Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-64

Rīgā 2006.gada 28.jūnijā (prot. Nr.40, 9.§)

Par Konkurences likuma pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu

Par SIA "L'Oreal Baltic" 09.11.2005. iesniegumu

Lieta Nr.1466/05/09/22k

Konkurences padome 2005.gada 10.novembrī saņēma SIA "L'Oreal Baltic" 09.11.2005. iesniegumu saskaņā ar Konkurences likuma 22.panta 1.punktu par SIA "Henkel Latvia" Konkurences likuma 18.panta otrās daļas un trešās daļas 2.punkta pārkāpumiem.

Iesniegumā norādīts, ka SIA "L'Oreal Baltic" ir L'Oreal grupas produkcijas izplatītājs Latvijā un izplata kosmētiku un skaistumkopšanas līdzekļus, tai skaitā matu krāsas. 2004.gada februārī SIA "L'Oreal Baltic" Latvijā sāka izplatīt GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS 26 dažādos toņos un HIGHLIGHT KIT.

SIA "Henkel Latvia" nodarbojas ar dažādu kosmētikas produktu realizāciju un 2005.gada jūlijā uzsākusi SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS izplatīšanu Latvijā, kuru nosaukums un iepakojums ir līdzīgs SIA "L'Oreal Baltic" izplatītās GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS iepakojumam un nosaukumam, kā arī matu krāsu COLOR EFFECT, kuras iepakojums ir līdzīgs GARNIER matu krāsas HIGHLIGHT KIT iepakojumam. Šo SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsu ražotājs ir Henkel Slovenija d.oo.,Maribor. Tā kā SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsa PERMANENT NATURAL COLORS uzsākta izplatīt Latvijā pusotru gadu pēc GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS, iesniedzējs secina, ka SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS iepakojums un nosaukums pretēji godīgas saimnieciskās darbības paražām atdarina SIA "L'Oreal Baltic" izplatītās GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS iepakojumu un nosaukumu, tādējādi radot sajaukšanas iespēju un maldinot patērētājus attiecībā uz preces izcelsmi.

Iesniedzējs norāda, ka GARNIER matu krāsas COLOR NATURAL iepakojumam ir oriģināls, atšķirīgs krāsu salikums - oranžās (ar pāreju uz sarkano), zaļās un baltās krāsas kombinācija, kā arī oriģināls informācijas izvietojums. Iepakojuma izmēri ir 63x48x160 mm. SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumā izmantota zaļas, oranžas (ar pāreju uz sarkanu) un baltas krāsas kombinācija. Arī iepakojuma izmēri ir līdzīgi - 63x43x165 mm. Turklāt, pēc iesniedzēja domām, matu krāsu iepakojumos vērojamas arī citas līdzības pazīmes.

SIA "L'Oreal Baltic" izplatītā GARNIER matu krāsa COLOR NATURALS ir labi pazīstama patērētāju vidū, ko pierāda tas, ka tās reklāmai no 2004.gada janvāra līdz 2005.gada aprīlim iztērēti Ls (**) un tās tirgus daļa 2005.gada jūlijā/augustā ir (**) %. Reklāmas izplatītas gan presē, gan televīzijā. No matu krāsu COLOR NATURALS izplatīšanas sākuma līdz 30.09.2005. pārdotas (**) vienības. SIA "L'Oreal Baltic" uzskata, ka SIA "Henkel Latvia", izplatot SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS, kuras iepakojumā un nosaukumā atdarināts GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS iepakojums un nosaukums, ar negodīgiem konkurences paņēmieniem radījis sev priekšrocības konkrētajā tirgū, jo, lai sasniegtu pašreizējos SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS realizācijas apjomus, SIA "Henkel Latvia" bija nepieciešams ieguldīt mazāk finanšu un citus resursus jaunas preces atpazīstamības veidošanā.

Iesniegumā norādīts, ka atdarināšanas fakta esamība un sajaukšanas (neskaidrības radīšanas) iespēja ir pietiekams pamats, lai SIA "Henkel Latvia" konkrēto rīcību atzītu par darbībām, kas ir izraisījusi konkurences kavēšanu, ierobežošanu vai deformēšanu, jo SIA "Henkel Latvia" bija vieglāk ienākt tirgū ar SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS, pateicoties tās iepakojuma līdzībai ar GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS iepakojumu. SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumā ar nodomu un ļaunprātīgi ir kopēts GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS iepakojumā lietotais oriģinālais krāsu salikums, ieviešot tikai tik daudz nepieciešamās izmaiņas, lai tā iepakojumu nevarētu apvainot tiešā plaģiātismā, 100 procentīgi atdarinot konkurenta iepakojumu. Tomēr ieviestās izmaiņas nav uzskatāmas par pietiekamām, lai novērstu pastāvošo abu iepakojumu līdzību kopumā, kā rezultātā tā maldina attiecībā uz preces izcelsmi. Atdarinātajiem elementiem kopumā veidojot būtisku līdzību starp abu matu krāsu iepakojumu, ņemot vērā, ka abām matu krāsām ir viena mērķauditorija, vidusmēra patērētājam, kas ir atzīstams par visnotaļ piesardzīgu, uzmanīgu un vērīgu personu, var rasties neskaidrības attiecībā uz preces izcelsmi, gan tad, kad abas matu krāsas tiek tirgotas blakus vienās un tajās pašās tirdzniecības vietās, gan un it sevišķi, ja tās neatrodas vienā patērētāja redzeslokā, un patērētājs ir spiests izdarīt izvēli, balstoties uz iepriekšējo labo pieredzi, lietojot GARNIER matu krāsu COLOR NATURALS, bet skaidri neatceras šīs matu krāsas nosaukumu un preču zīmi, zem kuras tā tiek izplatīta.

Iesniedzējs uzskata, ka konkurentu iepakojuma un marķējuma atdarināšana ir pārdomāta akcija, cita starpā par to liecina tas, ka SIA "Henkel Latvia" nesen sākusi izplatīt arī citu matu krāsu, kuras iepakojums atdarina SIA "L'Oreal Baltic" izplatītās GARNIER produkcijas iepakojumu. SIA "L'Oreal Baltic" 2005.gada aprīlī sāka izplatīt GARNIER matu krāsu HIGHLIGHT KIT, bet SIA "Henkel Latvia" 2005.gada oktobrī uzsāka SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas COLOR EFFECT izplatīšanu, kuras iepakojums ir līdzīgs augstākminētajam matu krāsas HIGHLIGHT KIT iepakojumam. Ņemot vērā, ka matu krāsa COLOR EFFECT uzsākta izplatīt Latvijā pusgadu vēlāk nekā GARNIER HIGHLIGHT KIT, tā iepakojumam vajadzēja izvēlēties atšķirīgākus elementus, kastītes novietojumu, informācijas izvietojumu un krāsu. Patērētājs var uzskatīt, ka COLOR EFFECT ir uzlabota un jaunākas versijas GARNIER produkcija ar mainītu nosaukumu un uzlabotu dizainu, tādējādi maldinot par preces izcelsmi un parazitējot uz SIA "L'Oreal Baltic" rēķina, varēja vieglāk tirgū ievirzīt savu jauno matu krāsu COLOR EFFECT. Līdz ar to iesniedzējs secina, ka šāda preces iepakojuma atdarināšana ir pretēja godīgas saimnieciskās darbības paražām un deformē konkurenci.

Iesniedzējs uzskata, ka SIA "Henkel Latvia", slavish imitation ceļā, negodprātīgi parazitējošā veidā, izmantojot GARNIER matu krāsu COLOR NATURALS un HIGHLIGHT KIT atpazīstamību un labo slavu Latvijas patērētāju vidū, atdarinājis GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS iepakojumu un nosaukumu un matu krāsas HIGHLIGHT KIT iepakojumu, tādējādi ietaupot resursus un atvieglojot savu jauno matu krāsu ieiešanu tirgū uz konkurenta rēķina, lai gan SIA "Henkel Latvia" varēja izvēlēties savādāku iepakojuma krāsu salikumu un noformējumu, kā arī savādāku matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS nosaukumu, kas atbilstu godīgas saimnieciskās darbības paražām un tādējādi arī godīgas konkurences prasībām. Lai atbilstu godprātīgai konkurencei, SIA "Henkel Latvia" vajadzēja izvairīties no līdzīgu krāsas toņu salikuma izmantošanas iepakojumā un izstrādāt kardināli atšķirīgu iepakojumu, kas tomēr netika darīts, kā rezultātā patērētājs tiek maldināts par attiecīgās matu krāsas izcelsmi, kas savukārt rada konkurences kavēšanu, ierobežošanu un deformēšanos.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 18.panta otro daļu un trešās daļas 2.punktu un 19.panta pirmo daļu, kā arī 20.03.1883. Parīzes Konvencijas par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību 10.bis panta pirmo, otro un trešās daļas 1.punktu, SIA "L'Oreal Baltic" lūdz Konkurences padomi atzīt, ka SIA "Henkel Latvia" darbības, realizējot SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS ar nosaukumu un iepakojumā, kas atdarina GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS nosaukumu un iepakojumu, kā arī matu krāsu PALETTE COLOR EFFECT, kuras iepakojums atdarina matu krāsas GARNIER HIGHLIGHT KIT iepakojumu, atbilst Konkurences likuma 18.panta otrajā daļā noteiktās negodīgas konkurences pazīmēm, kā arī Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā noteiktās negodīgas konkurences izpausmes tiesiskā sastāva pazīmēm, kas saskaņā ar Konkurences likuma 18.panta pirmo daļu ir aizliegtas. Turklāt iesniedzējs lūdz Konkurences padomei aizliegt SIA "Henkel Latvia" no lēmuma pieņemšanas dienas realizēt un reklamēt SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS ar šādu nosaukumu un iepakojumu, kas atdarina GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS iepakojumu un nosaukumu, un matu krāsu PALETTE COLOR EFFECT iepakojumā, kas atdarina matu krāsas GARNIER HIGHLIGHT KIT iepakojumu, bez SIA "L'Oreal Baltic" piekrišanas.

Iesniegumam pievienoti AC Nielsen dati par matu krāsu tirgus daļām 2004. un 2005.gadā, kā arī reklāmu grafiks un reklāmu paraugi.

24.11.2005. Konkurences padome saņēma SIA "L'Oreal Baltic" vēstuli, kurā norādīts, ka iesniedzējs pirms iesnieguma iesniegšanas Konkurences padomē nav vērsies ar pretenziju pret SIA "Henkel Latvia". Latvijā izplatītās GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS un HIGHLIGHT KIT tiek ražota Polijā, rūpnīcā "Kosmopol". Matu krāsa COLOR NATURALS tiek izplatīta Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Čehijā, Polijā, Ungārijā, Rumānijā, Slovēnijā, Horvātijā, kā arī citās Centrāleiropas un Austrumeiropas reģiona valstīs. Savukārt GARNIER matu krāsa HIGHLIGHT KIT tiek izplatīta Beļģijā, Portugālē, Nīderlandē, Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā un Baltijas valstīs.

30.11.2005. Konkurences padome, pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 22.panta 1.punktu un 23.panta trešo daļu, uz SIA "L'Oreal Baltic" 09.11.2005. iesnieguma pamata ierosināja lietu par Konkurences likuma 18.panta otrās daļas un trešās daļas 2.punkta iespējamo pārkāpumu SIA "Henkel Latvia" darbībās, izplatot SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS un COLOR EFFECT ar iesniegumā norādīto iepakojumu.

Konkurences padome 20.02.2006., pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 28.panta pirmo un trešo daļu, nolēma lietā Nr.1466/05/09/22k pieaicināt kā trešo personu sabiedrību "Henkel KGaA".

24.05.2006. Konkurences padome, pamatojoties uz Konkurences likuma 27.panta otro daļu, pieņēma lēmumu pagarināt lēmuma pieņemšanas termiņu lietā Nr.1466/05/09/22k uz laiku līdz 30.06.2006.

Konkurences padome, izvērtējot iesniegumā norādīto un papildus iegūto informāciju,

konstatēja:

(1) SIA "Henkel Latvia" 21.12.2005. vēstulē ietverta šāda informācija. Latvijā PALETTE matu krāsas tiek importētas kopš 1996.gada. Pašlaik Latvijas tirgū tiek piedāvātas matu krāsas PALETTE (Palette Permanent Natural Colors, Palette Intensive Color Creme, Palette Instant Color, Palette Blond, Palette Deluxe, Palette Young, Palette Color Effect) un SCHWARZKOPF (Schwarzkopf Brillance). SIA "Henkel Latvia" ir vienīgais PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS un PALETTE COLOR EFFECT importētājs Latvijā, savukārt ar šo preču izplatīšanu mazumtirgotājiem nodarbojas a/s "Lielais Kristaps". PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS tirdzniecība Latvijā tika uzsākta 2005.gada jūlijā (līdz 01.11.2005. pārdotas (**) vienības), bet PALETTE COLOR EFFECT - 2005.gada oktobrī (līdz 01.11.2005. pārdotas (**) vienības).

