Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2005. gada 8. marta noteikumus Nr. 175 "Recepšu veidlapu izgatavošanas un uzglabāšanas, kā arī recepšu izrakstīšanas un uzglabāšanas noteikumi".
Ministru kabinets noteikumi Nr.250

Rīgā 1998.gada 14.jūlijā (prot. Nr. 38, 6.§)
Recepšu vei dlapu izgatavošanas un uzglabāšanas un recepšu izrakstīšanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Ārstniecības likuma 60.pantu un
likuma "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu
likumīgās aprites kārtību" 36.pantu
(MK 09.01.2001. noteikumu Nr. 16 redakcijā)
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. parastā recepte - uz parastās receptes veidlapas rakstīts norādījums aptiekai pagatavot un izsniegt vai izsniegt zāles noteiktā zāļu formā un norādīts, kā attiecīgās zāles lietojamas;

1.2. īpašā recepte - uz īpašās receptes veidlapas rakstīts norādījums aptiekai pagatavot un izsniegt vai izsniegt noteiktā zāļu formā narkotiskās un tām pielīdzinātās psihotropās zāles un norādīts, kā attiecīgās zāles lietojamas;

1.3. recepte par diferencētu samaksu - uz receptes veidlapas rakstīts norādījums aptiekai pagatavot un par diferencētu samaksu izsniegt ārstniecības līdzekļus vai tos izsniegt, paredzot atvieglojumus to iegādē, un norādīts, kā attiecīgie ārstniecības līdzekļi lietojami.

2. Šie noteikumi nosaka recepšu veidlapu izgatavošanas un uzglabāšanas, kā arī recepšu izrakstīšanas kārtību.

3. Recepšu veidlapas ir šādas:

3.1. receptes veidlapa, uz kuras izraksta zāles (arī psihotropās zāles), kas izsniedzamas par pilnu samaksu, izņemot narkotiskās un tām pielīdzinātās psihotropās zāles (turpmāk - parastās receptes veidlapa);

3.2. receptes veidlapa, uz kuras izraksta narkotiskās un tām pielīdzinātās psihotropās zāles (turpmāk - īpašās receptes veidlapa);

3.3. receptes veidlapa, uz kuras izraksta pacientu ambulatorai ārstniecībai paredzētos ārstniecības līdzekļus, kas izsniedzami par daļēju samaksu (turpmāk - receptes veidlapa par diferencētu samaksu).

4. Šo noteikumu 3.2. un 3.3.apakšpunktā minētās recepšu veidlapas ir stingrās uzskaites dokumenti.

5. Reklāma uz receptes (arī receptes veidlapas otrā pusē ) ir aizliegta.

II. Recepšu veidlapu izgatavošana, uzglabāšana un izsniegšana

6. Parasto recepšu veidlapas, īpašo recepšu veidlapas un recepšu veidlapas par diferencētu samaksu izgatavo saskaņā ar veselības ministra apstiprināto paraugu un ievērojot veselības ministra noteiktās prasības.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

7. Īpašo recepšu veidlapu, recepšu veidlapu par diferencētu samaksu un parasto recepšu veidlapu tipogrāfisko iespiešanu nodrošina bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība "Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra" (turpmāk — aģentūra).

(MK 09.01.2001. noteikumu Nr. 16 redakcijā)

8. Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kurš iespiež īpašo recepšu veidlapas un recepšu veidlapas par diferencētu samaksu, nodrošina iespiesto recepšu veidlapu un recepšu veidlapu izgatavošanai izmantoto fotomateriālu oriģinālu glabāšanu tā, lai tiem nepiekļūtu nepiederošas personas. Pēc minēto recepšu veidlapu tipogrāfiskās iespiešanas tās ar pavadzīmi, kā arī recepšu veidlapu izgatavošanai izmantoto fotomateriālu oriģinālus nodod aģentūrai. Brāķētās recepšu veidlapas iznīcina saskaņā ar šo noteikumu 22.punktu.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

