Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums Nr.491

Rīgā 2002. gada 12. decembrī

Par zāļu pieprasījumiem

Pamatojoties uz Veterinārmedicīnas likuma 4. panta 1. daļas 5. punktu un Farmācijas likuma 4. pantu, lai uzlabotu zāļu aprites uzraudzību veterinārmedicīnā un nodrošinātu zāļu aprites izsekojamību, kā arī nepieļautu dzīvnieku izcelsmes produkcijas piesārņošanu ar neatļautām zāļu vielām un lai nodrošinātu valstī vienotu zāļu pieprasījumu izsniegšanas, izrakstīšanas un glabāšanas kārtību, nosaku:

1. Apstiprināt instrukcijas:

1.1. "Zāļu pieprasījumu veidlapu izgatavošanas, uzglabāšanas un izsniegšanas instrukcija" (1. pielikums),

1.2. "Zāļu pieprasījumu izrakstīšanas instrukcija" (2. pielikums).

2. Apstiprināt pieprasījuma veidlapas formu (3. pielikums).

3. Rīkojums stājas spēkā ar 2003. gada 10. janvāri.

4. Rīkojumu publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

5. Kontroli pār rīkojuma izpildi uzdodu Pārtikas un veterinārā dienesta Veterināro zāļu un veterinārfarmaceitisko produktu uzraudzības sektora vadītājai V.Zalcmanei.

Valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors V.Veldre

 

Zāļu pieprasījumu izrakstīšanas instrukcija

1. Šī instrukcija nosaka zāļu pieprasījuma veidlapas aizpildīšanas (turpmāk - pieprasījuma izrakstīšanas) kārtību.

2. Pieprasījums ir oficiāls, noteiktā formā sastādīts dokuments, ar kuru licencēts veterinārārsts vai veterinārfeldšeris no zāļu lieltirgotavas vai aptiekas pieprasa zāles savas prakses nodrošināšanai.

3. Pieprasījums tiek izrakstīts tikai uz tipogrāfiski iespiestas pieprasījuma veidlapas, kuras paraugs apstiprināts ar PVD rīkojumu.

4. Tiesības izrakstīt pieprasījumu ir veterinārārstam vai veterinārfeldšerim, kuram ir veterinārmedicīniskās prakses licence un kura prakse ir reģistrēta PVD teritoriālajā struktūrvienībā. Zāļu iegādei, par kurām maksā dzīvnieku īpašnieks, pieprasījumu drīkst izrakstīt tikai šo dzīvnieku novietni apkalpojošais veterinārais darbinieks pēc dzīvnieku izmeklēšanas.

5. PVD teritoriālās struktūrvienības veterinārais inspektors, apsekojot dzīvnieku novietni, novērtē, vai novietnē ir paredzēta speciāla, atbilstoša vieta zāļu glabāšanai.

6. Veterinārārsts vai veterinārfeldšeris 1 reizi mēnesī attiecīgajā PVD teritoriālajā struktūrvienībā iesniedz ziņas par izrakstītajiem pieprasījumiem, norādot pieprasījuma izrakstīšanas datumu, pieprasījuma numuru, zāļu saņēmēju. Atskaites veidlapu skat. šīs instrukcijas pielikumā.

7. Veterinārārsts vai veterinārfeldšeris ir atbildīgs par pieprasījumā izrakstīto zāļu lietošanas nozīmēšanu un dzīvnieka īpašnieka informēšanu par ierobežojumiem dzīvnieku izcelsmes produkcijai pēc zāļu lietošanas.

8. Ja dzīvnieku īpašnieks pats (saskaņā ar veterinārārsta norādījumiem) ievada zāles dzīvniekam, īpašnieks veic izlietoto zāļu uzskaiti.

9. Ja dzīvnieku īpašnieks neievēro un neizpilda veterinārā darbinieka norādījumus par zāļu lietošanu un lietošanas uzskaiti, veterinārārsts vai veterinārfeldšeris šim īpašniekam nedrīkst izrakstīt zāļu pieprasījumu, bet veterinārajam darbiniekam pašam jāveic nozīmēto zāļu ievadīšana dzīvniekam un izlietoto zāļu uzskaite.

10. Par dzīvnieku īpašnieku, kurš neievēro veterinārārsta vai veterinārfeldšera norādījumus, veterinārārsts vai veterinārfeldšeris paziņo PVD teritoriālajai struktūrvienībai.

11. Pieprasījumu izraksta divos eksmplāros uz paškopējošas pieprasījuma veidlapas. Pirmo eksemplāru nosūta uz lieltirgotavu vai aptieku, bet otro glabā pieprasījuma izrakstītājs.

12. Lieltirgotava, pārdodot zāles, pieprasījuma numuru norāda uz preču pavadzīmes. Aptieka, pārdodot zāles, pieprasījuma numuru norāda uz elektroniskā kases aparāta čeka vai paskaidrojošā dokumenta (kvīts).

