Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.77

 

Rīgā 2006.gada 22.martā prot. Nr.13(278), 6.p.

Par Noteikumiem  par informāciju elektroenerģijas galalietotājiem

 

Ņemot vērā Administratīvā procesa likuma spēkā stāšanās likuma 17.panta pirmo daļu un pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 9.panta otro daļu un Elektroenerģijas tirgus likuma 32.panta ceturto daļu,

padome nolemj:

1. Apstiprināt Noteikumus par informāciju elektroenerģijas galalietotājiem (pielikumā).

2. Noteikt, ka šī lēmuma 1.punktā apstiprinātie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja V.Andrējeva

 

 

APSTIPTINĀTI

ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas

2006.gada 22.marta lēmumu Nr.77 (prot.Nr.13(278),6.p.)

Noteikumi par informāciju elektroenerģijas galalietotājiem

Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma 32. panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka informāciju un tās apjomu, kuru sistēmas operators nodrošina galalietotājam izsniedzamajos rēķinos un informatīvajos materiālos.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. primārie energoresursi - apzinātie kurināmā krājumi un enerģijas avoti, kurus var izmantot tiešai lietošanai vai enerģijas iegūšanai;

2.2. ievadaizsardzības aparāts - elektroenerģijas ievadā uzstādāmais aizsardzības aparāts (automātslēdzis vai drošinātājs), kas nodrošina komercuzskaites aizsardzību pret nenormāliem darba režīmiem, kā arī ierobežo vienlaicīgo slodzi.

3. Galalietotājam, kurš norēķinās par piegādāto elektroenerģiju, pamatojoties uz rēķinu, tajā norāda vismaz šādu informāciju:

3.1. maksa par elektroenerģiju;

3.2. abonēšanas maksa (ja tāda ir noteikta);

3.3. maksa par ievadaizsardzības apa­rāta strāvas lielumu (ja tāda ir noteikta);

3.4. maksa par atļauto slodzi (ja tāda ir noteikta);

3.5. kopējā summa apmaksai bez pievienotās vērtības nodokļa;

3.6. pievienotās vērtības nodoklis;

3.7. kopējā summa apmaksai ar pievienotās vērtības nodokli.

4. Vismaz vienu reizi gadā galalietotājam nodrošina iespēju iepazīties ar informatīvu materiālu, kurā ietvertas ziņas par to, kā veidojas elektroenerģijas tarifs šo noteikumu 7.-10.punktā noteiktā kārtībā. Informatīvajā materiālā iekļauj šādu sistēmas operatora norādīto izmaksu pozīciju īpatsvaru procentos no kopējās maksas:

4.1. maksa par elektroenerģiju (ieskaitot maksu par tirdzniecības pakalpojumu);

4.2. maksa par elektroenerģijas sadales pakalpojumu (ieskaitot maksu par reaktīvo enerģiju);

4.3. maksa par elektroenerģijas pārvades pakalpojumu;

4.4. maksa par elektroenerģijas obligāto iepirkumu.

5. Vienu reizi gadā galalietotājam šo noteikumu 7.-10.punktā noteiktā kārtībā nodrošina iespēju iepazīties ar informatīvu materiālu, kurā ietvertas ziņas par primāro energoresursu veidiem un to īpatsvaru attiecīgā sistēmas operatora iepriekšējā gadā piegādātās elektroenerģijas apjomā.

6. Vienu reizi gadā galalietotājam šo noteikumu 7.-10.punktā noteiktā kārtībā nodrošina iespēju iepazīties ar informatīvu materiālu, kurā ietvertas ziņas par informācijas avotiem, kur ir publiski pieejama informācija par ietekmi uz vidi, vismaz attiecībā uz oglekļa dioksīdu emisiju un radioaktīvajiem atkritumiem, ko radījusi piegādātās elektroenerģijas ražošana no primārajiem energoresursiem iepriekšējā gadā.

7. Energoapgādes komersants nodrošina, ka tā klientu apkalpošanas centrā galalietotājam ir brīvi pieejams drukāts eksemplārs ar publiski pieejamu šo noteikumu 4.-6.punktā minēto informāciju. Ja klientu apkalpošanas centrs nav izveidots, tad energoapgādes komersants šādu pieeju informācijai nodrošina juridiskajā adresē, kā arī faktiskajā adresē vai filiālē.

8. Energoapgādes komersanta pienākums ir noteikt personu, kura ir atbildīga par lietotāja iepazīstināšanu ar publiski pieejamu šo noteikumu 4.-6.punktā minēto informāciju (turpmāk - atbildīgā persona).

9. Energoapgādes komersants nodrošina, ka 7.punktā noteiktā kārtībā redzamā vietā tiek izvietota norāde par atbildīgo personu un vietu, kur lietotājs var saņemt drukātu eksemplāru ar publiski pieejamu šo noteikumu 4.-6.punktā minēto informāciju.

10. Publiski pieejamu šo noteikumu 4.-6.punktā minēto informāciju energoapgādes komersants ievieto internetā savā mājaslapā, ja tāda komersantam ir izveidota.

11. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija izskata lietotāju sūdzības, ja energoapgādes komersants nav nodrošinājis lietotājam šajos noteikumos minētajā kārtībā brīvu pieeju 4.-6. punktā minētai informācijai.

12. Pēc lietotāja sūdzības saņemšanas vai pēc iestādes iniciatīvas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija izvērtē energoapgādes komersanta darbību publiski pieejamas 4.-6.punktā minētās informācijas nodrošināšanā un lemj par tiesiskām sekām, ja minētā pieeja nav nodrošināta.

 

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 26.jūnija direktīvas 2003/54/EK par elektroenerģijas tirgus kopīgiem noteikumiem un direktīvas 96/92/EK atcelšanu (publicēta Oficiālajā Vēstnesī, Īpašais izdevums 2004, 12/2.sēj., 211.lpp.).

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja V.Andrējeva

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Noteikumiem par informāciju elektroenerģijas galalietotājiem Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 77Pieņemts: 22.03.2006.Stājas spēkā: 22.03.2006.Zaudē spēku: 16.02.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 50, 28.03.2006.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
131367
22.03.2006
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"