Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr.131/6

Rīgā 2006.gada 16.novembrī

Par "Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumu" apstiprināšanu

 

Latvijas Bankas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt "Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumus" (pielikumā).

2. Atcelt Latvijas Bankas padomes 2003.gada 13. novembra lēmumu Nr.107/4 "Par ''Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumu'' apstiprināšanu jaunā redakcijā".

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā 2007. gada 24. martā.

Latvijas Bankas prezidents I.Rimšēvičs

 


Apstiprināti ar Latvijas Bankas padomes

2006. gada 16. novembra lēmumu Nr. 131/6

I. Rimšēvičs

Latvijas Bankas prezidents

Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumi

"Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) nosaka vērtspapīru norēķinu un uzskaites veikšanas kārtību Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmā. Noteikumi izstrādāti, ņemot vērā likumu "Par Latvijas Banku", likumu "Par norēķinu galīgumu maksājumu un finanšu instrumentu norēķinu sistēmās" un citus normatīvos aktus.

1. LIETOTIE TERMINI

1.1. Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēma (tālāk tekstā - VNS) - Latvijas Bankas reālā laika bruto norēķinu sistēma, kurā VNS dalībnieki veic vērtspapīru pārvedumus savā vārdā. VNS darbības galvenais mērķis ir nodrošināt vērtspapīru norēķinus par Latvijas Bankas monetārajām un dienas kredīta operācijām.

1.2. VNS dalībnieks (tālāk tekstā - dalībnieks) - banka, kura piedalās VNS, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā - Komisija) un Latvijas Banka.

1.3. Banka - Latvijas Republikā reģistrēta banka vai ārvalstu bankas filiāle, kā arī citas dalībvalsts banka un citas dalībvalsts bankas filiāle, kurai atbilstoši normatīvajiem aktiem ir tiesības sniegt finanšu pakalpojumus Latvijas Republikā un kurai Latvijas Bankā ir naudas konts norēķiniem latos.

1.4. Dalībvalsts - Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts.

1.5. Vērtspapīri - Latvijas Centrālajā depozitārijā (tālāk tekstā - LCD) reģistrēti latos denominēti parāda vērtspapīri.

1.6. Vērtspapīru konts - vērtspapīru norēķinu un uzskaites konts VNS.

1.7. Naudas konts - dalībnieka konts Latvijas Bankā, kurā esošos naudas līdzekļus dalībnieks izmanto norēķiniem latos Latvijas Bankas maksājumu sistēmās.

1.8. Vērtspapīru pārveduma rīkojums - Latvijas Bankai iesniegts dalībnieka uzdevums veikt vērtspapīru pārvedumu VNS ietvaros vai uz LCD.

1.9. Vērtspapīru pārveduma rīkojumu pieņemšanas laiks - laiks, kuru elektroniskā veidā iesniegtam vērtspapīru pārveduma rīkojumam nosaka pēc SWIFT elektroniskā ziņojuma lauka Output Date/Time vērtības. Pieņemšanas laiku papīra dokumenta veidā iesniegtam vērtspapīru pārveduma rīkojumam Latvijas Banka fiksē tā pieņemšanas brīdī ar norādi uz attiecīgā vērtspapīru pārveduma rīkojuma.

1.10. SAMS - Latvijas Bankas reālā laika bruto norēķinu sistēma, kas nodrošina starpbanku naudas norēķinu veikšanu reālajā laikā.

1.11. SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - Vispasaules Starpbanku finanšu telekomunikāciju sabiedrība) - banku radīta starptautiskā organizācija, kas nodrošina starpbanku finanšu ziņojumu pārraidi, izmantojot komunikāciju infrastruktūru.

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. VNS darbojas saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

2.2. Latvijas Banka saskaņā ar šiem noteikumiem veic vērtspapīru uzskaiti un pārvedumus:

2.2.1. bankai, kura ar Latvijas Banku noslēgusi līgumu "Par dalību Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmā" (1. pielikums);

2.2.2. Komisijai, kura ar Latvijas Banku noslēgusi līgumu "Par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dalību Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmā" (2. pielikums).

