Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Smiltenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 11/18

Smiltenē 2018. gada 27. decembrī
Par neapbūvēta Smiltenes novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu
APSTIPRINĀTI
ar Smiltenes novada domes 27.12.2018.
lēmumu Nr. 743 (prot. Nr. 15, 19. §)

Precizēti ar Smiltenes novada domes 2019. gada 27. februāra
lēmumu Nr. 181 (prot. Nr. 2, 17. §)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas
un apbūves tiesības noteikumi
" 31. punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Smiltenes novada pašvaldība aprēķina nomas maksu par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu (turpmāk – neapbūvēts zemesgabals).

2. Neapbūvēta zemesgabala, kas ir starpgabals un kura platība ir lielāka par 1,5 ha, nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 20 euro/ha.

3. Neapbūvēta zemesgabala, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam (ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts), nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 7 euro.

4. Neapbūvēta zemesgabala, kas pilsētā nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai (ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts), nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 7 euro.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs G. Kukainis
Saistošo noteikumu Nr. 11/18 "Par neapbūvēta Smiltenes novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAr šobrīd spēkā esošajiem Smiltenes novada domes 2016. gada 27. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 2/16 "Par neapbūvēta pašvaldības zemesgabala nomas maksu Smiltenes novadā" pašvaldības dome ir noteikusi, par kādiem gadījumiem maksājama lielāka maksa par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu nomu, nekā to paredz Ministru kabineta 2007. gada 30.oktobra noteikumu Nr. 735 "Noteikumi par publiskas personas zemes nomu" (turpmāk – Noteikumi Nr. 735) 18. punkts.

2018. gada 1. jūlijā ir stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" (turpmāk – Noteikumi Nr. 350), un ar to spēkā stāšanos atzīti par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007. gada 30. oktobra noteikumi Nr. 735 "Noteikumi par publiskas personas zemes nomu".

Noteikumu Nr. 350 139. punkts nosaka, ka pašvaldības izvērtē saskaņā ar Noteikumu Nr. 735 18.punktu izdotos pašvaldību saistošos noteikumus un, ja nepieciešams, līdz 2019. gada 1. janvārim izdod jaunus saistošos noteikumus.

Noteikumu Nr. 350 31. punkts nosaka tiesības pašvaldībai savos saistošajos noteikumos noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts Noteikumu Nr. 350 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā.

2. Īss projekta satura izklāstsAr saistošajiem noteikumiem paredzēti trīs gadījumi, kuros pašvaldība par tai piederošajiem vai piekrītošajiem neapbūvētajiem zemesgabaliem noteiks lielāku nomas maksu, nekā tas minēts Ministru kabineta noteikumu 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā, un tas ir:

1. par neapbūvēta zemesgabala, kas ir starpgabals un kura platība ir lielāka par 1,5 ha, nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 20 euro/ha;

2. par neapbūvēta zemesgabala, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam (ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts), nomu gadā – 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 7 euro;

3. par neapbūvēta zemesgabala, kas pilsētā nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai (ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts) nomu gadā – 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 7 euro.

Nomas maksas apmērs būtiski neatšķirsies no šobrīd spēkā esošajām pašvaldības domes noteiktajām nomas maksām.

Paredzēts, ka saistošie noteikumi stāsies likumā "Par pašvaldībām" noteiktajā kārtībā.

 

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošie noteikumi budžetu neietekmēs.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSabiedrības mērķgrupas, uz kurām attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas un juridiskas personas, kuras novada administratīvajā teritorijā savu vajadzību nodrošināšanai vēlas nomāt pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums neradīs mērķgrupām jaunas tiesības, bet nodrošinās nomāt pašvaldībai piederošo vai piekrītošo zemi, atbilstoši vajadzībai izmantot zemi.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas nomāt pašvaldībai piekrītošos zemesgabalus.

5. Informācija par administratīvajām procedūrāmInstitūcija, kurā privātpersona var griezties saistošo noteikumu piemērošanā – Smiltenes novada domē Dārza ielā 3, Smiltenē.

Saistošo noteikumu izdošanas neradīs papildu slogu administratīvajām procedūrām.

Kontroli par saistošo noteikumu izpildi veic Smiltenes novada domes Nekustamo īpašumu nodaļa.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Pēc saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas domes pastāvīgās komitejas sēdē un publicēšanas pašvaldības mājaslapā internetā www.smiltene.lv, saņemto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, tos, izvērtējot lietderības apsvērumus, paredzēts iekļaut saistošajos noteikumos.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs G. Kukainis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par neapbūvēta Smiltenes novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Smiltenes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 11/18Pieņemts: 27.12.2018.Stājas spēkā: 13.03.2019.Zaudē spēku: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 50, 12.03.2019. OP numurs: 2019/50.11
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
305458
13.03.2019
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"