Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi nr. 308

(prot. nr.58, 10.§) Rīgā 1995.gada 24.oktobrī

Noteikumi par kārtību, kādā izgatavotāju oficiālie pārstāvji (dīleri) saņem atļauju ar mehānisko transportlīdzekļu ievešanu saistīto nodokļu samaksai pēc to realizācijas

Izdoti saskaņā ar Latvijas Republikas
muitas kodeksa 21.panta otro daļu

I. Noteikumos lietotie termini

Mehāniskais transportlīdzeklis - importēts pašgājējs transportlīdzeklis, kurš pārvietojas pa ceļu, izmantojot paša ražoto enerģiju, kurš jāreģistrē Ceļu satiksmes drošības direkcijā vai Valsts tehniskās uzraudzības inspekcijā un kuru ir paredzēts pārdot mehānisko transportlīdzekļu tirdzniecības salonā.  

Mehānisko transportlīdzekļu tirdzniecības salons - tirdzniecības vieta (tālāk tekstā - "tirdzniecības salons"), kurā tiek realizēti (pārdoti) importētie mehāniskie transportlīdzekļi un kurā ir paredzēts veikt mehānisko transportlīdzekļu muitas kontroli.  

Tirdzniecības salona turētājs - Uzņēmumu reģistrā reģistrēts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas noteiktā kārtībā ir saņēmis speciālo atļauju (licenci) mazumtirdzniecībai ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem un kam ir izsniegta tirdzniecības karte.  

Muitas kontrole tirdzniecības salonā - pasākumi, kuru mērķis ir nodrošināt, lai tirdzniecības salona turētājs ievērotu tiesību aktu prasības attiecībā uz muitas kontrolē esošajiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem.  

Ar mehānisko transportlīdzekļu ievešanu saistītie nodokļi - pievienotās vērtības nodoklis, muitas nodoklis un akcīzes nodoklis.  

Izgatavotāju oficiālais pārstāvis (dīlers) - uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kuru mehānisko transportlīdzekļu ražotājs ir oficiāli (dokumentāri) pilnvarojis pārstāvēt savas intereses Latvijas Republikā, un šī pilnvara ir apstiprināta Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā kārtībā.

II. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā izgatavotāju oficiālais pārstāvis (dīlers) (tālāk tekstā - "dīlers") saņem atļauju ar mehānisko transportlīdzekļu ievešanu saistīto nodokļu samaksai pēc to realizācijas (pārdošanas) tirdzniecības salonā (tālāk tekstā - "atļauja").

2. Dīleram ir tiesības saņemt atļauju, ja:

2.1. tas ir tirdzniecības salona turētājs un salonā realizējamo mehānisko transportlīdzekļu importētājs;

2.2. tam ir piešķirta atļauja pilnu muitas procedūru veikšanai iekšzemes muitas iestādē ("labvēlības režīms");

2.3. tirdzniecības salonā ir iespējams veikt mehānisko transportlīdzekļu muitas kontroli;

2.4. atļaujas pieprasīšanas brīdī ir samaksāti visi nodokļi un nokārtotas citas saistības ar valsti;

2.5. pret tā dibinātājiem vai amatpersonām nav ierosināta krimināllieta.

3. Atļauja izmantojama, ja tiek realizēti mehāniskie transportlīdzekļi, kuri saskaņā ar līgumu ir iepirkti no ražotāja, kura oficiālais pārstāvis ir attiecīgās atļaujas saņēmējs.

4. Ar mehānisko transportlīdzekļu ievešanu saistītie nodokļi dīleram jāsamaksā valsts budžetā trīs darbadienu laikā pēc attiecīgā transportlīdzekļa realizācijas.

5. Tirdzniecības salons un teritorija, kurā tiek uzglabāti un realizēti muitas kontrolē esošie mehāniskie transportlīdzekļi, ir muitas kontroles zona.

III. Atļaujas izsniegšana

6. Atļauju izdod Valsts ieņēmumu dienests un apstiprina atbildīgā amatpersona ar parakstu un Valsts ieņēmumu dienesta zīmogu. Atļaujā jānorāda:

6.1. izdošanas datums;

6.2. dīlera nosaukums un licences numurs;

6.3. to mehānisko transportlīdzekļu nosaukums, kuri tiks realizēti tirdzniecības salonā;

6.4. tirdzniecības salona adrese un platība;

6.5. tās muitas iestādes nosaukums, kura veiks attiecīgā tirdzniecības salona kontroli;

6.6. Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļa, kurā dīlers reģistrēts kā nodokļu maksātājs.

7. Lai saņemtu atļauju, Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz rakstisks pieteikums un tam jāpievieno šādi dokumenti:

7.1. dīlera statūtu, reģistrācijas apliecības un licences mazumtirdzniecībai ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem kopija;

7.2. dokumenti, kas apliecina īpašuma vai nomas tiesības uz tirdzniecības salonu;

7.3. tirdzniecības salona shematiskais plāns;

7.4. dokumenti, kas apliecina šo noteikumu 2.punktā minēto prasību izpildi;

7.5. Valsts ieņēmumu dienesta pārbaudīts bankas vai apdrošināšanas sabiedrības garantijas vēstules oriģināls, kas apliecināts (iestādes zīmogs, priekšnieka paraksts un datums) tajā Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļā, kurā dīlers reģistrēts kā nodokļu maksātājs;

7.6. rakstiska pilnvara pārstāvēt attiecīgo mehānisko transportlīdzekļu ražotāju intereses Latvijas Republikā.

