Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.985

Rīgā 2006.gada 5.decembrī (prot. Nr.65 11.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju"
Izdoti saskaņā ar likuma "Par grāmatvedību" 15.panta pirmo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 151.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Noteikumi nosaka komersanta, ko­operatīvās sabiedrības, ārvalsts komersanta filiāles un nerezidenta (ārvalsts komersanta) pastāvīgās pārstāvniecības, biedrības un nodibinājuma, politiskās organizācijas (partijas) un politisko organizāciju (partiju) apvienības, reliģiskās organizācijas, arodbied­rības, iestādes, kura tiek finansēta no valsts budžeta vai pašvaldību budžeta, valsts vai pašvaldību aģentūras, citas juridiskās un fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību (turpmāk - uzņēmums), grāmatvedības kārtošanas un organizācijas prasības."

2. Papildināt 9.punktu aiz vārda "kredītiestāde" ar vārdiem "un krājaizdevu sabiedrība".

3. Svītrot 22.punktu.

4. Izteikt 23.punktu šādā redakcijā:

"23. Ja reliģiskā organizācija, kuras apgrozījums (ieņēmumi) no saimnie­ciskajiem darījumiem pārskata gadā nepārsniedz 25000 latu, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, tā iekārto naudas plūsmas uzskaites žurnālu, kurā reģistrē skaidrās un bezskaidrās naudas ieņēmumus un izdevumus, vai divus atsevišķus žurnālus - kases grāmatu un kredītiestāžu kontu grāmatu. Kases grāmatā veic skaidrās naudas ieņēmumu un izdevumu uzskaiti, bet kredītiestāžu kontu grāmatā - reliģiskās organizācijas norēķinu un noguldījumu kontos kredīt­iestādēs esošās bezskaidrās naudas ieņēmumu un izdevumu uzskaiti. Lai fiksētu gada pārskata sagatavošanai un nodokļu aprēķināšanai nepieciešamos datus, kā arī veiktu reliģiskās organizācijas mantas un norēķinu kontroli, papildus iekārto attiecīgus analītiskās uzskaites reģistrus (piemēram, pamatlīdzekļu un nemateriālo ieguldījumu uzskaites reģistrs, materiālu uzskaites reģistrs, debitoru uzskaites reģistrs un kreditoru uzskaites reģistrs)."

5. Svītrot 24.punktu.

6. Aizstāt 41.punktā:

6.1. vārdus "skaidrās naudas" ar vārdiem "skaidrās un bezskaidrās naudas";

6.2. vārdus "grāmatvedības ierakstu" ar vārdiem "grāmatvedības politikas, grāmatvedības ierakstu".

7. Papildināt noteikumus ar 42.1 un 42.2 punktu šādā redakcijā:

"42.1 Izstrādājot grāmatvedības organizācijas dokumentus, iestādē, kura tiek finansēta no valsts budžeta vai pašvaldību budžeta, kā arī valsts vai pašvaldību aģentūrā, ievēro attiecīgās iestādes vai aģentūras darbības specifiku un grāmatvedības un budžeta jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktās prasības.

42.2 Individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieku un zvejnieku saimniecība, ja šīs personas apgrozījums (ieņēmumi) no saimnie­ciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 200000 latu un tā kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, un cita fiziskā persona, kas veic saimniecisko darbību, ir atbrīvota no grāmatvedības organizācijas dokumentu izstrādāšanas un apstiprināšanas (uz minēto personu neattiecas šo noteikumu 41., 42., 43. un 60.punkts)."

8. Aizstāt 47.punktā vārdus "pavadzīmes-rēķinus" ar vārdiem "pavadzī­mes, pavadzīmes-rēķinus".

9. Aizstāt 49.punktā vārdus "pieaicināto ekspertu vērtējums" ar vārdiem "pieaicināto ekspertu vērtējums, attiecīgu valsts reģistru, arī Meža valsts reģistra, aktualizētie dati".

10. Svītrot 51.punktā vārdu "(ģimenes)".

11. Izteikt 53.punktu šādā redakcijā:

"53. Inventarizāciju veic tās personas klātbūtnē, kas atbild par konkrēto ķermenisko lietu, arī skaidrās naudas, saglabāšanu (turpmāk - atbildīgā persona), ja tāda ir. Ārkārtas gadījumos, ja atbildīgās personas klātbūtne nav iespējama (piemēram, atbildīgās personas slimības, bezvēsts prombūtnes dēļ vai tādēļ, ka šī persona ir mirusi), uzņēmuma vadītājs pieņem lēmumu par inventarizācijas veikšanu bez atbildīgās personas klātbūtnes."

