Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.270

Rīgā 2002.gada 25.jūnijā (prot. Nr.26, 34.§)

Dabas resursu nodokļa atvieglojumu piemērošanas kārtība uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri realizē brīvprātīgu izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par dabas resursu nodokli" 16.1 pantu

1. Noteikumi nosaka dabas resursu nodokļa (turpmāk - nodoklis) atvieglojumu piemērošanas kārtību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri realizē brīvprātīgu izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmu.

2. Brīvprātīga izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programma (turpmāk - programma) ir pasākumu komplekss, kas paredz izlietotā iepakojuma reģenerāciju veikt lielākā apjomā, nekā to nosaka normatīvie akti par izlietotā iepakojuma reģenerācijas normām.

3. Programmu var īstenot:

3.1. uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) - nodokļa maksātājs;

3.2. uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), ko programmas īstenošanai izveidojis uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) - nodokļa maksātājs - vai vairāki uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) - nodokļa maksātāji;

3.3. uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), ar kuru uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) - nodokļa maksātājs - vai vairāki uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) - nodokļa maksātāji - noslēguši līgumu par dalību programmas īstenošanā.

4. Lai saņemtu nodokļa atvieglojumu, šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) iesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (turpmāk - ministrija) šādus dokumentus:

4.1. iesniegumu par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu;

4.2. programmu;

4.3.  ar personu, kas veic izlietotā iepakojuma savākšanu un pārstrādi vai eksportēšanu pārstrādei, noslēgto līgumu vai nodomu protokolu kopijas;

4.4. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes izsniegtu izziņu par nodokļu samaksu.

5. Lai saņemtu nodokļa atvieglojumu, šo noteikumu 3.2. vai 3.3.apakšpunktā minētie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) iesniedz ministrijā šādus dokumentus:

5.1. iesniegumu par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu;

5.2. programmu;

5.3.  ar personu, kas veic izlietotā iepakojuma savākšanu un pārstrādi vai eksportēšanu pārstrādei, noslēgto līgumu vai nodomu protokolu kopijas;

5.4. to uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) - nodokļa maksātāju sarakstu, kuri izveidojuši attiecīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vai noslēguši līgumu ar attiecīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) par programmas realizāciju. Sarakstā norāda katra uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) - nodokļa maksātāja - nosaukumu, reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā un juridisko adresi;

5.5. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes izziņas par nodokļu samaksu attiecībā uz šo noteikumu 5.4.apakšpunktā minētajā sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un šo noteikumu 3.2. vai 3.3.apakšpunktā minētajiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām).

6. Ministrija pēc šo noteikumu 4. vai 5.punktā minēto dokumentu saņemšanas nosūta tos Iepakojuma apsaimniekošanas padomei izvērtēšanai. Padome mēneša laikā sagatavo un nosūta ministrijai pamatotu ieteikumu par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu, tā apmēru, iepakojuma materiālu veidiem, kuriem piemērojams nodokļa atvieglojums, un laikposmu, uz kādu piešķirams nodokļa atvieglojums. Ministrija divu nedēļu laikā pēc Iepakojuma apsaimniekošanas padomes ieteikuma saņemšanas pieņem lēmumu par nodokļa atvieglojuma piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt nodokļa atvieglojumu.

7. Ministrija par pieņemto lēmumu nedēļas laikā rakstiski informē attiecīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) - nodokļa maksātāju - un šo noteikumu 3.2. vai 3.3.apakšpunktā minētos uzņēmumus (uzņēmējsabiedrības), kā arī Valsts ieņēmumu dienestu. Lēmumā norāda, kuru veidu iepakojuma materiāliem piemērojams nodokļa atvieglojums, kā arī atvieglojuma apmēru un laikposmu, uz kādu piešķirts atvieglojums.

8. Līdzekļi, kas iegūti, saņemot nodokļa atvieglojumu, attiecīgajam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) pilnā apmērā jāiegulda programmas īstenošanā atbilstoši programmā noteiktajiem konkrēto pasākumu īstenošanas termiņiem.

9. Lēmums par nodokļa atvieglojuma piemērošanu stājas spēkā ar nākamo ceturksni pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas.

10. Ja nodokļa atvieglojumu saņem uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas nodokli maksā, ievedot preci brīvam apgrozījumam Latvijas Republikas muitas teritorijā, muitas kontroles punktā uzrāda ministrijas lēmumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanu (oriģinālu vai ministrijas apliecinātu kopiju).

11. Ja programmas īstenošanas laikā kādam šo noteikumu 3.punktā minētajam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) izveidojies jebkura nodokļa parāds, Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde ne vēlāk kā 10 dienu laikā pēc nodokļa parāda atklāšanas informē par to ministriju. Ministrija pieņem lēmumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanas pārtraukšanu uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) - nodokļa maksātājam - ar dienu, kad radies jebkura nodokļa parāds, un informē par to šo noteikumu 7.punktā minētās institūcijas.