SIA "Henkel Latvia" matu krāsas PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS un PALETTE COLOR EFFECT iegādājas no Schwarzkopf & Henkel grupas uzņēmuma "Henkel Slovenija d.o.o.", kas ir to ražotājs. Kopš 2005.gada jūnija/augusta PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS tiek tirgotas Polijā, Ungārijā, Čehijā, Slovākijā, Horvātijā, Serbijā, Slovēnijā, Bosnijā, Bulgārijā, Rumānijā, Baltijas valstīs, Krievijā un dažās NVS un Āzijas valstīs, bet kopš 2005.gada septembra PALETTE COLOR EFFECT tiek tirgotas Polijā, Ungārijā, Baltijas valstīs, Rumānijā, Čehijā un Slovākijā. Matu krāsu iepakojuma dizaina un nosaukuma autors ir "Henkel KGaA".

Pēc SIA "Henkel Latvia" rīcībā esošās informācijas, Polijā L'Oreal grupas uzņēmums ir vērsies pie Henkel grupas uzņēmuma "Henkel Polska Sp." ar sūdzību par iespējamo PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS un GARNIER COLOR NATURALS iepakojuma līdzību, taču pēc "Henkel Polska Sp." atbildes nav veiktas nekādas darbības saistībā ar minēto.

SIA "Henkel Latvia" ir veikusi plašus mārketinga un reklāmas pasākumus, lai veicinātu savu preču PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS un PALETTE COLOR EFFECT atpazīstamību Latvijā. Preču noieta veicināšanas kampaņas tirdzniecības vietās veic a/s "Lielais Kristaps" (SIA "Henkel Latvia" atbalstīto veikto pasākumu budžets ir Ls (**)). PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS reklamēta žurnālos "Santa", "Mans Mazais", "Lilit", "Lilita", "Una", "Sieviete". Televīzijā PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS reklamēta vairāk nekā GARNIER COLOR NATURALS - (**) nosacītās vienības pret (**).

SIA "Henkel Latvia" savā atbildes vēstulē sniegusi paskaidrojumus par iesniedzēja norādītajām, it kā līdzīgajām PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS un GARNIER COLOR NATURALS, kā arī HIGLHLIGHT KIT un COLOR EFFECT iepakojumu pazīmēm, un vērsusi uzmanību uz atšķirībām.

SIA "Henkel Latvia" uzskata, ka attiecīgie matu krāsu iepakojumi būtiski atšķiras, un vidusmēra patērētājam, kas būtu atzīstams par visnotaļ piesardzīgu, uzmanīgu un vērīgu personu, nav jārodas neskaidrībai attiecībā par preces izcelsmi. Bez tam matu krāsas ar PALETTE zīmolu ir vispopulārākās Latvijā un uz iepakojumiem nepārprotami tas ir norādīts. Tā kā SIA "Henkel Latvia" veic aktīvu savu preču reklamēšanu, nav pamata apgalvojumam par konkurenta izvērstās reklāmas kampaņas izmantošanu savā labā. SIA "Henkel Latvia" lūdz izbeigt lietu Nr.1466/05/09/22k.

21.12.2005. atbildes vēstulei pievienots SIA "TNS Latvia" veiktais matu krāsu reklāmas tirgus apkopojums, SIA "AC Nielsen Latvia" matu krāsu tirgus sadalījums, kā arī pētījums par GARNIER COLOR NATURALS un PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS.

(2) 13.01.2006. tikšanās laikā SIA "Henkel Latvia" pārstāvis Guntars Zālītis paskaidroja, ka SIA "Escor" izplatījusi SCHWARZKOPF produkciju Latvijā kopš 1996.gada. Kopš 1999.gada Henkel & Schwarzkopf produkciju turpināja izplatīt SIA "Henkel Latvia". Latvijā tirdzniecībā ir tie paši zīmoli, kas Centrāleiropā, tas ir, matu krāsu un šķipsnu balinātāju tirgū Palette Schwarzkopf, matu veidošanas līdzekļu tirgū - Taft, matu kopšanas līdzekļu tirgū - Schauma, GlissKur, ķermeņa kopšanas kategorijā - Fa, mutes higiēnas kategorijā - VadeMecum. Cita Henkel biznesa sadaļa ir sadzīves ķīmijas līdzekļi, kur pārstāvēti zīmoli Persil, Rex, Silan, Bref, Pur, Somat. Šie zīmoli jau ilgstoši izplatīti pasaulē, citi jau kopš 20.gadsimta sākuma.

Matu krāsu industrijā ir pieņemts sadalījums pa segmentiem - noturīgās (permanent colorants) un izmazgājamās (wash out vai demi permanent) matu krāsas. Vairāk nekā 80% tirgus aizņem noturīgās matu krāsas.

SIA "Henkel Latvia" izmanto "Henkel KGaA" zināšanas brendu pozicionēšanā, adaptē reklāmas. Latvijā iepakojums precēm netiek mainīts, vienīgi tiek iztulkota instrukcija latviski un nosūtīta uz Slovēniju, kur uzņēmums "Henkel Slovenija d.o.o." tās izgatavo. SIA "Henkel Latvia" ir noslēgts izplatīšanas līgums ar a/s "Lielais Kristaps", kurai vienīgajai tiek realizēta produkcija. Šāda kārtība ir kopš 2003.gada, līdz tam produkciju izplatīja SIA "Henkel Latvia". A/s "Lielais Kristaps" realizē Henkel & Schwarzkopf produkciju veikalos Drogas, VP Market, Rimi, Nelda, Mego, Elvi, Beta, Boheme u.c. A/s "Lielais Kristaps" veic preču noieta kampaņas SCHWARZKOPF produkcijai. Šajās kampaņās ietilpst cenu atlaides, izmaksas par preču izvietošanu, prezentācijas. Plauktu organizatorus (plastmasas maliņas) izvēlas mātes uzņēmums, tās ir katram zīmolam atsevišķās krāsās. Uz tām parasti ir arī matu šķipsnas, kas palīdz patērētājam izvēlēties krāsu. Organizatora krāsu izvēlas saskaņā ar iepakojuma dizainu. PALETTE Permanent Natural Colors plaukta organizators ir zaļā krāsā. Šādus plauktu organizatorus SIA "Henkel Latvia" piegādā visiem veikaliem, vienīgi Rimi veikalos tādas dažkārt neļauj izmantot, jo tas saistīts ar veikalu politiku.

SCHWARZKOPF produkcijai šķipsnu balinātāji bijuši arī agrāk, Latvijā tikai šogad. Šķipsnu balināšana pašlaik ir jauna modes tendence. Nosaukumā PERMANENT NATURAL COLORS pirmais vārds nozīmē - noturīga krāsa, natural - dabisks (alvejas ekstrakti), colors - krāsas. Uz šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT iepakojuma arī ir vārds permanent. Krāsa PALETTE Intensive Color Creme Latvijā tiek izplatīta kopš 1996.gada, tieši šāda dizaina iepakojumā - mazāk nekā gadu. Intensive Caring Color tiek izplatīta kopš 2002.gada, bet Poly Natural Color aptuveni no 2000.gada.

Šķipsnu balinātājs COLOR EFFECT ir reklamēts drukātajos medijos. SIA "Henkel Latvia" ik gadu uzsāk jaunas matu krāsas realizāciju, notiek arī esošo matu krāsu iepakojuma un sastāva uzlabošana. Esošajām matu krāsām vidēji reizi trijos gados nedaudz mainās iepakojums. Zaļa krāsa ir dabiska, tādēļ to izmanto iepakojumos PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS. PALETTE matu krāsu iepakojumiem zaļā krāsa izmantota jau agrāk, piemēram, Young Collection (Intensive Color Creme), kurai iepakojuma izmērs ir tāds pats kā krāsai PERMANENT NATURAL COLORS. Šis izmērs ir vispārpieņemts visiem matu krāsu ražotājiem. Matu šķipsna pašreizējā veidā tiek atainota uz visām PALETTE krāsām jau pirms 2001.gada. Teksta izvietojums, sastāvdaļu apraksts, informācija par segmentācijas līmeni ir arī uz iepakojuma krāsai Intensive Color Creme. Krāsa PERMANENT NATURAL COLORS izveidota uz Intensive Color Creme bāzes, tāpēc to iepakojumos ir daudz līdzību. Šķipsnu balinātājs COLOR EFFECT ir jauns produkts. Šādam produktam tā sastāvdaļu dēļ cita izmēra iepakojumu vispār nav iespējams izdomāt. Sieviešu modeļu fotogrāfijas uz iepakojumiem ir neatņemama sastāvdaļa. Fotogrāfiju veidi atkarīgi no patērētāju uztveres. Cilvēki vēlas redzēt dzīvīgas sejas, agrāk modeļu sejas bija fotografētas frontāli. Matu krāsām vispār ir četri pamattoņi, modeles var būt ar taisniem vai viļņotiem matiem, tas nav atkarīgs no matu krāsas.

(3) 25.01.2006. Konkurences padome saņēma no SIA "Henkel Latvia" matu krāsu reklāmas tirgus 2003.gadā apkopojumu, pētījumu par matu krāsu tirgus sadalījumu, informāciju par šķipsnu balinātāja PALETTE COLOR EFFECT mārketinga aktivitātēm un SIA "Henkel Latvia" mārketinga budžetu Latvijā.

(4) 31.01.2006. tikšanās laikā a/s "Lielais Kristaps" pārstāvji paskaidroja, ka ar Henkel produkcijas izplatīšanu nodarbojas kopš 1997.gada, kopš 2003.gada sāka izplatīt Henkel & Scwarzkopf kosmētiku Latvijā. A/s "Lielais Kristaps" šo produkciju pārdod tālāk veikalu tīkliem. Visas mārketinga akcijas, kas saistītas ar tiešo tirdzniecību lielveikalos (Rimi, VP Market, Mego, Nelda, Drogas u.c.), veic SIA "Henkel Latvia". Lauku veikalos a/s "Lielais Kristaps" darbinieki ir tirdzniecības pārstāvji. Lielveikalu tīklos a/s "Lielais Kristaps" darbojas tikai kā loģistikas pārstāvis. Mazajiem veikaliem a/s "Lielais Kristaps" mārketinga akcijas (atlaides) veic saskaņā ar mārketinga plānu, ko piedāvā SIA "Henkel Latvia". A/s "Lielais Kristaps" SCHWARZKOPF produkcijas reklāmas un preču noieta veicināšanas kampaņās neiegulda savus līdzekļus. Kopš 2003.gada SIA "Henkel Latvia" kosmētikas pārdošanas apjoms katru gadu regulāri pieaudzis.

A/s "Lielais Kristaps" saviem klientiem (mazajiem veikaliem) sniedz rekomendācijas par matu krāsu izvietojumu veikalā, tas ir, lai vienas sērijas matu krāsas būtu novietotas vienkopus, lai tās atrastos kosmētikas nodaļā. Lielo veikalu tīkliem rekomendācijas sniedz SIA "Henkel Latvia". Ja mazo veikalu īpašnieki piekrīt, a/s "Lielais Kristaps" piegādā tiem plauktu organizatorus, kurus saņem no SIA "Henkel Latvia".

(5) 14.02.2006. tikšanās laikā SIA "Skaistums Haarkosmetik" Londa produktu menedžere Vija Krūmiņa paskaidroja, ka pašlaik vērojamas vairākas līdzīgas tendences matu krāsu iepakojumiem. Uz iepakojuma parasti ir modeles seja, toņa numurs un nosaukums, apraksti vairākās valodās, sastāvdaļu apraksti. Iepakojumiem izmēri ir apmēram vienādi. Tie ir līdzīga augstuma, jo tas atkarīgs no veikalu plauktu standartiem. Iepakojuma kārbiņu platums ir no 4-9 cm. Ja kastītē ir tikai krāsa, tad tā var būt mazāka, ja ir vēl arī oksidants, krāsas stabilizators un cimdi, kārbiņa var būt platāka. Modeļu sejām jābūt pievilcīgām, lai tās patiktu pircējiem. Modeļu apģērbiem ideālā variantā jāsaskan ar kārbiņas pamatkrāsu, jo tā labāk izcelt matu krāsu. Balta krāsa iepakojumiem retāk tiek izmantota, biežāk gaišas krāsas, kas piesaistītu patērētāju uzmanību. Matu krāsu sastāvi un iepakojumi tiek nemitīgi uzlaboti un mainīti, taču pamatā iepakojuma krāsa paliek tā pati, lai patērētāji varētu atpazīt jau iepazīto krāsu.

Matu krāsa parasti redzama arī iepakojuma augšdaļā, jo tā domāta, lai patērētāji augšdaļu noplēstu un varētu paņemt līdzi uz veikalu, nākamreiz iepērkoties.

Daļa patērētāju matu krāsu izvēlas pēc cenas, daļa pēc brenda, citi - pēc toņa. Bet visvairāk patērētāju izvēli ietekmē reklāma.

Arī uz Londa matu krāsas iepakojuma agrāk bijusi keratīna lāsīte, līdzīga lāse vai cits akcents parasti redzams uz iepakojumiem matu krāsām, kuru sastāvā ir kāds papildinājums.

