Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.1174

Rīgā 2009.gada 13.oktobrī (prot. Nr.69 37.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 2.jūnija noteikumos Nr.400 "Veterinārās prasības akvakultūras dzīvniekiem, no tiem iegūtiem produktiem un to apritei, kā arī atsevišķu akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību profilaksei un apkarošanai"

Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 25.panta 1. un 10.punktu

 


Izdarīt Ministru kabineta 2008.gada 2.jūnija noteikumos Nr.400 "Veterinārās prasības akvakultūras dzīvniekiem, no tiem iegūtiem produktiem un to apritei, kā arī atsevišķu akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību profilaksei un apkarošanai" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 88.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 2.36., 2.37. un 2.38.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.36. karantīnas punkts - norobežotas telpas, to komplekss vai platība, kurā nodrošina akvakultūras dzīvnieku karantīnu. Karantīnas punktā ir viena vai vairākas karantīnas vienības, un tas ir reģistrēts Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr. 882/2004 par oficiālo kontroli, ko veic, lai nodrošinātu atbilstības pārbaudi saistībā ar dzīvnieku barības un pārtikas aprites tiesību aktiem un dzīvnieku veselības un dzīvnieku labturības noteikumiem (turpmāk - Regula (EK) Nr. 882/2004), 2.panta 4.punkta nozīmē atbilstoši šo noteikumu 8.1 un 8.2 punktā minētajām prasībām;

2.37. karantīnas vienība - darbībā un telpā norobežota karantīnas punkta daļa, kurā atrodas viena sūtījuma akvakultūras dzīvnieki ar vienādu veselības stāvokli un akvakultūras kontroldzīvnieki, ja nepieciešams;

2.38. akvakultūras kontroldzīvnieki - akvakultūras dzīvnieki, ko izmanto akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību diagnosticēšanai karantīnas laikā."

2. Izteikt 5.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Noteikumu uzraudzību un kontroli veic dienests saskaņā ar Regulas (EK) Nr. 882/2004 3.pantu."

3. Papildināt noteikumus ar 8.4.apakš­punktu šādā redakcijā:

"8.4. karantīnas punktu."

4. Papildināt noteikumus ar 8.1 un 8.2 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Lai reģistrētu karantīnas punktu, dienests:

8.1 1. izsniedz saimnieciskās darbības veicējam prasību kopumu karantīnas punkta izveidei;

8.1 2. veic pārbaudi par šo noteikumu XIV1 nodaļā noteikto prasību izpildi un triju darbdienu laikā rakstiski paziņo karantīnas punkta īpašniekam par pieņemto lēmumu.

8.2 Ja karantīnas punkta pārbaudes laikā konstatē:

8.2 1. neatbilstību šo noteikumu XIV1 nodaļā minētajām prasībām, dienesta amatpersona nereģistrē karantīnas punktu un nosaka termiņu pārkāpumu novēršanai. Minēto termiņu dienesta amatpersona saskaņo ar karantīnas punkta īpašnieku;

8.2 2. atbilstību šo noteikumu XIV1 nodaļā minētajām prasībām, dienesta amatpersona reģistrē karantīnas punktu un pēc karantīnas punkta īpašnieka pieprasījuma izsniedz reģistrācijas apliecību."

5. Papildināt noteikumus ar XIV1, XIV2 un XIV3 nodaļu šādā redakcijā:

"XIV1. Prasības karantīnas punktiem un karantīnas punkta pārvaldības nosacījumi

129.1 Saimnieciskās darbības veicējs karantīnas punktu izveido kā atsevišķu uzņēmumu vai ierīko audzētavas vai gliemju audzēšanas zonas teritorijā.

129.2 Karantīnas punkts atrodas dienesta noteiktā attālumā no citiem karantīnas punktiem, audzētavām vai gliemju audzēšanas zonām. Dienests attālumu starp karantīnas punktu un citām telpām, audzētavām vai gliemju audzēšanas zonām nosaka, pamatojoties uz riska novērtējumu un ņemot vērā šo noteikumu 1.pielikumā minēto akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību epizootoloģiju.

129.3 Karantīnas vienības ierīko tā, lai starp tām nebūtu iespējama ūdens apmaiņa. Ūdens izvades sistēmu izveido tā, lai nepieļautu karantīnas vienību vai citu tās pašas audzētavas vai gliemju audzēšanas zonas teritoriju savstarpēju inficēšanos.

