Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.377

Rīgā 2011.gada 17.maijā (prot. Nr.31 24.§)
Speciālo aviācijas darbu licencēšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju" 82.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Satiksmes ministrija izsniedz beztermiņa licenci par tiesībām veikt speciālos aviācijas darbus (turpmāk – licence), uz laiku aptur licences darbību, pēc apturēšanas to atjauno, kā arī anulē licenci.

2. Satiksmes ministrija licenci izsniedz Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētam komersantam, ja tas atbilst šādām prasībām:

2.1. īpašuma tiesības uz komersanta īpašumu vai tā lielāko daļu (ne mazāk par 51 %) pieder Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem;

2.2. komersanta pamatdarbība ir speciālie aviācijas darbi atsevišķi vai kopā ar gaisa pārvadājumiem, gaisa kuģu apkopi, remontu vai citiem komercdarbības veidiem, kuros tiek izmantoti gaisa kuģi.

3. Lai saņemtu licenci, komersants Satiksmes ministrijā iesniedz (papīra vai elektroniska dokumenta formā) šādus dokumentus:

3.1. iesniegumu licences saņemšanai, kurā norāda paredzētās darbības veidu, komersanta veidu, nosaukumu un juridisko adresi;

3.2. obligātās apdrošināšanas polišu kopijas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 21.aprīļa Regulu (EK) Nr. 785/2004 par apdrošināšanas prasībām, kas attiecas uz gaisa pārvadātājiem un gaisa kuģa ekspluatantiem.

4. Iesniedzot dokumentu kopijas papīra formā, komersants uzrāda dokumenta oriģinālu vai arī iesniedz dokumentu kopijas, kas apliecinātas atbilstoši normatīvajiem aktiem par dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu. Iesniedzot dokumentu elektroniskā formā vai papīra formas dokumenta elektronisko kopiju, komersants nodrošina tā atbilstību normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

5. Lai pieņemtu lēmumu par licences izsniegšanu, Satiksmes ministrija administratīvo procesu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iegūst šādus dokumentus:

5.1. Uzņēmumu reģistra apliecinātu komersanta reģistrācijas apliecības vai ārvalstu komersanta filiāles reģistrācijas apliecības kopiju;

5.2. Uzņēmumu reģistra apliecinātu komersanta statūtu kopiju;

5.3. Uzņēmumu reģistra izsniegtu izziņu par kapitālsabiedrības īpašniekiem. Izziņā norāda tiem piederošo akciju veidu un skaitu vai daļu apjomu;

5.4. valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūra" apliecinātu gaisa kuģu ekspluatanta apliecības kopiju.

6. Komersantam, kas pretendē uz licences saņemšanu, ir tiesības pašam iegūt šo noteikumu 5.punktā minētos dokumentus un iesniegt tos Satiksmes ministrijā papīra vai elektroniska dokumenta formā. Iesniedzot minētos dokumentus, jāievēro šo noteikumu 4.punktā minētās prasības.

7. Komersants, kas vēlas saņemt licenci, atbilst šādām prasībām:

7.1. komersantam nav nodokļu un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu;

7.2. komersantam nav pasludināta maksātnespēja, tas neatrodas likvidācijas stadijā, tā saimnieciskā darbība nav apturēta vai pārtraukta, vai nav uzsākta tiesvedība par darbības izbeigšanu, maksātnespēju vai bankrotu;

7.3. komersanta pārvaldes institūciju locekļi nav sodīti par tīšiem smagiem vai sevišķi smagiem noziedzīgiem nodarījumiem;

7.4. komersanta īpašumā vai lietošanā saskaņā ar īres līgumu ir vismaz viens gaisa kuģis, kas reģistrēts kādā no Eiropas Savienības dalībvalstu civilās aviācijas gaisa kuģu reģistriem.

8. Ja laikā, kad tiek izskatīts iesniegums licences saņemšanai, komersants, kas pretendē uz licences saņemšanu, izdara grozījumus:

8.1. šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajos dokumentos, komersants nekavējoties informē Satiksmes ministriju un iesniedz to dokumentu kopijas (papīra vai elektroniska dokumenta formā), kuri apliecina attiecīgās izmaiņas;

8.2. šo noteikumu 5.punktā minētajos dokumentos, komersants nekavējoties informē Satiksmes ministriju. Komersants vienlaikus var izmantot šo noteikumu 6.punktā paredzētās tiesības.

