Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā

Izdarīt Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2020, 110.A, 247.A nr.; 2021, 37., 50.B, 55.A, 68.A, 73.A, 118., 129.A, 186.A nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 58.1 pantā skaitli "2021" ar skaitli "2022".

2. Papildināt likumu ar 74., 75. un 76. pantu šādā redakcijā:

"74. pants. (1) Lai Covid-19 izplatības laikā valstī veicinātu personu vakcinēšanos pret Covid-19, laikposmā no 2021. gada 1. novembra līdz 2022. gada 31. martam tiek izmaksāts pabalsts - 20 euro mēnesī (turpmāk arī - 20 euro pabalsts) Latvijā dzīvojošai personai, kura līdz 2021. gada 31. decembrim ir sasniegusi 60 gadu vecumu un kurai atbilstoši Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīga regulatora reģistrētas vai Pasaules Veselības organizācijas atzītas vakcīnas lietošanas instrukcijai ir ievadīts pilnam vakcinācijas kursam ar konkrēto vakcīnu atbilstošs vakcīnas devu skaits vai kurai ar RNS testu ir apstiprināta inficēšanās ar SARS CoV-2 un ir ievadīta Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīga regulatora reģistrētas vai Pasaules Veselības organizācijas atzītas vakcīnas viena deva, vai kurai ievadītas šajā daļā minēto vakcīnu jauktas devas atbilstoši Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē publicētajai Covid-19 vakcinācijas rokasgrāmatai (turpmāk - pilns vakcinācijas kurss), vai kura ir saņēmusi klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19 līdz 2022. gada 31. martam (turpmāk - atzinums par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19).

(2) Šā panta pirmajā daļā minētā pabalsta izmaksu sāk ar tā mēneša pirmo datumu, kurā persona ir pabeigusi pilnu vakcinācijas kursu. Pabalstu finansē no valsts pamatbudžeta.

75. pants. Nacionālais veselības dienests par šā likuma 74. panta pirmajā daļā minētajām personām reizi nedēļā nosūta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pēc saņemšanas apstrādā šādu informāciju:

1) vārds, uzvārds, dzimšanas datums un personas kods;

2) datums, kurā pabeigts pilns vakcinācijas kurss.

76. pants. (1) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra 20 euro pabalstu šā likuma 74. panta pirmajā daļā minētajai personai izmaksā:

1) bez personas iesnieguma, ja persona ir Latvijā piešķirtās vecuma, invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēja, tai skaitā priekšlaicīgi un avansā piešķirtās pensijas saņēmēja, speciālās valsts pensijas saņēmēja, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras administrētās izdienas pensijas saņēmēja, atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmēja, valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta vai valsts sociālā pabalsta saņēmēja. Pabalstu izmaksā reizi mēnesī, piegādājot to saņēmēja norādītajā dzīvesvietā bez maksas vai pārskaitot uz Latvijas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontu, kurā pabalsta saņēmējam tiek ieskaitīta pensija, atlīdzība vai pabalsts;

2) pamatojoties uz personas iesniegumu par 20 euro pabalsta piešķiršanu, ja persona nesaņem nevienu no šīs daļas 1. punktā minētajiem pakalpojumiem, ja persona ir saņēmusi atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19 vai sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 14. jūnija regulu (ES) 2021/953 par sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas, testa un pārslimošanas sertifikātu (ES digitālais Covid sertifikāts) izdošanas, verifikācijas un akceptēšanas satvaru nolūkā atvieglot brīvu pārvietošanos Covid-19 pandēmijas laikā (turpmāk - ES digitālais Covid sertifikāts). Iesniegumā norāda:

a) iesniedzēja vārdu, uzvārdu un personas kodu,

b) iesniedzēja tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi,

c) Latvijas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) konta numuru

d) un tam pievieno ES digitālo Covid sertifikātu vai tā kopiju, vai arī atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19.

(2) Iesniegums par 20 euro pabalsta piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai iesniedzams sešu mēnešu laikā no:

1) šā likuma 74. panta pirmās daļas spēkā stāšanās dienas, ja līdz tai ir pabeigts pilns vakcinācijas kurss vai saņemts atzinums par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19 vai ES digitālais Covid sertifikāts;

2) dienas, kad ir pabeigts pilns vakcinācijas kurss vai saņemts atzinums par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19 vai ES digitālais Covid sertifikāts, ja pilns vakcinācijas kurss ir pabeigts, atzinums par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19 vai ES digitālais Covid sertifikāts ir saņemts laikposmā no šā likuma 74. panta pirmās daļas spēkā stāšanās dienas līdz 2021. gada 31. decembrim.

(3) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra šā panta pirmās daļas 2. punktā minēto iesniegumu izskata un lēmumu par 20 euro pabalsta izmaksu pieņem 30 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas vai šā likuma 75. pantā minētās informācijas saņemšanas no Nacionālā veselības dienesta. Pabalstu personai sāk izmaksāt 30 dienu laikā no dienas, kad pieņemts lēmums par tā piešķiršanu.

(4) Šā panta pirmās daļas 1. punktā minētajām personām, kurām tiesības uz 20 euro pabalstu radušās līdz 2021. gada 31. decembrim, bet kurām tā izmaksa nav uzsākta šā panta pirmās daļas 1. punktā noteiktajā termiņā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pabalstu sāk izmaksāt 30 dienu laikā no dienas, kad pieņemts lēmums par tā piešķiršanu.

(5) Ja persona vienlaikus ir vairāku šā panta pirmās daļas 1. punktā minēto pakalpojumu saņēmēja, 20 euro pabalstu tai piešķir attiecībā uz vienu no minētajiem pakalpojumiem.

(6) Ja persona saņem vairākus šā panta pirmās daļas 1. punktā minētos pakalpojumus, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra 20 euro pabalstu izmaksā:

1) vienā no kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontiem, ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra personai pensiju, atlīdzību vai pabalstu izmaksā, pārskaitot uz dažādiem kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontiem;

2) kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontā, ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra personai pensiju, atlīdzību vai pabalstu izmaksā, gan piegādājot saņēmēja norādītajā dzīvesvietā, gan pārskaitot uz kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontu;

3) ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas kontā, ja persona uzturas minētajā institūcijā un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra tai pensiju, atlīdzību vai pabalstu izmaksā, pārskaitot gan uz ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas kontu, gan uz kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontu.

(7) Uz 20 euro pabalstu attiecas šā likuma 66. un 67. panta, kā arī 72. panta otrās un trešās daļas noteikumi."

3. Papildināt pārejas noteikumus ar 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Šā likuma 74. panta pirmajā daļā minēto 20 euro pabalstu par 2021. gada novembri Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksā 2021. gada decembrī vienlaikus ar 20 euro pabalstu par decembri."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 21. oktobrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2021. gada 26. oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 21.10.2021.Stājas spēkā: 27.10.2021.Tēma: Covid-19; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 207, 26.10.2021. OP numurs: 2021/207.1
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
327126
27.10.2021
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"