Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 15

Madonā 2021. gada 16. novembrī
Pabalsts krīzes situācijā saistībā ar Covid-19 izplatību
APSTIPRINĀTI
ar Madonas novada pašvaldības domes
16.11.2021. lēmumu Nr. 430 (prot. Nr. 14, 38. p.)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma
36. panta sesto daļu,
Pārejas noteikumu 37.2 punkta 1. apakšpunktu,
Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības
likuma
24. panta otro daļu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka pabalsta krīzes situācijā saistībā ar Covid-19 izplatību (turpmāk – pabalsts) apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalstu ir tiesības saņemt mājsaimniecībām, kuru pamata deklarētā dzīvesvieta ir Madonas novada administratīvajā teritorijā.

3. Pabalstu piešķir personai laikposmā, kad valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību un normatīvajos aktos noteiktajā laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām.

4. Pabalstu piešķir un izmaksā Madonas novada pašvaldības sociālie dienesti – Madonas novada pašvaldības Sociālais dienests, Cesvaines Sociālais dienests, Lubānas novada sociālais dienests, Ērgļu novada pašvaldības sociālais dienests (turpmāk – sociālais dienests).

II. PABALSTA PIEŠĶIRŠANAS KĀRTĪBA UN APMĒRS

5. Pabalstu piešķir personai vai mājsaimniecībai, kura nonākusi krīzes situācijā saistībā ar Covid-19 izplatību izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ un kura to var dokumentāli apliecināt.

6. Lai pieprasītu pabalstu, persona iesniedz iesniegumu, pievienojot dokumentus, kas pamato pabalsta saņemšanas apstākļus. Parakstot un iesniedzot iesniegumu, iesniedzējs dod sociālajam dienestam atļauju izmantot valsts un Madonas novada pašvaldības datu reģistros pieejamo informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt.

7. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem piecu darba dienu laikā pēc iesnieguma un visu lēmuma pieņemšanai nepieciešamo dokumentu un informācijas saņemšanas.

8. Pabalsts personai mājsaimniecībā ir 100 euro mēnesī.

9. Personai, kurai piešķirts pabalsts, palielina izmaksājamā pabalsta apmēru par 50 euro mēnesī par katru aprūpē esošu bērnu līdz 18 gadu vecumam.

10. Pabalstu pārskaita uz pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādīto kontu un izmaksā ne vēlāk kā desmit darba dienu laikā pēc lēmuma par pabalsta piešķiršanu pieņemšanas.

III. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

11. Sociālā dienesta lēmumu var apstrīdēt Madonas novada domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

12. Madonas novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

13. Saistošie noteikumi izsludināmi, tos publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", un tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 15 "Pabalsts krīzes situācijā saistībā ar Covid-19 izplatību"
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsMadonas novada pašvaldības saistošo noteikumu projekts "Pabalsts krīzes situācijā saistībā ar Covid-19 izplatību" (turpmāk – saistošie noteikumi) izstrādāts saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu, ar kuru pašvaldībai dots deleģējums, izdodot saistošos noteikumus, noteikt pabalsta krīzes situācijā mērķi, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Sociālais likums) Pārejas noteikumu 37.2 punktā norādīta atsauce uz Sociālā likuma Pārejas noteikumu 37.1 punkta 1. apakšpunktā noteikto, tas ir, pašvaldība piešķir un izmaksā no pašvaldības budžeta līdzekļiem mājsaimniecībai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā šā likuma 35. panta otrās daļas 2. punktā noteikto pabalstu krīzes situācijā pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajā apmērā. Pabalstu krīzes situācijā, piešķir, ja samazinājušies vai ir zaudēti ienākumi saistībā ar Covid-19 izplatību izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ.

Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 24. panta pirmajā un otrajā daļā noteikts, ka saistošos noteikumus saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību un paskaidrojuma rakstu izsludina, tos publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

2021. gada 11. oktobrī valstī izsludināta ārkārtēja situācija saistībā ar Covid-19 izplatību, kā arī noteikti ierobežojumi tautsaimniecībā, noteikts regulējums attiecībā uz prasību pakalpojumu sniegšanai klātienē atsevišķās nozarēs ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Šajā situācijā daudzu sfēru darbinieki var palikt bez darba, nonākt dīkstāvē, var tikt atstādināti no darba bez darba algas saglabāšanas, līdz ar to daudzas mājsaimniecības var palikt bez līdzekļiem pamatvajadzību nodrošināšanai, tāpēc nepieciešams izdot saistošos noteikumus, lai noteiktu vienotu pabalsta krīzes situācijā saistībā ar Covid-19 izplatību piešķiršanas kārtību un apmēru visā Madonas novada teritorijā.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošajos noteikumos noteikts pabalsta krīzes situācijā saistībā ar Covid-19 izplatību apmērs, piešķiršanas un izmaksas kārtība. Paredzēts, ka pabalstu piešķir personai laikposmā, kad valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību un normatīvajos aktos noteiktajā laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Noteikumu projektā noteikti nosacījumi pabalsta saņemšanai un pabalsta apmērs, lai nodrošinātu Madonas novada iedzīvotājiem nepieciešamo atbalstu krīzes situācijā saistībā ar Covid-19 izplatību. Saistošajos noteikumos noteikts to spēkā stāšanās laiks.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz budžetuProjektam ir ietekme uz pašvaldības budžetu.

Madonas novadā 2020. gadā Covid-19 krīzes pabalstam izlietoti 13097 euro, bet 2021. gada pirmajā pusgadā 2600 euro. Lubānā – 2020. gadā neizmaksāja nevienu pabalstu saistībā ar Covid-19 krīzi, 2021. gadā – izmaksāja vienai personai 100 euro, Cesvainē 2020. gadā – 1924,28 euro, 2021. gadā nav izmaksāts neviens pabalsts, Ērgļos 2020. gadā izmaksāti 20520 euro, bet 2021. gadā – 1920 euro.

Sociālā dienesta budžetā Covid-19 krīzes pabalsta nodrošināšanai no 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. decembrim finanšu līdzekļi nav plānoti.

Ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatību, iespējams, šī pabalsta saņēmēju skaits palielināsies, būs nepieciešami papildus līdzekļi sociālo dienestu budžetos.

Lai daļēji kompensētu pašvaldību izdevumus pabalsta krīzes situācijā izmaksai, valsts nodrošinās pašvaldībām mērķdotāciju izdevumu segšanai 50 % apmērā no 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. decembrim izmaksātā pabalsta apmēra, bet ne vairāk kā 75 euro vienai personai mēnesī un pabalsta palielinājuma – 50 euro mēnesī par katru bērnu līdz 18 gadu vecumam.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi neietekmēs uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Madonas novada pašvaldības sociālie dienesti – Madonas novada pašvaldības Sociālais dienests, Cesvaines Sociālais dienests, Lubānas novada sociālais dienests, Ērgļu novada pašvaldības sociālais dienests.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci, pabalsta izmaksa tiks īstenota esošo institūciju un cilvēkresursu ietvaros.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.
Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Pabalsts krīzes situācijā saistībā ar Covid-19 izplatību Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Madonas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 15Pieņemts: 16.11.2021.Stājas spēkā: 27.11.2021.Zaudē spēku: 08.03.2024.Tēma: Covid-19 pašvaldībāsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 229, 26.11.2021. OP numurs: 2021/229.19
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
327917
27.11.2021
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"