Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.430

Rīgā 2011.gada 7.jūnijā (prot. Nr.35 10.§)
Latvijas pilsonības zaudēšanas un atjaunošanas dokumentēšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Pilsonības likuma 26.pantu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek dokumentēta atteikšanās no Latvijas pilsonības un tās atjaunošana, pamatojoties uz personas lūgumu, kā arī Latvijas pilsonības atņemšana.

2. Iesniegumus par atteikšanos no Latvijas pilsonības un tās atjaunošanu, kā arī iesniegumus par pārbaudes lietas ierosināšanu sakarā ar Latvijas pilsonības atņemšanu pieņem un izskata Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk – pārvalde).

II. Kārtība, kādā tiek dokumentēta atteikšanās no Latvijas pilsonības

3. Persona iesniegumu par atteikšanos no Latvijas pilsonības iesniedz pārvaldē, Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā vai nosūta pa pastu, ja personas paraksts iesniegumā ir notariāli apliecināts.

4. Nepilngadīgā persona vecumā no 14 līdz 18 gadiem šo noteikumu 3.punktā minētajā iesniegumā ar parakstu apliecina, ka neiebilst pret atteikšanos no Latvijas pilsonības.

5. Šo noteikumu 3.punktā minēto iesniegumu par bērnu iesniedz abi bērna vecāki, izņemot gadījumu, ja persona uzrāda dokumentu, kas apliecina, ka personai ir tiesības realizēt aizgādības tiesības pār bērnu bez otra vecāka.

6. Iesniedzot iesniegumu par atteikšanos no Latvijas pilsonības, persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iesniegumam pievieno:

6.1. dokumentu, kas apliecina, kādas valsts pilsonība personai jau ir vai tiek garantēta;

6.2. dokumentu par valsts nodevas samaksu saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka valsts nodevas samaksu par atteikšanās no Latvijas pilsonības un pilsonības atjaunošanas dokumentēšanu, vai dokumentu, kas personu atbrīvo no valsts nodevas samaksas.

7. Pārvalde, pārbaudot personas sniegto informāciju un tās atbilstību Pilsonības likuma 23.pantam, pieprasa informāciju no šādām iestādēm:

7.1. Iekšlietu ministrijas Informācijas centra – par to, vai persona netiek apsūdzēta, tiesāta vai nav notiesāta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu;

7.2. Valsts ieņēmumu dienesta – par to, ka personai nav nodokļu, nodevu vai citu obligāto maksājumu parādu.

8. Pārvaldei ir tiesības bez maksas pieprasīt nepieciešamo informāciju arī no citām valsts pārvaldes iestādēm, ja ir nepieciešama papildu pārbaude.

9. Šo noteikumu 7. un 8.punktā minēto iestāžu pienākums ir 15 dienu laikā sniegt atbildi uz pārvaldes pieprasījumu, bet, ja ir nepieciešama papildu pārbaude, – mēneša laikā.

10. Pēc personas lietā esošo dokumentu pārbaudes pārvaldes priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona pieņem lēmumu:

10.1. par personas atzīšanu par Latvijas pilsonību zaudējušu, ja persona atsakās no tās;

10.2. par atteikumu atzīt personu par Latvijas pilsonību zaudējušu, ja persona nav izpildījusi saistības pret Latvijas Republiku.

III. Kārtība, kādā tiek dokumentēta Latvijas pilsonības atņemšana

11. Ja ir iemesls uzskatīt, ka Latvijas pilsonis ieguvis citas valsts pilsonību (pavalstniecību), neiesniedzot iesniegumu par atteikšanos no Latvijas pilsonības, pārvalde, veicot pārbaudi, noskaidro:

11.1. vai persona ir iesniegusi iesniegumu par atteikšanos no Latvijas pilsonības;

11.2. kad un kādas valsts pilsonību (pavalstniecību) persona ir ieguvusi pēc Latvijas pilsonības iegūšanas.

12. Ja ir iemesls uzskatīt, ka Latvijas pilsonis bez Ministru kabineta atļaujas dien ārvalsts bruņotajos spēkos, iekšējā karaspēkā, drošības dienestā, policijā (milicijā) vai tieslietu institūciju dienestā, pārvalde, veicot pārbaudi, noskaidro:

12.1. vai persona dien kādā no Pilsonības likuma 24.panta pirmās daļas 2.punktā minētajiem ārvalstu dienestiem (kādā, kur un kopš kura laika);

12.2. vai uz personu attiecas Pilsonības likuma pārejas noteikumu 2.punktā minētais nosacījums;

12.3. vai Ministru kabinets ir atļāvis personai dienēt Pilsonības likuma 24.panta pirmās daļas 2.punktā minētajos ārvalstu dienestos.

