Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr.131/8

Rīgā 2006.gada 16.novembrī

Par "Noteikumu par lata naudas zīmēm" apstiprināšanu

 

Latvijas Bankas padome n o l e m j:

Apstiprināt "Noteikumus par lata naudas zīmēm" (pielikumā).

Latvijas Bankas prezidents I.Rimšēvičs

 


Apstiprināti

ar Latvijas Bankas padomes

2006. gada 16. novembra lēmumu Nr. 131/8

I. Rimšēvičs

Latvijas Bankas prezidents

Noteikumi par lata naudas zīmēm

"Noteikumi par lata naudas zīmēm" (tālāk tekstā - noteikumi) izstrādāti, pamatojoties uz likuma "Par Latvijas Banku" 34. panta pirmo un otro daļu, un nosaka lata naudas zīmju izstrādes, laišanas apgrozībā, izņemšanas no apgrozības un uzskaites (reģistrācijas) kārtību un monetāro segumu. Noteikumi attiecas uz tām lata naudas zīmēm, kuras izgatavotas pēc
1992. gada 1. janvāra.

1. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.1. Latvijas Banka izlaiž lata banknotes un apgrozības monētas, t.sk. īpašās apgrozības monētas (ierobežotas tirāžas apgrozības monētas ar atšķirīgu dizainu un zelta apgrozības monēta) (tālāk tekstā - naudas zīmes).

1.2. Naudas zīmju nominālvērtība ir šāda:

1.2.1. banknotēm - 5 lati, 10 latu, 20 latu, 50 latu, 100 latu un 500 latu;

1.2.2. apgrozības monētām - 1 santīms, 2 santīmi, 5 santīmi, 10 santīmu, 20 santīmu, 50santīmu, 1 lats, 2 lati;

1.2.3. īpašajām apgrozības monētām - 1 lats, 10 latu un 100 latu.

1.3. Par naudas zīmju laišanu apgrozībā tiek uzskatītas naudas zīmju izmaksas no Latvijas Bankas jebkurai juridiskajai vai fiziskajai personai, bet par naudas zīmju izņemšanu no apgrozības - visas naudas zīmju iemaksas Latvijas Bankā, izņemot gadījumus, kad naudas zīmes bijušas izmaksātas juridiskajām vai fiziskajām personām bez tiesībām tās izmantot kā maksāšanas līdzekli (piemēram, naudas zīmes nodotas ekspertīzei vai naudas apstrādes iekārtu pārbaudei).

1.4. Latvijas Bankas elektroniskajā uzskaites sistēmā reģistrē katra veida (nominālvērtību dalījumā) naudas zīmes, kas iegādātas, laistas apgrozībā, izņemtas no apgrozības un iznīcinātas.

1.5. Naudas zīmju monetārais segums ir Latvijas Bankas ārējās rezerves.

1.6. Latvijas Banka nodrošina apgrozībā nepieciešamajā daudzumā visu nominālvērtību naudas zīmes (izņemot īpašās apgrozības monētas).

1.7. Apgrozībā laistās naudas zīmes neatkarīgi no izlaiduma gada Latvijas Banka pieņem un atzīst par pilnvērtīgu maksāšanas līdzekli neierobežotā apjomā un laika periodā.

1.8. Naudas zīmju sižetiskā risinājuma un dizaina koncepciju izstrādā Latvijas Bankas prezidenta apstiprināta komisija un apstiprina Latvijas Bankas padome.

1.9. Banknošu drošības elementu izvēli pēc Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes (tālāk tekstā - KNAP) vadītāja ieteikuma, analizējot viltotu naudas zīmju izplatību, viltojumu raksturu un specifiku, kā arī izvērtējot jaunu drošības elementu izmantošanas iespējas un izmaksas, nosaka Latvijas Bankas prezidents.

1.10. Visas banknotes numurē. Katras banknotes sērijas un numura kombinācija ir unikāla.

1.11. Katras banknotes numurs sastāv no sērijas apzīmējuma - diviem latīņu alfabēta lielajiem burtiem (izņemot Q, W, Y un X) un septiņu zīmju skaitļa. Katras sērijas numerāciju veido augošā secībā.

1.12. Apgrozības monētas netiek numurētas.

1.13. Izstrādājot jauna izlaiduma naudas zīmes:

1.13.1. banknotēm un apgrozības monētām saglabā pamata sižetisko risinājumu un dizainu, mainot izlaiduma gadu;

1.13.2. banknotēm iestrādā Latvijas Bankas prezidenta parakstu;

1.13.3. nepieciešamības gadījumā banknotes papildina ar jauniem drošības elementiem;

1.13.4. banknošu numurēšanu turpina, piešķirot tām nākamo sērijas apzīmējumu.

