedriskā labuma organizācijai ir aizliegts sadalīt savu mantu un finanšu līdzekļus starp dibinātājiem, valdes vai citu pārvaldes institūciju (ja tādas izveidotas) locekļiem, kā arī izmantot tā, lai tieši vai netieši gūtu labumu (galvojumus, aizdevumus, vekseļus, kā arī citus materiālus labumus).

Visvaldis Freidenfelds, esot gan Biedrības valdē, gan sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Cīkstonis" valdē, izmantoja savas pilnvaras un ietekmi, lai gūtu netiešu labumu. Aizdevums, kurš tika ņemts, lai iegādātos nekustamo īpašumu, tika segts no saņemtajiem ziedojumiem, un šis īpašums tika dāvināts komercsabiedrībai. Tādējādi sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Cīkstonis" nebija nepieciešams ieguldīt finanšu līdzekļus, lai savā īpašumā iegūtu nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā 49a, Rīgā, par kuru gūs peļņu. Šādā veidā tiek veicināta minētās komercsabiedrības komercdarbība, kuras rezultātā amatpersonu atalgojums šajā komercsabiedrībā ir garantēts.

Papildus 2009.gada 13.oktobrī Biedrība tika brīdināta par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu, ja tā līdz š.g. 10.novembrim neatgūs savā īpašumā nekustamo īpašumu, bez atlīdzības un pretpienākuma pret sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Cīkstonis". Noteiktajā termiņā Finanšu ministrija nesaņēma dokumentus, kas apliecinātu īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu pēc adreses Rīgā, Sergeja Eizenšteina ielā 49a.

Komisija, izvērtējot Finanšu ministrijas iesniegtos dokumentus par Biedrības darbību, 2009.gada 2.decembra Sabiedriskā labuma komisijas sēdē ieteica Finanšu ministrijai pieņemt lēmumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu Biedrībai.

Ņemot vērā to, ka Biedrība nav izpildījusi Finanšu ministrijas brīdinājumā noteiktos nosacījumus, un pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2009.gada 23.septembra atzinumu Nr.18-2009/205, Finanšu ministrija saskaņā ar Likuma 14.panta pirmās daļas 1.punktu nolemj atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu biedrībai "V.Freidenfelda Latvijas brīvās cīņas sporta klubs-internāts"(reģ. Nr.40008027126, juridiskā adrese: Hipokrāta iela 25, Rīga).

Atbilstoši Likuma 2.panta pirmajai daļai sabiedriskā labuma organizāciju mērķis ir darbība, kas sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai. Turklāt ziedotie līdzekļi, kuriem tiek piemēroti nodokļu atvieglojumi saskaņā ar nodokļus reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, faktiski ir valsts budžetā neienākušie nodokļu maksājumi. Pamatojoties uz iepriekš minēto, šis administratīvais akts spēkā stājas Administratīvā procesa likuma 70.panta pirmās daļas noteiktajā kārtībā un, šo administratīvo aktu pārsūdzot, tā darbība netiek apturēta saskaņā ar Likuma 14.panta piekto daļu.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 79.panta pirmo daļu šo lēmumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīgā, Antonijas ielā 6, LV-1010).

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos D.Tauriņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "V.Freidenfelda Latvijas brīvās .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Finanšu ministrija Veids: lēmums Numurs: 344Pieņemts: 08.12.2009.Stājas spēkā: 08.12.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 198, 17.12.2009.
Saistītie dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
  • Ārējās saites
202183
08.12.2009
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"