Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.1/1

Rīgā 2017.gada 5.janvārī (prot. Nr.1, 5.p.)
Noteikumi par atļaujas izsniegšanu elektroenerģijas tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai
Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma
26.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka objektīvus un vienlīdzīgus kritērijus un kārtību, kādā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) izsniedz atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. jaudas rezervēšana – sistēmas operatora pakalpojums, kas nodrošina iespēju lietotājam saņemt elektroenerģiju no elektroenerģijas sistēmas (turpmāk – sistēma) atbilstoši sistēmas pakalpojumu līgumā noteiktai jaudai laikā, kad ir atslēgta tiešā līnija;

2.2. rezerves pieslēgums – sistēmas operatora elektrotīkla daļa, kas ierīkota elektroenerģijas pievadīšanai no pieslēguma vietas sistēmā līdz elektroietaišu piederības robežai, lai nodrošinātu elektroenerģijas piegādi lietotāja objektam laikā, kad ir atslēgta tiešā līnija.

3. Atļauju ierīkot tiešās līnijas pieslēgumu izsniedz, ievērojot šādus kritērijus:

3.1. tiešo līniju paredzēts ierīkot, lai savienotu atsevišķu ražošanas objektu ar atsevišķu lietotāju, kurš apgādās ar elektroenerģiju savas telpas, saistītos uzņēmumus vai citus lietotājus;

3.2. elektroenerģijas ražotājs un elektroenerģijas lietotājs ir vienojušies par tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanu, elektroenerģijas transportēšanas nosacījumiem un tiešās līnijas pieslēguma ietvaros transportētās elektroenerģijas uzskaiti (uzskaites mēraparātu uzstādīšanu);

3.3. tiešās līnijas pieslēguma ierīkošana būtiski neietekmē sistēmas operatoram izsniegtās licences nosacījumu izpildi;

3.4. tiešās līnijas ierīkošana būtiski neietekmē konkurētspējīga un droša elektroenerģijas tirgus darbību;

3.5. tiešās līnijas pieslēguma izmantošanas laikā tiek nodrošināta lietotāja objekta atslēgšana no sistēmas.

4. Lai Regulators lemtu par atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai, lietotājs vai ražotājs (turpmāk – iesniedzējs) iesniedz Regulatoram šādus dokumentus:

4.1. iesniegumu atļaujas saņemšanai tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai (pielikumā);

4.2. plānotās tiešās līnijas ģeogrāfiskā izvietojuma shēmu;

4.3. vienošanos starp elektroenerģijas ražotāju un elektroenerģijas lietotāju par tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanu, elektroenerģijas transportēšanas nosacījumiem un tiešās līnijas pieslēguma ietvaros transportētās elektroenerģijas uzskaiti (uzskaites mēraparātu uzstādīšanu);

4.4. apliecinājumu, ka lietotāja objekts nav pieslēgts sistēmai vai tiešās līnijas pieslēguma izmantošanas laikā tiks nodrošināta lietotāja objekta atslēgšana no sistēmas.

5. Ja lietotāja objektam paredzēts rezerves pieslēgums, papildus šo noteikumu 4.punktā noteiktajiem dokumentiem iesniedzējs iesniedz Regulatoram arī vienošanos ar sistēmas operatoru par rezerves pieslēguma izmantošanu.

6. Iesniedzējs ir atbildīgs par sniegto ziņu patiesumu un nodrošina iesniegto dokumentu atbilstību Dokumentu juridiskā spēka likuma prasībām.

7. Iesniegums atļaujas saņemšanai tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai tiek uzskatīts par iesniegtu dienā, kad Regulators ir saņēmis visus šajos noteikumos norādītos dokumentus un visu nepieciešamo informāciju. Ja iesniegtajos dokumentos norādītā informācija ir nepietiekama vai neprecīza, Regulators ir tiesīgs pieprasīt no iesniedzēja papildu informāciju.

8. Ja iesniegtajos dokumentos trūkst lēmuma pieņemšanai nepieciešamās informācijas, Regulators atliek jautājuma izskatīšanu un nosaka papildu informācijas iesniegšanas termiņu, par to informējot iesniedzēju. Jautājumu izskata pēc tam, kad no iesniedzēja ir saņemta nepieciešamā informācija vai dokumenti. Laiku no jautājuma izskatīšanas atlikšanas līdz nepieciešamās informācijas vai dokumentu saņemšanai neieskaita šo noteikumu 11.punktā noteiktajā termiņā.

9. Ja iesniedzējs Regulatora noteiktajā termiņā nav iesniedzis visu lēmuma pieņemšanai nepieciešamo informāciju vai dokumentus, Regulators var lemt par atteikumu izsniegt atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai.

