Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Finanšu ministrijas lēmums Nr.294

Rīgā 2009.gada 10.novembrī

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Demokrātisko vērtību un integrācijas neatkarīgā asociācija"

Finanšu ministrija saņēma Sabiedriskā labuma komisijas 2009.gada 7.oktobra atzinumu Nr.19-2009/218 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Demokrātisko vērtību un integrācijas neatkarīgā asociācija"" un uzsāka lietu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Demokrātisko vērtību un integrācijas neatkarīgā asociācija" (turpmāk - Biedrība).

Sabiedriskā labuma komisija savā atzinumā norādīja, ka Biedrībai, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2007.gada 2.maija atzinumu Nr.8-2007/48, ar Finanšu ministrijas 2007.gada 10.maija lēmumu Nr.53 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu biedrībai "Demokrātisko vērtību un integrācijas neatkarīgā asociācija"" tika piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss sabiedriskā labuma darbības veidiem - labdarībai, pilsoniskās sabiedrības attīstībai un kultūras veicināšanai.

Sabiedriskā labuma komisija konstatēja, ka Biedrība 2008.gadā ir saņēmusi ziedojumus Ls 15 102 apmērā un tai no iepriekšējā pārskata gada ir saņemto ziedojumu atlikums Ls 3 502, līdz ar to Biedrībai pieejamā ziedojumu kopsumma ir Ls 18 604.

Biedrība Iepriekšējā gada darbības pārskatā un turpmākās darbības plānā ir norādījusi, ka tā 2008.gadā ir izdevusi Aleksandra Malnača grāmatu "Krievu jautājums", organizējusi apaļā galda diskusiju "Krievu minoritātes Eiropas valstīs: citu minoritāšu pieredzes izmantošanu" Luksemburgā, ir īstenojusi projektu "100 krievu portreti Latvijas vēsturē" (šī projekta ietvaros tika izdota grāmata, kompaktdiski ar prezentācijām un organizētas astoņas izstādes), nodrošinājusi Latvijas žurnālistu grupas vizīti Minskā un Baltkrievijas žurnālistu grupas vizīti Rīgā.

Biedrība, nodrošinot žurnālistu savstarpējās apmaiņas vizītes, veic profesionāļu profesionālo iemaņu pilnveidošanu. Šāda darbība nav atzīstama ne par pilsoniskās sabiedrības attīstības jomu, ne kultūras veicināšanu Sabiedriskā labuma organizāciju likuma (turpmāk - Likums) izpratnē.

No politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" mājaslapā pieejamās informācijas izriet, ka Biedrība ir šīs organizācijas sadarbības partneris, kā arī ka atsevišķi tās biedri ir iepriekš minētās politiskās organizācijas biedri.

Sabiedriskā labuma komisija norādīja, ka, ņemot vērā iepriekš minēto, rodas šaubas par Biedrības neatkarīgu darbību no politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" darbības.

Papildus Sabiedriskā labuma komisija norādīja, ka nav skaidra Aleksandra Malnača grāmatas "Krievu jautājums" tālāka izplatība.

Turklāt papildus Likuma 13.panta pirmajā un otrajā daļā minētajiem dokumentiem Finanšu ministrijā ir saņemta Satversmes aizsardzības biroja 2009.gada 7.septembra vēstule Nr.5.2-7/09/556s par biedrības "Demokrātisko vērtību un integrācijas neatkarīgā asociācija" darbību, kas nav lojāla Latvijas Republikai.

Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk - Satversmes) 102.pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības apvienoties biedrībās, politiskās partijās un citās sabiedriskās organizācijās, tas ir, Latvijā jebkurai personai tiek nodrošināta brīvība pēc savas iniciatīvas miermīlīgu mērķu sasniegšanai ar citām personām dibināt dažāda veida apvienības, tajās darboties vai arī atturēties no darbības tajās, kā arī izstāties, ciktāl tas nepārkāpj pārējo sabiedrības locekļu tiesības un intereses un nav pretrunā ar citiem Satversmē nostiprinātajiem principiem.