2.3. Latvijas Banka ir VNS uzturētājs, kas nodrošina dalībnieku vērtspapīru uzskaiti, izpilda vērtspapīru pārveduma rīkojumus un nodrošina ar VNS kontos grāmatotajiem vērtspapīriem saistītos naudas norēķinus.

2.4. Saskaņā ar vienošanos starp Latvijas Banku un LCD Latvijas Banka ir LCD dalībnieks speciālajā statusā, kas Latvijas Bankai un LCD sniedz iespēju dot abpusēji saistošus rīkojumus ar vērtspapīru pārvedumiem saistītu darbību veikšanai. Latvijas Bankai ir atvērts vērtspapīru korespondentkonts LCD starp LCD un VNS veikto vērtspapīru pārvedumu uzskaitei.

2.5. Latvijas Banka dalībniekiem atver šādus vērtspapīru kontus:

2.5.1. bankas vērtspapīru kontu - kontu, kurā Latvijas Banka grāmato no LCD vai no Latvijas Bankas vērtspapīru konta pārvestos vērtspapīrus bankas īpašumā;

2.5.2. Komisijas vērtspapīru kontu - kontu, kurā Latvijas Banka grāmato no LCD pārvestos Komisijas pārvaldīšanā ar likumu noteiktā fonda vērtspapīrus;

2.5.3. Latvijas Bankas vērtspapīru kontu - kontu, kurā Latvijas Banka grāmato no citiem VNS dalībniekiem vai no LCD pārvestos vērtspapīrus Latvijas Bankas īpašumā.

2.6. Latvijas Banka VNS veic šādas operācijas:

2.6.1. vērtspapīru pārvedumus starp VNS un LCD;

2.6.2. vērtspapīru pārvedumus starp bankas vērtspapīru kontu un Latvijas Bankas vērtspapīru kontu;

2.6.3. vērtspapīru procentu ienākuma un pamatsummas samaksu dalībnieku vērtspapīru kontos grāmatotiem vērtspapīriem;

2.6.4. citas ar vērtspapīriem saistītās darbības (vērtspapīru kontu izrakstu sagatavošanu un nosūtīšanu, vērtspapīru parametru maiņu).

2.7. Nodrošinājums un tā pārvaldīšanas kārtība

2.7.1. Nodrošinājums, ko banka sniedz Latvijas Bankai (tālāk tekstā - bankas nodrošinājums), ir bankas vērtspapīru kontā esošie vērtspapīri.

2.7.2. Par bankas nodrošinājumu izmantojami vērtspapīri, kas atbilst "Latvijas Bankas monetārās politikas instrumentu izmantošanas noteikumu" prasībām.

2.7.3. Banka sniedz nodrošinājumu Latvijas Bankai, pārvedot vērtspapīrus uz bankas vērtspapīru kontu.

2.7.4. Banka ir tiesīga samazināt bankas vērtspapīru kontā esošo vērtspapīru apjomu, ja pēc attiecīgās vērtspapīru apjoma samazināšanas bankas nodrošinājuma vērtība ir lielāka par bankai izsniegtā Latvijas Bankas kopējā aizdevuma apjoma vērtību 2.7.2. punktā minēto noteikumu izpratnē. Latvijas Banka akceptē vērtspapīru apjoma samazināšanu bankas vērtspapīru kontā, veicot vērtspapīru pārvedumu.

2.7.5. Latvijas Banka pārvalda bankas nodrošinājumu saskaņā ar 2.7.2. punktā minētajos noteikumos noteikto kārtību.

2.8. Latvijas Banka veic vērtspapīru pārvedumus no LCD uz Komisijas vērtspapīru kontu un no Komisijas vērtspapīru konta uz LCD. Latvijas Banka pēc Komisijas pieprasījuma var atvērt vairākus vērtspapīru kontus. Katram Komisijas pārvaldīšanā esošajam fondam Latvijas Banka atver atsevišķu Komisijas vērtspapīru kontu.

