Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta rīkojums Nr.562

Rīgā 2006.gada 25.jūlijā (prot. Nr.39 31.§)

Par koncepciju "Ikgadējā valsts nodeva par radiofrekvenču spektra un numerācijas resursu lietošanas tiesībām"

 

1. Atbalstīt koncepcijā "Ikgadējā valsts nodeva par radiofrekvenču spektra un numerācijas resursu lietošanas tiesībām" (turpmāk - koncepcija) minētās valsts nodevas bāzes likmes:

1.1.par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām - koncepcijas 4.3.apakš­nodaļā minētā koeficienta, lai aprēķinātu iespējamās valsts nodevas likmes par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām komercdarbībai, 6.variantu (KRB = 0,05);

1.2. par numerācijas resursu lietošanas tiesībām - koncepcijas 4.4.apakšnodaļā minētās bāzes likmes 2.variantu (0,12latu).

2.Noteikt Satiksmes ministriju par atbildīgo institūciju koncepcijas īste­nošanā.

3.Satiksmes ministrijai divu mēnešu laikā pēc koncepcijas apstip­rināšanas izstrādāt un iesniegt Ministru kabinetā noteikumu projektu par ikgadējo valsts nodevas likmi par radiofrekvenču spektra un numerācijas resursu lietošanas tiesībām, tās maksāšanas kārtību un atvieglojumiem.

Ministru prezidenta vietā - ekonomikas ministrs A.Štokenbergs

Satiksmes ministrs K.Peters

 


(Ministru kabineta

2006.gada 25.jūlija rīkojums Nr.562)

Koncepcijas

"Ikgadējā valsts nodeva par radiofrekvenču spektra un numerācijas resursu lietošanas tiesībām" kopsavilkums

Pamatojoties uz Elektronisko sakaru likuma 58.panta pirmo daļu, noteikts ieviest ikgadējo valsts nodevu par radiofrekvenču spektra un numerācijas resursu lietošanas tiesībām, lai nodro­šinātu optimālu šo resursu izmantošanu.

Ierobežoto resursu izmantošana par maksu paredzēta arī Latvijas Re­publikas elektronisko sakaru nozares politikas pamatnostādnēs 2004.-2008.gadam (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2004.gada 9.marta rīkojumu Nr.154 "Par Latvijas Republikas elektronisko sakaru nozares politikas pamat­nostādnēm 2004.-2008.gadam").

Iekasējot maksu par ierobežoto resursu izmantošanu komercdarbībai, paredzēts kompensēt izdevumus, kas saistīti ar ierobežoto resursu plānošanu, koordināciju, pārvaldi un piešķiršanu. Tas savukārt mazinās manipulāciju ie­spējas saistībā ar piešķirtajām ierobežoto resursu lietošanas tiesībām un veicinās elektronisko sakaru pakalpojumu tirgus attīstību.

Radiofrekvenču spektra pārvaldības galvenie mērķi ir:

- nodrošināt efektīvu radiofrekvenču spektra izmantošanu (bez sav­star­pējiem kaitīgajiem radiotraucējumiem);

- nodrošināt iespējas izmantot radiofrekvenču spektra resursus, ņe­mot vērā vienlīdzīgus nosacījumus.

Numerācijas resursu pārvaldības galvenie mērķi ir:

- nodrošināt ierobežoto numerācijas resursu racionālu izmantošanu elek­tro­nisko sakaru nozarē;

- veicināt konkurences attīstību elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanā.

Lai īstenotu Elektronisko sakaru likumā un Latvijas Republikas elek­tronisko sakaru nozares politikas pamatnostādnēs 2004.-2008.gadam noteikto, tika izveidota darba grupa. Tajā tika iekļauti Sabiedrisko pakalpojumu re­gulēšanas komisijas, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas, Latvijas Telekomunikāciju asociācijas, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta un valsts akciju sabiedrības "Elektronisko sakaru direkcija" pārstāvji.

