Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 326

Rīgā 1999.gada 21.septembrī (prot. Nr. 50 19.§)

Noteikumi par kvalificētajiem elektroenerģijas lietotājiem  

Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma 39.pantu un pārejas noteikumu 1.punkta 3.apakšpunktu

I. Vispārīgais jautājums

1. Šie noteikumi nosaka kvalificētā elektroenerģijas lietotāja statusa iegūšanas kritērijus un kārtību, kādā kvalificētajiem elektroenerģijas lietotājiem tiek piešķirtas tiesības, nediskriminējot pārējos elektroenerģijas lietotājus, slēgt elektroenerģijas piegādes (pirkšanas) līgumus ar elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmas operatoru un tieši ar elektroenerģijas ražotāju, kurš darbojas attiecīgajā elektroenerģijas pārvades sistēmā vai atrodas ārpus tās licences darbības zonas.

II. Kvalificētā elektroenerģijas lietotāja statusa iegūšanas kritēriji

2. Ministru kabinets katru gadu nosaka elektroenerģijas gada patēriņa apjomu, kuru sasniedzot elektroenerģijas lietotājs var iegūt kvalificētā elektroenerģijas lietotāja statusu.

3. Elektroenerģijas lietotājs iegūst kvalificētā elektroenerģijas lietotāja statusu, pamatojoties uz elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmas operatora uzskaitīto kopējo elektroenerģijas patēriņa apjomu iepriekšējā kalendāra gadā. Elektroenerģijas lietotājs, kas uzsāk darbību vai atsāk darbību pēc rekonstrukcijas, iegūst kvalificētā elektroenerģijas lietotāja statusu, pamatojoties uz projektā paredzēto kopējo elektroenerģijas patēriņa apjomu darbības pirmajā kalendāra gadā.

4. Regulators kvalificēto elektroenerģijas lietotāju sarakstu reizi gadā publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

III. Nosacījumi tīkla pakalpojumu sniegšanai kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam

5. Tīkla pakalpojumi ietver kvalificētā elektroenerģijas lietotāja nopirktās elektroenerģijas transportēšanu, ko veic tīkla pakalpojumu sniedzējs - elektroenerģijas pārvades sistēmas operators vai elektroenerģijas sadales sistēmas operators, vai citas sistēmas operators ārpus Latvijas teritorijas -, no izvēlētā elektroenerģijas ražotāja līdz kvalificētā elektroenerģijas lietotāja pieslēguma vietai.

6. Lai īstenotu Enerģētikas likuma 39.panta otrajā daļā noteiktās tiesības, kvalificētais elektroenerģijas lietotājs var saņemt tīkla pakalpojumus, ja tas neapdraud elektroenerģijas apgādes sistēmas drošu darbību un pārējo elektroenerģijas lietotāju apgādes drošumu un ja kvalificētais elektroenerģijas lietotājs iepērk elektroenerģiju:

6.1. no elektroenerģijas ražotājiem, kas Latvijas teritorijā ir pieslēgti elektroenerģijas pārvades sistēmai (tikai to elektroenerģiju (un rīcības jaudu), no kuras atbilstoši Enerģētikas likuma 36.pantam ir atteicies elektroenerģijas pārvades sistēmas operators);

6.2. no elektroenerģijas ražotājiem, kas atrodas Latvijas teritorijā un ir pieslēgti elektroenerģijas sadales sistēmai;

6.3. no autonomajiem elektroenerģijas ražotājiem, kas atrodas Latvijas teritorijā un ir pieslēgti elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmai;

6.4. no elektroenerģijas ražotājiem, kas atrodas ārpus Latvijas teritorijas;

6.5. izmantojot tiešā pieslēguma līnijas saskaņā ar Enerģētikas likuma 37.pantu.

7. Kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam ir tiesības saņemt tīkla pakalpojumus pēc iepriekšējas vienošanās ar tīkla pakalpojumu sniedzējiem, kuri nodrošina nopirktās elektroenerģijas transportēšanu.

8. Kvalificētais elektroenerģijas lietotājs par piegādātājiem var izvēlēties vienlaikus vairākus elektroenerģijas ražotājus vai elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmas operatoru, kura sistēmai kvalificētais elektroenerģijas lietotājs ir pieslēgts (turpmāk - attiecīgais sistēmas operators).