2.9. Latvijas Banka tās vērtspapīru kontu izmanto vērtspapīru pārvedumu veikšanai no bankas vērtspapīru konta vai no LCD uz Latvijas Bankas vērtspapīru kontu, kā arī vērtspapīru pārvedumu veikšanai no Latvijas Bankas vērtspapīru konta uz bankas vērtspapīru kontu vai uz LCD.

2.10. VNS norēķinu dienas darba laiks ir SAMS norēķinu dienas darba laiks. Latvijas Banka pieņem dalībnieku vērtspapīru pārveduma rīkojumus atbilstoši SAMS starpbanku maksājuma rīkojumu pieņemšanas darba laikam. Pēc šā laika saņemtos vērtspapīru pārveduma rīkojumus izpilda nākamajā norēķinu dienā.

2.11. Latvijas Banka veic vērtspapīru pārvedumus, pamatojoties uz šādiem dalībnieka iesniegtiem vērtspapīru pārveduma rīkojumiem:

2.11.1. vērtspapīru pārveduma uz LCD rīkojums;

2.11.2. vērtspapīru pārveduma VNS rīkojums.

2.12. Informācijas apmaiņa ar bankām notiek elektroniskā veidā, izmantojot SWIFT komunikāciju infrastruktūru, saskaņā ar spēkā esošajām ziņojumu formām, kuras publicētas Latvijas Bankas interneta lapā (sk. www.bank.lv). Par ziņojumu formu grozījumiem Latvijas Banka rakstiski paziņo bankām ne vēlāk kā 1 (vienu) mēnesi pirms attiecīgo grozījumu stāšanās spēkā.

2.13. Latvijas Banka veic vērtspapīru pārvedumus vērtspapīru pārveduma rīkojumu saņemšanas secībā. Pēc katra vērtspapīru pārveduma rīkojuma saņemšanas un pārbaudes Latvijas Banka ievada to VNS, rezervējot vērtspapīrus attiecīgajā vērtspapīru kontā.

2.14. Dalībnieka iesniegtais vērtspapīru pārveduma rīkojums ir neatsaucams un pārvedums, kuru Latvijas Banka veikusi, pamatojoties uz dalībnieka iesniegto vērtspapīru pārveduma rīkojumu, ir galīgs ar brīdi, kad Latvijas Banka kreditē vērtspapīru saņēmēja vērtspapīru kontu.

2.15. Ja vērtspapīru pārveduma rīkojums nav sagatavots saskaņā ar noteikumiem vai arī attiecīgajā vērtspapīru kontā nav nepieciešamā vērtspapīru apjoma, Latvijas Banka vērtspapīru pārveduma rīkojumu noraida un nosūta dalībniekam paziņojumu par vērtspapīru pārveduma rīkojuma noraidīšanu.

2.16. Vērtspapīru pārveduma rīkojums papīra dokumenta veidā

2.16.1. Dalībnieks sagatavo vērtspapīru pārveduma VNS rīkojumu (3. pielikums) vai vērtspapīru pārveduma uz LCD rīkojumu (4. pielikums).

2.16.2. Dalībnieks iesniedz vērtspapīru pārveduma rīkojumu 2 (divos) eksemplāros, norādot tā kārtas numuru un vērtspapīru pārveduma rīkojuma nosaukumu. Pirmais eksemplārs ar dalībnieka divu pilnvaroto personu, kurām ir tiesības parakstīt vērtspapīru pārveduma rīkojumus papīra dokumenta veidā, parakstiem un dalībnieka zīmoga nospiedumu paliek Latvijas Bankā, bet otro eksemplāru ar atzīmi par vērtspapīru pārveduma rīkojuma izpildi vai noraidīšanu, kā arī izpildes vai noraidīšanas datumu un laiku Latvijas Banka atdod dalībniekam - vērtspapīru pārveduma rīkojuma iesniedzējam.