12. Ja nodokļa atvieglojums piešķirts uz laiku, kas ir ilgāks par pusgadu, attiecīgais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) līdz nākamā mēneša divdesmit piektajam datumam iesniedz ministrijā pārskatu par programmas izpildi iepriekšējā pusgadā. Pārskatā atsevišķi norāda saņemto nodokļa atvieglojuma summu un tās izlietojumu pa ceturkšņiem par iepriekšējo pusgadu.

13. Ne vēlāk kā sešas nedēļas pirms nodokļa atvieglojuma piemērošanas termiņa beigām attiecīgais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) iesniedz ministrijā detalizētu pārskatu par programmas īstenošanas gaitu, saņemto nodokļa atvieglojuma summu un tās izlietojumu pa ceturkšņiem. Ministrija nosūta minēto dokumentu Iepakojuma apsaimniekošanas padomei izvērtēšanai. Padome triju nedēļu laikā sagatavo un nosūta ministrijai pamatotu ieteikumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanas turpināšanu vai, ja nav izpildītas attiecīgajā programmā ietvertās saistības, par nodokļa atvieglojuma piemērošanas izbeigšanu.

14. Ministrija divu nedēļu laikā pēc Iepakojuma apsaimniekošanas padomes ieteikuma saņemšanas pieņem lēmumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanas turpināšanu vai izbeigšanu un informē par pieņemto lēmumu šo noteikumu 7.punktā minētās institūcijas.

15. Attiecīgais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) mēneša laikā pēc nodokļa atvieglojuma piemērošanas termiņa beigām iesniedz ministrijā pilnu pārskatu par programmas izpildi. Pārskatā atsevišķi norāda saņemto nodokļa atvieglojuma summu un tās izlietojumu pa ceturkšņiem pārskata periodā.

16. Ja šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minētais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) neizpilda attiecīgās programmā ietvertās saistības, ministrija pieņem lēmumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanas izbeigšanu un informē par to šo noteikumu 7.punktā minētās institūcijas. Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz ministrijas lēmumu, piedzen no attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) programmas īstenošanai piešķirtā nodokļa atvieglojuma summu.

17. Ja kāds no uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri īsteno kopīgu programmu, neizpilda attiecīgās programmā ietvertās saistības, ministrija pieņem lēmumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanas izbeigšanu konkrētajam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) un informē par to šo noteikumu 7.punktā minētās institūcijas. Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz ministrijas lēmumu, piedzen no minētā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) programmas īstenošanai piešķirtā nodokļa atvieglojuma summu.

18. Šo noteikumu 16. un 17.punktā minēto nodokļa atvieglojuma summu neizpildīto programmas saistību apmērā piedzen par laikposmu no dienas, kad uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) pārtraucis pildīt programmā ietvertās saistības, līdz dienai, kad ministrija pieņēmusi lēmumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanas izbeigšanu. Piedzenamo summu norāda ministrijas lēmumā.

19. Ja programmā ietvertās saistības neizpilda šo noteikumu 3.2. vai 3.3.apakšpunktā minētais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), ministrija pieņem lēmumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanas izbeigšanu visiem programmas dalībniekiem un informē par to šo noteikumu 7.punktā minētās institūcijas. Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz minēto ministrijas lēmumu, piedzen no attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) programmas īstenošanai saņemtos līdzekļus (nodokļa atvieglojumu summas) neizpildīto programmā ietverto saistību finansējuma apmērā par laikposmu no dienas, kad uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) pārtraucis pildīt programmas saistības, līdz dienai, kad ministrija pieņēmusi lēmumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanas izbeigšanu. Piedzenamo summu norāda ministrijas lēmumā.

20. Lai no jauna varētu saņemt nodokļa atvieglojumu, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), par kuru ministrija pieņēmusi lēmumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanas izbeigšanu, iesniedz ministrijā jaunu programmu kopā ar šo noteikumu 4. vai 5.punktā minētajiem dokumentiem. Nodokļa atvieglojumu piešķir šo noteikumu 6. un 7.punktā noteiktajā kārtībā.

21. Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pienākums ir ziņot ministrijai par programmā ietverto saistību izpildes pārmaiņām, kas radušās no uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) neatkarīgu apstākļu dēļ. Ministrija pārskata nodokļa atvieglojuma piemērošanu šo noteikumu 6. un 7.punktā noteiktajā kārtībā.

22. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2000.gada 31.oktobra noteikumus Nr.377 "Dabas resursu nodokļa atvieglojumu un atlaižu piemērošanas kārtība uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri realizē brīvprātīgu izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmu" (Latvijas Vēstnesis, 2000, 391./393.nr.).

23. Noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.jūliju.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs V.Makarovs

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Dabas resursu nodokļa atvieglojumu piemērošanas kārtība uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 270Pieņemts: 25.06.2002.Stājas spēkā: 01.07.2002.Zaudē spēku: 01.01.2007.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 97, 28.06.2002.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
63954
01.07.2002
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"