Matu krāsas tiek iedalītas divās daļās: permanentās un puspermanentās jeb intensīvi tonējošās. Vārds "permanent" tiek izmantots uz iepakojumiem jau sen. Vārdu "natural" izmanto, apzīmējot dabiskos toņus vai dabiskās krāsvielas.

Matu krāsu ražotāji un izplatītāji pirms jaunas matu krāsas izveidošanas izpēta, kādi pašlaik konkurentiem ir matu krāsu iepakojumi, un cenšas radīt kaut ko atšķirīgu.

Londa produktu menedžere uzskata, ka šķipsnu balinātājiem HIGHLIGHT KIT un COLOR EFFECT izmantotie iepakojumu izmēri nav bieži sastopami. Savukārt matu krāsām PERMANENT NATURAL COLORS un COLOR NATURALS ir līdzīgas izmantotās krāsas iepakojumos, kuru dēļ patērētājiem būtu iespējams sajaukt abus iepakojumus. Tāpat arī HIGHLIGHT KIT un COLOR EFFECT iepakojumos izmantotās krāsas.

(6) Konkurences padome 02.03.2006. saņēma SIA "Henkel Latvia" papildu informāciju, tas ir, PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS un COLOR EFFECT reklāmas paraugus un reklāmas plānu 2005./2006.gadam un PALETTE zīmola veicināšanas pānu tirdzniecības vietās 2005.gada 2.pusgadam.

(7) 02.03.2006. tikšanās laikā SIA "Henkel Latvia" pārstāvis paskaidroja, ka Konkurences padomei iesniegtajos mārketinga plānos nav ietvertas papildu izmaksas krāsu kartēm veikalos un plauktu dalītājiem. SIA "Henkel Latvia" akcijas veikalos saskaņo kopā ar a/s "Lielais Kristaps" pārstāvjiem. Šajās akcijās lielajos veikalos līdzekļus iegulda SIA "Henkel Latvia", izdevumus kompensējot distributoram a/s "Lielais Kristaps", tādējādi finanšu ieguldītājs akcijās ir SIA "Henkel Latvia". SIA "Henkel Latvia" dod atlaidi a/s "Lielais Kristaps", kas tādējādi spēj dot atlaides mazajiem klientiem.

(8) Konkurences padome 06.03.2006. saņēma SIA "L'Oreal Baltic" papildu informāciju par matu krāsas COLOR NATURALS preču noieta veicināšanas kampaņām 2004. un 2005.gadā, kā arī šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT preču noieta kampaņām 2005.gadā. Matu krāsai COLOR NATURALS 2005.gada novembrī tika uzsākta reklāmas kampaņa "Es izvēlos LABĀKO", kurā kā pamata koncepcija tika izmantota COLOR NATURALS seja - aktrise Agnese Zeltiņa. 2005.gada novembrī un 2006.gada februārī tika izplatīta matu krāsas COLOR NATURALS reklāma, kas izmaksājusi Ls (**). Līdz ar to kopumā SIA "L'Oreal Baltic" matu krāsai COLOR NATURALS kopš 2005.gada jūlija iztērējusi Ls (**), bet pavisam kopā, sākot no 2004.gada februāra - Ls (**). Pieskaitot šai summai atlaižu summu naudas izteiksmē - Ls (**).

SIA "L'Oreal Baltic" vēstulē norādīti SIA "L'Oreal Baltic" izplatītie pazīstamākie preču zīmoli.

(9) 08.05.2006. tikšanās laikā ar Konkurences padomi SIA "L'Oreal Baltic" pārstāvis sniedza sekojošus paskaidrojumus. L'Oreal attīstīta jauna produktu līnija COLOR NATURALS no GARNIER. Tas ir specifisks produkts ar jaunu formulu. Pēc produkta izlaišanas tirdzniecībā ieguldīti līdzekļi mārketinga stratēģijā, doti paziņojumi presē, veidots produkta imidžs gan Latvijā, gan citur pasaulē. Pēc tam tirdzniecībā ievērota jauna matu krāsa PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS, kurai visas detaļas - matu griezumi modelēm, nosaukums, veids, kādā modeles nofotografētas, piles - ir nokopētas no L'Oreal produkta. Paskatoties uz abām matu krāsām, kopīgais iespaids ir tāds, ka L'Oreal matu krāsa ir nokopēta. Patērētājs, būdams pie plaukta, nevar izdarīt pareizo izvēli, salīdzinot matu krāsas ar redzēto reklāmu televīzijā. L'Oreal joprojām investē sava produkta līnijas attīstībā, bet patērētāji var neatpazīt reklamēto produktu plauktā. Tādēļ SIA "L'Oreal Baltic" uzskata, ka matu krāsai PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS jātiek izņemtai no veikalu plauktiem. Patērētāji nevar atšķirt abu matu krāsu iepakojumus, ir tādi, kuri, izvēlējušies otru produktu, domājuši, ka pērk L'Oreal matu krāsu. Turklāt PALETTE NATURAL COLORS tika laista tirdzniecībā vienu gadu pēc L'Oreal matu krāsas.

Galvenais avots, pēc kā patērētāji izvēlas matu krāsas, ir redzētā reklāma. SIA "L'Oreal Baltic" ir investējusi līdzekļus, lai cilvēki varētu uz iepakojuma atpazīt to pašu personu, kuru redzējuši reklāmā. Taču šajā gadījumā patērētāji pie plaukta var neizvēlēties L'Oreal produktu, jo var to sajaukt ar PALETTE matu krāsu. Lai izdarītu pareizo izvēli, patērētājam jāpavada daudz laika pie plaukta. Tāda pati situācija ir arī Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Ungārijā, Čehijā un visā Austrumeiropā. Matu krāsai COLOR NATURALS ir pilnīgi jauna formula, tas ir pilnīgi jauns produkts. Šī produkta attīstīšana notika gandrīz 2 gadus. SCHWARZKOPF nav nokopējuši L'Oreal matu krāsas formulu, bet gan produkta koncepciju. Ir saņemtas sūdzības no patērētājiem, jo viņi domā, ka L'Oreal produkts ir kļuvis citādāks. Pēc PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS laišanas tirdzniecībā L'Oreal matu krāsas COLOR NATURALS panākumi ir samazinājušies. Schwarzkopf vispār ir spēcīgs L'Oreal konkurents ar saviem brendiem. Tādēļ nav saprotams, kādēļ tam vajadzīga šāda negodīgas konkurences spēle. Ja paskatās uz citiem brendiem, redzams, ka tie ir pilnīgi atšķirīgi, izņemot COLOR NATURALS un SCHWARZKOPF matu krāsu. L'Oreal ir mēģinājusi vērsties pie SCHWARZKOPF šajā jautājumā, taču SCHWARZKOPF savu matu krāsu no tirdzniecības izņemt netaisās.

(10) Konkurences padome 18.05.2006. saņēma SIA "Henkel Latvia" papildu informāciju par Henkel ražotajām matu krāsām PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS un šķipsnu balinātāju PALETTE COLOR EFFECT. Henkel ir reģistrētas preču zīmes PALETTE īpašnieks kopš 1954.gada. Kopš 1995.gada Henkel ir arī reģistrētas preču zīmes Poly Natural Colors īpašnieks. Matu kopšanas līdzekļu PALETTE preču iepakojuma radīšanas process sācies jau 1967.gadā un kopš tā laika PALETTE precēm piemīt daudz kopīgu īpašību. Apstrīdēto matu krāsu un šķipsnu balinātāju iepakojuma dizaina izstrādāšanu veica sabiedrības "Henkel KGaA" uzraudzīti neatkarīgi speciālisti ar mērķi radīt vienveidīgu un modernu Henkel preču tēlu. Visā pasaulē tiek tirgots ļoti plašs PALETTE preču klāsts dažādu krāsu salikumu iepakojumos, tai skaitā zaļu un/vai oranžu krāsu dažādās kombinācijās. Turklāt šādas krāsu kombinācijas tiek izmantotas arī citu ražotāju matu kopšanas līdzekļu iepakojumu noformējumos. Zaļā krāsa uz preces iepakojuma raksturīga lielam skaitam starptautisko zīmolu, jo tā ir vizuāli pievilcīga, gaiša un mierīga, kas sais­tās ar dabiskumu. Zaļā krāsa izmantota arī uz citiem Henkel zīmolu iepakojumiem - Poly Vital Colors kopš 2000.gada un Phyto Color kopš 1998.gada.

Veidojot jaunas preces nosaukumu, tiek apzināti visi Henkel piederošie un/vai lietotie preču zīmoli un nosaukumi, mēģinot piemērot kādu no tiem jaunajai precei. Ņemot vērā, ka matu krāsa PERMANENT NATURAL COLORS ir ar dabīgām krāsvielām, nosaukumā izmantots šāds preces nosaukums. Iepakojuma izmēriem par pamatu ņemti izmēri no PALETTE Intensive Color Creme. Apgalvojumus, ka PERMANENT NATURAL COLORS un COLOR EFFECT iepakojumu izmēri sakrīt ar GARNIER attiecīgo preču iepakojumu izmēriem, SIA "Henkel Latvia" uzskata par nepatiesiem. Turklāt Schwarzkopf Re-Nature bija pirmais matu kopšanas līdzeklis ar horizontālas formas iepakojumu. Piliena attēls uz PALETTE iepakojumiem tiek izmantots ļoti plaši. Birstīte uz COLOR EFFECT iepakojuma norāda, ka tas ir galvenais līdzeklis, ar kuru matu krāsa tiek uzziesta matu šķipsnām, tādējādi nodrošinot solīto sagaidāmo rezultātu. Matu šķipsnas attēls augšdaļā ir Henkel preču standarts un tiek izmantots daudzām matu krāsām. Paskaidrojošie apzīmējumi ir izplatīts veids, kā patērētājam uzskatāmi parādīt preces pielietošanu. Tādējādi Henkel iepriekš minētos simbolus ir lietojis ilgu laiku un tikai pielāgojis jaunajām matu krāsām pirms GARNIER tos pielietoja savām precēm.

Apgalvojumu, ka burti uz attiecīgo GARNIER un PALETTE preču iepakojumiem ir vienāda izmēra, un pretenzijas par sieviešu modeļu fotogrāfijām SIA "Henkel Latvia" uzskata par nepamatotām. Šīs modeļu fotogrāfijas jau tikušas izmantotas uz Schwarzkopf Country Color iepakojumiem. PALETTE matu kopšanas līdzekļi ilgstoši ir bijuši populārāki un pieprasītāki nekā L'Oreal matu kopšanas līdzekļi, īpaši Austrumeiropas un Baltijas valstīs.

(11) Konkurences padome 15.03.2006. nosūtīja informācijas pieprasījumu Nr.521 trešajai personai - sabiedrībai "Henkel KGaA", uz kuru atbilde nav saņemta.

(12) Konkurences padome 05.06.2006. saņēma informāciju no SIA "L'Oreal Baltic" pilnvarotā pārstāvja par šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT realizācijas apjomu Latvijā un matu krāsas COLOR NATURALS tirgus daļu Latvijā.

(13) Konkurences padome 07.06.2006. saņēma informāciju no SIA "Henkel Latvia" par šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT realizētajām vienībām 2006.gada pirmajos piecos mēnešos un tā tirgus vērtības daļu, kā arī par matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS tirgus vērtības daļu.

(14) SIA "L'Oreal Baltic" pārstāvis atbilstoši Konkurences padomes Biroja 07.06.2006. vēstulē Nr.1329 izteiktajam uzaicinājumam 08.06.2006. Konkurences padomē iepazinās ar lietā Nr.1466/05/09/22k esošajiem pierādījumiem un 15.06.2006. vēstulē Nr.06/318 izteica sekojošu viedokli par tiem. SIA "L'Oreal Baltic" uzskata, ka faktus, ka uz Palette Young Collection iepakojuma ir lietots zaļās un dzeltenās krāsas salikums un Poly Natural Colors ir starptautiski reģistrēta preču zīme, nevar uzskatīt par attaisnojumu, lai pretēji godīgas saimnieciskās darbības paražām izplatītu preci, kuras iepakojums ir sajaucami līdzīgs konkurenta izplatītās preces iepakojumam. Alvejas zaļais krāsu tonis, ar kuru SIA "Henkel Latvia" pamato zaļās krāsas izvēli PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumam, ir gaišāks un vēsāks nekā izmantotais. No SIA "Henkel Latvia" 12.05.2006. vēstules pielikumiem redzams, ka matu krāsu iepakojumiem tiek izvēlēti no konkurentiem atšķirīgi krāsu toņi, tikai PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumā izmantoti vairāki tādas pašas krāsas toņi kā COLOR NATURALS iepakojumā. Līdz ar to atbilstoši godīgas saimnieciskās darbības paražām bija iespējams izvēlēties citu iepakojumā lietotās zaļās krāsas toni. Pat, ja uzskata, ka šāda zaļās krāsas toņa lietošana ir attaisnojama, lai norādītu uz dabisko komponentu alveju, pēc iesniedzēja ieskata, vajadzējis atturēties no sarkanīgi oranžās un baltās krāsas lietošanas matu krāsas iepakojumā, kā arī atsevišķu tās pašas krāsas toņa burtu lietošanas uzrakstos. Fakts, ka iepriekš jau ir lietots līdzīgs matu krāsas nosaukums, zaļās krāsas tonis, sarkanīgi oranžās krāsas tonis un baltā krāsa, nenozīmē, ka būtu pieļaujama šo krāsu toņu un līdzīga nosaukuma apvienošana uz viena matu krāsu iepakojuma, kas patērētājiem rada sajaukšanas risku, maldinot par attiecīgās preces izcelsmi.