129.4 Karantīnas vienībām piegādā ūdeni, kas ir šo noteikumu 1.pielikumā minēto akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību ierosinātāju neskarts.

129.5 Ja karantīnas punktu iekārto teritorijā, zonā vai iecirknī, kurš ir pasludināts par akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimības (1.pielikums) neskartu saskaņā ar šo noteikumu XII nodaļā minētajām prasībām vai kurā īsteno akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimības uzraudzības vai apkarošanas programmu, notekūdeņu attīrīšanas sistēmu tajā ierīko, ievērojot šādas prasības:

129.5 1. sistēma nodrošina visu karantīnas vienībā radīto notekūdeņu un atkritumu attīrīšanu tā, lai efektīvi iznīcinātu šo noteikumu 1.pielikumā minēto akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību ierosinātājus;

129.5 2. sistēma ir aprīkota ar rezerves drošības mehānismu, kas nodrošina nepārtrauktu tās darbību un notekūdeņu pilnīgu attīrīšanu.

129.6 Karantīnas vienību ierīko tā, lai novērstu karantīnā esošo dzīvnieku saskari ar citiem dzīvniekiem, kas var izplatīt akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimības ierosinātājus.

129.7 Karantīnas punktā un karantīnas vienībā iekārtas ierīko tā, lai tās varētu iztīrīt un dezinficēt. Iekārtām ir atbilstošs tīrīšanas un dezinfekcijas aprīkojums.

129.8 Pie karantīnas punkta un karantīnas vienības ieejas un izejas novieto ar dezinficējošu šķidrumu piesūcinātu paklāju, lai iznīcinātu akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību ierosinātājus.

129.9 Katru karantīnas punkta vienību aprīko ar atsevišķām iekārtām, lai novērstu karantīnas vienību savstarpēju inficēšanos.

129.10 Karantīnas punkta īpašnieks slēdz līgumu ar dienesta pilnvarotu veterinārārstu.

129.11 Pirms katra jauna akvakultūras dzīvnieku sūtījuma ievietošanas karantīnas vienībā to tīra un dezinficē, un ne mazāk kā septiņas dienas tur tukšu.

129.12 Karantīnas laika uzskaite sākas pēc visu attiecīgā akvakultūras dzīvnieku sūtījuma dzīvnieku ievietošanas karantīnas vienībā.

129.13 Karantīnas punktā veic pasākumus, kas novērš saņemto un nosūtīto akvakultūras dzīvnieku sūtījumu savstarpēju inficēšanos.

129.14 Karantīnas punktā un karantīnas vienībā atļauts ieiet personām, kuras veic ar akvakultūras dzīvnieku karantīnu saistītus darba pienākumus.

129.15 Personas, kuras ieiet karantīnas punktā un karantīnas vienībā, valkā aizsarg­apģērbu un aizsargapavus.

129.16 Nedrīkst būt saskare starp personālu vai iekārtām, kas rada savstarpēju inficēšanos starp karantīnas punktiem vai karantīnas vienībām vai starp karantīnas punktiem un audzētavām vai gliemju audzēšanas zonām.

129.17 Pēc akvakultūras dzīvnieku sūtījuma saņemšanas transport­līdzekļus, iekārtas, tvertnes, konteinerus un ūdeni apstrādā, lai iznīcinātu akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību ierosinātājus.

129.18 Paraugu ņemšanu, pārbaudi, laboratoriskos izmeklējumus un diagnostiku veic pilnvarots veterinārārsts, ievērojot dienesta norādījumus.

129.19 Papildus šo noteikumu 14., 15., 16. un 17.punktā minētajai uzskaitei karantīnas punktā reģistrē:

129.19 1. laiku, kad darbinieki ieiet tajā un iziet no tā;

129.19 2. piegādātā ūdens un notekūdeņu apstrādi;

129.19 3. visus ārkārtas apstākļus, kas ietekmē karantīnas procesu (piemēram, elektroenerģijas padeves pārtraukumus, ēku bojājumus, ārkārtējus laikapstākļus);

129.19 4. pārbaudei iesniegto paraugu noņemšanas datumu un pārbaužu rezultātus.