13. Izrakstītais pieprasījums derīgs vienam zāļu pasūtījumam.

14. Izrakstīto veterināro zāļu pieprasījumu gan licencēts veterinārārsts vai veterinārfeldšeris, gan lieltirgotava vai aptieka glabā 1 gadu pēc pieprasījumā minēto zāļu visilgākā derīguma termiņa beigām.

15. Pēc PVD inspektora pieprasījuma lieltirgotava, aptieka, veterinārārsts vai veterinārfeldšeris uzrāda izrakstītos zāļu pieprasījumus.

16. Pieprasījums izrakstāms skaidrā rokrakstā ar pildspalvu vai izdrukājot ar biroja tehnikas palīdzību.

17. Obligāti aizpildāmas visas pieprasījuma sadaļas; pieļaujama aizpildīšana ar speciāla spiedoga palīdzību.

18. Pieprasījuma tabulas neaizpildītās ailes iezīmē tā, lai pieprasījumu nebūtu iespējams papildināt.

19. Aizliegts izsniegt neaizpildītu veidlapu dzīvnieku īpašniekam.

20. Veterinārārstam vai veterinārfeldšerim ir tiesības izrakstīt zāļu līdzekļus, kas nav iekļauti Latvijas zāļu reģistrā vai Latvijas veterināro zāļu reģistrā, pirms tam noskaidrojot šo zāļu ievešanas iespējas un paskaidrojot dzīvnieka īpašniekam šo zāļu iegādes un lietošanas kārtību.

21. Pieprasījumu apstiprina ar parakstu un veterinārmedicīniskās prakses licences zīmogu.

22. Izrakstītais pieprasījums ir derīgs 1 mēnesi.

 

Pielikums

1-491 COPY.GIF (21062 bytes)

Zāļu pieprasījumu veidlapu izgatavošanas, uzglabāšanas un izsniegšanas instrukcija

1. Šī instrukcija nosaka zāļu pieprasījumu veidlapu izgatavošanas, glabāšanas, uzskaites un izsniegšanas kārtību veterinārārstiem un veterinārfeldšeriem, kuriem ir licence veterinārmedicīniskajai praksei.

2. Pieprasījuma veidlapu izgatavošanu nodrošina Pārtikas un veterinārais dienests.

3. Pieprasījuma veidlapas izmērs ir 210x150mm. Pieprasījuma veidlapu iespiež divos eksemplāros uz paškopējoša papīra. Pirmais eksemplārs ir baltā krāsā, bet otrais - dzeltenā.

4. Pieprasījuma veidlapā ir tipogrāfiski iespiesta sērija un kārtas numurs.

5. PVD Veterināro zāļu un veterinārfarmaceitisko produktu uzraudzības sektora atbildīgais darbinieks veic no tipogrāfijas saņemto pieprasījumu veidlapu reģistrēšanu, norādot saņemšanas datumu, veidlapu skaitu, sēriju un kārtas numurus.

6. PVD Veterināro zāļu un veterinārfarmaceitisko produktu uzraudzības sektora atbildīgais darbinieks pret saņēmēja parakstu izsniedz pieprasījumu veidlapas PVD teritoriālās struktūrvienības pārstāvim, norādot izsniegšanas datumu, teritoriālās struktūrvienības nosaukumu, pieprasījumu sēriju un kārtas numurus, saņēmēja uzvārdu.

7. Pieprasījuma turpmāko glabāšanu, uzskaiti un izsniegšanu licencētiem veterinārārstiem un veterinārfeldšeriem veic PVD teritoriālās struktūrvienības.

8. PVD teritoriālās struktūrvienības vadītājs nozīmē atbildīgo personu par pieprasījumu saņemšanu un izsniegšanu.

9. Pieprasījumu izsniegšanu reģistrē žurnālā, norādot izsniegšanas datumu, licencēta veterinārārsta vai veterinārfeldšera uzvārdu, licences numuru, darba vietas adresi un pieprasījuma sēriju, numurus, kā arī izsniegto pieprasījumu skaitu.

10. Pieprasījumu veidlapu saņēmējs parakstās žurnālā.

11. Ierakstus reģistrācijas žurnālā numurē. Labojumus apliecina ar vārdiem "Labotam ticēt" un atbildīgās personas parakstu. Reģistrācijas žurnāla lapas numurē, cauršuj, paraksta un apzīmogo.

12. Licencēts veterinārārsts vai veterinārfeldšeris neizmantojamās pieprasījumu veidlapas (bojātās, brāķētās) noraksta, sastādot aktu, un nodod PVD teritoriālajai struktūrvienībai, kura norakstītās veidlapas iznīcina.

2-491 COPY.GIF (55745 bytes)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par zāļu pieprasījumiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors Veids: rīkojums Numurs: 491Pieņemts: 12.12.2002.Stājas spēkā: 10.01.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 187, 20.12.2002.
69542
10.01.2003
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"