9. Kvalificētais elektroenerģijas lietotājs izvēlas arī elektroenerģijas piegādātāju, kurš rezervē elektroenerģijas piegādi, ja tiek ierobežota vai pārtraukta līgumā paredzētā elektroenerģijas piegāde no izvēlētā elektroenerģijas ražotāja.

IV. Kvalificētā elektroenerģijas lietotāja pienākumi

10. Pirms līguma noslēgšanas par elektroenerģijas piegādi no izvēlētā elektroenerģijas ražotāja konkrētai pieslēguma vietai kvalificētais elektroenerģijas lietotājs iesniedz attiecīgajam sistēmas operatoram šādus rakstiskus apliecinājumus:

10.1. par izvēlētā elektroenerģijas ražotāja piekrišanu piegādāt elektroenerģiju un piegādes grafiku;

10.2. par tīkla pakalpojumu sniedzēja piekrišanu piegādāt elektroenerģiju līdz Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmai, ja izvēlētais elektroenerģijas ražotājs atrodas ārpus Latvijas teritorijas.

11. Šo noteikumu 10.punktā minētajos apliecinājumos jābūt ietvertiem nosacījumiem, kas attiecīgajam sistēmas operatoram nodrošina iespēju kontrolēt šo noteikumu 10.1. un 10.2.apakšpunktā minēto elektroenerģijas piegādi un tīkla pakalpojumu izpildi.

12. Kvalificētais elektroenerģijas lietotājs iesniedz elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoram līguma kopiju (uzrādot oriģinālu) par nepieciešamās jaudas un enerģijas rezervēšanu, ja šo funkciju uz savstarpēja līguma pamata nav uzņēmies pats elektroenerģijas pārvades sistēmas operators. Savukārt līgums starp kvalificēto elektroenerģijas lietotāju un elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru nosaka elektroenerģijas piegādes kārtību, ja elektroenerģijas piegādātājs nevar izpildīt savas saistības piegādāt elektroenerģiju saskaņā ar plānoto slodzes grafiku .

13. Kvalificētais elektroenerģijas lietotājs pirms elektroenerģijas pirkšanas uzsākšanas uzstāda patērētās elektroenerģijas un jaudas uzskaites, datu apkopošanas un pārraides iekārtas atbilstoši attiecīgā sistēmas operatora noteiktajām prasībām un saskaņā ar elektroenerģijas apgādes sistēmas vadības kārtību (turpmāk - vadības kārtība). Šādu iekārtu uzstādīšanas un ekspluatācijas izdevumus sedz kvalificētais elektroenerģijas lietotājs.

14. Kvalificētais elektroenerģijas lietotājs (tāpat kā pārējie elektroenerģijas lietotāji) pilda elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora noteiktās sistēmas pieslēguma un lietošanas prasības par slodzes ierobežojumiem, ja tiek traucēta elektroenerģijas apgādes sistēmas darbība.

15. Kvalificētais elektroenerģijas lietotājs (tāpat kā pārējie elektroenerģijas lietotāji), kas pieslēgts elektroenerģijas pārvades vai sadales sistēmai, sedz elektroenerģijas pārvades sistēmas un elektroenerģijas sadales sistēmas izdevumus atbilstoši regulatora noteiktajiem tarifiem.

V. Sistēmas operatora funkcijas

16. Lai kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam nodrošinātu elektroenerģijas piegādi no izvēlētā elektroenerģijas ražotāja, attiecīgais sistēmas operators saskaņā ar iepriekšēju vienošanos sniedz kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam tīkla pakalpojumus.

17. Attiecīgajam sistēmas operatoram ir tiesības kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam atteikt vai ierobežot elektroenerģijas piegādi no izvēlētā elektroenerģijas ražotāja, ja šāda piegāde nav iespējama vai tā apdraud elektroenerģijas apgādes sistēmas drošu darbību normālā režīmā un pēcavārijas režīmā.

18. Ja iespējami šo noteikumu 17.punktā minētie draudi, attiecīgais sistēmas operators:

18.1. 30 dienu laikā sniedz kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam atbildi par tīkla pakalpojumu sniegšanas nosacījumiem vai to ierobežojumiem vai atteikumu sniegt tīkla pakalpojumus (ar tehnisku un ekonomisku ierobežojumu vai atteikuma skaidrojumu);

18.2. informē regulatoru par šo noteikumu 18.1.apakšpunktā minētajiem tīkla pakalpojumu ierobežojumiem vai atteikumu sniegt tīkla pakalpojumus (ar tehnisku un ekonomisku ierobežojumu vai atteikuma skaidrojumu).