8. Šo noteikumu 7.punktā minēto dokumentu saraksts var tikt papildināts pēc atļaujas izdevēja ieskatiem, ja tas nepieciešams šo noteikumu prasību izpildei.

9. Pieteikumus atļaujas saņemšanai Valsts ieņēmumu dienests izskata divu nedēļu laikā.

10. Atļauja stājas spēkā tās izsniegšanas dienā vai arī atļaujā norādītajā datumā.

11. Atļauja tiek izsniegta uz laiku līdz vienam gadam, un tā tiek pagarināta, ja darbības laikā dīlers nav pārkāpis tiesību aktu un šo noteikumu prasības.

12. Pieteikumi atļaujas saņemšanai un tiem pievienotie dokumenti, kā arī izsniegto atļauju kopijas glabājas Valsts ieņēmumu dienestā.

13. Dīlers nodrošina muitas kontroles veikšanai nepieciešamo dokumentu un mehānisko transportlīdzekļu uzskaiti.

14. Dīlers reizi mēnesī iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pārskatu par mehānisko transportlīdzekļu ievešanu, realizāciju un nodokļu samaksu.

15. Atļauja tiek anulēta šādos gadījumos:

15.1. triju mēnešu laikā pēc pieteikuma iesniegšanas iesniedzējs nav ieradies pēc atļaujas;

15.2. dīlers nav ievērojis tiesību aktus un muitas noteikumus;

15.3. tikusi traucēta muitas kontroles veikšana;

15.4. nav ievērota nodokļu maksāšanas un uzskaites kārtība;

15.5. dīlers iesniedzis rakstisku pieprasījumu par tirdzniecības salona slēgšanu.

16. Pēc atļaujas anulēšanas mehāniskie transportlīdzekļi jāizved no Latvijas Republikas vai jāsamaksā ar to ievešanu saistītie nodokļi.

17. Ja atļauja anulēta saskaņā ar šo noteikumu 15.2., 15.3. un 15.4.apakšpunktu, tā netiek atjaunota.

IV. Dokumentu noformēšanas kārtība mehānisko transportlīdzekļu novietošanai tirdzniecības salonā

18. Dīleram, kas saņēmis atļauju, par katru importēto mehānisko transportlīdzekli jāveic muitas kravas deklarāciju (vienoto administratīvo dokumentu) un maksājuma dokumentu uzskaite.

19. Ar mehānisko transportlīdzekļu ievešanu saistītie nodokļi tiek aprēķināti uz Latvijas Republikas muitas robežas, kad mehāniskais transportlīdzeklis tiek deklarēts novietošanai tirdzniecības salonā.

20. Vienas darbadienas laikā pēc mehāniskā transportlīdzekļa caurlaišanas pāri Latvijas Republikas muitas robežai dīlers iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļā, kurā tas reģistrēts kā nodokļu maksātājs, muitas kravas deklarācijas (vienotā administratīvā dokumenta) eksemplāru ar muitas atzīmi, ka nodokļi nav maksāti, un mehāniskā transportlīdzekļa pavaddokumentu kopijas, uzrādot oriģinālu.

21. Ievest mehānisko transportlīdzekli realizācijai tirdzniecības salonā tiek atļauts uz laiku līdz vienam gadam pēc tā deklarēšanas dienas.

Ja mehāniskais transportlīdzeklis netiek realizēts gada laikā pēc deklarēšanas, dīleram tas jāizved no Latvijas Republikas vai jāsamaksā ar tā ievešanu saistītie nodokļi.

22. Trīs dienu laikā pēc mehāniskā transportlīdzekļa realizācijas dīlers iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļā, kurā tas reģistrēts kā nodokļu maksātājs, pirkumu apliecinošus dokumentus un samaksā valsts budžetā visus nodokļus.

Maksājumi budžetā veicami atbilstīgi nodokļu likmēm un mehāniskā transportlīdzekļa muitas vērtībai, kāda bija noteikta attiecīgā transportlīdzekļa deklarēšanas dienā. Maksājums tiek palielināts ar mehāniskā transportlīdzekļa deklarēšanas dienu atbilstīgi Latvijas Bankas noteiktajai refinansēšanas likmei. Šī kārtība attiecas arī uz šo noteikumu 21.punkta otrajā rindkopā minēto gadījumu.

23. Ja mehāniskais transportlīdzeklis tirdzniecības salonā pirms realizācijas tiek bojāts nepārvaramas varas ietekmē vai tiek nozagts, dīleram kopīgi ar Valsts ieņēmumu dienesta muitas iestādi, kura veic tirdzniecības salona kontroli, un Iekšlietu ministrijas policijas iestādi jāsastāda attiecīgs akts. Par Latvijas Republikas teritorijā bojātiem un nozagtiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem ar to ievešanu saistītie nodokļi jāsamaksā pilnā apmērā.

Ministru prezidents M.Gailis

Finansu ministre I.Sāmīte

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par kārtību, kādā izgatavotāju oficiālie pārstāvji (dīleri) saņem atļauju ar mehānisko .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 308Pieņemts: 24.10.1995.Stājas spēkā: 01.11.1995.Zaudē spēku: 01.07.1997.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 168, 31.10.1995.
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
52764
01.11.1995
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"