2.16.3. Ja dalībnieks vienlaikus iesniedz vairākus vērtspapīru pārveduma rīkojumus papīra dokumenta veidā, Latvijas Banka izpilda tos augošā kārtas numuru secībā.

2.16.4. Dalībnieka vērtspapīru pārveduma rīkojumus papīra dokumenta veidā, kā arī citu ar vērtspapīru norēķiniem saistītu informāciju iesniegt un saņemt Latvijas Bankā ir tiesīgas tikai dalībnieka pilnvarotās personas.

2.16.5. Lai nodrošinātu VNS papīra dokumenta veidā iesniegto vērtspapīru pārveduma rīkojumu autentiskumu, dalībnieks iesniedz Latvijas Bankai:

2.16.5.1. notariāli apliecinātus to pilnvaroto personu, kurām ir tiesības parakstīt dalībnieka vērtspapīru pārveduma rīkojumus papīra dokumenta veidā, parakstu un dalībnieka zīmoga nospieduma paraugus;

2.16.5.2. to pilnvaroto personu sarakstu, kuras ir tiesīgas iesniegt un saņemt Latvijas Bankā dalībnieka vērtspapīru pārveduma rīkojumus papīra dokumenta veidā, kā arī citu ar vērtspapīru norēķiniem saistītu informāciju.

2.17. Latvijas Banka aprēķina maksu par vērtspapīru pārveduma rīkojumu apstrādi un vērtspapīru kontu atlikumiem VNS saskaņā ar Latvijas Bankas valdes apstiprinātajiem naudas un vērtspapīru elektronisko norēķinu tarifiem. Dalībnieks veic aprēķinātās maksas pārskaitījumu uz Latvijas Bankas naudas kontu 5 (piecu) darbadienu laikā pēc attiecīgā rēķina nosūtīšanas.

2.18. Latvijas Banka katra mēneša pirmās darbadienas sākumā nosūta dalībniekam vērtspapīru kontu izrakstus ar dalībnieka vērtspapīru kontu atlikumiem iepriekšējā mēneša pēdējās darbadienas beigās.

2.19. Latvijas Banka pēc dalībnieka pieprasījuma nosūta dalībnieka vērtspapīru konta izrakstu vai pārvedumu sarakstu.

2.20. Latvijas Banka rakstiski informē dalībniekus par grozījumiem šajos noteikumos ne vēlāk kā 5 (piecas) darbadienas pirms noteikumu grozījumu stāšanās spēkā.

3. BANKU VĒRTSPAPĪRU PĀRVEDUMI VNS

3.1. Lai banka veiktu vērtspapīru pārvedumu no bankas vērtspapīru konta uz Latvijas Bankas vērtspapīru kontu, banka iesniedz Latvijas Bankai vērtspapīru pārveduma VNS rīkojumu.

3.2. Latvijas Banka, pamatojoties uz vērtspapīru pārveduma VNS rīkojumu, noraksta vērtspapīrus no bankas vērtspapīru konta, ieskaita tos Latvijas Bankas vērtspapīru kontā un nosūta bankai vērtspapīru pārveduma rīkojuma izpildes apstiprinājumu.