 XIV2. Prasības ievestu akvakultūras dzīvnieku ievietošanai karantīnā pirms to laišanas Eiropas Kopienas ūdeņos

129.20 Ja Latvijā importē (akvakultūras dzīvniekus ieved no trešajām valstīm) akvakultūras dzīvniekus, ko paredzēts ievietot karantīnā, importētājs vai tā pārstāvis iesniedz dienestā rakstisku apliecinājumu, ka izraudzītajā karantīnas punktā ievestos akvakultūras dzīvniekus pieņems un ievietos karantīnā saskaņā ar šo noteikumu prasībām (turpmāk - apliecinājums). Apliecinājumu paraksta karantīnas punkta īpašnieks vai tā pilnvarota persona.

129.21 Apliecinājumā norāda karantīnas punkta reģistrācijas numuru. Apliecinājumu noformē latviešu valodā vai tās Eiropas Savienības dalībvalsts oficiālajā valodā, kuras robežkontroles punktā veic veterinārās pārbaudes, pievienojot oficiālu tulkojumu latviešu valodā. Ja no trešajām valstīm importētā akvakultūras dzīvnieku sūtījuma galamērķis ir Latvijas Republika, apliecinā­jumu noformē atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts valodu.

129.22 Importētājs vai tā pārstāvis veic vienu no šādām darbībām:

129.22 1. iesniedz apliecinājumu robežkontroles punktā pirms akvakultūras dzīvnieku sūtījuma nonākšanas tajā;

129.22 2. uzrāda apliecinājumu robežkontroles punktā pirms akvakultūras dzīvnieku izlaišanas no robežkontroles punkta.

129.23 Importētos akvakultūras dzīvniekus no robežkontroles punkta pārved tieši uz karantīnas punktu. Ja šādai pārvadāšanai izmanto transport­līdzekļus, robežkontroles punktā dienesta amatpersona transportlīdzekļus aizplombē ar plombu, kas droša pret viltojumiem.

129.24 Par importētajiem akvakultūras dzīvniekiem, kurus nepieciešams ievietot karantīnā:

129.24 1. robežkontroles punkta dienesta amatpersona, izmantojot datorizēto informācijas paziņošanas sistēmu (TRACES sistēma), kuras darbība noregulēta normatīvajos aktos par veterinārās kontroles kārtību, kas jāievēro, ievedot Latvijā dzīvniekus no trešajām valstīm, un ko ievieš Komisijas 2004.gada 30.marta Regula (EK) Nr. 599/2004 par vienota parauga sertifikāta un inspekcijas ziņojuma ieviešanu Kopienas iekšējā tirdzniecībā ar dzīvniekiem un dzīvnieku izcelsmes produktiem, vienas darbdienas laikā informē dienesta amatpersonu, kuras uzraudzībā atrodas karantīnas punkts, norādot datumu, kad akvakultūras dzīvnieku sūtījums saņemts robežkontroles punktā, sūtījuma izcelsmes vietu un galamērķi;

129.24 2. karantīnas punkta īpašnieks vai tā pilnvarota persona vienas darbdienas laikā pēc akvakultūras dzīvnieku sūtījuma saņemšanas karantīnas punktā informē dienesta amatpersonu, kuras uzraudzībā atrodas karantīnas punkts, par sūtījuma saņemšanu (arī par to, ja sūtījums noteiktajā laikā nav saņemts);

129.24 3. dienesta amatpersona, kuras uzraudzībā atrodas karantīnas punkts, triju darbdienu laikā (skaitot no dienas, kad akvakultūras dzīvnieku krava ievesta karantīnas punkta teritorijā), izmantojot TRACES sistēmu, informē robežkontroles punkta dienesta amatpersonu par sūtījuma saņemšanu (arī par to, ja sūtījums noteiktajā laikā nav saņemts).

129.25 Ja robežkontroles punkta dienesta amatpersona saņem informāciju par to, ka akvakultūras dzīvnieki, kas deklarēti kā nosūtāmi uz karantīnas punktu, nav nonākuši galamērķī triju darbdienu laikā pēc noteiktās ierašanās dienas, tā informē dienestu un attiecīgo muitas iestādi par šo faktu. Dienests sadarbībā ar muitas iestādi veic pasākumus, lai nodrošinātu kravas atrašanu un ievietošanu karantīnā.