Saskaņā ar Satversmes 116.pantu biedrošanās brīvība var tikt ierobežota tikai uz likuma pamata, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību. Uz šajā pantā minēto nosacījumu pamata var ierobežot arī reliģiskās pārliecības paušanu. (Latvijas Republikas Satversmes tiesas 2002.gada 22.oktobra sprieduma lietā Nr.2002-04-03 secinājuma daļas 2.punkts, http://www.satv.tiesa.gov.lv/).

Ja tiek konstatēts, ka organizācija darbojas pretēji sabiedrības locekļu tiesībām un interesēm, aizskarot ar organizāciju nesaistītas personas pamattiesības, graujot demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību, nav pieļaujama šādas organizācijas darbība un atzīstama par sabiedriskā labuma darbībai neatbilstošu.

Biedrības darbības mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības starpetnisko solidaritāti un toleranci, propagandēt un stiprināt pilsoniskās sabiedrības un demokrātijas idejas Latvijā, iesaistīt Latvijas sabiedriskajā dzīvē slāvu tautības iedzīvotājus, nostiprināt Latvijas sabiedrībā Eiropas vienotības idejas. Ņemot vērā Biedrības statūtos noteikto mērķi, Finanšu ministrija Biedrībai ir piešķīrusi sabiedriskā labuma organizācijas statusu sabiedriskā labuma darbības veidam pilsoniskas sabiedrības attīstībai.

Tā kā ir saņemta Satversmes aizsardzības biroja 2009.gada 7.septembra vēstule Nr.5.2-7/09/556s par biedrības "Demokrātisko vērtību un integrācijas neatkarīgā asociācija" darbību, tās lojalitāti Latvijas Republikai un, ņemot vērā, ka Satversmē noteiktās cilvēka pamattiesības ir ierobežojamas, ja pastāv draudi demokrātiskajai valsts iekārtai, sabiedrības drošībai, labklājībai un tikumībai, Biedrības darbība nav uzskatāma par Latvijas pilsoniskās sabiedrības attīstības veicinošu un uz sabiedrības integrāciju vērstu, līdz ar to ir atzīstams, ka Biedrība neveic sabiedriskā labuma darbību un tai nav saglabājams sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

Saskaņā ar Likuma 14.panta pirmās daļas 2.punktu Finanšu ministrija lēmumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu var pieņemt, ja Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde, prokurors, cita iestāde vai tiesa ir konstatējusi būtiskus normatīvo aktu pārkāpumus sabiedriskā labuma organizācijas darbībā.

Likuma 14.panta ceturtā daļa nosaka, ka Likuma 14.panta pirmās daļas 1., 2., 4., 6. un 7.punktā minētajos gadījumos Finanšu ministrija lēmumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu var pieņemt, iepriekš sabiedriskā labuma organizāciju nebrīdinot.

Ņemot vērā Satversmes aizsardzības biroja 2009.gada 7.septembra vēstuli Nr.5.2-7/09/556s un pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2009.gada 7.oktobra atzinumu Nr.19-2009/218, Finanšu ministrija saskaņā ar Likuma 14.panta pirmās daļas 2.punktu nolemj atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu biedrībai "Demokrātisko vērtību un integrācijas neatkarīgā asociācija" (reģ. Nr.40008071904, juridiskā adrese: Rīga, Skolas iela 14-2).

Atbilstoši Likuma 2.panta pirmajai daļai sabiedriskā labuma organizāciju mērķis ir darbība, kas sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai. Turklāt ziedotie līdzekļi, kuriem tiek piemēroti nodokļu atvieglojumi saskaņā ar nodokļus reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, faktiski ir valsts budžetā neienākušie nodokļu maksājumi. Pamatojoties uz iepriekš minēto, šis administratīvais akts spēkā stājas Administratīvā procesa likuma 70.panta pirmās daļas noteiktajā kārtībā un, šo administratīvo aktu pārsūdzot, tā darbība netiek apturēta saskaņā ar Likuma 14.panta piekto daļu.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 79.panta pirmo daļu šo lēmumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīgā, Antonijas ielā 6, LV-1010).

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos D.Tauriņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Demokrātisko vērtību un integrācijas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Finanšu ministrija Veids: lēmums Numurs: 294Pieņemts: 10.11.2009.Stājas spēkā: 10.11.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 182, 17.11.2009.
Saistītie dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
  • Ārējās saites
200685
10.11.2009
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"