4. VĒRTSPAPĪRU PĀRVEDUMI STARP VNS UN LCD

4.1. Lai veiktu vērtspapīru pārvedumu no VNS uz LCD:

4.1.1. dalībnieks iesniedz Latvijas Bankai vērtspapīru pārveduma uz LCD rīkojumu;

4.1.2. Latvijas Banka, pamatojoties uz dalībnieka rīkojumu, rezervē vērtspapīrus dalībnieka vērtspapīru kontā un dod rīkojumu LCD ieskaitīt tos attiecīgā LCD dalībnieka vērtspapīru kontā LCD;

4.1.3. pēc rīkojuma izpildes apstiprinājuma saņemšanas no LCD Latvijas Banka noraksta rezervētos vērtspapīrus no dalībnieka vērtspapīru konta un ieskaita tos LCD vērtspapīru korespondentkontā VNS, kā arī nosūta dalībniekam vērtspapīru pārveduma uz LCD rīkojuma izpildes apstiprinājumu;

4.1.4. ja Latvijas Banka no LCD saņem vērtspapīru pārveduma rīkojuma uz LCD izpildes noraidījumu, Latvijas Banka atbloķē dalībnieka vērtspapīru kontā rezervētos vērtspapīrus un nosūta dalībniekam paziņojumu par vērtspapīru pārveduma rīkojuma noraidīšanu.

4.2. Lai veiktu vērtspapīru pārvedumu no LCD uz VNS:

4.2.1. LCD dalībnieks iesniedz LCD vērtspapīru pārveduma uz Latvijas Banku rīkojumu saskaņā ar LCD noteikumos minēto kārtību;

4.2.2. LCD, pamatojoties uz LCD dalībnieka rīkojumu, noraksta vērtspapīrus no LCD dalībnieka vērtspapīru konta un dod rīkojumu Latvijas Bankai tos ieskaitīt dalībnieka vērtspapīru kontā;

4.2.3. Latvijas Banka, pamatojoties uz LCD rīkojumu, noraksta vērtspapīrus no LCD vērtspapīru korespondentkonta VNS un ieskaita tos attiecīgā dalībnieka vērtspapīru kontā, kā arī nosūta vērtspapīru pārveduma rīkojuma izpildes apstiprinājumu LCD un nosūta dalībniekam vērtspapīru ieskaitīšanas apstiprinājumu.

5. VĒRTSPAPĪRU PROCENTU IENĀKUMA UN PAMATSUMMAS SAMAKSA

5.1. Vērtspapīru procentu ienākuma vai pamatsummas samaksu Latvijas Banka veic atbilstoši dalībnieka vērtspapīru kontu atlikumam. Procentu ienākuma vai pamatsummas aprēķina datumu nosaka atbilstoši LCD noteikumos par procentu ienākuma un pamatsummas samaksu minētajai kārtībai.

5.2. Vērtspapīru pamatsummas samaksas dienā Latvijas Banka nepieņem no dalībniekiem atbilstošo vērtspapīru pārveduma rīkojumus.

5.3. Latvijas Banka veic vērtspapīru procentu ienākuma samaksu vai pamatsummas samaksu pēc naudas līdzekļu saņemšanas no LCD, attiecīgos naudas līdzekļus ieskaitot dalībnieka naudas kontā un vērtspapīru dzēšanas LCD gadījumā vērtspapīrus norakstot no dalībnieka vērtspapīru konta.

6. BANKU DARBĪBAS APTURĒŠANA UN ATJAUNOŠANA VNS

6.1. Latvijas Banka aptur bankas darbību VNS, ja Latvijas Banka atbilstoši Komisijas lūgumam, kas izteikts saskaņā ar Kredītiestāžu likumu, apturējusi bankas norēķinus, kuros tiek izmantoti naudas konti Latvijas Bankā.

6.2. Latvijas Banka var apturēt bankas darbību VNS, ja banka rada jebkādu sistēmisko risku vai pārkāpj šo noteikumu prasības.

6.3. Latvijas Banka, apturot bankas darbību VNS:

6.3.1. fiksē vērtspapīru norēķinu operāciju apturēšanas laiku un noraida visus šīs bankas iesniegtos, bet vēl neapstrādātos vērtspapīru pārveduma rīkojumus;

6.3.2. informē par to banku, kuras darbība VNS apturēta, Komisiju, pārējos dalībniekus un LCD, norādot laiku, kad apturēta bankas darbība VNS.