SIA "L'Oreal Baltic" uzskata, ka PALETTE šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT iepakojumā lietotā krāsu kombinācija iepriekš nav lietota, jo attiecīgie iepakojumi lielākoties satur atšķirīgus krāsu toņus un ir vertikālas formas, un ir no cita matu krāsas segmenta, jo nav šķipsnu balinātāji. PERMANENT NATURAL COLORS un COLOR NATURALS, kā arī HIGHLIGHT KIT un COLOR EFFECT atrodas vienā matu krāsu segmentā, vienā cenu līmenī, kā rezultātā iepakojuma krāsas un formas izvēle ir būtiska atšķiršanas nodrošināšanai. Atsevišķas informācijas norāde uz iepakojuma ir kopīga lielākajai daļai ražotāju, tādēļ ir svarīgi, lai citas iepakojuma sastāvdaļas būtu maksimāli atšķirīgas. Līdz ar to PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumam varēja izvēlēties savādāku zaļās krāsas toni, kā arī atteikties no oranži sarkanās krāsas lietošanas iepakojumā, bet tās vietā lietot sarkanu krāsu. SIA "L'Oreal Baltic" secina, ka SIA "Henkel Latvia" nemaz nav vēlējusies nodrošināt savu ražoto matu krāsu izcelšanos un atšķiršanu no attiecīgajām GARNIER matu krāsām.

Iesniedzējs uzskata, ka šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT iepakojumā lietotā krāsa nav attaisnojama ar kādu konkrētu attiecīgās preces īpatnību, kā rezultātā šīs krāsas un iepakojuma izvēle ir pilnīgi brīva un nekādi neraksturo preci. Atvāzums ar informāciju šķipsnu balinātājam COLOR EFECT nepalielina atšķirtspēju, jo veikalu plauktos tas tiek aizsegts ar citu matu krāsas paciņu un ir pamanāms, tikai paņemot rokā. Matu krāsas horizontāla veida iepakojumos tiek izplatītas daudz retāk nekā vertikālas formas iepakojumi, kā rezultātā patērētājiem iespēja maldīties attiecībā uz preces izcelsmi ir daudz lielāka.

Iesniedzējs norāda, ka, tā kā šīs matu krāsas tiek izplatītas vienās un tajās pašās tirdzniecības vietās un tām ir viena mērķauditorija, to iepakojuma līdzība neatbilst godīgas saimnieciskās darbības paražai attiecībā uz iepakojuma atšķirības nodrošināšanu no jebkura cita zīmola, lai mazinātu patērētājos neskaidrības par attiecīgās preces izcelsmi. SIA "Henkel Latvia", izplatot matu krāsas līdzīgas krāsas un formas iepakojumos, izmantojusi L'Oreal produktu atpazīstamību patērētāju vidū, kā arī jau radušos emocionālo saikni starp patērētāju un attiecīgajām GARNIER matu krāsām. Pat, ja patērētājs, izlasot ražotāja nosaukumu, konstatē, ka tā ir cita matu krāsa nekā iepriekš lietotā, līdz attiecīgajam brīdim, kad patērētājs iepazīstas ar informāciju uz iepakojuma, viņš ir ticis maldināts par preces izcelsmi, jo uzskata to par viņa iepriekš lietoto matu krāsu, un tikai pēc tuvākas iepazīšanās ar uzrakstiem uz iepakojuma ir spējīgs preces atšķirt un noteikt to izcelsmi. Patērētājs vispirms meklē preci pēc sev zināmas krāsas un tikai tad izlasa uz tās esošo nosaukumu, lai pilnībā pārliecinātos par tās identitāti. Tomēr bieži laika trūkuma dēļ patērētājs nepievērš uzmanību izvēlētās preces nosaukumam, jo ir pārliecināts par savas izvēles pareizību, pamatojoties uz iepakojumā lietotās krāsas atbilstību agrāk lietotajai matu krāsai.

Līdz ar to SIA "L'Oreal Baltic" secina, ka SIA "Henkel Latvia", apzinoties matu krāsas nosaukuma līdzību konkurenta lietotajam matu krāsas nosaukumam, kā arī nozarē pastāvošo praksi attiecībā uz patērētāju informēšanu marķējumā, kas ir līdzīga visiem matu krāsu iepakojumiem atkarībā no matu krāsas veida, vajadzēja izvēlēties citas krāsas vai citus attiecīgo krāsu toņus, vai vismaz izveidot savādāka izmēra iepakojumu, kas būtu kardināli atšķirīgs no GARNIER COLOR NATURALS UN HIGHLIGHT KIT iepakojuma, maksimāli samazinot sajaukšanas draudus.

(15) "Henkel KGaA" atbilstoši Konkurences padomes Biroja 07.06.2006. vēstulē Nr.1324 izteiktajam uzaicinājumam savas tiesības iepazīties ar lietā esošajiem materiāliem un izteikt viedokli par tiem neizmantoja.

(16) SIA "Henkel Latvia" pārstāvis atbilstoši Konkurences padomes Biroja 07.06.2006. vēstulē Nr.1328 izteiktajam uzaicinājumam 13.06.2006. Konkurences padomē iepazinās ar lietā Nr.1466/05/09/22k esošajiem pierādījumiem un 16.06.2006. vēstulē izteica sekojošu viedokli par tiem. SIA "Henkel Latvia" uzskata, ka lietā iesniegtā informācija un pierādījumi viennozīmīgi un nepārprotami norāda, ka tā nekādā veidā nav pārkāpusi nevienu no Konkurences likuma normām, jo tā nav ne ražojusi noteiktās preces, ne izstrādājusi to iepakojuma dizainu. Bez tam objektīvi nepastāv neviena no Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā minētajām negodīgas konkurences pazīmēm, jo nav notikusi matu krāsu nosaukumu atdarināšana, preču iepakojumi ir pietiekami atšķirīgi, lai patērētāji nesajauktu attiecīgās preces. Henkel preču popularitāte pati par sevi ir pietiekama, lai Henkel nebūtu ieinteresēts jebkādā atdarināšanā, kas varētu maldināt patērētāju.

(17) 27.06.2006. Konkurences padome saņēma papildu informāciju no SIA "Henkel Latvia" par ieņēmumiem no šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT realizācijas 2005.gadā.

(18) SIA "L'Oreal Baltic" ir LR Uzņēmumu reģistrā 03.05.2000. reģistrēta (vienotais reģ. Nr.40003492814) komercsabiedrība (ierakstīta komercreģistrā 19.08.2003.), kuras galvenie darbības veidi ir smaržu un kosmētikas vairumtirdzniecība, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība u.c.

SIA "Henkel Latvia" ir LR Uzņēmumu reģistrā 18.04.1995. reģistrēta (vienotais reģ. Nr.40003253247) komercsabiedrība (ierakstīta komercreģistrā 27.09.2004.), kuras galvenie darbības veidi ir pārējā vairumtirdzniecība, citur neklasificētu preču vairumtirdzniecības starpnieku darbība u.c.

Gan SIA "L'Oreal Baltic", gan SIA "Henkel Latvia" importē un realizē vairumtirdzniecībā Latvijā matu kosmētiku, t.sk. matu krāsas un šķipsnu balinātājus, tādējādi ir uzskatāmas par matu krāsu un šķipsnu balinātāju izplatīšanas tirgus dalībniekiem, kas konkurē.

(19) 2004.gada februārī SIA "L'Oreal Baltic" sākusi Latvijā izplatīt GARNIER matu krāsu COLOR NATURALS, savukārt SIA "Henkel Latvia" 2005.gada jūlijā uzsākusi izplatīt PALETTE matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS. Kopš 2005.gada aprīļa SIA "L'Oreal Baltic" izplata GARNIER šķipsnu balinātāju HIGHLIGHT KIT, bet SIA "Henkel Latvia" kopš 2005.gada oktobra - PALETTE šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT.

Pēc būtības SIA "L'Oreal Baltic" iebildumi ir par to, ka SIA "Henkel Latvia" realizē PALETTE matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS ar nosaukumu un iepakojumā, kas atdarina GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS nosaukumu un iepakojumu, kā arī šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT iepakojumā, kas atdarina GARNIER šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT iepakojumu. Šādas SIA "Henkel Latvia" darbības, pēc iesniedzēja ieskata, atbilst Konkurences likuma 18.panta otrajā daļā noteiktās negodīgas konkurences pazīmēm, kā arī Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā noteiktās negodīgas konkurences izpausmes tiesiskā sastāva pazīmēm.

(20) Konkurences likuma 18.panta otrajā daļā noteikts, ka par negodīgu konkurenci uzskatāmas darbības, kuru rezultātā tiek pārkāpti normatīvie akti vai godīgas saimnieciskās darbības paražas un ir radusies vai varētu rasties konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana.

Saskaņā ar šī paša panta trešās daļas 2.punktu negodīga konkurence var izpaus­ties kā cita tirgus dalībnieka ražotās vai realizētās preces nosaukuma, ārējā izskata, marķējuma vai iepakojuma atdarināšana, preču zīmes izmantošana, ja tas var maldināt attiecībā uz preces izcelsmi, ja tā rezultātā ir radusies vai varētu rasties konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana.

(21) SIA "L'Oreal Baltic" norāda uz šādām pazīmēm, kas norāda uz iepakojuma atdarināšanas faktu un sakarā ar kurām patērētājs varētu sajaukt PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumu ar GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS iepakojumu.

1) Izmantots identisks zaļās, oranžās un baltās krāsas salikums (identiska krāsu pāreja no tumši zaļās uz dzeltenzaļo un no oranžās uz sarkano, kā arī baltās krāsas izmantošana teksta fonam iepakojuma malās un sānos). Abu iepakojumu augšdaļā pie robežas ar frontālo daļu ir oranži sarkanā krāsa.

2) Iepakojuma kastīšu līdzīgais izmērs.

3) Izmantotā oranžā un sarkanā krāsa, kā arī pāreja no oranžās uz sarkano krāsu par fonu tekstam GARNIER matu krāsai COLOR NATURALS (krāsas numurs, uzraksti NEW, Ingredients/Состав, with natural olive oil, matu krāsas toņa nosaukums, tabula ar pašreizējās matu krāsas parauga un paredzamo rezultātu), bet PALETTE matu krāsai PERMANENT NATURAL COLORS uzrakstiem: ÙJ NEW, krāsas numuriem un toņiem, Caring creme coloration/apoló krémhajfesték, kā arī oranžas krāsas rāmīši.

4) Vienādā tumši zaļā krāsa GARNIER matu krāsai COLOR NATURALS uzrakstiem (Important read the safety instructions, Up to 3 touch-up applications, Ilgstoši noturīga krēmveida krāsa, Piesātināts un starojošs matu tonis, Pilnībā nokrāso sirmos matus, Maiga un kopjoša iedarbība, Permanent Hair Color, kā arī uzraksti par matu krāsas toni vairākās valodās, sastāvdaļu saraksts un aprakstošā informācija par matu krāsu vairākās valodās) un PALETTE matu krāsai PERMANENT NATURAL COLORS uzrakstiem (with Aloe Vera, krāsas toņa nosaukums divās valodās, divu preces īpašību uzskaitījums divās valodās kopā četrās rindās, Tartos Hajfestek un Permanent iepakojuma augšdaļā, aplī esošais uzraksts Level of duration, iepakojuma sānos un aizmugurē Palette-dabīgi toņi no matu krāsas, kurai uzticas miljoniem sieviešu! un Svarīgi norādījumi! un to ekvivalenti četrās citās valodās, 1 washes out, 2 lasts up to 24 washes labajā sānā, saturs labajā sānā).

5) Alvejas ekstrakta pile PALETTE matu krāsai PERMANENT NATURAL COLORS uz iepakojuma līdzīga olīveļļas pilei GARNIER matu krāsai COLOR NATURALS uz iepakojuma.

6) Matu šķipsnas fotogrāfijas izvietojums iepakojuma augšdaļā.

7) PALETTE matu krāsas nosaukums PERMANENT NATURAL COLORS satur tos pašus vārdus, ko GARNIER matu krāsas nosaukums COLOR NATURALS, kas tikai samainīti vietām. Turklāt GARNIER matu krāsas iepakojuma augšdaļā ir uzraksts Permanent Hair Color, arī iepakojuma frontālās daļas uzraksta Ilgstoši noturīga krēmveida krāsa ekvivalents angļu valodas marķējumā ietver sevī vārdu Permanent, kas ir PALETTE matu krāsas nosaukumā.

