Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.87

Publiskojamā versija

Rīgā 2006.gada 16.augustā (prot. Nr.48, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1586/06/06/9

Par Siemens Aktiengesellschaft 28.06.2006. ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2006.gada 28.jūnijā saņēma ziņojumu par apvienošanos, kura notiks, Vācijas akciju sabiedrībai Siemens Aktiengesellschaft (turpmāk - Siemens) iegūstot izšķirošu ietekmi pār Diagnostic Products Corporation (turpmāk - DPC) (turpmāk - Ziņojums). Ziņojuma noformēšanā nebija pilnībā izpildītas 26.10.2004. Ministru kabineta noteikumu Nr.897 "Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos" prasības. Papildus pieprasītā informācija tika iesniegta 2006.gada 17.jūlijā. Līdz ar to par pilnīga ziņojuma iesniegšanas datumu tiek uzskatīts 2006.gada 17.jūlijs.

Apvienošanās dalībnieki ir Siemens Vācijā reģistrēta akciju sabiedrība, kuras reģistrētie biroji atrodas Berlīnē un Minhenē. Tas ir Siemens koncerna galvenais mātes uzņēmums.

Otrs apvienošanās dalībnieks DPC ir publiska akciju sabiedrība, kas izveidota saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu Kalifornijas štata likumdošanu. Tā ir galvenais DPC koncerna mātes uzņēmums. Netieši kā apvienošanās dalībnieki ir uzskatāmi arī Latvijā reģistrētās komercsabiedrības - SIA "Siemens" un SIA "DPC Latvia".

Izvērtējot Ziņojumu, tam pievienotos dokumentus un papildu iesniegto informāciju, kā arī ņemot vērā Konkurences padomes Biroja iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju DPC ir viena no pasaules līderēm imūndiagnostikā, lielākoties pievēršoties automātisku ķermeņa šķidrumu analizatoru un testu izstrādāšanai, ražošanai un izplatīšanai, piemēram, saistībā ar vēzi un sirds slimībām, kā arī hormonāliem un alerģiskiem traucējumiem. Darbojoties vairāk nekā 100 valstīs, DPC piedāvā vispusīgus diagnostikas risinājumus slimnīcām, klīnikām un laboratorijām visā pasaulē.

Savukārt Siemens uzņēmējdarbība ietver šādus darbības virzienus: informācija un komunikācijas, ko pārstāv šajā nozarē strādājošās grupas Communications un Siemens Business Services GmbHAutomatizācija un kontrole, ko pārstāv šajā nozarē strādājošās grupas Automationand Drives, industrial Solutions and Services un Siemens Building Technologies AG, enerģētika, ko pārstāv šajā nozarē strādājošās grupas Power Generation un Power Transmission and Distribution, transports, ko pārstāv šajā nozarē strādājošās grupas Transportation Systems un Siemens VDO Automative, medicīna, ko pārstāv šajā nozarē strādājošā grupa Medical Solution.

Siemens un DPC apvienošanās skars diagnostikas jomu, kur ir aktīvi abi uzņēmumi, bet saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju nevienā no konkrētajiem tirgiem nenotiek pārklāšanās, jo abas uzņēmējsabiedrības darbojas atšķirīgos diagnostikas virzienos.

2. Saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas 3.punktā noteikto "tirgus dalībnieku apvienošanās ir tāds stāvoklis, kad (…) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot, vai tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem".

Apvienošanās līguma noslēgšana starp Siemens un DPC, saskaņā ar kuru Siemens iegūs 100% DPC pamatkapitāla, ir uzskatāma par apvienošanos Konkurences likuma izpratnē, jo darījuma rezultātā Siemens AG iegūst izšķirošu ietekmi DPC. DPC kļūs par Siemens Medical Solutions USA, Inc pilnībā piederošu meitas uzņēmumu.

3. Konkurences likuma 15. panta otrajā daļā noteikts, ka: "Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16. pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus."

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 "Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos" IV sadaļu "Apgrozījuma aprēķināšana".

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Siemens kopējais grupas apgrozījums Latvijā 2005.gadā bija aptuveni LVL (*) milj., bet DPC apgrozījums bija aptuveni LVL (*) milj.

Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs un Siemens pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē.

4. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju (*)

5. Lai iegūtu informāciju, kas palīdzētu definēt attiecīgos konkrētos tirgus, tika pieprasīta informācija SIA "Siemens" un SIA "DPC Latvia".

