Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 237

Par mazumtirdzniecības pamatnoteikumiem

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Apstiprināt pievienotos Mazumtirdzniecības pamatnoteikumus. Paredzēt, ka šie pamatnoteikumi attiecas uz visiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem neatkarīgi no to pakļautības un īpašuma formas un stājas spēkā ar 1992. gada 20. jūniju.

2. Ārējās tirdzniecības ministrijai izstrādāt un iesniegt Latvijas Republikas Ministru Padomei:

2.1. līdz 1992. gada 1. septembrim pēc saskaņošanas ar Tieslietu ministriju likumprojektu par nepieciešamajiem grozījumiem Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā;

2.2. priekšlikumus par grozījumiem spēkā esošajos mazumtirdzniecības noteikumos un jaunu mazumtirdzniecības noteikumu projektus, paredzot tajos kārtību, kādā tiks organizēti īpašie tirdzniecības veidi, kā arī tirdzniecība ar atsevišķām pārtikas un nepārtikas precēm.

3. Valsts pārvaldes un pašvaldību institūcijām savas kompetences ietvaros kontrolēt, kā tiek ievēroti Mazumtirdzniecības pamatnoteikumi.

4 Ieteikt Latvijas Patērētāju biedrību savienībai izdarīt grozījumus statūtos un paredzēt, ka tai ir tiesības kontrolēt, kā tiek ievēroti Mazumtirdzniecības pamatnoteikumi Latvijas Patērētāju biedrību savienības tirdzniecības uzņēmumos.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I.GODMANIS

Latvijas Republikas valsts ministrs J.DINEVIČS

Rīgā 1992. gada 19. jūnijā

 

APSTIPRINĀTI
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1992. gada 19. jūnija lēmumu Nr.237

Mazumtirdzniecības pamatnoteikumi

1. Vispārīgās prasības

1.1. Šie pamatnoteikumi regulē mazumtirdzniecības uzņēmumu (veikalu, paviljonu, kiosku, novietņu) tirdzniecisko darbību neatkarīgi no šo uzņēmumu pakļautības un īpašuma formas.

1.2. Mazumtirdzniecības uzņēmumiem (turpmāk tekstā - «uzņēmumi») savā darbībā jāievēro Latvijas Republikas likumi un normatīvie akti.

1.3. Uzņēmuma īpašniekam vai vadītājam jāiepazīstina ar spēkā esošajiem tirdzniecības noteikumiem uzņēmuma darbinieki, kuri saistīti ar pircēju apkalpošanu.

1.4. Ja uzņēmumu paredzēts slēgt sakarā ar remontu, sanitārajiem pasākumiem, reorganizāciju vai arī sakarā ar likvidāciju, ne vēlāk kā 5 dienas pirms uzņēmuma slēgšanas par to rakstiski jāinformē pircēji, redzamā vietā izliekot attiecīgu paziņojumu, kā arī jāinformē vietējā pašvaldība.

1.5. Uzņēmumā jāievēro grāmatvedības uzskaites un statistiskās atskaites kārtība.

2. Tirdznieciskās darbības organizācija

2.1. Pie katra uzņēmuma fasādes jābūt izkārtnei, uz kuras valsts valodā ir norādīts uzņēmuma nosaukums, īpašnieks un darba laiks.

2.2. Tirdzniecības zālē redzamā vietā jābūt šādai informācijai: uzņēmēja un attiecīgās pašvaldības institūcijas tālruņa numurs, izraksti no tirdzniecības noteikumiem un citiem mazumtirdzniecību regulējošajiem normatīvajiem aktiem.

2.3. Pircēji uzņēmumā jāapkalpo norādītajā darba laikā, aizliegts pārtraukt pircēju ielaišanu pirms pusdienas laika sākuma vai veikala aarba laika beigām.

5-10 minūtes pirms darba laika beigām veikala darbiniekiem jābrīdina pircēji, ka uzņēmuma darba laiks beigsies un pircēju apkalpošana tiks pārtraukta.

Slēdzot uzņēmumu pusdienas pārtraukumā vai darba laika beigās, kase beidz strādāt tieši darba laika beigās. Pirms uzņēmuma slēgšanasjāapkalpo visi pircēji, kas saņēmuši kases čeku.

Slēdzot pašapkalpošanās veikalu pusdienas pārtraukumā vai darba laika beigās, jāapkalpo visi pircēji, kas atrodas tirdzniecības zālē.

2.4. Uzņēmumam jābūt apgādātam ar nepieciešamajām iekārtām un inventāru.

2.5. Uzņēmuma tirdzniecības telpām jābūt iekārtotām atbilstoši attiecīgajām darba aizsardzības, veselības aizsardzības, vides aizsardzības, ugunsdrošības un citām normatīvajos aktos paredzētajām prasībām.

2.6. Pie uzņēmuma skatlogos un vitrīnās izvietotajiem preču paraugiem jābūt cenas zīmei. Pēc pircēja pieprasījuma ir jāpārdod skatlogos izvietotie preču paraugi.

2.7. Uzņēmumā ir jāuzskaita saņemto preču daudzums un sortiments.

2.8. Uzglabājot preces noliktavās, izvietojot un izkārtojot tās tirdzniecības zālē, uzņēmuma darbiniekiem stingri jāievēro līdzās izvietojamo preču savstarpējā saderība. Tirdzniecības zālē izvietotajai precei jābūt attiecīgi sagatavotai (piemēram, apģērbam iztīrītam un izgludinātam, saimniecības mašīnām, velosipēdiem, mopēdiem, motocikliem un citiem metāla izstrādājumiem samontētiem un notīrītiem, pudelēm un konservu kārbām - noslaucītām).