Izstrādājot koncepciju "Ikgadējā valsts nodeva par radiofrekvenču spektra un numerācijas resursu lietošanas tiesībām" (turpmāk - koncepcija), tika izpētīta Eiropas Savienības dalībvalstu un pasaules pieredze un prakse radiofrekvenču spektra vērtības noteikšanai. Secināms, ka iespējami vairāki varianti atsevišķu radiofrekvenču joslu eko­nomiskās vērtības noteikšanā un izsoles ir godīgākā un caurskatāmākā radiofrekvenču spektra vērtības noteikšanas metode. Izsolē tiek ņemti vērā vairāki apstākļi - vietējā ekonomiskā situācija, tirgus, iespējamās uzņēmēj­darbības sekmes, resursu novērtējums tuvākā un tālākā nākotnē.

Tādēļ koncepcijā piedāvāts tieši šāds radiofrekvenču spektra atsevišķu daļu vērtības un attiecīgās ikgadējās valsts nodevas apjoma noteikšanas modelis, kas pamatots uz trešās UMTS/GSM mobilo sakaru licences izsoles rezultātiem.

Koncepcija paredz aprēķināt ikgadējo nodevu par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām, piemērojot frekvenču diapazonu, lietošanas tiesību darbības vietas un darbības laika koeficientus.

Nosakot bāzes likmes ikgadējās valsts nodevas aprēķināšanai par nume­rācijas resursu lietošanas tiesībām, tika izpētīta Eiropas Savienības dalīb­valstu pieredze maksājumu piemērošanā. Pama­tojoties uz to, ir noteikti varianti bāzes likmēm un koefi­cientiem.

Paredzēts, ka valsts nodevu par piešķirtajiem numerācijas resursiem septiņu un astoņu ciparu numerācijas shēmā un radiofrekvenču spektra lieto­šanas tiesībām elektronisko sakaru komersanti Ministru kabineta noteiktajā kārtībā maksā 100% apjomā vienu reizi ceturksnī. Savukārt tie elektronisko sakaru komersanti, kuriem šīs tiesības tiek piešķirtas no jauna, nodevu maksā proporcionāli līdz ceturkšņa beigām atlikušajam laikposmam. Tiem elektronisko sakaru komersantiem, kuri numerācijas vai radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības ieguvuši izsoles kārtībā, iegūtās licences derīguma laikā paredzēts piemērot maksāšanas atvieglojumus.

Ikgadējo valsts nodevu par radiofrekvenču spektra un numerācijas resursu lietošanas tiesībām administrēs valsts akciju sabiedrība "Elektronisko sakaru direkcija".

Ikgadējā valsts nodeva par numerācijas resursiem, ja bāzes likme tiek noteikta 0,04 lati, - sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT) par piešķirtajām numerācijas resursu lietošanas tiesībām uz publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu numerāciju un ģeogrāfisko numerāciju ir Ls 50000, sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "TELE2" - Ls53600, sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Lattelekom" - Ls 110160.

Ja bāzes likme tiek noteikta 0,24 lati, sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Latvijas Mobilais Telefons" gadā būs jāmaksā Ls300000, sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "TELE2" - Ls 321600, sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Lattelekom" - Ls 660960.

Piemēri aprēķināti, nepiemērojot atvieglojumus. Tos varētu piešķirt elektronisko sakaru komersantiem, kuri numerācijas vai radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības ieguvuši izsoles kārtībā iegūtās licences derīguma laikā.

Valsts nodeva būs jāmaksā visiem elektronisko sakaru komersantiem, kuri izmanto Ministru kabineta noteikumos par radiofrekvenču joslām noteiktās radiofrekvenču joslas. Lai tās tiktu efektīvi izmantotas, ir nepieciešams iero­bežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē, kā arī izmantot numerācijas resursus.

Satiksmes ministrija uzskata, ka atbalstāmajai valsts nodevas bāzes likmei par numerācijas resursu lietošanas tiesībām jābūt 0,12 latu (koncepcijas 4.4.apakš­nodaļa, 2.variants) un koeficientam, lai aprēķinātu valsts nodevas bāzes likmi par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām,- KRB=0,05 (koncepcijas 4.3.apakšnodaļa, 6.variants).

Satiksmes ministrs K.Peters

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par koncepciju "Ikgadējā valsts nodeva par radiofrekvenču spektra un numerācijas resursu lietošanas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 562Pieņemts: 25.07.2006.Stājas spēkā: 25.07.2006.Zaudē spēku: 01.01.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 118, 27.07.2006.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
140713
25.07.2006
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"