8) Uz GARNIER matu krāsas iepakojuma frontālās daļas marķējuma angliski uzraksts satur vārdus Shiny, long-lasting colour, 100% grey coverage, kamēr PALETTE matu krāsas iepakojumā ir uzraksti Intensive, long-lasting color, Perfect Grey Coverage.

9) Uzrakstos lietotie burti ir identiskā vai līdzīgā fontā, piemēram, NEW, uzraksts Permanent Hair Colour Cream GARNIER matu krāsai un Permanent Natural Colors PALETTE matu krāsai; Shiny, long-lasting colour, 100% grey coverage, un Gentle conditioning cream GARNIER matu krāsai un Intensive, long-lasting Color, Perfect Grey Coverage, Extra intenziv, hosszantartó szin, Tökéletes ösztakarás Schwarzkopf Palette matu krāsai; with natural olive oil GARNIER matu krāsai un Caring creme coloration/apoló krémhajfesték PALETTE matu krāsai.

10) Sieviešu modeļu fotogrāfijās līdzīgs matu sakārtojums, sejas izteiksme, pagrieziens pret objektīvu, galvas stāvoklis (galva pieliekta uz labo pusi), veids, kādā modeles nofotografētas, līdzīgi sejas vaibsti, balts apģērbs.

Iesniedzējs vērš uzmanību uz to, ka matu krāsa PERMANENT NATURAL COLORS ar uzrakstu NEW laista tirdzniecībā pusotru gadu pēc GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS. Tādējādi patērētāji, kuri jau bija lietojuši matu krāsu COLOR NATURALS, varējuši saprast, ka tirgū parādījusies tā pati matu krāsa ar kādu uzlabojumu vai jauninājumu. Turklāt SIA "L'Oreal Baltic" ir investējusi un joprojām investē līdzekļus matu krāsas NATURAL COLORS mārketingam, taču patērētāji veikalos pie plauktiem nespēj atšķirt matu krāsu COLOR NATURALS no PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumiem. Pēc iesniedzēja rīcībā esošās informācijas, patērētāji mēdz izvēlēties PALETTE matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS, domādami, ka pērk GARNIER matu krāsu. SIA "L'Oreal Baltic" uzskata, ka galvenais, pēc kā patērētāji izvēlas preci, ir redzētā reklāma, bet, salīdzinot preces plauktā ar redzēto reklāmu televīzijā, patērētāji nevar viennozīmīgi atšķirt matu krāsu COLOR NATURALS un tādējādi izdarīt pareizo izvēli.

(22) SIA "Henkel Latvia" 21.12.2005. un 12.05.2006. vēstulēs sniedz šādus paskaidrojumus par iepriekšminētajām pazīmēm.

1) PALETTE krāsai izmantots krāsu salikums zaļš-dzeltens-balts, tādēļ SIA "L'Oreal Baltic" apgalvojums ir aplams. Ņemot vērā, ka baltā krāsa ir populāra pamatkrāsa daudziem iepakojumiem, par raksturīgu uzskatāms pārējo divu krāsu salikums zaļš-dzeltens. Šīs krāsas raksturo dabīgu un saudzīgu produkta pozicionējumu, turklāt šāds salikums izmantots jau uz Palette Young Collection Intensive Creme Coloration, Saint Algue Palette iepakojuma. Turpretim GARNIER matu krāsas iepakojumā ir zaļa-oranža-sarkana. Bez tam ar zaļo krāsu uz PALETTE krāsas nepārprotami attēlots alvejas zars, papildus izceļot šī auga izmantošanu kā krāsas sastāvdaļu. Zaļā krāsa iepakojumos apzīmē dabiskumu, tādēļ tā plaši tiek izmantota daudziem zīmoliem, jo tā ir vizuāli pievilcīga, gaiša un mierīga krāsa. Zaļā krāsa tiek izmantota arī uz citu Henkel zīmolu iepakojumiem, piemēram, Polu Vital Colors, Phyto Color, tāpat arī uz konkurentu iepakojumiem - Herbal Essences no Clairol, Procter & Gamble. Bez tam zaļā krāsa tiek plaši izmantota arī, lai norādītu uz alveju kā attiecīgās preces sastāvdaļu.

2) Iepakojuma izmēri attiecīgajām matu krāsām nav vienādi un tiem nav preces ražotāju raksturojošas nozīmes, tādēļ šī pazīme nav būtiska. Turklāt praktiski visu ražotāju matu krāsām ir līdzīgs iepakojuma izmērs. PERMANENT NATURAL COLORS matu krāsas iepakojumam par pamatu ņemts Intensive Color Creme iepakojums. Ārējais iepakojums izveidots platāks, jo bija plānots nomainīt iekšējo iepakojumu.

3) Oranžās un sarkanās krāsas pielietojums ir krasi atšķirīgs, jo GARNIER matu krāsai šie toņi izmantoti arī kā teksta fons, kamēr PALETTE krāsai sastopami tikai atsevišķos nodalītos nelielos laukumos.

4) Iesniegumā minētie tumši zaļās krāsas uzraksti ir dažāda izmēra, dažādās iepakojuma vietās, ar atšķirīgu nozīmi. Apgalvojums, ka burti uz matu krāsu iepakojumiem ir vienāda izmēra, ir nepamatots. Cilspiedums, saturs, izkārtojums ir dažādi. Uz PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS un COLOR EFFECT iepakojumiem burtu veids un stils ir tāds pats, kāds ilgstoši jau lietots uz citiem PALETTE zīmoliem, piemēram, Intensive Color Crème (burtu stils).

5) Piliena simbols atrodams uz daudzu produktu, kuru sastāvā ir īpašas vielas vai ekstrakti, iepakojumiem, t.sk. uz matu krāsu iepakojumiem. Bez tam piliena attēli nav līdzīgi, jo uz PALETTE krāsas iepakojuma tas iezīmēts aplī, kurā ierakstīts, kādu augu simbolizē piliens, bet GARNIER krāsai tas attēlots bez īpaša izcēluma. Uz PALETTE matu krāsām piliena simbols tika lietots jau 2000.gadā, tas atrodams uz Palette Intensive Color Creme, gan uz Palette Deluxe iepakojumiem, kas ir daudz ilgāku laiku nekā L'Oreal iepakojumiem. Piliena attēls, simbolizējot "rūpes", tiek izmantots arī uz konkurentu preču iepakojumiem, piemēram Diadem, turklāt ne tikai matu kopšanas līdzekļu jomā.

6) Matu krāsas rezultāta atainojums, izmantojot attiecīgās krāsas matu šķipsnas fotogrāfiju, uz iepakojuma augšdaļas ir pierasts uz iepakojumiem. PALETTE šādu matu šķipsnas attēlojumu izmantoja jau pirms PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS uz Palette Intensive Color Creme iepakojuma. Turklāt uz PERMANENT NATURAL COLORS iepakojuma izmantotais atainojuma veids (vertikāls attēls) ir būtiski atšķirīgs no GARNIER iepakojuma (horizontāls attēls).

7) Vārdu salikums NATURAL COLORS ir arī citā SCHWARZKOPF matu krāsā Poly Natural Colors, kas ir starp­tautiski reģistrēta preču zīme. Tādēļ pretenzija par nosaukumu nav pamatota. Veidojot jaunas preces nosaukumu, tiek apzināti visi Henkel jau piederošie un/vai lietotie zīmoli un nosaukumi, mēģinot piemērot kādu no tiem jaunajai precei. Ņemot vērā to, ka PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS ir jauna prece ar dabīgām krāsvielām, kā arī iepriekš izmantotos Henkel preču nosaukumus Poly Natural Colors un Poly Nature Color, tika izveidots nosaukums PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS.

8) Tādiem raksturojošiem apzīmējumiem kā intensive, long-lasting color, 100% Grey Coverage un tamlīdzīgi ir tikai informatīvs raksturs, un dažādos veidos tie tiek pielietoti praktiski uz visiem matu krāsu iepakojumiem.

9) Uzraksta NEW uz GARNIER krāsas iepakojuma vairs nav. Tomēr tas uz GARNIER krāsas bija priekšējās daļas vidū pa kreisi taisnstūra laukumā, kamēr PALETTE krāsas tas atradies priekšējās daļas augšā labajā stūrī trīsstūra laukumā.

10) Sieviešu modeļu fotogrāfijas izmantotas uz visiem matu krāsu iepakojumiem. Ja redzams modeles apģērbs, baltā krāsā tas ir uz visiem iepakojumiem, jo šādas krāsas apģērbs izceļ matu krāsu. Modeļu sejas izteiksme, pagrieziens pret fotoaparāta objektīvu un galvas stāvoklis ir līdzīgs visiem matu krāsu iepakojumiem, jo saistīts ar mūsdienu tendencēm reklāmas un preču iepakojuma fotogrāfijā. Agrāk modeles fotografētas frontāli, tagad tām ir dzīvīgas sejas. Konkrēti šīs pašas modeļu fotogrāfijas izmantotas jau iepriekš uz citas Henkel matu krāsas iepakojuma - Schwarzkopf Country Colors.

(23) SIA "Henkel Latvia" norāda arī uz šādām viegli pamanāmām atšķirībām matu krāsu iepakojumos.

1) GARNIER matu krāsas zīmols atrodas iepakojuma priekšpuses apakšējā daļā, tas uzdrukāts ar baltiem burtiem uz zaļa fona, kamēr PALETTE matu krāsai tas atrodas iepakojuma priekšpuses augšējā daļā ar melniem burtiem uz balta fona. Turklāt preces līnijas nosaukums ir ar zeltītiem burtiem, kādu uz GARNIER iepakojuma vispār nav.

2) PALETTE matu krāsai ražotāja nosaukums un preču zīme uzdrukāta uz iepakojuma un skaidri un nepārprotami uz tā izceļas. Etiķete ar ražotāja nosaukumu uz GARNIER krāsas ir uzlīmēta un praktiski neizceļas.

3) Dominējošā krāsa uz GARNIER matu krāsas iepakojuma priekšpuses ir oranžā un sarkanā, kamēr uz PALETTE matu krāsas tā ir zaļā un dzeltenā.

4) Dominējošā krāsa uz GARNIER krāsas iepakojuma sāniem un aizmugurē ir balti oranžs fons ar zaļiem un oranžiem burtiem, kamēr PALETTE matu krāsai zaļi dzelteni balts fons ar melniem burtiem.

5) Fons modelei uz GARNIER iepakojuma ir balts ar oranžu atblāzmu, PALETTE krāsai tas ir zaļi dzeltens.

6) Matu krāsu toņa apzīmējums GARNIER matu krāsai rakstīts ar baltiem burtiem uz oranža pusapļa, kas atrodas iepakojuma kreisajā augšējā stūrī, kamēr PALETTE matu krāsai nosaukums rakstīts iepakojuma priekšpuses apakšējā daļā pa vidu zaļiem burtiem uz balta fona, un krāsas numurs norādīts kā uz iepakojuma priekšpuses kreisajā apakšējā daļā ar baltiem burtiem oranžā taisnstūrī, tā arī uz iepakojuma aizmugurējās puses un sānos (7 reizes).

7) Uz GARNIER matu krāsas iepakojuma nav preces apraksta un norādījumu latviešu valodā, kamēr PALETTE matu krāsai tādi ir. Uz GARNIER iepakojuma informācija drukāta ar zaļiem, oranžiem un baltiem burtiem, kamēr uz PALETTE matu krāsas - ar melniem un zaļiem burtiem. Uz GARNIER iepakojuma informācija atspoguļota atsevišķos ierāmētos blokos, kamēr PALETTE matu krāsai ierāmēti tikai virsraksti.

(24) Izvērtējot procesa dalībnieku paskaidrojumus un pārbaudot lietā esošos pierādījumus, Konkurences padome secina:

1) PALETTE matu krāsai PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumā izmantotās krāsas ir zaļš, dzeltens, balts, sarkans, oranžs. Dominējošā iepakojuma krāsa ir zaļā, ar pāreju uz dzelteno. Savukārt GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS iepakojumam izmantotas krāsas - balts, oranžs, zaļš, sarkans. Pamatkrāsa ir baltā, frontāli apskatot iepakojumu, dominē oranža un zaļa krāsa. Abu matu krāsu iepakojumus apskatot no augšpuses, tie acīmredzami atšķiras. PALETTE matu krāsai tajā dominē zaļā krāsa, bet GARNIER matu krāsai - oranža, līdz ar to iepakojumu augšpuses ir pietiekami atšķirīgas.

Iesniedzējs uzskata, ka matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS un COLOR NATURALS iepakojumi ir tik līdzīgi, ka patērētājam ir viegli sajaucami. Šajā sakarā ir būtiski, kādā veidā minētās matu krāsas patērētājam ir pieejamas mazumtirdzniecības vietās. Lielākoties veikalos (skat. fotogrāfiju Nr.3 veikalā "Drogas" 31.01.2006. dienesta ziņojuma pielikumā) matu krāsas izvietotas, izmantojot dažādu krāsu plauktu organizatorus. Tos tirdzniecības vietām piegādā matu krāsu izplatītāji, piemēram, SIA "Henkel Latvia" piegādā plauktu organizatorus SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsām. Konkrētajām matu krāsām PERMANENT NATURAL COLORS tie ir zaļā krāsā, bet matu krāsām COLOR NATURALS - oranži baltā. Tādējādi plauktu organizatori mazumtirdzniecības vietās manāmi pasvītro izmantoto krāsu atšķirību iepakojumos, jo pircējiem GARNIER matu krāsa tirdzniecības vietā asociējas ar oranžo un balto krāsu iepakojumā, bet PALETTE matu krāsa - ar zaļo. Plauktu organizatorus matu krāsām izvēlas paši to ražotāji, tos saskaņojot ar matu krāsu iepakojumos izmantotajām krāsām, tādējādi pastiprināti apliecinot iepakojumos izmantotos pamattoņus.