19. Saskaņā ar vadības kārtību attiecīgais sistēmas operators nosaka konkrētas tehniskās prasības kvalificētā elektroenerģijas lietotāja patērētās elektroenerģijas un jaudas uzskaites, datu apkopošanas un pārraides iekārtām, kuras nepieciešamas elektroenerģijas un jaudas pirkšanas darījuma veikšanai.

20. Attiecīgais sistēmas operators izstrādā abpusēji saistošus nosacījumus sadarbībai ar kvalificēto elektroenerģijas lietotāju normālā režīmā elektroenerģijas slodzes vadībai, fiksācijai un aprēķiniem, kas saskaņoti ar vadības kārtību. Šos nosacījumus pirms līguma noslēgšanas apstiprina attiecīgais sistēmas operators un kvalificētais elektroenerģijas lietotājs.

21. Attiecīgais sistēmas operators saskaņā ar regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku aprēķina tīkla pakalpojumu tarifus un publicē tos Enerģētikas likuma 98.pantā noteiktajā kārtībā.

VI. Regulatora funkcijas

22. Regulators, izpildot Enerģētikas likumā noteiktās funkcijas energoapgādes regulēšanā, attiecībā uz tīkla pakalpojumu sniegšanu kvalificētajiem elektroenerģijas lietotājiem:

22.1. nosaka tīkla pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku un apstiprina attiecīgā sistēmas operatora aprēķinātos tīkla pakalpojumu tarifus, nepieļaujot pārējo elektroenerģijas lietotāju diskrimināciju;

22.2. sniedz kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam vai tā pretendentam nepieciešamo informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar kvalificētā elektroenerģijas lietotāja statusa iegūšanu un darbību;

22.3. reizi gadā izvērtē kvalificēto elektroenerģijas lietotāju ietekmi uz elektroenerģijas pārvades un sadales tīkla pakalpojumu tarifiem, kā arī uz pārējo elektroenerģijas lietotāju tarifiem un publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" pārskatus par minēto ietekmi.

23. Regulators reizi gadā iesniedz ministram, kurš ir atbildīgs par enerģētiku, priekšlikumus par noteiktā kvalificēto elektroenerģijas lietotāju elektroenerģijas patēriņa apjoma izmaiņām. Priekšlikumiem jābūt pamatotiem ar regulatora un pārvades sistēmas operatora aprēķiniem.

VII. Tīkla zudumu attiecināšana

24. Elektroenerģijas piegāde kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam no elektroenerģijas piegādātājiem ārpus Latvijas elektroenerģijas pārvades licences darbības zonas nosacīti tiek veikta no elektroenerģijas piegādes (tirdzniecības) punkta - Salaspils elektroenerģijas sadales punkta.

25. Elektroenerģijas piegādātāja uz elektroenerģijas pārvades sistēmas robežas piegādātās elektroenerģijas izmaksas tiek palielinātas par zudumu koeficientu, kuru elektroenerģijas pārvades sistēmas operators aprēķina saskaņā ar vadības kārtību:

25.1. elektroenerģijas zudumu izmaksas tiek attiecinātas uz elektroenerģijas pārvades sistēmas tīkla pakalpojumiem;

25.2. zudumu koeficients netiek attiecināts uz elektroenerģijas piegādēm no elektroenerģijas ražotājiem elektroenerģijas pārvades sistēmas licences darbības zonā.

26. Elektroenerģijas pārvades sistēmas operators informāciju par zudumu koeficientu reizi gadā publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

VIII. Maksājumu kārtība

27. Maksājumu kārtību nosaka:

27.1. līgums par elektroenerģijas piegādi (pirkšanu), kas noslēgts starp kvalificēto elektroenerģijas lietotāju un izvēlēto elektroenerģijas ražotāju;

27.2. līgums par tīkla pakalpojumiem, kas noslēgts starp kvalificēto elektroenerģijas lietotāju un attiecīgo sistēmas operatoru ;

27.3. ja elektroenerģijas ražotājs atrodas ārpus Latvijas robežām, - līgums par elektroenerģijas piegādi līdz Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmai, kas noslēgts starp kvalificēto elektroenerģijas lietotāju vai elektroenerģijas ražotāju un tīkla pakalpojumu sniedzējiem.