6.4. Ja bankas darbība VNS apturēta saskaņā ar 6.1. punktu, sākot ar vērtspapīru norēķinu operāciju apturēšanas brīdi, Latvijas Banka no bankas pieņem tikai tādus vērtspapīru pārveduma rīkojumus, kurus:

6.4.1. apstiprinājis Komisijas iecelts pilnvarnieks;

6.4.2. parakstījis tiesas iecelts likvidators, administrators vai cita persona, kas saskaņā ar attiecīgajiem normatīvajiem aktiem ir tiesīga pārstāvēt banku attiecībās ar trešajām personām.

6.5. Ja Latvijas Banka no Komisijas saņem paziņojumu par bankas norēķinu apturēšanas atcelšanu, Latvijas Banka atjauno bankas darbību VNS, fiksējot laiku, kad tas izdarīts.

6.6. Ja banka novērš trūkumus, kuru dēļ tās darbība VNS apturēta saskaņā ar 6.2. punkta prasībām, banka par to rakstiski informē Latvijas Banku. Latvijas Banka, konstatējot attiecīgo trūkumu novēršanu, atjauno bankas darbību VNS, fiksējot laiku, kad tas izdarīts.

6.7. Latvijas Banka informē banku, kuras darbība VNS apturēta, Komisiju, pārējos dalībniekus un LCD par bankas darbības atjaunošanu VNS, norādot atjaunošanas laiku.

7. VNS DARBĪBA TEHNISKU PROBLĒMU GADĪJUMOS UN ĀRKĀRTAS SITUĀCIJĀS

7.1. Lai nodrošinātu ātru informācijas apmaiņu VNS darbības tehnisku problēmu gadījumos un ārkārtas situācijās, dalībnieks un Latvijas Banka iesniedz viena otrai kontaktpersonu sarakstu (5. pielikums).

7.2. Informācijas apmaiņu starp dalībniekiem un Latvijas Banku VNS darbības tehnisku problēmu gadījumos un ārkārtas situācijās veic 7.1. punktā minētajā sarakstā norādītās kontaktpersonas.

7.3. Ja Latvijas Bankai rodas tehniskas problēmas VNS darbībā, Latvijas Banka nepieciešamības gadījumā ir tiesīga pagarināt vērtspapīru pārveduma rīkojumu pieņemšanas un izpildes laiku VNS par tik ilgu laiku, cik nepieciešams attiecīgās tehniskās problēmas novēršanai, par to informējot dalībnieku kontaktpersonas.

7.4. Ja dalībniekam rodas tehniskas problēmas, kas var aizkavēt vērtspapīru pārveduma rīkojumu nosūtīšanu:

7.4.1. dalībnieka kontaktpersona nekavējoties informē Latvijas Bankas kontaktpersonu par problēmām dalībnieka darbībā un paredzamo to novēršanas laiku;

7.4.2. Latvijas Bankai ir tiesības pagarināt vērtspapīru pārveduma rīkojumu pieņemšanas laiku VNS.

7.5. Laikā, kamēr bankai nav pieejams SWIFT, tā var vērtspapīru pārveduma rīkojumus iesniegt papīra dokumenta veidā. Šādu vērtspapīru pārveduma rīkojumu iesniegšana notiek saskaņā ar 2.16. punktā minēto kārtību.

8. INFORMATĪVĀ ATSAUCE UZ EIROPAS SAVIENĪBAS NORMATĪVAJIEM DOKUMENTIEM

8.1. Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas 98/26/EC par norēķinu galīgumu maksājumu un vērtspapīru norēķinu sistēmās.

06.JPG (227937 bytes)

07.JPG (227022 bytes)

08.JPG (170981 bytes)

09.JPG (63001 bytes)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: lēmums Numurs: 131/6Pieņemts: 16.11.2006.Stājas spēkā: 24.03.2007.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 192, 01.12.2006.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
148864
24.03.2007
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"