Matu krāsu COLOR NATURALS un PERMANENT NATURAL COLORS ražotāji šīs abas matu krāsas pozicionē kā dabīgas, tādēļ pašsaprotama ir zaļās krāsas izmantošana iepakojumos, kas simbolizē dabīgumu. Turklāt SIA "L'Oreal Baltic" ir atzinusi, ka zaļās krāsas lietojuma mērķis abos iepakojumos ir pievērst patērētāju uzmanību tam, ka matu krāsas satur atsevišķus dabiskas izcelsmes komponentus. Arī baltā krāsa dažādās proporcijās tiek izmantota gandrīz vienmēr, tādēļ tās iekļaušanu iepakojuma dizainā konkrētajā gadījumā nevar uzskatīt par īpašu līdzības pazīmi. Fakts, ka PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumā izmantots zaļās un dzeltenās krāsas salikums un tāda krāsu pāreja, kāda jau izmantota iepriekš citam SCHWARZKOPF matu krāsas iepakojumam, vienīgi apstiprina iepriekšminēto matu krāsas pozicionēšanas veidu, nevis norāda uz to, ka ir izmantotas iesniedzēja izplatītās matu krāsas atšķirīgās pazīmes.

2) Matu krāsu iepakojumu izmērs ir līdzīgs vairākiem matu krāsu ražotājiem - L'Oreal, Henkel & Schwarzkopf, Londa, Wella (skat. fotogrāfijas Nr.14,17 veikalā "Drogas" 31.01.2006. dienesta ziņojuma pielikumā). Turklāt SIA "Henkel Latvia" jau iepriekš izplatījusi matu krāsas tāda paša izmēra iepakojumā kā PERMANENT NATURAL COLORS. Šādus matu krāsu iepakojumu izmērus kā vispārpieņemtus atzīst arī Londa pārstāve, norādot, ka tas izveidots atbilstoši veikalu plauktu standartiem.

3) Oranžā un sarkanā krāsa izmantota GARNIER matu krāsai iesniedzēja norādītajās vietās, taču PALETTE matu krāsai uzrakstam ÙJ NEW par fonu izmantots izteikti sarkans tonis, kas atšķiras no GARNIER matu krāsas uzraksta NEW izmantotā. SCHWARZKOPF PALETTE matu krāsas toņa nosaukums frontālajā, tas ir, visredzamākajā daļā, rakstīts ar zaļiem burtiem uz balta fona.

4) Abiem matu krāsu iepakojumiem daudzviet burtiem izmantota zaļā krāsa, taču jāņem vērā, ka PALETTE matu krāsas iepakojuma sānos un aizmugurē pamattekstā burti ir melnā krāsā un tikai nosaukumi ir zaļā, kamēr GARNIER matu krāsai - visa tekstuālā daļa sānos un aizmugurē ir ar zaļas krāsas burtiem.

5) Matu krāsu iepakojumiem līdzīgā vietā, frontālās daļas apakšpusē labajā sānā ir attēlota pile (attiecīgi alvejas ekstrakta un dabiskās olīveļļas). Tomēr līdzīga veida pile PALETTE matu krāsām jau izmantota agrāk (Intensive Color Creme, Intensive Caring Color (deluxe), Instant Color). Turklāt šāda veida simbolu kosmētikas ražotāji bieži mēdz izmantot, piemēram, šampūniem (skat. fotogrāfiju Nr.6 veikalā "Rimi" 31.01.2006. dienesta ziņojuma pielikumā). Līdzīgus piles attēlus izmantojusi arī Londa. Augu eļļas vai ekstrakta piles atveidošana uz matu krāsas iepakojuma informē patērētājus par dabisko sastāvdaļu, kas tiek izmantota matu krāsai.

6) Matu šķipsnu fotogrāfiju izvietojums iepakojuma augšdaļā GARNIER matu krāsai COLOR NATURALS un PALETTE matu krāsai PERMANENT NATURAL COLORS ir ievērojami atšķirīgs. Matu šķipsna attēlota arī uz ESTEL krāsas Solo iepakojuma. Bez tam tieši šāda veida matu šķipsna attēlota uz PALETTE matu krāsu iepakojumiem jau kopš 2001.gada (piemēram, Intensive Color Creme, Tone Creme). Londa pārstāve uzskata, ka uz iepakojuma augšdaļas jābūt redzamai matu krāsai, jo tā domāta, lai patērētāji var to noplēst un ērti paņemt līdzi, nākamreiz pērkot matu krāsu.

7) Paskaidrojoši teksti uz matu krāsu iepakojumiem sastopami bieži (ESTEL matu krāsai Only, Wellaton, tāpat arī uz citām Schwarzkopf Palette matu krāsām), tādējādi to nevar uzskatīt par GARNIER matu krāsas iepakojuma īpašu pazīmi.

8) Uzrakstos iepakojumiem ir izmantoti līdzīgas drukas burti, taču šī konkrētā druka izmantota visbiežāk ne tikai precēm, bet arī citiem tekstiem, kas domāti vieglai uztveršanai. Šāda veida burtu druka ir vieglāk uztverama patērētājam un līdz ar to vieglāk iegaumējama. Jebkura veida citādas drukas burti, piemēram, slīpraksts, parasti tiek izmantoti, lai izceltu kādu tekstu no kopējās teksta daļas, taču pamatā šāda veida druka var patērētājam sarežģīt teksta uztveršanu.

9) SIA "Henkel Latvia" uzskata, ka uz matu krāsu iepakojumiem modelēm vienmēr ir balts apģērbs, jo tas izceļ matu krāsu. Konkurences padome norāda, ka šādu SIA "Henkel Latvia" apgalvojumu neapstiprina lietā esošie pierādījumi, taču tādas krāsas apģērbs tiešām bieži sastopams uz matu krāsu iepakojumiem, piemēram, Londoren, Wellaton, ESTEL Only (skat. fotogrāfijas veikalā "Drogas" 31.01.2006. dienesta ziņojuma pielikumā). Londa pārstāve uzskata, ka modeles apģērbam jābūt saskaņotam ar iepakojuma pamatkrāsu un jāizceļ attēlotā matu krāsa. Tādējādi balts apģērbs modelei nav īpaša GARNIER matu krāsas iepakojuma pazīme, kuru izmantot būtu aizliedzams citiem tirgus dalībniekiem.

Uz matu krāsu iepakojumiem modeles visbiežāk ir smaidošas, galva nedaudz pieliekta uz vienu vai otru pusi, taču arī uz PALETTE matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumiem modeles attēlotas dažādi, t.sk. frontāli, skatoties taisni uz priekšu (skat. fotogrāfiju Nr.8 veikalā "Drogas" 31.01.2006. dienesta ziņojuma pielikumā). Īpaša līdzība modeļu seju vaibstos nav saskatāma, turklāt jāņem vērā, ka katrā konkrētā laika periodā ir savi sieviešu skaistuma etaloni, tādēļ nav neparasti, ka sieviešu sejas vaibsti, uzacu forma, frizūras u.c. nav kardināli atšķirīgas. Turklāt saskaņā ar SIA "Henkel Latvia" norādīto konkrēti šo modeļu fotogrāfijas izmantotas jau iepriekš uz matu krāsas Schwarzkopf Country Colors iepakojumiem. Tādējādi nav iespējams, ka modeļu fotogrāfijas piemeklētas, speciāli atdarinot GARNIER matu krāsu iepakojumos redzamās.

10) PALETTE matu krāsai PERMANENT NATURAL COLORS ir labi redzamā vietā priekšplānā izvietots PALETTE zīmols, kas patērētājiem ir viegli pamanāms un tādējādi samazina iespēju tikt maldinātiem par preces izcelsmi.

11) PALETTE matu krāsas nosaukumā ir vārdi PERMANENT NATURAL COLORS, kas latviešu valodā nozīmē "noturīgas dabiskas krāsas". Saskaņā ar SIA "Henkel Latvia" pārstāvja norādīto pasaulē matu krāsas iedala divos segmentos - permanent (ilgnoturīga) un wash out (izmazgājama). Tādējādi pirmais vārds matu krāsas nosaukumā apzīmē to, ka matu krāsa ir ilgstoši noturīga. Turklāt visi nosaukumā ietvertie vārdi PALETTE matu krāsām izmantoti jau iepriekš, piemēram, Poly Natural Colors, kas ir arī reģistrēta preču zīme. Savukārt, apzīmējums Permanent izmantots uz matu krāsas Intensive Color Creme iepakojuma. Vārds permanent angļu valodā lasāms arī uz citiem noturīgo matu krāsu iepakojumiem, piemēram, Londacolor (skat. fotogrāfiju Nr.2 veikalā "Drogas" 31.01.2006. dienesta ziņojuma pielikumā). SIA "L'Oreal Baltic" uzskata, ka abu vārdu NATURAL un COLORS lietošana abām matu krāsām ir pamatojama ar dabiskas izcelsmes komponentu pievienošanu matu krāsai, kā arī ar matu krāsu lietošanas mērķi, tomēr matu krāsai PERMANENT NATURAL COLORS vajadzējis izvēlēties savādāku nosaukumu vai lietoto vārdu gramatikas formu. Konkurences padome norāda, ka vārdi NATURAL un COLOR paši par sevi nav tiesiski aizsargājami, jo tie sniedz raksturojošu informāciju. Minēto apliecina arī fakts, ka LR Patentu valde ir atteikusi reģistrēt kā preču zīmes gan vārdus NATURELLE, NATURA, gan COLOR INTENSIFIER.

(25) Latvijā patērētājiem PALETTE zīmols ir labi pazīstams. Lietas dalībnieku sniegtā informācija liecina, ka matu kosmētikas izplatīšanas tirgū PALETTE ir vispopulārākais zīmols Latvijā (SIA "Henkel Latvia" izplatīto matu krāsu tirgus daļa 2005.gada novembrī/decembrī sasniegusi (**)%, kamēr SIA "L'Oreal Baltic" - (**)%). Arī citi SCHWARZKOPF zīmoli (Taft, Gliss Kur, Fa, Schauma) patērētājiem ir atpazīstami. GARNIER matu krāsas COLOR NATURALS tirgus daļa tās izplatīšanas sākumā pakāpeniski palielinājusies, maksimālā robeža - (**)% (2005.gada jūlijs/augusts). Pēdējie dati par COLOR NATURALS tirgus daļu - (**)% (2006.gada marts/aprīlis). Savukārt PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS tirgus daļa ir (**)% (2006.gada marts/aprīlis), kas ir maksimālais rādītājs kopš matu krāsas laišanas apgrozībā tirdzniecībā.

Abi tirgus dalībnieki ir ieguldījuši ievērojamus līdzekļus matu krāsu reklāmās un citos preču noieta veicināšanas pasākumos. Gan GARNIER matu krāsa, gan PALETTE matu krāsa aktīvi reklamēta presē un televīzijā. Televīzijā abu matu krāsu reklāmās uzskatāmi parādīts reklamētās preces zīmols - attiecīgi PALETTE un GARNIER. Reklāmas ir pietiekami atšķirīgas, piemēram PALETTE reklāmā darbojošās personas ir 3 - vīrietis un divas sievietes, kamēr GARNIER reklāmā - divas sievietes (no kurām viena ir pazīstama aktrise A.Zeltiņa). Tādējādi nav pamatots iesniedzēja arguments, ka SIA "Henkel Latvia", izplatot matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS, izmantojusi SIA "L'Oreal Baltic" ieguldītos līdzekļus preces atpazīstamības veicināšanai, ar negodīgiem konkurences paņēmieniem radot sev priekšrocības konkrētajā tirgū. Konkurences padome noraida iesniedzēja argumentu, ka patērētājiem, iegādājoties matu krāsu tirdzniecības vietā un asociējot to ar iepriekš redzēto reklāmu, īsā laikā nav iespējams atšķirt GARNIER matu krāsu no PALETTE matu krāsas. Matu krāsa pieder pie preču grupas, kuru iegādājoties, pircēji lēmuma pieņemšanai par konkrētas preces izvēli velta vairāk laika nekā pirmās nepieciešamības precēm. Matu krāsu mērķauditorija (sievietes, kuras vēlas krāsot matus) šo preci izvēlas pietiekami rūpīgi pēc dažādiem kritērijiem - gan apsverot iespējamo rezultātu, gan pēc zīmola, gan pēc citiem kritērijiem, kopumā pavadot tirdzniecības vietā pietiekami daudz laika izvēles izdarīšanai. Nav ticams, ka sievietes, kurām matu krāsa domāta, izvēli par preci, kas var būtiski mainīt viņu ārējo izskatu, izdarītu impulsīvi, tas ir, bez pietiekami rūpīgas matu krāsas atlases (izņemot, piemēram, gadījumus, kad pirkums tiek izdarīts, balstoties uz iepriekšējo pieredzi). Arī iesniedzējs izteicis viedokli, ka patērētājs pēc tuvākas iepazīšanās ar uzrakstiem uz iepakojuma ir spējīgs atšķirt preces un noteikt to izcelsmi. Tādējādi arī SIA "L'Oreal Baltic" neapšauba, ka matu krāsu iepakojumus ir iespējams atšķirt, ja patērētājs tirdzniecības vietā pievērš tiem pietiekamu uzmanību, ko sievietes (matu krāsu pircējas) parasti arī dara. Turklāt tirdzniecības vietās, kur tiek pārdotas matu krāsas, pircējiem parasti ir pieejami katra ražotāja matu krāsu katalogi, kuros attēlots sagaidāmais krāsas toņa rezultāts. Tādējādi pircējiem, kuri vispirms aplūko konkrētās matu krāsas katalogu un pēc tam meklē plauktā atbilstošo iepakojumu, vispār nav iespējams tikt maldinātiem par matu krāsas piederību vienam vai otram zīmolam. Arī iepriekšminētajos plauktu organizatoros parasti ir ietverts zīmola nosaukums, kas vēl vairāk padara neiespējamu patērētāju maldināšanas faktu.