9. Aģentūra nodrošina īpašo recepšu veidlapu, recepšu veidlapu par diferencētu samaksu un parasto recepšu veidlapu glabāšanu un izsniegšanu ārstniecības iestādēm veselības ministra noteiktajā kārtībā, kā arī īpašo recepšu veidlapu un recepšu veidlapu par diferencētu samaksu stingro uzskaiti un no aprites izņemto veidlapu (turpmāk — no aprites izņemtās recepšu veidlapas) iznīcināšanu. Īpašo recepšu veidlapu un recepšu veidlapu par diferencētu samaksu pieprasījumus aģentūrā glabā trīs gadus, parasto recepšu veidlapu pieprasījumus — vienu gadu.

(MK 09.01.2001. noteikumu Nr. 16 redakcijā, kas grozīta ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

10. Aģentūras direktors norīko amatpersonu, kas ir atbildīga par īpašo recepšu veidlapu, recepšu veidlapu par diferencētu samaksu un to izgatavošanai izmantoto fotomateriālu oriģinālu saņemšanu un uzglabāšanu, kā arī minēto recepšu veidlapu stingro uzskaiti, izsniegšanu un no aprites izņemto recepšu veidlapu uzglabāšanu, uzskaiti un iznīcināšanu saskaņā ar šo noteikumu 8., 9., 11., 15. un 19.punktu.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

11. Aģentūrā īpašo recepšu veidlapas, recepšu veidlapas par diferencētu samaksu, to fotomateriālu oriģinālus un no aprites izņemtās recepšu veidlapas līdz iznīcināšanai glabā ar signalizāciju aprīkotā seifā telpā, kas ir nodrošināta pret nepiederošu personu iekļūšanu un ir aprīkota ar signalizāciju.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

12. Ārstniecības iestādes vadītājs, kā arī šo noteikumu 10.punktā minētā atbildīgā amatpersona nodrošina un ir atbildīga par īpašo recepšu veidlapu un recepšu veidlapu par diferencētu samaksu izsniegšanu ārstniecības personām, to glabāšanu un uzskaiti, no aprites izņemto recepšu veidlapu iznīcināšanu un atpakaļ saņemto īpašo recepšu un recepšu par diferencētu samaksu (turpmāk - neizlietota recepte) uzglabāšanu, uzskaiti un iznīcināšanu.

13. Ārstniecības iestādē no aģentūras saņemtās īpašo recepšu veidlapas, recepšu veidlapas par diferencētu samaksu, kā arī no aprites izņemtās recepšu veidlapas un neizlietotās receptes līdz iznīcināšanai glabā ar signalizāciju aprīkotā seifā telpā, kas ir nodrošināta pret nepiederošu personu iekļūšanu un ir aprīkota ar signalizāciju. Ārstniecības iestādē recepšu veidlapu pieprasījumus glabā trīs gadus.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

14. Ārstniecības persona nodrošina saņemto recepšu veidlapu glabāšanu, lai tām nepiekļūtu nepiederošas personas.

15. Īpašo recepšu veidlapas un recepšu veidlapas par diferencētu samaksu, kā arī no aprites izņemtās recepšu veidlapas ārstniecības iestādē un aģentūrā reģistrē žurnālā, kura paraugu nosaka veselības ministrs (turpmāk - reģistrācijas žurnāls).

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16; MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

16. Reģistrācijas žurnāla lapām jābūt numurētām un cauršūtām. Reģistrācijas žurnālu apstiprina attiecīgās iestādes vadītājs ar parakstu un iestādes zīmogu.

17. Ierakstus reģistrācijas žurnālā numurē, un tos izdara, neatstājot brīvu vietu un nedzēšot. Labojumus apliecina ar vārdiem "Labotam ticēt", atbildīgās amatpersonas parakstu un attiecīgās iestādes zīmogu.

