Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās rīkojums Nr. 05-03/79

2000. gada 29. decembrī

Par Talsu pilsētas domes 2000. gada 12. decembra lēmuma "Par maksas pakalpojumu noteikšanu Talsu pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs" darbības apturēšanu

1. Talsu pilsētas dome 2000. gada 12. decembra sēdē pieņēma lēmumu (prot. Nr. 25, 1.§) "Par maksas pakalpojumu noteikšanu Talsu pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs".

Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 4. pantu pašvaldības, realizējot valsts vietējo pārvaldi, likumā noteiktajos ietvaros ir publisko tiesību subjekts. Līdz ar to pašvaldību lēmumiem, kas pieņemti publisko tiesību jomā, jāatbilst Satversmei, likumiem un Ministru kabineta noteikumiem.

Minētais lēmums neatbilst "Izglītības likuma" 12. panta 1.daļai, kurā noteikts, ka maksu par pirmsskolas izglītības ieguvi pašvaldību dibinātā izglītības iestādē sedz no pašvaldību budžeta. Šī likuma 59. panta 1. daļai, kurā noteikts, ka pašvaldību izglītības iestādes finansē no pašvaldību budžetiem, un 60. panta 1.daļai, kurā norādīts, ka izglītības iestāžu dibinātāji nodrošina šo iestāžu finansējumu, tajā skaitā izglītības iestāžu uzturēšanas un saimnieciskos izdevumus.

Maksas pieprasīšana no vecākiem par bērnu uzturēšanos pirmsskolas izglītības iestādēs ir pretrunā arī ar likuma "Par pašvaldībām" 15.panta 4.punktu, kurā noteikts, ka pirmsskolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs ir pašvaldību pastāvīgā funkcija, un minētā likuma 7.panta 2.daļu, kurā noteikts, ka pastāvīgo funkciju izpilde tiek finansēta no attiecīgās pašvaldības budžeta.

Līdz ar to Talsu pilsētas pašvaldībai nav juridiska pamata noteikt maksu par bērnu uzturēšanos pirmsskolas izglītības iestādēs.

2. Pamatojoties uz minēto un saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 49. pantu:

2.1. apturu Talsu pilsētas domes 2000. gada 12. decembra lēmuma (prot. Nr. 25, 1.§) "Par maksas pakalpojumu noteikšanu Talsu pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs" darbību kā nelikumīgu;

2.2. rīkojumu publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un nosūtīt Talsu pilsētas domes priekšsēdētājam V. Radelim.

Ministrs J. Krūmiņš

"LV" redakcijā saņemts 03.01.2001.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Talsu pilsētas domes 2000. gada 12. decembra lēmuma "Par maksas pakalpojumu noteikšanu Talsu pilsētas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Veids: rīkojums Numurs: 05-03/79Pieņemts: 29.12.2000.Stājas spēkā: 29.12.2000.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 2, 04.01.2001.
1139
29.12.2000
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"