13. Ja ir iemesls uzskatīt, ka persona, apliecinot savu piederību Latvijas pilsonībai vai naturalizējoties, ir apzināti sniegusi nepatiesas ziņas, tādējādi nepamatoti iegūstot Latvijas pilsonību, pārvalde, veicot pārbaudi, noskaidro:

13.1. kuras no personas sniegtajām ziņām, iegūstot Latvijas pilsonību, ir bijušas nepatiesas;

13.2. kas liecina par to, ka nepatiesās ziņas ir sniegtas apzināti;

13.3. vai persona ir pamatoti ieguvusi Latvijas pilsonību.

14. Veicot pārbaudi, pārvaldei ir tiesības saņemt informāciju no attiecīgās personas, citām fiziskām vai juridiskām personām, valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī izmantot dokumentus, ekspertīzes materiālus un citus pierādījumus.

15. Pamatojoties uz pārbaudes lietā savāktajiem materiāliem, pārvaldes priekšnieks:

15.1. iesniedz prasības pieteikumu par Latvijas pilsonības atņemšanu tiesā;

15.2. pieņem lēmumu par pārbaudes lietas izbeigšanu, ja pārbaudē nav konstatēti apstākļi, kas var būt Latvijas pilsonības atņemšanas iemesls.

IV. Kārtība, kādā tiek dokumentēta Latvijas pilsonības atjaunošana

16. Persona iesniegumu par Latvijas pilsonības atjaunošanu iesniedz pārvaldē, Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā vai nosūta pa pastu, ja personas paraksts iesniegumā ir notariāli apliecināts.

17. Nepilngadīgā persona vecumā no 14 līdz 18 gadiem šo noteikumu 16.punktā minētajā iesniegumā ar parakstu apliecina, ka neiebilst pret Latvijas pilsonības atjaunošanu.

18. Šo noteikumu 16.punktā minēto iesniegumu par bērnu iesniedz abi bērna vecāki, izņemot gadījumu, ja persona uzrāda dokumentu, kas apliecina, ka personai ir tiesības realizēt aizgādības tiesības pār bērnu bez otra vecāka.

19. Iesniedzot iesniegumu par Latvijas pilsonības atjaunošanu, persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu, dokumentu par valsts nodevas samaksu saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka valsts nodevas samaksu par atteikšanās no Latvijas pilsonības un pilsonības atjaunošanas dokumentēšanu, vai dokumentu, kas personu atbrīvo no valsts nodevas samaksas, un pievieno vienu no šādiem dokumentiem:

19.1. dokumentu, kas apliecina faktu, ka Latvijas pilsonība ir zaudēta vecāku (adoptētāju) izvēles dēļ;

19.2. dokumentu, kas apliecina juridisku kļūdu lēmumā vai rīcībā, kuras dēļ persona zaudējusi Latvijas pilsonību;

19.3. tiesas spriedumu, ar kuru valsts pārvaldes institūciju (amatpersonu) rīcība (lēmums) par pilsonības atņemšanu ir atzīta par prettiesisku, vai tiesas spriedumu, kas atceļ likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru tika atņemta Latvijas pilsonība.

20. Pēc iesnieguma izskatīšanas pārvaldes priekšnieks:

20.1. sagatavo Ministru kabineta rīkojuma projektu par Latvijas pilsonības atjaunošanu un informē par to personu;

20.2. pieņem lēmumu par atteikumu atjaunot Latvijas pilsonību, ja lietā esošie dokumenti neapstiprina personas tiesības atjaunot Latvijas pilsonību (pārvaldes priekšnieka lēmums).

21. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 9.janvāra noteikumus Nr.13 "Latvijas pilsonības zaudēšanas un atjaunošanas dokumentēšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2001, 7.nr.; 2004, 192.nr.; 2010, 38.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Tieslietu ministrs, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs A.Štokenbergs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Latvijas pilsonības zaudēšanas un atjaunošanas dokumentēšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 430Pieņemts: 07.06.2011.Stājas spēkā: 11.06.2011.Zaudē spēku: 01.10.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 91, 10.06.2011.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
231454
11.06.2011
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"