Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.358

Rīgā 2015.gada 30.jūnijā (prot. Nr.30 35.§)
Prasības mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas piegādā mājas apstākļos ražotu vai gatavotu dzīvnieku izcelsmes pārtiku
Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma
25.panta 12.punktu

1. Noteikumi nosaka prasības mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veic papildu, vietēja mēroga un ierobežotas darbības, piegādājot mājas apstākļos ražotu vai gatavotu dzīvnieku izcelsmes pārtiku:

1.1. tieši galapatērētājam;

1.2. mazā daudzumā citiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku, 1. panta 5. punkta "b" apakšpunkta "ii" apakšpunktu.

2. Dzīvnieku izcelsmes pārtika šo noteikumu izpratnē ir:

2.1. piena produkti, olu produkti, medus produkti, apstrādāti zvejniecības produkti, gaļas produkti un gaļas izstrādājumi, izņemot svaigu gaļu;

2.2. pārtika, kas satur šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētos produktus.

3. Mazs dzīvnieku izcelsmes pārtikas daudzums, ko mājražotājs saražo, lai to piegādātu citam mazumtirdzniecības uzņēmumam, ir līdz 30 procentiem no kopējā mājas apstākļos saražotās dzīvnieku izcelsmes pārtikas apjoma gadā, bet ne vairāk kā 4000 kilogramu dzīvnieku izcelsmes pārtikas mēnesī.

4. Par mājražotāju uzskata pārtikas aprites uzņēmumu – saimnieciskās darbības veicēju (turpmāk – uzņēmums) –, kas mājas apstākļos saražoto dzīvnieku izcelsmes pārtiku piegādā tieši galapatērētājam vai – ne vairāk kā 30 procentu no kopējā saražotā dzīvnieku izcelsmes pārtikas apjoma – citam mazumtirdzniecības uzņēmumam, ja darbības ar dzīvnieku izcelsmes pārtiku notiek:

4.1. individuālajā dzīvojamā mājā, no kuras vismaz 75 procenti, ieskaitot tās teritorijā esošās ēkas (piemēram, pirts, šķūnis, kūts, garāža), tiek izmantoti dzīvošanai un savām vajadzībām;

4.2. atsevišķi būvētā, dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanai un gatavošanai plānotā un iekārtotā būvē individuālās dzīvojamās mājas teritorijā;

4.3. atsevišķi būvētā, pārtikas ražošanai un gatavošanai paredzētā un iekārtotā būvē, kas atrodas ārpus individuālās dzīvojamās mājas teritorijas līdzās izejvielu ieguves vietai (piemēram, dzīvnieku novietnei, piena fermai, kautuvei), ja tajā tiek iegūts vismaz 80 procentu dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanai vai gatavošanai paredzēto izejvielu.

5. Mājražotājs dzīvnieku izcelsmes pārtiku tieši galapatērētājam:

5.1. piegādā savā ražošanas vai gatavošanas vietā;

5.2. piegādā uz mājām, biroju vai citu galapatērētāja norādīto vietu;

5.3. piegādā tirgos Latvijas teritorijā;

5.4. piegādā savā mazumtirdzniecības uzņēmumā tirgus teritorijā vai ražošanas (gatavošanas) vietā;

5.5. piedāvā savā tīmekļvietnē.

6. Mājražotājs dzīvnieku izcelsmes pārtiku mazā daudzumā drīkst piegādāt šādiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas atrodas Latvijas teritorijā 300 kilometru rādiusā no ražošanas vietas:

6.1. savam mazumtirdzniecības uzņēmumam ārpus ražošanas vai gatavošanas vietas;

6.2. citam mājražotājam;

6.3. sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam;

6.4. citam veikalam.

7. Piegādājot dzīvnieku izcelsmes pārtiku, mājražotājs izsniedz darījumu apliecinošu dokumentu, ja to paredz normatīvie akti vai pieprasa patērētājs.

8. Lai savā uzņēmumā ražotu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, mājražotājs drīkst izmantot savā saimniecībā iegūtos primāros produktus.

9. Piegādājot dzīvnieku izcelsmes pārtiku tieši galapatērētājam vai mazā daudzumā citam mazumtirdzniecības uzņēmumam, mājražotājs ievēro prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulā (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu, kā arī citos Eiropas Savienības un Latvijas normatīvajos aktos par prasībām pārtikas aprites uzņēmumiem.

10. Uzņēmumi, kas Pārtikas un veterinārā dienesta reģistrā reģistrēti kā pārtikas ražotāji mājas apstākļos, bet neatbilst šo noteikumu 4. punktā minētajiem kritērijiem, 30 procentu saražotās pārtikas bez uzņēmuma atzīšanas drīkst piegādāt saviem mazumtirdzniecības uzņēmumiem līdz 2017. gada 1. jūlijam.

11. Mājražotāji, kas atbilst šo noteikumu 4.2. un 4.3. apakšpunktā minētajiem kritērijiem, visu saražoto dzīvnieku izcelsmes pārtiku bez uzņēmuma atzīšanas drīkst piegādāt saviem mazumtirdzniecības uzņēmumiem līdz 2017. gada 1. jūlijam.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Prasības mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas piegādā mājas apstākļos ražotu vai gatavotu dzīvnieku .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 358Pieņemts: 30.06.2015.Stājas spēkā: 04.07.2015.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 128, 03.07.2015. OP numurs: 2015/128.7
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
275081
04.07.2015
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"