Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr. 483

Rīgā 2017. gada 16. augustā (prot. Nr. 39 3. §)
Kārtība, kādā finansē pieslēguma ierīkošanu aizsargātajam lietotājam
Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma
9. panta 2.3 daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek finansēta pieslēguma ierīkošana aizsargātajam lietotājam.

2. Saskaņā ar šiem noteikumiem pieslēguma ierīkošana aizsargātā lietotāja mājoklim var tikt finansēta tikai vienu reizi.

3. Pieslēguma ierīkošana tiek finansēta saskaņā ar šiem noteikumiem, ja pieslēgums tiek ierīkots objektam (turpmāk – pieslēdzamais objekts), kurš atbilst šādiem kritērijiem:

3.1. pieslēdzamais objekts ir aizsargātā lietotāja vienīgais mājoklis;

3.2. aizsargātā lietotāja īpašumtiesības uz pieslēdzamo objektu ir nostiprinātas zemesgrāmatā;

3.3. aizsargātais lietotājs pieslēdzamajā objektā ir deklarējis dzīvesvietu un faktiski tajā pastāvīgi dzīvo vismaz deviņus mēnešus gadā;

3.4. pieslēdzamajam objektam iepriekš nav bijis pieslēguma pie tā sistēmas operatora elektrotīkla, kurš ierīko aizsargātā lietotāja pieslēgumu atbilstoši šajos noteikumos noteiktajai kārtībai;

3.5. pieslēguma spriegums nepārsniegs 400 voltus, un ievada aizsardzības aparāta strāvas stiprums nepārsniegs 16 A;

3.6. pieslēdzamais objekts ir nodots ekspluatācijā vismaz 10 gadus pirms šo noteikumu spēkā stāšanās un ir aizsargātā lietotāja īpašumā vismaz 10 gadus.

4. Ja pieslēguma ierīkošanas izmaksas, ieskaitot būvprojekta izmaksas, kas aprēķinātas atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteiktajai metodikai, nepārsniedz 15 000 euro (neskaitot pievienotās vērtības nodokli), tās tiek finansētas šādā kārtībā:

4.1. 50 % nepieciešamā finansējuma nodrošina sadales sistēmas operators;

4.2. 50 % nepieciešamā finansējuma atbilstoši šo noteikumu 10. un 11. punktam finansē no valsts budžeta līdzekļiem.

5. Ja pieslēguma ierīkošanas izmaksas pārsniedz 15 000 euro, tad šo noteikumu 4. punktā minētais sadalījums attiecināms uz izmaksām, kas nepārsniedz 15 000 euro, bet izmaksas, kas pārsniedz šo summu, finansē aizsargātais lietotājs.

6. Lai pieslēguma ierīkošana tiktu finansēta atbilstoši šo noteikumu prasībām, aizsargātais lietotājs papildus dokumentiem, kas noteikti Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātajos vienotajos sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas lietotājiem, iesniedz elektroenerģijas sadales sistēmas operatoram iesniegumu, kurā apliecina, ka atbilst aizsargātā lietotāja statusam un vēlas pieslēguma ierīkošanu finansēt atbilstoši šo noteikumu prasībām.

7. Lai pārbaudītu pieteikuma iesniedzēja atbilstību aizsargātā lietotāja statusam, elektroenerģijas sadales sistēmas operators pēc šo noteikumu 6. punktā minētā iesnieguma saņemšanas, bet pirms pieslēguma līguma noslēgšanas pārbauda iesniegtās informācijas atbilstību noteiktajām prasībām attiecīgajā pašvaldībā, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, zemesgrāmatā un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (turpmāk – atbildīgās iestādes).

8. Atbildīgajām iestādēm ir pienākums sniegt sadales sistēmas operatoram šādu informāciju par pieteikuma iesniedzēju:

8.1. pašvaldība sniedz apliecinājumu par personas atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusam un pieslēdzamā objekta atbilstību šo noteikumu 3.1., 3.2. un 3.6. apakšpunktā noteiktajiem kritērijiem;

8.2. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sniedz ziņas no Iedzīvotāju reģistra, ja pieteicējs ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā (statuss – aktīvs), norādot, vai iesniedzējs atbilst daudzbērnu ģimenes statusam;

8.3. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija sniedz ziņas no Invaliditātes informatīvās sistēmas, norādot iesniedzēja vai tā aprūpē esoša ģimenes locekļa atbilstību invaliditātes statusam un I invaliditātes grupai, ja tāda ir noteikta;

8.4. attiecīgā zemesgrāmatas nodaļa sniedz informāciju par aizsargātajam lietotājam piederošo nekustamo īpašumu.

9. Elektroenerģijas sadales sistēmas operators ir tiesīgs pieprasīt no pieteikuma iesniedzēja informāciju, kas apliecina tā atbilstību aizsargātā lietotāja statusam, ja attiecīgais apstiprinājums nav iegūts šo noteikumu 7. un 8. punktā noteiktajā kārtībā.

10. Šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minēto pieslēguma ierīkošanas izmaksu daļu elektroenerģijas sadales sistēmas operatoram atmaksā no valsts budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem pēc pieslēguma ierīkošanas.

11. Elektroenerģijas sadales sistēmas operators, kas ir ierīkojis pieslēgumu atbilstoši šiem noteikumiem, reizi ceturksnī līdz attiecīgā mēneša piecpadsmitajam datumam sagatavo rēķinu par šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minēto finansējuma daļu. Rēķinā norāda kopējo no valsts budžeta saņemamo summu (kopā ar pievienotās vērtības nodokli) par aizsargātajiem lietotājiem ierīkotajiem pieslēgumiem iepriekšējā ceturksnī un to kopā ar citiem pamatojošajiem dokumentiem iesniedz Ekonomikas ministrijā.

12. Ekonomikas ministrija nodrošina aizsargātā lietotāja pieslēguma ierīkošanas finansēšanai piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietošanas uzraudzību. Ekonomikas ministrijai ir tiesības pieprasīt no elektroenerģijas sadales sistēmas operatora un atbildīgajām iestādēm ar pieslēguma ierīkošanu saistīto informāciju.

13. Konstatējot pārkāpumus aizsargātā lietotāja pieslēguma ierīkošanā, uzskaitē vai datu iesniegšanā un rodoties aizdomām par šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minētās finansējuma daļas saņemšanas tiesiskumu, Ekonomikas ministrija:

13.1. ir tiesīga aizturēt rēķina apmaksu elektroenerģijas sadales sistēmas operatoram par aizsargātajam lietotājiem ierīkoto pieslēgumu;

13.2. nosaka termiņu, līdz kuram elektroenerģijas sadales sistēmas operatoram jānovērš konstatētie pārkāpumi vai jāiesniedz papildu informācija;

13.3. ir tiesīga atteikt izmaksāt šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minēto pieslēguma ierīkošanas finansējuma daļu par pieslēguma ierīkošanu, kuram konstatēta neatbilstība šo noteikumu prasībām.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Ministru prezidenta biedrs,
ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā finansē pieslēguma ierīkošanu aizsargātajam lietotājam Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 483Pieņemts: 16.08.2017.Stājas spēkā: 30.08.2017.Zaudē spēku: 15.02.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 171, 29.08.2017. OP numurs: 2017/171.1
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
293132
30.08.2017
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"