1.14. Jauna izlaiduma naudas zīmes laiž apgrozībā saskaņā ar Latvijas Bankas prezidenta rīkojumu.

1.15. Ja naudas zīmes morāli noveco vai arī ja apgrozībā nonācis liels skaits viltotu naudas zīmju, kas var pazemināt sabiedrības uzticību nacionālajai valūtai un radīt draudus Latvijas tautsaimniecībai, Latvijas Bankas padome lemj par nepieciešamību mainīt naudas zīmju sižetiskā risinājuma un dizaina koncepciju, aizstājot vecā parauga naudas zīmes ar jaunām.

1.16. Katru jaunu naudas zīmju iegādes apjomu apstiprina Latvijas Bankas padome, pamatojoties uz aprēķiniem par naudas zīmju daudzumu apgrozībā un tā pieauguma prognozēm.

2. NAUDAS ZĪMJU NOMAIŅA

2.1. Bojātu un nolietotu naudas zīmju izņemšanu no apgrozības un nomaiņu Latvijas Banka veic:

2.1.1. Latvijas Bankas klientu kasē apmainot bojātās naudas zīmes fiziskajām un juridiskajām personām pret līdzvērtīgas nominālvērtības naudas zīmēm;

2.1.2. Latvijas Bankas filiālēs banku iemaksātās skaidrās naudas apstrādes procesā atlasot nolietotās, netīrās un bojātās naudas zīmes un izmaksājot bankām līdzvērtīgas nominālvērtības naudas zīmes.

2.2. Latvijas Banka klientu kasē nemaina lietotas, bet maksāšanai derīgas naudas zīmes - dabiski nolietotas, netīras, aprakstītas, nedaudz ieplēstas, ar noplēstiem stūriem, caurdurtas banknotes un nobružātas, apsūbējušas monētas.

2.3. Latvijas Banka nemaina stipri bojātas naudas zīmes:

2.3.1. banknotes, kuru atlikušais lielums ir mazāk par 51% no veselas banknotes lieluma (vienā gabalā vai saplēstas un salīmētas) vai kurām nav saskatāmas drošības pazīmes un nosakāma nominālvērtība. Uz minētajām banknotēm Latvijas Banka izdara atzīmi "Apmaiņai atteikts" un pēc pieprasījuma tās atdod iesniedzējam atpakaļ, izņemot, ja ir aizdomas, ka naudas zīme ir viltota;

2.3.2. apgrozības monētas, kurām nav saskatāma nominālvērtība un atšķirams ģerbonis un, ja ir šaubas par tās īstumu.

2.4. Ja rodas aizdomas, ka apmaiņai iesniegtā naudas zīme ir viltota, vai nav nosakāms atlikušās banknotes lielums, vai ir cits šaubu iemesls (piemēram, banknote ir dedzināta, balināta, mazgāta vai trūkst kādas drošības pazīmes), pamatojoties uz iesniedzēja iesniegumu, par naudas zīmes apmaiņu lemj Latvijas Bankas prezidenta apstiprināta ekspertīzes komisija.

2.5. Latvijas Banka trešajām personām neatlīdzina nekādus zaudējumus, kas radušies viltotu naudas zīmju dēļ, un viltoto naudas zīmi neatdod, bet nodod policijā.

2.6. Latvijas Bankas filiāles visas iemaksātās naudas zīmes šķiro apgrozībai derīgās un apgrozībai nederīgās (nolietotās, netīrās un bojātās) naudas zīmēs automatizētā naudas apstrādes procesā. Nolietotības, tīrības un bojājuma līmeni banknošu automatizētai atlasei (šķirošanai) nosaka Latvijas Bankas prezidenta apstiprināta komisija. Ja naudas zīmes neatbilst noteiktajam nolietotības, tīrības un bojājuma līmenim, tās tiek atzītas par apgrozībai nederīgām un netiek atkārtoti laistas apgrozībā.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Noteikumu par lata naudas zīmēm" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: lēmums Numurs: 131/8Pieņemts: 16.11.2006.Stājas spēkā: 16.11.2006.Zaudē spēku: 17.09.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 192, 01.12.2006.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
148866
16.11.2006
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"