129.26 Lai akvakultūras dzīvniekus laistu tirgū saskaņā ar šo noteikumu 33., 34. vai 39.punktu vai akvakultūras dzīvnieku sūtījumu importētu saskaņā ar Komisijas 2008.gada 12.decembra Regulas (EK) Nr. 1251/2008, ar ko īsteno Padomes Direktīvu 2006/88/EK attiecībā uz nosacījumiem un sertifikācijas prasībām par akvakultūras dzīvnieku un to produktu laišanu tirgū un importu Kopienā un nosaka pārnēsātājsugu sarakstu (turpmāk - Regula (EK) Nr. 1251/2008), IV nodaļu, akvakultūras dzīvnieku sūtījumam jāatbilst šādām prasībām:

129.26 1. visu karantīnas laiku nodrošina vienā karantīnas punktā;

129.26 2. uz akvakultūras dzīvnieku sugām, kas ir uzņēmīgas pret akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimībām, attiecina šo noteikumu 129.30, 129.32, 129.33, 129.34, 129.35, 129.36 un 129.37 punktā minētās prasības;

129.26 3. uz akvakultūras dzīvnieku sugām, kas ir akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību pārnēsātājas, attiecina šo noteikumu 129.31, 129.32 un 129.33 punktā minētās prasības;

129.26 4. pēc karantīnas beigām dienesta amatpersona katram akvakultūras dzīvnieku sūtījumam aizpilda un izsniedz aktu, kurā norāda informāciju par karantīnas punktu, karantīnas laiku, akvakultūras dzīvnieku sugu, skaitu, sūtījuma nosūtīšanas galamērķi, kā arī apliecinājumu, ka akvakultūras dzīvnieki ir klīniski veseli un tiem nav konstatētas šo noteikumu 1.pielikumā minētās akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimības.

129.27 Ja karantīnas laikā rodas aizdomas par akvakultūras dzīvnieku saslimšanu ar kādu no šo noteikumu 1.pielikumā minētajām akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimībām, dienesta amatpersona:

129.27 1. ņem paraugus un izmeklē tos akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību references laboratorijā, lai apstiprinātu vai noraidītu infekcijas slimības esību;

129.27 2. līdz diagnozes apstiprināšanai vai noraidīšanai aizliedz karantīnas punktā ievest un no tā izvest akvakultūras dzīvniekus.

129.28 Ja karantīnas laikā apstiprinās kāda no šo noteikumu 1.pielikumā minētajām akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimībām, dienesta amatpersona kontrolē šādu prasību izpildi:

129.28 1. visus karantīnas vienībā esošos akvakultūras dzīvniekus izņem un iznīcina, ievērojot attiecīgās infekcijas slimības izplatīšanās iespējamību, izņemot gadījumus, kad akvakultūras dzīvniekus un to produktus laiž tirgū, ja karantīnas vienībā konstatētā akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimība neapdraud ūdensdzīvnieku veselības stāvokli galamērķa teritorijā vai valstī;

129.28 2. infekcijas slimības skartās karantīnas vienības tīra un dezinficē;

129.28 3.  15 dienas pēc karantīnas vienības tīrīšanas un dezinfekcijas pabeigšanas tajā aizliegts ievietot akvakultūras dzīvniekus;

129.28 4. infekcijas slimības skartās karantīnas vienības ūdeni apstrādā un dezinficē, lai iznīcinātu konstatētās akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimības ierosinātājus.

129.29 Dienests informē Eiropas Komisiju par pasākumiem, ko īsteno saskaņā ar šo noteikumu 129.27 un 129.28 punktu.

129.30 Dzīvnieku sugām, kas ir uzņēmīgas pret akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimībām, nodrošina šādu karantīnas laiku:

129.30 1. zivīm - ne mazāk kā 60 dienas;

129.30 2. vēžveidīgajiem - ne mazāk kā 40 dienas;

129.30 3. gliemjiem - ne mazāk kā 90 dienas.

129.31 Dzīvnieku sugas, kas ir akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību pārnēsātājas, karantīnā tur ne mazāk kā 30 dienas. Šajā laikā ūdeni karantīnas vienībā maina ne retāk kā reizi dienā.