12. Aizstāt 55.punktā un 56.punkta ievaddaļā vārdus "materiāli lietiskās vērtības" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "ķermeniskās lietas" (attiecīgā locījumā).

13. Izteikt 56.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"56.3. noskaidro, vai visi dokumenti, arī pēdējie dokumenti par ķermenis­ko lietu saņemšanu, atsavināšanu vai likvidāciju, ir reģistrēti attiecīgajos reģistros. Ja tas nav izdarīts, paredz laiku minēto darbību veikšanai un inventarizāciju sāk tikai pēc tam, kad šīs darbības veiktas."

14. Izteikt 57. un 58.punktu šādā redakcijā:

"57. Ja ķermenisko lietu inventarizācija nav pabeigta vienā dienā, telpu, kur tās tiek glabātas, aizzīmogo inventarizācijas komisijas klātbūtnē pēc inventarizācijas komisijas darba pabeigšanas attiecīgajā dienā. Telpu var neaizzīmogot, ja tas nav lietderīgi un to paredz uzņēmuma vadītāja apstiprinātā inventarizācijas instrukcija.

58. Inventarizācijas rezultātus ieraksta inventarizācijas sarakstos. Ja uzņēmumā ir atbildīgā persona, šos sarakstus sastāda vismaz divos eksemplāros, no kuriem viens paredzēts atbildīgajai personai un otrs - uzņēmuma vadītājam."

15. Aizstāt 59.punktā:

15.1. vārdus "materiāli atbildīgā persona" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "atbildīgā persona" (attiecīgā locījumā);

15.2. vārdus "materiāli lietiskās vērtības" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "ķermeniskās lietas" (attiecīgā locījumā).

16. Izteikt 59.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"59.3. inventarizācijas sarakstu paraksta inventarizācijas komisijas locekļi un atbildīgā persona, ja tāda ir. Ja kāds no inventarizācijas komisijas locekļiem nevar piedalīties inventarizācijā un ja to paredz uzņēmuma vadītāja apstiprinātā inventarizācijas instrukcija, inventarizācijas sarakstu var parakstīt tikai daļa no inventarizācijas komisijas locekļiem;".

17. Aizstāt 66.punktā vārdus "materiāli lietisko vērtību" ar vārdiem "ķermenisko lietu".

18. Papildināt noteikumus ar IV1 nodaļu šādā redakcijā:

"IV1. Grāmatvedības darba organizācija uzņēmumā

67.1 Uzņēmuma vadītājs grāmatvedības darbu var organizēt:

67.11. uzdodot veikt grāmatvedības kārtošanu vienam vai vairākiem uzņēmuma darbiniekiem (turpmāk - grāmatvedis);

67.12. izmantojot grāmatvedības kārtošanā cita uzņēmuma pakalpojumus (turpmāk - grāmatvedības pakalpojumu sniedzējs);

67.13. uzņemoties pašam grāmatvedības kārtošanu, ja uzņēmuma vadītājs ir kapitālsabiedrības vienīgais īpašnieks - vienīgais valdes loceklis - vai fiziska persona (arī individuālā uzņēmuma vai zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieks), kura par savām saistībām, kas radušās no saimnieciskās darbības (komercdarbības), atbild ar visu savu mantu.

67.2 Uzņēmuma vadītājs, kas pats grāmatvedību nekārto, bet uzdod to veikt grāmatvedim vai grāmatvedības pakalpojumu sniedzējam, noslēdz ar šo personu attiecīgi darba līgumu par grāmatvedības kārtošanu vai uzņēmuma līgumu par grāmatvedības pakalpojumu sniegšanu. Minētajā līgumā nosaka abu pušu pienākumus, tiesības un atbildību grāmatvedības kārtošanas jautājumos."

19. Papildināt V nodaļu ar 70.1 punktu šādā redakcijā:

"70.1 Šo noteikumu 68., 69. un 70.punktā noteiktās grāmatvedības kon­troles prasības neattiecas uz uzņēmuma vadītāju, kas grāmatvedību kārto pats."

Ministru prezidents A.Kalvītis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 985Pieņemts: 05.12.2006.Stājas spēkā: 08.12.2006.Zaudē spēku: 01.01.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 195, 07.12.2006.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
149306
08.12.2006
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"