28. Par tīkla pakalpojumiem kvalificētais elektroenerģijas lietotājs maksā saskaņā ar maksājumu dokumentiem, kurus izraksta attiecīgais sistēmas operators. Ja kvalificētais elektroenerģijas lietotājs 10 dienu laikā pēc līgumā noteiktā termiņa nav samaksājis izrakstītos rēķinus, attiecīgajam sistēmas operatoram ir tiesības, iepriekš brīdinot, pilnīgi vai daļēji pārtraukt tīkla pakalpojumu sniegšanu kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam.

29. Ja kvalificētais elektroenerģijas lietotājs neveic šo noteikumu 27.1. un 27.3.apakšpunktā minētajos līgumos noteiktos maksājumus un tādēļ ir apdraudēta pārējo elektroenerģijas lietotāju apgādes drošība vai būtiski paaugstinās pārējo elektroenerģijas lietotāju apgādes izmaksas, attiecīgajam sistēmas operatoram ir tiesības, iepriekš brīdinot, pilnīgi vai daļēji pārtraukt tīkla pakalpojumu sniegšanu kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam.

IX. Kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam sniegto tīkla pakalpojumu pārtraukšana

30. Kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam sniegto tīkla pakalpojumu ierobežošanas vai pārtraukšanas iemesli var būt šādi:

30.1. avārijas situācija elektroenerģijas apgādes sistēmā (ieskaitot starpsavienojumu ar sistēmu, kurā atrodas elektroenerģijas ražotājs, ar kuru kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam ir noslēgts līgums par elektroenerģijas piegādi);

30.2. tīkla pakalpojumu sniedzējs ārpus Latvijas teritorijas tik ievērojami groza tīkla pakalpojumu sniegšanas nosacījumus, ka tie būtiski iespaido vai pasliktina pārējo elektroenerģijas lietotāju stāvokli Latvijā;

30.3. kvalificētais elektroenerģijas lietotājs nepienācīgi ekspluatē šo noteikumu 13.punktā minētās iekārtas.

31. Saskaņā ar vadības kārtību pēc elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora paziņojuma par tīkla pakalpojumu ierobežošanu vai pārtraukšanu tiek pārtraukta elektroenerģijas piegāde kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam no izvēlētā elektroenerģijas ražotāja, ar kuru tam ir noslēgts līgums par elektroenerģijas piegādi (pirkšanu).

32. Elektroenerģijas pārvades sistēmas operators piemēro visus tam pieejamos līdzekļus, lai atjaunotu tīkla pakalpojumu sniegšanu kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam.

33. Ja elektroenerģijas apgādes sistēmā (ieskaitot starpsavienojumu ar sistēmu, kurā atrodas elektroenerģijas ražotājs vai piegādātājs, ar kuru kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam ir noslēgts līgums par elektroenerģijas piegādi) ir avārijas situācija, elektroenerģijas pārvades sistēmas operators apgādā kvalificēto elektroenerģijas lietotāju saskaņā ar savstarpējā līguma nosacījumiem un vadības kārtību.

34. Ja tīkla pakalpojumu sniedzējs ārpus Latvijas teritorijas tik ievērojami groza tīkla pakalpojumu sniegšanas nosacījumus, ka tie būtiski iespaido vai pasliktina pārējo elektroenerģijas lietotāju stāvokli Latvijā, un ja kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam ar elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru ir noslēgts līgums par jaudas rezervēšanu:

34.1. cena par kvalificētajam elektroenerģijas lietotājam piegādāto elektroenerģiju tiek pielīdzināta tam regulatora apstiprinātajam diferencētajam tarifam, kura grupai atbilst kvalificētais elektroenerģijas lietotājs;

34.2. kvalificētais elektroenerģijas lietotājs nevar pieprasīt kompensāciju par cenu starpību.

X. Noslēguma jautājums

35. Noteikumi stājas spēkā ar 2000.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs V.Makarovs

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par kvalificētajiem elektroenerģijas lietotājiem Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 326Pieņemts: 21.09.1999.Stājas spēkā: 01.01.2000.Zaudē spēku: 15.04.2005.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 313/316, 24.09.1999.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
18048
01.01.2000
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"