9. Satiksmes ministrija 20 dienu laikā izvērtē šo noteikumu 3. un 5.punktā minētos dokumentus un pieņem lēmumu par licences izsniegšanu vai pamatotu atteikumu izsniegt licenci. Ja komersants ir iesniedzis visus šo noteikumu 5.punktā minētos dokumentus šo noteikumu 6.punktā paredzētajā kārtībā, Satiksmes ministrija lēmumu par licences izsniegšanu vai pamatotu atteikumu izsniegt licenci pieņem 15 dienu laikā.

10. Ja pieņemts lēmums par atteikumu izsniegt licenci, jaunu iesniegumu licences saņemšanai komersants var iesniegt pēc minētajā lēmumā norādīto nepilnību novēršanas.

11. Pēc lēmuma pieņemšanas par licences izsniegšanu vai par atteikumu izsniegt licenci Satiksmes ministrija triju darbdienu laikā par to rakstiski informē attiecīgo komersantu (turpmāk – licences turētājs).

12. Licences turētājam licences darbības laikā ir šādi pienākumi:

12.1. nodrošināt savas darbības atbilstību šo noteikumu prasībām;

12.2. informēt Satiksmes ministriju par visām īpašuma tiesību izmaiņām, kas attiecas uz licences turētāja vai tā mātes komersanta kapitāla daļām, ja tās ir lielākas par 10 procentiem no visa kapitāla, 14 dienu laikā pēc šādu izmaiņu izdarīšanas;

12.3. iesniegt papīra vai elektroniska dokumenta formā gada pārskata, ziņojuma un revidenta atzinuma kopiju par katru iepriekšējo saimnieciskās darbības gadu.

13. Ja licences darbības laikā tiek izdarīti grozījumi šo noteikumu 3.2.apakšpunktā vai 5.punktā minētajos dokumentos vai pagarināts to derīguma termiņš, licences turētājs rīkojas atbilstoši šo noteikumu 8.punktam.

14. Satiksmes ministrija pieņem lēmumu par licences darbības apturēšanu uz laiku līdz 12 mēnešiem šādos gadījumos:

14.1. ja tiek konstatēts, ka licences turētājam ir finansiālas grūtības, kuru dēļ tas nespēj pildīt saistības;

14.2. ja licences turētājs neievēro šo noteikumu 12. un 13.punktā minētās prasības.

15. Lai atjaunotu apturētas licences darbību, licences turētājs Satiksmes ministrijā iesniedz iesniegumu par apturētās licences darbības atjaunošanu un dokumentus, kas apliecina, ka apstākļi, kuru dēļ licence tika apturēta, ir novērsti.

16. Ja šo noteikumu 15.punktā minētie dokumenti satur informāciju, kas apliecina, ka apstākļi, kuru dēļ licence tika apturēta, ir novērsti, Satiksmes ministrija 14 darbdienu laikā atjauno licences darbību un atdod to licences turētājam.

17. Satiksmes ministrija anulē licenci šādos gadījumos:

17.1. licences turētājs ir sniedzis nepatiesas ziņas;

17.2. licences turētāja darbībā ir konstatēti aviāciju regulējošo normatīvo aktu pārkāpumi;

17.3. licences turētājs neievēro licencē minētos nosacījumus;

17.4. licences turētājs šo noteikumu 14.punktā minētajā laikā nav novērsis apstākļus, kuru dēļ licence apturēta.

18. Licences turētājs 14 dienu laikā pēc lēmuma saņemšanas par licences darbības termiņa apturēšanu vai licences anulēšanu licenci nodod Satiksmes ministrijā.

19. Satiksmes ministrija savā tīmekļa vietnē publicē to komersantu sarakstu, kuriem izsniegtas licences, kā arī informāciju par izsniegto licenču apturēšanu un anulēšanu.

20. Satiksmes ministrijas pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs U.Augulis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Speciālo aviācijas darbu licencēšanas kārtība Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 377Pieņemts: 17.05.2011.Stājas spēkā: 21.05.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 78, 20.05.2011.
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
230390
21.05.2011
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"