Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr.1300

Rīgā 2009.gada 10.novembrī (prot. Nr.79 5.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 1.augusta noteikumos Nr.632 "Patērētāju tiesību aizsardzības centra nolikums"

Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 16.panta pirmo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2006.gada 1.augusta noteikumos Nr.632 "Patērētāju tiesību aizsardzības centra nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 125.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

"2. Centra mērķis ir īstenot patērētāju tiesību un interešu aizsardzību, tirgus uzraudzību, kā arī bīstamo iekārtu un regla­mentētās metroloģijas uzraudzību."

2. Izteikt 3.punktu šādā redakcijā:

"3. Centra kompetencē ir Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un citos normatīvajos aktos noteikto tiesību un pienākumu īstenošana un funkciju pildīšana patērētāju tiesību un interešu aizsardzības, tirgus uzraudzības, kā arī bīstamo iekārtu uzraudzības un reglamentētās metroloģijas jomā."

3. Izteikt 4.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.4. pieprasīt papildu informāciju par precēm un pakalpojumiem, kā arī par ražotāju, pārdevēju, pakalpojumu sniedzēju, mērīšanas līdzekļu lietotāju vai bīstamo iekārtu valdītāju, kā arī kontrolēt prasību izpildi par papildu informācijas sniegšanu;".

4. Izteikt 4.9.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.9. informēt ražotājus, pārdevējus, pakalpojumu sniedzējus, mērīšanas līdzekļu lietotājus un bīstamo iekārtu valdītājus par viņu pienākumiem normatīvajos aktos noteikto prasību izpildē;".

5. Papildināt 4.11.apakšpunktu aiz vārda "reklāmas" ar vārdiem "un komercprakses".

6. Izteikt 4.23., 4.24., 4.25. un 4.26.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.23. uzraudzīt un kontrolēt normatīvo aktu prasību ievērošanu bīstamo iekārtu uzraudzības jomā;

4.24. izmeklēt bīstamo iekārtu avārijas;

4.25. uzturēt bīstamo iekārtu reģistru;

4.26. atbilstoši kompetencei piedalīties normatīvo aktu izstrādē darba grupās un sniegt priekšlikumus par normatīvo aktu izstrādi patērētāju tiesību aizsardzības, bīstamo iekārtu uzraudzības un valsts metroloģiskās kontroles un uzraudzības jomā;".

7. Papildināt noteikumus ar 4.27., 4.28., 4.29. un 4.30.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.27. informēt valsts pārvaldes iestādi vai attiecīgo pašvaldību, ja konstatēts, ka amatpersonas nav ievērojušas likumu vai citu normatīvo aktu prasības bīstamo iekārtu uzraudzības jomā;

4.28. sadarboties ar starptautiskajām institūcijām un nevalstiskajām organizācijām, kas darbojas patērētāju tiesību aizsardzības, tirgus uzraudzības, reglamentētās metroloģijas un bīstamo iekārtu uzraudzības jomā;

4.29. pārstāvēt patērētāju intereses speciālajās komitejās un starpvalstu sadarbības tīklos;

4.30. veikt citus uzdevumus saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kuri reglamentē patērētāju tiesību un interešu aizsardzību, tirgus uzraudzību, reklāmu, komercpraksi, informācijas sabiedrības pakalpojumus, metroloģiju un bīstamo iekārtu uzraudzību."

8. Izteikt 6.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1. bez speciālas atļaujas, maksas un citiem ierobežojumiem netraucēti apmeklēt jebkuras ēkas, telpas, teritorijas un citas vietas, kur notiek preču ražošana vai lietu izgatavošana, uzglabāšana, tirdzniecība vai pakalpojumu sniegšana, kā arī vietas, kurās lieto valsts metroloģiskajai kontrolei pakļautos mērīšanas līdzekļus un uzraudzībai un kontrolei pakļautās bīstamās iekārtas, un pildīt šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos noteiktos uzdevumus patērētāju tiesību un interešu aizsardzības, tirgus uzraudzības, reglamentētās metroloģijas un bīstamo iekārtu uzraudzības jomā;".

9. Izteikt 6.4., 6.5. un 6.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.4. noteikt ražotājiem, pārdevējiem, pakalpojumu sniedzējiem, bīstamo iekārtu valdītājiem un mērīšanas līdzekļu lietotājiem vai to pilnvarotajiem pārstāvjiem termiņu, kurā jāsniedz rakstiska atbilde, paskaidrojums vai informācija centram vai jānovērš konstatētie normatīvo aktu pārkāpumi;

6.5. sastādīt aktus par normatīvo aktu ievērošanu centra kompetencē esošajās jomās, veikt kontrolpirkumus un kontrolpasūtījumus, kā arī sastādīt administra­tīvo pārkāpumu protokolus, izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas un uzlikt administratīvos sodus;

6.6. normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pieprasīt un bez maksas saņemt preču paraugus laboratoriskas vai cita veida ekspertīzes veikšanai;".

10. Izteikt 6.7.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.7.2. prece nav nodrošināta ar atbilstības apliecinājumiem vai apstiprinājumiem vai rodas pamatotas aizdomas, ka prece nav nodrošināta ar atbilstības apliecinājumiem vai apstiprinājumiem;".

11. Aizstāt 6.7.3.apakšpunktā vārdu "bīstamību" ar vārdiem "neatbilstību drošuma prasībām".

12. Papildināt noteikumus ar 6.7.1 apakš­punktu šādā redakcijā:

"6.7.1 apturēt bīstamo iekārtu lietošanu, ja konstatēta neatbilstība normatīvo aktu prasībām, kuras dēļ var tikt apdraudēta cilvēku dzīvība un veselība, vide un materiālās vērtības;".

13. Izteikt 6.9. un 6.10.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.9. pieprasīt, lai ražotāji, pārdevēji, pakalpojumu sniedzēji, mērīšanas līdzekļu lietotāji un bīstamo iekārtu valdītāji nodrošina objekta vadītāja, objekta atbildīgās amatpersonas vai cita pārstāvja klātbūtni kontroles laikā, kā arī, ja nepieciešams, pieaicināt lieciniekus un veikt kontroli bez objekta pārstāvja klātbūtnes, ja ražotājs, pārdevējs, pakalpojumu sniedzējs, mērīšanas līdzekļu lietotājs vai bīstamo iekārtu valdītājs neizpilda minēto prasību;

6.10. pieprasīt, lai ražotāji, pārdevēji, pakalpojumu sniedzēji, mērīšanas līdzekļu lietotāji un bīstamo iekārtu valdītāji izpilda normatīvajos aktos noteiktās prasības un novērš neatbilstību;".

14. Izteikt 6.13.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.13. īstenot citas tiesības, kas noteiktas patērētāju tiesību un interešu aizsardzību, tirgus uzraudzību, bīstamo iekārtu uzraudzību un metroloģiju reglamentējošos normatīvajos aktos."

15. Izteikt 9. un 10.punktu šādā redakcijā:

"9. Centra amatpersonu izdotos administratīvos aktus var apstrīdēt, iesniedzot centra direktoram attiecīgu iesniegumu. Centra direktora izdotos administratīvos aktus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

10. Centra amatpersonu faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot centra direktoram attiecīgu iesniegumu. Centra direktora faktisko rīcību var apstrīdēt Ekonomikas ministrijā. Ministrijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs A.Kampars

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2009.gada 14.novembri.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 1.augusta noteikumos Nr.632 "Patērētāju tiesību aizsardzības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 1300Pieņemts: 10.11.2009.Stājas spēkā: 14.11.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 181, 13.11.2009.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
200588
14.11.2009
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"