SIA "Siemens" ir sniegusi informāciju (27.07. 2006. vēstule Nr.03/789/550083), ka "Siemens Aktiengesellschaft" ražotās iekārtas, kuras Latvijā izplata SIA "Siemens", ir vizuālās diagnostikas iekārtas: rentgena iekārtas, datortomogrāfi, magnētiskās rezonanses iekārtas, ultraskaņas iekārtas. Ar šo iekārtu palīdzību ārsts veido attēlus, kas ir pamatā diagnozes uzstādīšanai. SIA "Siemens" izplatītās in vivo diagnostikas iekārtas ir:

- medicīnas, ķirurģijas, zobārstniecības vai veterinārijas instrumenti un ierīces, ieskaitot scintigrāfijas aparatūru, citāda elektriskā medicīnas aparatūra un ierīces redzes pārbaudei;

- elektrodiagnostikas aparatūra
(ieskaitot organisma funkcionālās izmeklēšanas vai fizioloģisko parametru kontroles aparatūru);

- ultraskaņas skenēšanas aparatūra;

- kodolmagnētiskās rezonanses caurskates aparatūra;

- aparatūra, kurā izmanto rentgenstarojumu vai citu starojumu un kura ir vai nav paredzēta izmantošanai medicīnā, ķirurģijā, zobārstniecībā vai veterinārijā, ieskaitot rentgenoloģijas vai radioterapijas aparatūru, rentgenlampas un citus rentgenstarojuma ģeneratorus, augstspiediena ģeneratorus, vadības pultis un aizsargus, ekrānus, galdus, krēslus un tamlīdzīgas ierīces izmeklēšanai un ārstēšanai.

Savukārt SIA "DPC Latvia" (04.08.2006. vēstule) Latvijas teritorijā izplata šādas in vitro diagnostikas iekārtas:

- IMMULITE automātiskos imūnķīmijas analizatorus ar veiktspēju līdz 120 testiem stundā, paredzētus nelielām laboratorijām.

- IMMULITE 2000/ IMMULITE 2500 automātiskos imūnķīmijas analizatorus ar veiktspēju līdz 200 testiem stundā, paredzētus vidējām un lielām laboratorijām.

Lietošanai ar minētajām iekārtām SIA "DPC Latvia" realizē šādus reaģentu komplektus: vairogdziedzera funkciju, dzimumhormonu, sirds marķieru un audzēju marķieru noteikšanai, infekciju, anēmiju, diabēta, osteoporozes, alerģiju diagnostikai u.c.

Papildus minētajiem reaģentu komplektiem tiek realizēti dažādi kontroles materiāli testu veiktspējas novērtēšanai, kā arī piederumi un nespecifiskie reaģenti analizatoru darbības nodrošināšanai.

6. Izvērtējot iepriekšminēto informāciju, jāsecina, ka vivo un vitro diagnostikas sistēmas būtiski atšķiras gan pielietojamo tehnoloģiju, gan metožu ziņā, atšķiras arī minēto sistēmu galapatērētāji. Vienlaikus var konstatēt, ka tās nav aizvietojamas.

Līdz ar to jāsecina, ka apvienošanās dalībnieku komercdarbības veidi nepārklājas nevienā no diagnostikas jomām.

Vērtējot apvienošanās dalībnieku darbību diagnostikas jomā, tika ņemti vērā secinājumi, kurus ir izdarījusi Eiropas Komisija lietās Nr.IV/M.457- La Roche/Syntex un IV/M.954 - Bain/ Hoechst, kur tiek secināts, ka in vitro diagnostika un in vivo diagnostika ir atšķirīgas diagnostikas jomas, kas dažkārt papildina viena otru. In vitro diagnostika pēc tālākas klasifikācijas tiek sadalīta pa atsevišķiem virzieniem, no kuriem viens ir imūnķīmijas izmeklējumi, kurā darbojas tikai DPC.

Ņemot vērā, ka apvienošanās dalībnieku darbība nepārklājas nevienā no diagnostikas jomām, izvērtējot gan vertikāli, gan horizontāli, Konkurences padome secina, ka šajā lietā nav nepieciešams konkrētā tirgus definējums.

7. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju in vivo diagnostikas jomā Siemens tirgus daļa ir aptuveni (*)%, savukārt DPC tirgus daļa imūnķīmijas jomā ir aptuveni (*)%. Taču, tā kā tirgus dalībnieku darbība nevienā no diagnostikas jomām nepārklājas, tad apvienošanās neietekmēs konkurences apstākļus diagnostikas nozarē Latvijā.

Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 5.punktu, 16. panta ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

Atļaut apvienošanos, kas paredzēta, Vācijas akciju sabiedrībai Siemens Aktiengesellschaft iegūstot izšķirošo ietekmi Diagnostic Products Corporation.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) - ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.1586/06/06/9 Par Siemens Aktiengesellschaft 28.06.2006. .. Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: 87Pieņemts: 16.08.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 139, 31.08.2006.
142600
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"