Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Finanšu ministrijas lēmums Nr.376

Rīgā 2008.gada 18.decembrī

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu nodibinājumam "Nodibinājums "DUGO""

 

Finanšu ministrija saņēma Sabiedriskā labuma komisijas 2008.gada 10.decembra atzinumu Nr.21-2008/356 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu nodibinājumam "Nodibinājums "DUGO""" un uzsāka lietu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu nodibinājumam "Nodibinājums "DUGO"" (turpmāk - Nodibinājums).

Nodibinājumam, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2006.gada 1.marta atzinumu Nr.4-2006/26, ar Finanšu ministrijas 2006.gada 3.marta lēmumu Nr.30 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu nodibinājumam "Nodibinājums "DUGO""" tika piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss sabiedriskā labuma darbības veidam - sporta atbalstīšana.

Atbilstoši Sabiedriskā labuma organizāciju likuma (turpmāk - Likums) 2.panta pirmajai daļai sabiedriskā labuma darbība ir darbība, kas sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai, it īpaši, ja tā vērsta uz labdarību, cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzību, pilsoniskas sabiedrības attīstību, izglītības, zinātnes, kultūras un veselības veicināšanu un slimību profilaksi, sporta atbalstīšanu, vides aizsardzību, palīdzības sniegšanu katastrofu gadījumos un ārkārtas situācijās, sabiedrības, it īpaši trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu sociālās labklājības celšanu.

Biedrību un nodibinājumu likuma 42.panta pirmā daļa un 43.pants, kas attiecināms arī uz nodibinājumiem, nosaka, ka organizācijas valde vada un pārstāv organizāciju, kā arī pārvalda tās mantu un rīkojas ar tās līdzekļiem atbilstoši likumiem, statūtiem, biedru sapulces vai citu institūciju lēmumiem. Līdz ar to valde ir tā institūcija, kas organizē visu nodibinājuma darbību.

Saskaņā ar Likuma 2.panta otro daļu sabiedriskā labuma darbība nav darbība, kas vērsta uz dibinātāju un biedru vai ar tiem saistītu personu privāto interešu un vajadzību apmierināšanu.

Tādējādi nav pieļaujama situācija, kurā nodibinājuma valdes locekļi izlieto nodibinājuma finanšu līdzekļus, lai nodrošinātu savu interešu un vajadzību īstenošanu.

Finanšu ministrija ar 2007.gada 19.oktobra vēstuli Nr.5-6-08/4729 par brīdinājuma izteikšanu brīdināja Nodibinājumu par to, ka tiks izskatīts jautājums par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu Nodibinājumam, ja tas saņemtos ziedojumus izmantos ar sabiedriskā labuma darbību nesaistītām aktivitātēm, tas ir, izlietos saņemtos finanšu līdzekļus, lai nodrošinātu vienas ekipāžas piedalīšanos sacensībās.

Sabiedriskā labuma komisija 2008.gada 17.septembra sēdē izskatīja Nodibinājuma iesniegtos dokumentus par 2007.gadā veikto sabiedriskā labuma darbību, uzklausīja pilnvaroto pārstāvi Daci Urtāni un konstatēja, ka Nodibinājums ir izlietojis saņemtos ziedojumus, lai nodrošinātu vienas motokrosa ekipāžas piedalīšanos sacensībās, tādējādi Nodibinājuma darbības rezultātā ieguvēji ir tikai šīs ekipāžas sportisti.

Motokrosa ekipāžas sportisti ir darbspējīgā vecumā (sportisti ir 24 līdz 36 gadus veci), un tie spēj patstāvīgi īstenot savas tiesības un nodrošināt savu interešu īstenošanu, kā arī tie nav atzīti par sociāli mazaizsargāto personu grupu atbilstoši Ministru kabineta 2005.gada 1.novembra noteikumiem Nr.32 "Noteikumi par sociāli mazaizsargāto personu grupām". No iepriekš minētā izriet, ka motokrosa ekipāžas sportisti nav sabiedriskā labuma darbības mērķgrupa.

Turklāt Nodibinājuma atbalstītās motokrosa ekipāžas sportisti ir Nodibinājuma valdes locekļi. Līdz ar to Nodibinājuma lēmējinstitūcijas locekļi un finanšu līdzekļu saņēmēji ir vienas un tās pašas personas. Tas ir pretrunā ar Biedrību un nodibinājumu likumā noteikto un ar sabiedriskā labuma darbības būtību.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Sabiedriskā labuma komisija 2008.gada 10.decembra atzinumu Nr.21-2008/356 ieteica Finanšu ministrijai atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu Nodibinājumam.

Tā kā Nodibinājums nav ievērojis Likuma 2.pantā daļā noteikto un nav veicis sabiedriskā labuma darbību 2006. un 2007.gadā, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2008.gada 10.decembra atzinumu Nr.21-2008/356, Finanšu ministrija saskaņā ar Likuma 14.panta pirmās daļas 5.punktu nolemj atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu nodibinājumam "Nodibinājums "DUGO"" (reģ. Nr.40008096611, juridiskā adrese: Rīga, Mūkusalas iela 72b).

Atbilstoši Likuma 2.panta pirmajai daļai sabiedriskā labuma organizāciju mērķis ir darbība, kas sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai. Turklāt ziedotie līdzekļi, kuriem tiek piemēroti nodokļu atvieglojumi saskaņā ar nodokļus reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, faktiski ir valsts budžetā neienākušie nodokļu maksājumi. Pamatojoties uz iepriekš minēto, šis administratīvais akts spēkā stājas Administratīvā procesa likuma 70.panta pirmās daļas noteiktajā kārtībā un, šo administratīvo aktu pārsūdzot, tā darbība netiek apturēta saskaņā ar Likuma 14.panta piekto daļu.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 79.panta pirmo daļu šo lēmumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīgā, Antonijas ielā 6, LV-1010).

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos D.Tauriņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu nodibinājumam "Nodibinājums "DUGO"" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Finanšu ministrija Veids: lēmums Numurs: 376Pieņemts: 18.12.2008.Stājas spēkā: 18.12.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 2, 07.01.2009.
Saistītie dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
  • Ārējās saites
186096
18.12.2008
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"