10. Pēc šo Noteikumu 4.punktā noteikto dokumentu saņemšanas Regulators pieprasa sistēmas operatoram, kura licences darbības zonā paredzēts ierīkot tiešo līniju, atzinumu par tiešās līnijas ietekmi uz sistēmas operatoram izsniegtās licences nosacījumu izpildi. Ja tiešās līnijas ierīkošana būtiski ietekmē sistēmas operatoram izsniegtās licences nosacījumu izpildi, atzinumā sistēmas operators ietver arī informāciju par sistēmas operatora finansiālajām un objektu vai infrastruktūras tehniskajām iespējām nodrošināt iesniedzējam jauna sistēmas pieslēguma ierīkošanu vai nepieciešamās atļautās slodzes palielināšanu.

11. Regulators 30 dienu laikā no visu Regulatora noteikto dokumentu saņemšanas izskata iesniegumu un pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

11.1. izsniegt atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai, nosakot tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanas nosacījumus un termiņu;

11.2. motivētu atteikumu izsniegt atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai, ja tiešās līnijas pieslēguma ierīkošana radītu šķēršļus sistēmas operatoram izsniegtās licences nosacījumu izpildei vai nelabvēlīgi ietekmētu konkurētspējīga un droša elektroenerģijas tirgus darbību.

12. Iesniedzējs, kurš saņēmis atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai, atļaujā noteiktajā termiņā un būvniecību reglamentējošajos tiesību aktos noteiktajā kārtībā nodrošina tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanu. Regulators, izvērtējot Iesniedzēja motivētu lūgumu, var pagarināt atļaujā noteikto termiņu tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai.

13. Iesniedzējs nodrošina, ka darbības, kas saistītas ar tiešās līnijas pieslēguma uzturēšanu un apkalpošanu veic personāls, kura kvalifikācija atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

14. Lietotājam, kura objektam ierīko tiešās līnijas pieslēgumu, ir tiesības:

14.1. vienojoties ar sistēmas operatoru, saglabāt kā rezerves pieslēgumu to pastāvīgo pieslēgumu sistēmai, kas lietotāja objekta elektroapgādei izmantots pirms tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanas, ja nepieciešams, par lietotāja līdzekļiem veicot tajā izmaiņas saskaņā ar sistēmas operatora izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem;

14.2. pieprasīt sistēmas operatoram ierīkot rezerves pieslēgumu sistēmai, ja lietotāja objektam iepriekš nav ierīkots pastāvīgs pieslēgums sistēmai.

15. Rezerves pieslēgumu ierīko saskaņā ar Regulatora noteiktajiem vienotiem sistēmas pieslēguma noteikumiem, ja lietotājs izpilda sistēmas operatora noteiktās tehniskās prasības pieslēguma ierīkošanai.

16. Lietotājs, kura objektam ierīkots (saglabāts) rezerves pieslēgums, maksā par sistēmas pakalpojumiem attiecīgajam sistēmas operatoram atbilstoši spēkā esošajiem sistēmas pakalpojumu tarifiem.

17. Regulators anulē atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai, ja iesniedzējs:

17.1. iesniedzis pamatotu ierosinājumu anulēt atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai;

17.2. Regulatora noteiktajā termiņā nav veicis tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanu;

17.3. nav izpildījis citus atļaujas nosacījumus.

18. Lēmumu anulēt atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai Regulators pieņem 30 dienu laikā no iesniedzēja ierosinājuma saņemšanas.

19. Atzīt par spēku zaudējušu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2005.gada 16.novembra lēmumu Nr.254 "Par Noteikumiem par atļaujas izsniegšanu elektroenerģijas tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai" (Latvijas Vēstnesis 2005, 118(3346).nr.).

20. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis
Pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2017.gada 5.janvāra lēmumam Nr.1/1
IESNIEGUMS

atļaujas saņemšanai tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai

1. Informācija par iesniedzēju:
1.1. Komersanta nosaukums    
1.2. Komersanta reģistrācijas numurs komercreģistrā  
1.3. Juridiskā adrese     
1.4. Pilnvarotā pārstāvja vārds, uzvārds   
1.5. tālrunis, ; fakss , e-pasta adrese  
2. Lūdzu izsniegt atļauju tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai, kas savienos elektroenerģijas ražotāja
(komersanta nosaukums, reģistrācijas numurs komercreģistrā, juridiskā adrese)
objektu

un

(elektroenerģijas ražošanas objekta nosaukums, adrese, kadastra Nr.)
lietotāja
(komersanta nosaukums, reģistrācijas numurs komercreģistrā, juridiskā adrese)
objektu
(objekta nosaukums, adrese, kadastra Nr.)
3. Tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanas pamatojums:
(apstākļu raksturojums, kas pamato tiešās līnijas ierīkošanu)
4. Tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanas termiņš 
 (gads, datums. mēnesis)
(iesnieguma datums)
Persona, kura tiesīga pārstāvēt komersantu   
 (vārds, uzvārds) ( paraksts)
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par atļaujas izsniegšanu elektroenerģijas tiešās līnijas pieslēguma ierīkošanai Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 1/1Pieņemts: 05.01.2017.Stājas spēkā: 11.01.2017.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 9, 10.01.2017. OP numurs: 2017/9.8
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
287959
11.01.2017
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"