Patērētāji, kuri vienu un to pašu matu krāsu izvēlas atkārtoti, balstoties uz savu iepriekšējo pieredzi, viņiem nepieciešamo matu krāsu mēdz iegaumēt un izvēlēties pēc krāsas toņa numura. Tas nepieciešams, lai, atkārtoti krāsojot matus, rezultāts būtu tāds pats kā iepriekš. Matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS un COLOR NATURALS toņu numuri un to izvietojums būtiski atšķiras. GARNIER matu krāsai šis numurs attēlots frontālās puses augšdaļas kreisajā pusē pusaplī un parasti sastāv no diviem cipariem, no kuriem viens ir aiz komata. PALETTE matu krāsai numurs sastāv no trim cipariem un ir atrodams frontālās puses apakšējā daļā. Tādējādi arī patērētājiem, kuri tirdzniecības vietās meklē matu krāsu ar konkrēto krāsu toņa numuru, nav iespējams izvēlēties cita ražotāja matu krāsu, jo PALETTE un GARNIER matu krāsu toņu numerācija ir atšķirīga.

SIA "Henkel Latvia" ir iesniegusi pētījumu par izstrādājumiem par GARNIER COLOR NATURALS & PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS (**).

Tādējādi, ņemot vērā un pārbaudot noskaidrotos apstākļus un iegūtos pierādījumus, izvērtējot PALETTE matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS iepakojumu atsevišķās pazīmes, t.sk. iesniedzēja norādītās - ārējo izskatu, noformējumu, nosaukumu un to kopējo pasniegšanas veidu, un kopiespaidu, ko tas rada, kopsakarā ar GARNIER matu krāsas NATURAL COLORS iepakojumu, Konkurences padome secina, ka vidusmēra patērētājam, kurš atzīstams par pietiekami labi informētu, vērīgu un piesardzīgu, pamatā nav iespējams tikt maldinātam par matu krāsas PERMANENT NATURAL COLORS izcelsmi, un atzīst, ka SIA "Henkel Latvia" darbībās, izplatot matu krāsu PERMANENT NATURAL COLORS iesniegumā norādītajā iepakojumā un ar šādu nosaukumu, nav konstatējams Konkurences likuma 18.panta otrās daļas un trešās daļas 2.punktā noteiktā negodīgas konkurences aizlieguma, kā arī Parīzes Konvencijas par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību 10.bis panta pirmās daļas, otrās daļas un trešās daļas 1.punkta pārkāpums.

(26) SIA "L'Oreal Baltic" norāda, ka SIA "Henkel Latvia" produkcijas ieiešanas tirgū atvieglošanai pusgadu vēlāk pēc šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT laišanas apgrozībā tirdzniecībā ir sākusi izplatīt arī šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT, kura iepakojumā atdarināts SIA "L'Oreal Baltic" izplatītās produkcijas HIGHLIGHT KIT iepakojums. Abi šķipsnu balinātāji tiek pozicionēti kā ilgnoturīgas matu krāsas, atrodas vienā cenu līmenī (aptuveni Ls 2,50). Minētajiem šķipsnu balinātājiem ir:

1) Horizontāls līdzīga izmēra iepakojums.

2) Iepakojumu dominējošā krāsa ir oranžā.

3) Līdzīgs birstītes izvietojums (frontālās daļas augšējā stūrī uz matu šķipsnas, kas ievietota aplī).

4) Frontālās daļas labajā pusē līdzīgi izvietota informācija ar šķipsnu balinātāja krāsas numuru.

(27) Salīdzinot šķipsnu balinātāju iepakojumus GARNIER HIGHLIGHT KIT un PALETTE COLOR EFFECT, SIA "Henkel Latvia" norāda uz šādām atšķirības pazīmēm.

1) GARNIER šķipsnu balinātāja iepakojuma augšdaļā ir īpašs atvāzums, uz kura atainota krāsas lietošanas instrukcija. PALETTE balinātājam tāda nav, un attiecīgā informācija izvietota uz augšējās daļas. Nav patiess apgalvojums, ka COLOR EFFECT iepakojuma izmēri sakrīt ar HIGHLIGHT KIT iepakojuma izmēriem, turklāt Schwarzkopf Re-Nature bijis pirmais matu kopšanas līdzeklis ar horizontālas formas iepakojumu.

2) PALETTE šķipsnu balinātāja iepakojuma dominējošā krāsa ir sarkanbrūna, bet GARNIER - oranža. Londa Color Emotions un Wellaton izmantota līdzīga krāsu kombinācija.

3) Informācija, kas izvietota uz abu iepakojumu priekšējās daļas (šķipsnu balinātāja un ražotāja zīmola nosaukums, modeles attēls, galveno preces īpašību saraksts, uzraksts "jaunums", produkta atšķirīgās īpašības, uzsvērts attēlojums) nav unikāla tikai šiem produktiem, bet ir tipiska arī lielākajam vairumam citu matu krāsu iepakojumu. Informācijas izvietojums uz abiem iepakojumiem ir atšķirīgs to labajās un kreisajās pusēs. Ražotāja SCHWARZKOPF zīmola PALETTE un nosaukuma COLOR EFFECT attēlojums ir uzsvērts un nepārprotami nesajaucams ar GARNIER HIGHLIGHT KIT.

4) PALETTE ir raksturīgi preces iepakojuma priekšpusē attēlot iemeslu, kāpēc attiecīgā prece nodrošinās no tās sagaidāmo rezultātu, un tādēļ uz COLOR EFFECT iepakojuma attēlota birstīte, kas ir galvenais līdzeklis, ar kuru matu krāsa tiek uzziesta matu šķipsnām, līdz ar to radot solīto dabisko efektu.

5) Uz COLOR EFFECT iepakojumiem redzamo modeļu fotogrāfijas jau izmantotas iepriekš uz Schwarzkopf Country Colors iepakojumiem.

Līdz ar to SIA "Henkel Latvia" uzskata, ka attiecīgie matu krāsu iepakojumi būtiski atšķiras un vidusmēra patērētājam nav jārodas neskaidrībai attiecībā uz preces izcelsmi. Bez tam matu krāsas ar PALETTE zīmolu ir vispopulārākās Latvijā, un šis zīmols ir norādīts uz iepakojumiem. Henkel galvenais uzdevums ir izcelties un atšķirties no jebkura cita zīmola, lai patērētājiem darītu zināmu katras tā preces unikālo vietu tirgū.

(28) Saskaņā ar SIA "Henkel Latvia" norādīto šķipsnu balinātāji ir jauns produkts Latvijas tirgū, jo šķipsnu balināšana ir jauna modes tendence. Šķipsnu balinātājus piedāvā ar zīmoliem PALETTE, GARNIER, L'OREAL. Gan PALETTE šķipsnu balinātājam Blond Strand, gan L'Oreal šķipsnu balinātājam Hi-Light Styliste ir pilnīgi atšķirīgi iepakojuma izmēri (vertikāls novietojums) un ārējais izskats no strīdus objektiem HIGHLIGHT KIT un COLOR EFFECT. SIA "Henkel Latvia" 2005.gada oktobrī, pusgadu pēc šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT laišanas apgrozībā tirdzniecībā, uzsākusi izplatīt šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT. Abiem minētajiem produktiem ir horizontāla veida iepakojums ar līdzīgiem izmēriem, kuru atšķirības patērētājiem ir grūti pamanāmas. Galvenā informācija izvietota iepakojuma frontālajā daļā. Saskaņā ar SIA "Henkel Latvia" norādīto konkrētais iepakojuma veids izvēlēts atbilstoši preces sastāvdaļām (vanniņai). Konkurences padome šādu argumentu noraida, jo, kā iepriekš minēts, tirgū ir divi citi šķipsnu balinātāji, kuriem iepakojums atšķiras, tādējādi arī šķipsnu balinātājam COLOR EFFECT bija iespējams izvēlēties citu sastāvdaļu vai iepakojuma formu. Turklāt nav iemeslu, kādēļ visas COLOR EFFECT esošās sastāvdaļas (arī minēto vanniņu) nebūtu iespējams ievietot citādi noformētā (arī vertikāli) iepakojumā. SIA "Henkel Latvia" argumentam, ka Schwarzkopf Re-Nature bijis pirmais matu kopšanas līdzeklis ar horizontālas formas iepakojumu, lietā nav nozīmes, jo tā iepakojuma izmēri un forma ievērojami atšķiras no strīdus objektiem - šķipsnu balinātāju HIGHLIGHT KIT un COLOR EFFECT iepakojumiem.

Šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT iepakojumā izmantota pārsvarā baltā un oranži brūna krāsa vairākos toņos. COLOR EFFECT noformējumam izmantota oranži sarkanīga krāsa vairākos toņos un baltā krāsa. Abi produktu iepakojumi nav identiskās krāsās, taču patērētājiem kopiespaidā var radīt asociācijas vienam ar otru un ir grūti izšķirami. Tādējādi patērētāji, kuri vēlas iegādāties šķipsnu balinātāju, balstoties uz iepriekšējo pieredzi ar HIGHLIGHT KIT, var izvēlēties PALETTE balinātāju COLOR EFFECT, jo viņiem nav viegli atšķirami abi iepakojumi. Atvāzums pie aizmugurējās daļas, kuru kā atšķirības zīmi uzsver SIA "Henkel Latvia", nav izšķiroša atsķirības pazīme, jo patērētāji var domāt, ka, piemēram, tas ir pašreizējai produktu partijai noņemts, jo sevišķi tāpēc, ka PALETTE balinātājam COLOR EFFECT kreisajā pusē augšdaļā ir uzraksts NEW, tātad produkts no patērētāju puses var tikt uztverts kā uzlabots, arī pārveidots iepriekšējais (HIGHLIGHT KIT) šķipsnu balinātājs. SIA "Henkel Latvia" arguments, ka Londa Color Emotions un Wellaton izmantota līdzīga krāsu kombinācija, nav pamatots, jo tie ir citi produkti - matu krāsas, bet strīds ir par šķipsnu balinātājiem, kam ir citas funkcijas. Turklāt šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT novietošanai tirdzniecības vietu plauktos SIA "Henkel Latvia" ne vienmēr nodrošinājusi plauktu organizatorus, kas palīdzētu patērētājam pastiprināti asociēt COLOR EFFECT ar noteiktu pamatkrāsu vai zīmolu (skat. fotogrāfijas veikalā "Drogas" 31.01.2006. dienesta ziņojuma pielikumā).

PALETTE šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT iepakojuma frontālās daļas labajā pusē, kā arī augšpuses labajā pusē ir norādīts šķipsnu balinātāja krāsas toņa numurs. Līdzīgā vietā arī GARNIER šķipsnu balinātājam HIGHLIGHT KIT ir tāda pati informācija. Tāpat arī birstītes, ar kuras palīdzību iespējams nokrāsot šķipsnas, attēli ir izvietoti vienādās vietās abiem iepakojumiem. Lai arī šāds birstītes attēlojums tiek attaisnots ar to, ka tā ir būtiska informācija, taču birstītes attēlojums ir iespējams dažādos veidos, un nav izskaidrojuma, kādēļ tā ir attēlota tieši frontālās daļas kreisajā augšējā stūrī, tāpat kā HIGHLIGHT KIT iepakojumam. Būtiski, ka patērētāji ilgstošākā laika periodā mēdz atcerēties produktus pēc atsevišķām detaļām, tas ir, atceras kādu simbolu vai sīku detaļu iepakojumā. Tādējādi patērētājiem, kuri atceras, ka iepriekš izmantotā šķipsnu balinātāja iepakojumā noteiktā vietā bijusi redzama birstīte, var tikt sarežģīta šķipsnu balinātāju HIGHLIGHT KIT un COLOR EFFECT atšķiršana.