 XIV3. Kontrole karantīnas laikā

129.32 Dienests kontrolē karantīnas nosacījumu izpildi akvakultūras dzīvnieku karantīnas laika sākumā un beigās. Kontrolējot pret akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimībām uzņēmīgās sugas, dienests nodrošina tādus vides apstākļus, kas veicina šo noteikumu 1.pielikumā minēto akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību atklāšanu laboratoriskos izmeklējumos.

129.33 Veicot karantīnas nosacījumu kontroli, pārbauda:

129.33 1. karantīnas laikā nobeigušos dzīvnieku uzskaiti;

129.33 2. akvakultūras dzīvnieku veselības stāvokli karantīnas vienībā.

129.34 Lai apliecinātu šo noteikumu 1.pielikumā minēto akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību neesību, laboratorisko izmeklējumu rezultātiem jābūt negatīviem. Dienesta pilnvarots veterinārārsts, ievērojot paraugu ņemšanas procedūru, trans­portēšanu, diagnostikas procesu, kuru noteicis dienests, paraugus ņem apstākļos, kas veicina šo infekcijas slimību atklāšanu. Paraugus ņem 15 dienas pirms karantīnas laika beigām:

129.34 1. no visiem akvakultūras kontroldzīvniekiem, ja tādus izmanto karantīnas laikā;

129.34 2. no atbilstoša akvakultūras dzīvnieku skaita, lai nodrošinātu attiecīgās sarakstā iekļautās slimības atklāšanu ar ticamības līmeni 95 %, ja izplatības modelis ir 10 % un ja akvakultūras kontroldzīvnieki nav izmantoti (bet ne mazāk kā no 10 akvakultūras dzīvniekiem).

129.35 Akvakultūras kontroldzīvniekus atļauts izmantot analīžu veikšanai, paraugu ņemšanai un diagnostikai, izņemot gadījumus, ja karantīnā ir ievietotas akvakultūras dzīvnieku sugas, kas ir uzņēmīgas pret marteiliozes ierosinātāju Marteilia refringens.

129.36 Karantīnas laikā dienests nosaka akvakultūras kontroldzīvnieku skaitu, ņemot vērā karantīnā ievietoto akvakultūras dzīvnieku skaitu, karantīnas vienības lielumu, sugas īpatnības un akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimības izplatības iespējamību.

129.37 Dienests kontrolē, lai karantīnā ievietotie akvakultūras kontrol­dzīvnieki atbilstu šādām prasībām:

129.37 1. kontroldzīvnieki ir tādu sugu īpatņi, kas uzņēmīgi pret šo noteikumu 1.pielikumā minētajām akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimībām un, ņemot vērā to turēšanas apstākļus, ir tajā attīstības posmā, kad uzņēmība pret šīm slimībām ir vislielākā;

129.37 2. to izcelsmes dalībvalsts, zona, iecirknis vai trešā valsts vai tās daļa ir pasludināta par attiecīgās akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimības neskartu;

129.37 3. nav vakcinēti pret attiecīgo akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību;

129.37 4. ir ievietoti karantīnas vienībā īsi pirms karantīnā ievietojamo akvakultūras dzīvnieku saņemšanas vai tās laikā un turēti kopā ar ievestajiem akvakultūras dzīvniekiem un tādos pašos zootehniskajos un vides apstākļos.

129.38 Nobeigušos vai slimos akvakultūras dzīvniekus izmeklē dienesta pilnvarots veterinārārsts.

129.39 Ja saskaņā ar Regulas (EK) Nr. 1251/2008 IV nodaļu karantīna ir nosacījums akvakultūras dzīvnieku sūtījuma importam, šādu sūtījumu ieved, ja trešajās valstīs ir ievērotas prasības, kas līdzvērtīgas normatīvajos aktos par akvakultūras dzīvnieku karantīnu noteiktajām prasībām."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2009.gada 21.oktobri.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 2.jūnija noteikumos Nr.400 "Veterinārās prasības akvakultūras .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 1174Pieņemts: 13.10.2009.Stājas spēkā: 21.10.2009.Zaudē spēku: 25.03.2017.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 166, 20.10.2009.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
199319
21.10.2009
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"