Preču kvalitātei un marķējumam, uzglabāšanas normām, uzglabāšanas režīmam (temperatūrai, mitrumam, apgaismojumam, uzglabāšanas termiņam) jāatbilst standartiem un citos tehniski normatīvajos dokumentos vai preču piegādes līgumā izvirzītajām kvalitātes prasībām.

2.9. Ja uzņēmums ir saņēmis preces, kurām ir noteikts valsts pasūtījums, tām visā to sortimentā ir jābūt pārdošanā.

2.10. To preču tirdzniecība, kurām noteikts valsts pasūtījums, tiek organizēta, ievērojot valsts pārvaldes un pašvaldību institūciju noteikto kārtību (piemēram, preču pārdošana pret taloniem; preču pārdošana, uzrādot pircēja vizītkarti; preču pārdošana, ievērojot preču pārdošanas normas vienam pircējam).

Uzņēmumi saskaņā ar statūtiem var noteikt atsevišķu preču pārdošanai īpašu kārtību, attiecīgi informējot par to pircējus.

2.11. Pārtikas un nepārtikas preces, kuru pārdošanu reglamentē speciāli tirdzniecības noteikumi, pārdod, ievērojot minētos noteikumus.

2.12. Atsevišķus mazumtirdzniecības veidus (piemēram, mazumtirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par samaksu brīvi konvertējamā valūtā, komisijas tirdzniecību ar transportlīdzekļiem, komisijas tirdzniecību ar nepārtikas un importa pārtikas precēm un ielu tirdzniecību) regulē īpaši tirdzniecības noteikumi.

2.13. Aizliegts pārdot tabakas izstrādājumus personām līdz 16 gadu vecumam un alkoholiskos dzērienus personām līdz 21 gada vecumam.

2.14. Pārdevējam jānodrošina pircējam iespēja patstāvīgi vai ar tirdzniecības darbinieku palīdzību pārbaudīt nopirkto preču svara un mēra pareizību.

2.15. Uzņēmumos nopirktās nepārtikas preces saskaņā ar preču apmaiņas noteikumiem apmaina vai arī izmaksā par tām naudu.

Nopirktās pārtikas preces neapmaina un atpakaļ nepieņem, izņemot gadījumus, ja pircējs konstatējis apslēptus defektus.

2.16. Pircēja izvēlētās nepārtikas preces uzņēmumā var uzglabāt 2 stundas, atzīmējot uz pārdevēja izrakstītā čeka samaksas laiku.

Nopirktās liela izmēra preces (piemēram, mēbeles, klavieres, ledusskapjus, veļas mazgājamās mašīnas, celtniecības materiālus) pircējam ir tiesības atstāt veikalā uzglabāšanai, bet ne ilgāk par vienu diennakti.Ja pircējs ar uzņēmuma pārstāvjiem rakstiski vienojas, preču uzglabāšanas laiku var pagarināt.

Glabāšanā atstātajām nopirktajām precēm jāpievieno kases čeka kopija vai glabāšanas zīme, kurā norādīts termiņš, līdz kuram prece jāizņem. Pārdevējam šajā laikā jānodrošina preces kvalitātes saglabāšana.

2.17. Iepērkoties pašapkalpošanās veikalos, pircējam aizliegts ievietot preci somā pirms norēķināšanās par pirkumu.

3. Norēķināšanās ar pircējiem

3 1. Pircēji par precēm var norēķināties skaidrā naudā vai veicot bezskaidras naudas norēķinus.

32. Veikalos, kuros maksu par precēm un pakalpojumiem iekasē brīvi konvertējamā valūtā, kā arī veikalos, kuros tiek veikta komisijas tirdzniecība, norēķini veicami, izmantojot kases aparātus. Pārējos veikalos kases aparātus ievieš saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumu par kases aparātu ieviešanu.

3.3. Kasierim vai citai personai, kas saņem par precēm naudu, jānorēķinās ar pircējiem šādā kārtībā:

skaidri jānosauc no pircēja saņemtās naudas summa un jānoliek šī nauda atsevišķi pircējam redzamā vietā;

jāizsit ar kases aparātu čeks;

jānosauc pircējam izdodamās naudas summa un jāpasniedz tā kopā ar čeku.

Pēc norēķināšanās ar pircēju no viņa saņemtā nauda jāieliek kases aparāta atvilktnē.

Pircējam norēķinu pareizība jāpārbauda turpat pie kases.

4. Kontrole un atbildība par Mazumtirdzniecības pamatnoteikumu neievērošanu

4.1. Uzņēmumu darbu, uzrādot savas tiesības apliecinošu dokumentu, pārbauda valsts, pašvaldību, uzņēmēju un patērētāju tiesību un interešu aizsardzības institūciju pilnvarotās personas likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

4.2. Tirdzniecības darbiniekiem jānodrošina iespēja šo pamatnoteikumu 4.1. punktā minēto institūciju pilnvarotajām personām veikt uzņēmuma darbības kontroli un jānovērš konstatētie trūkumi. Uzņēmējam jāizskata pārbaudes rezultāti un par novērstajiem trūkumiem jāinformē institūcija, kas izdarījusi pārbaudi.

4.3. Ja šie pamatnoteikumi netiek ievēroti, vainīgā persona saucama pie likumā noteiktās atbildības.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par mazumtirdzniecības pamatnoteikumiem Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 237Pieņemts: 19.06.1992.Stājas spēkā: 20.06.1992.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 39/40/41, 15.10.1992.; Diena, 117, 30.06.1992.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
66340
20.06.1992
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"