Konkurences padome, izvērtējot SIA "Henkel Latvia" iebildumu par to, ka uz šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT iepakojuma redzamā vietā izvietots zīmols un produkta nosaukums, ņem vērā, ka uz COLOR EFFECT iepakojuma ir sniegta arī informācija mazākiem burtiem attiecīgi LIGHT BLOND HIGHLIGHTS, COPPER HIGHLIGHTS, AMBER HIGHLIGHTS vai GOLDEN HIGHLIGHTS. Kaut arī šie uzraksti nav ietverti nosaukumā, tomēr patērētājiem vārds HIGHLIGHTS var asociēties ar iesniedzēja izplatīto produktu (HIGHLIGHT KIT).

Šķipsnu balinātāji ir mazāk populāri produkti nekā matu krāsas, Latvijā tos vairumtirdzniecībā realizē tikai šīs lietas dalībnieki. Saskaņā ar iesniedzēja sniegto informāciju Latvijā realizēto šķipsnu balinātāju skaits 2005.gadā bija (**) vienības un 2006.gadā pirmajos piecos mēnešos - (**) (HIGHLIGHT KIT). COLOR EFFECT pirmajā izplatīšanas mēnesī, 2005.gada oktobrī, realizētas (**) vienības, tas ir, aptuveni tikpat cik 2006.gada pirmajos piecos mēnešos kopā ((**) vienības). Kaut arī saskaņā ar SIA "Henkel Latvia" norādīto dažādu iemeslu dēļ realizācijas analīze pa mēnešiem nav būtiska, tomēr COLOR EFFECT realizācijas apjomi liek secināt, ka salīdzinoši lielais COLOR EFFECT realizācijas apjoms pirmajā izplatīšanas mēnesī ir saistīts ar cita tirgus dalībnieka SIA "L'Oreal Baltic" jau iepriekš izplatītā šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT iegūto popularitāti.

COLOR EFFECT tirgus daļa pastāvīgi ir (**) % apmērā no matu krāsu tirgus Latvijā. Tādējādi šķipsnu balinātāja patērētāju loks nav plašs, ir krietni šaurāks nekā matu krāsām. Konkurences padome norāda, ka, izvērtējot šķipsnu balinātāju iepakojumu iespējamo atdarināšanu, svarīga nozīme ir tam, ka šķipsnu balinātāju izvēle veikalos nav tik plaša kā matu krāsām, ir nopērkami vien dažu veidu balinātāji. Turklāt esošie - HIGHLIGHT KIT un COLOR EFFECT - ir nopērkami tikai četros krāsu toņos. Pircējam, kurš izvēlas šķipsnu balinātāju, jāņem vērā savu matu pamatkrāsa, tādējādi viņam nav tādas sortimenta izvēles kā iegādājoties matu krāsu. Turklāt pircēji, kuri pērk šķipsnu balinātājus, visbiežāk jau iepriekš ir izlēmuši balināt šķipsnas un arī zina, kāds tonis viņiem vajadzīgs. Tādējādi tirdzniecības vietā lēmuma pieņemšanai par šķipsnu balinātāja izvēli pircējiem nepieciešams daudz mazāk laika nekā matu krāsu pircējiem. Bet, veltot mazāk laika preces iegādei, patērētājiem ir lielāka iespēja tikt maldinātiem par preces izcelsmi.

Ņemot vērā iepriekšminēto un izvērtējot šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT iepakojuma atsevišķās pazīmes atsevišķi un kopsakarā ar šķipsnu balinātāja HIGH­LIGHT KIT iepakojumu, Konkurences padome secina, ka šķipsnu balinātāja HIGH­LIGHT KIT un COLOR EFFECT iepakojumu līdzība ir pietiekama, lai patērētājiem radītu neskaidrības un viņi varētu tikt maldināti par preces (COLOR EFFECT) izcelsmi, tādējādi radot konkurences deformēšanu. Vidusmēra patērētājs uzskatāms par pietiekami labi informētu, vērīgu un piesardzīgu, tomēr, balstoties uz iepriekšējo pieredzi un veicot pirkumu otrreiz pēc kāda laika, patērētājiem var tikt apgrūtināta izvēles izdarīšana, ja viņi vēlas iegādāties to pašu preci, kuru lietojuši iepriekš, tas ir, HIGHLIGHT KIT. Kā iepriekš noskaidrots, izvēloties šķipsnu balinātāju, patērētāji veikalos pavada samērā maz laika. Turklāt patērētāji, kuri mājas apstākļos balina matu šķipsnas un tādēļ vēlas iegādāties šķipsnu balinātāju tirdzniecības vietās, pārsvarā ir jaunietes, kuras preces veikalos biežāk izvēlas impulsīvi, tādējādi atvēlot mazāk laika preces apskatei un izvēlei nekā gados vecāki cilvēki.

Konkurences padome atzīst, ka SIA "Henkel Latvia" importēto šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT realizācijas fakts, konkurējošas preces atdarināta iepakojuma izplatīšanas fakta esamība un sajaukšanas (neskaidrības radīšanas) pamatota iespēja ir pietiekams pamats, lai SIA "Henkel Latvia" konkrēto rīcību atzītu par darbībām, kas var izraisīt konkurences kavēšanu, ierobežošanu vai deformēšanu.

Konkurences padome noraida SIA "Henkel Latvia" iebildumu, ka tā nekādā veidā nav pārkāpusi nevienu no Konkurences likuma normām, jo tā nav ne ražojusi noteiktās preces, ne izstrādājusi to iepakojuma dizainu. Konkurences padome uzskata, ka Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā noteiktais aizliegums atdarināt cita tirgus dalībnieka ražotās vai realizētās preces iepakojumu paredz atbildību arī tirgus dalībniekam, kurš izplata preci, kuras iepakojums atdarina cita tirgus dalībnieka realizētās preces iepakojumu. Preces izplatītājs ir atbildīgs, lai tiktu ievēroti preces izplatīšanas valstī spēkā esošie normatīvie akti, tai skaitā Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā noteiktais preces iepakojuma atdarināšanas aizliegums, jo šīs likuma normas mērķis ir novērst negodīgu konkurenci, kas, arī izplatot preci iepakojumā, ar kuru atdarināts citas preces iepakojums, un tādējādi radot neskaidrības par preces izcelsmi, rada tādas pašas sekas kā tad, ja preces atdarināšanu būtu veicis pats preces izplatītājs. Nav nozīmes, kurā valstī notiek preces iepakojuma izveidošana, bet ir svarīgi, ka, izplatot preci atdarinātā iepakojumā konkrētā ģeogrāfiskā teritorijā, tas ir, Latvijas Republikā, patērētājiem tiek radītas neskaidrības par preces izcelsmi un tādējādi tiek deformēta konkurence Latvijas Republikā. Arī fakts, ka SIA "Henkel Latvia" ir ieguldījusi līdzekļus šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT popularizēšanā, neizslēdz iespēju, ka SIA "Henkel Latvia" tomēr ir izmantojusi SIA "L'Oreal Baltic" šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT tirgū sasniegtos panākumus, aptuveni pusgadu pēc šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT laišanas apgrozībā tirdzniecībā uzsākot realizēt šķispnu balinātāju COLOR EFFECT.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Konkurences padome uzskata, ka SIA "Henkel Latvia" izplatītā šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT iepakojumā ir atdarināts SIA "L'Oreal Baltic" izplatītā šķipsnu balinātāja HIGHLIGHT KIT iepakojums, kas var maldināt attiecībā uz preces izcelsmi, līdz ar to SIA "Henkel Latvia", izplatot šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT iesniegumā norādītajā iepakojumā, ir pārkāpusi Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā noteikto negodīgas konkurences aizliegumu, un apstrīdētā šķipsnu balinātāja izplatīšana Latvijā iepriekšminētajā iepakojumā ir aizliedzama. Vienlaikus Konkurences padome norāda, ka konkrētajā gadījumā, konstatējot Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā kā speciālajā tiesību normā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "Henkel Latvia" darbībās, izplatot apstrīdēto šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT iesniegumā norādītajā iepakojumā, nav nozīmes vērtēt minēto darbību atbilstību Konkurences likuma 18.panta otrās daļas noteikumiem.

(29) Saskaņā ar Konkurences likuma 19.panta pirmo daļu, ja Konkurences padome konstatē tirgus dalībnieka darbībās šā likuma 18.panta pārkāpumu, tā pieņem lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu. Šī panta otrajā daļā noteikts, ka Konkurences padome var uzlikt tirgus dalībniekam naudas sodu līdz 5 procentu apmēram no pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma, bet ne mazāk kā 250 latu.

Nosakot SIA "Henkel Latvia" uzliekamo tiesisko pienākumu un naudas soda apmēru, Konkurences padome ņem vērā lietā Nr.1466/05/09/22k konstatētos apstākļus, SIA "Henkel Latvia" izplatītā šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT realizācijas laika periodu (tas ir, no 2005.gada septembra līdz lēmuma pieņemšanas dienai), kas šajā gadījumā vērtējams kā samērā ilgs, nelielo realizācijas apjomu ((**) vienības) un ieņēmumus (Ls (**)). Konkurences padome ņem vērā arī faktu, ka SIA "Henkel Latvia" šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT importē Latvijā un realizē vairumtirdzniecībā, bet nav šķipsnu balinātāja COLOR EFFECT iepakojuma autors un izstrādātājs, tādēļ SIA "Henkel Latvia" atbildība konkrētajā gadījumā vērtējama kā mazāk nozīmīgāka.

Ņemot vērā minētos apstākļus, to, ka ir izdarīts Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 2.punktā noteiktā negodīgas konkurences aizlieguma pārkāpums un Konkurences padomes pieņemtajam lēmumam par tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu jābūt tādam, kas atturētu no Konkurences likuma pārkāpumu izdarīšanas, kā arī šādu pārkāpumu turpināšanas vai atkārtošanās, tajā pašā laikā, ievērojot samērību starp pie atbildības sauktā tirgus dalībnieka rīcību un tam uzliekamo ierobežojumu un konkurentu, kā arī visas sabiedrības tiesiskajām interesēm, t.sk. uz godīgu konkurenci, un šo interešu aizskārumu, vadoties no Administratīvā procesa likuma 5.,6.,12.,13.pantā noteiktajiem tiesību principiem un 66.panta pirmajā daļā noteiktajiem lietderības apsvērumiem, Konkurences padome atzīst, ka SIA "Henkel Latvia" kā tiesiskais pienākums ir nosakāms aizliegums realizēt šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT iesniegumā norādītajā iepakojumā bez SIA "L'Oreal Baltic" vai tās pilnvarotās personas piekrišanas un izņemt to no apgrozības tirdzniecībā, kā arī uzliekams naudas sods 0,05% apmērā no SIA "Henkel Latvia" 2005.gada neto apgrozījuma.

Konkurences padome uzskata, ka nav nozīmes SIA "Henkel Latvia" aizliegt reklamēt šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT, jo preces realizēšanas aizlieguma izpilde pati par sevi izslēdz nepieciešamību to reklamēt.

Konkurences padome, ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 1.punktu, 8.panta pirmās daļas 3.punktu, 18.panta pirmo, otro daļu un trešās daļas 2.punktu, 19.pantu, Administratīvā procesa likuma 5.,6.,12.,13. un 66.panta pirmo daļu, 20.03.1883. Parīzes Konvencijas Par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību 10.bis panta trešās daļas 1.punktu,

nolēma:

1. Aizliegt SIA "Henkel Latvia" no lēmuma saņemšanas dienas Latvijas Republikas teritorijā realizēt SCHWARZKOPF PALETTE šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT lēmumā konstatētajā iepakojumā.

2. Uzlikt par pienākumu SIA "Henkel Latvia" 20 (divdesmit) dienu laikā izņemt no apgrozības tirdzniecībā Latvijas Republikā SCHWARZKOPF PALETTE šķipsnu balinātāju COLOR EFFECT lēmumā konstatētajā iepakojumā.

3. Uzlikt SIA "Henkel Latvia" naudas sodu Ls 6114,30 (seši tūkstoši viens simts četrpadsmit latu un trīsdesmit santīmu) apmērā, kas ir 0,05% no SIA "Henkel Latvia" 2005.gada neto apgrozījuma. Uzlikto naudas sodu 45 (četrdesmit piecu) dienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas ieskaitīt valsts budžetā (Valsts kasē, reģ. Nr.90000050138, konta Nr.LV93TREL1060001010900, kods TRELLV22), norādot lēmuma par naudas soda uzlikšanu numuru un datumu.

4. Uzdot SIA "Henkel Latvia" 5 (piecu) dienu laikā pēc lēmuma nolemjošās daļas 2. un 3.punktā noteiktajiem termiņiem paziņot un iesniegt Konkurences padomei pierādījumus par uzliktā pienākuma izpildi.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(**) - Ierobežotas pieejamības informācija.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Konkurences likuma pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: E02-64Pieņemts: 28.06.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 110, 13.07.2006.
139737
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"