18. Ārstniecības iestādes vadītāja vai aģentūras vadītāja izveidota komisija reizi mēnesī pārbauda, kā tiek ievērota stingrās uzskaites recepšu veidlapu glabāšanas un izsniegšanas kārtība ārstniecības iestādē vai aģentūrā, kā arī veic neizlietoto recepšu veidlapu inventarizāciju. Par pārbaudes rezultātiem komisija sastāda inventarizācijas aktu, ko uzglabā trīs gadus.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

19. Ja konstatēts recepšu veidlapu iztrūkums, pārpalikums, kā arī zādzība un izlaupīšana vai zaudējumi radušies stihiskas nelaimes dēļ, attiecīgo seifu un telpu aizzīmogo un nodrošina pret nepiederošu personu iekļūšanu. Par notikušo faktu ziņo:

19.1. Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijai;

19.2. Valsts policijas Narkotiku apkarošanas birojam - par īpašo recepšu veidlapām.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

20. Ja ir noticis šo noteikumu 19.punktā minētais atgadījums, attiecīgās iestādes vadītājs izveido komisiju, kuras sastāvā ir:

20.1. iestādes vadītājs vai tā pilnvarota amatpersona;

20.2. šo noteikumu 10.punktā minētā amatpersona;

20.3. Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijas pārstāvis vai pilnvarota amatpersona;

20.4. pašvaldības policijas pārstāvis.

21. Šo noteikumu 20.punktā minētā komisija sastāda aktu, kuru paraksta visi komisijas locekļi. Aktā norāda recepšu veidlapu sēriju, numuru, daudzumu, datumu un komisijas locekļu vārdu, uzvārdu un ieņemamo amatu. Sastādīto aktu trīs dienu laikā nosūta Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijai un Valsts policijas Narkotiku apkarošanas birojam (par īpašo recepšu veidlapām). Ja akts sastādīts par recepšu veidlapu iztrūkumu, to nosūta arī Valsts farmācijas inspekcijai.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

22. Brāķētās, bojātās, no aprites izņemtās recepšu veidlapas vai neizlietotās receptes iznīcina šādā kārtībā:

22.1. attiecīgās iestādes vadītājs izveido komisiju (vismaz trīs personu sastāvā), kurā ir šo noteikumu 20.1., 20.2. un 20.4.apakšpunktā minētās amatpersonas;

22.2. recepšu veidlapas un receptes iznīcina komisijas klātbūtnē. Par recepšu veidlapu iznīcināšanu sastāda aktu. Komisijas locekļi apstiprina aktu ar parakstu. Aktā norāda iznīcināto recepšu veidlapu sēriju, numuru, daudzumu, iznīcināšanas vietu, datumu, iznīcināšanas veidu, citus ar iznīcināšanu saistītus apstākļus, kā arī komisijas locekļu vārdu, uzvārdu un ieņemamo amatu;

22.3. sastādīto aktu trīs dienu laikā nosūta Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijai. Aktu ārstniecības iestādē glabā trīs gadus.

III. Recepšu izrakstīšanas kārtība

23. Recepti izraksta uz šo noteikumu 6.punktā minētajām veidlapām un saskaņā ar šo noteikumu 26.punktā minēto instrukciju, skaidri salasāmā rokrakstā, datora izdrukas veidā vai izmantojot citus tehniskos līdzekļus.

24. Receptes rekvizītiem un tekstam jābūt bez labojumiem, skaidri salasāmam un neizdzēšamam.

25. Receptes izrakstīt ir tiesīgas normatīvajos aktos noteiktās ārstniecības personas. Veselības ministrs nosaka ārstniecības personas, kuras ir tiesīgas izrakstīt īpašās receptes.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

26. Veselības ministrs apstiprina instrukciju par kārtību, kādā aizpildāma receptes veidlapa.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

27. Uz vienas receptes veidlapas atļauts izrakstīt tikai vienas zāles. Zāles uz receptes izraksta ne vairāk kā trīs mēnešus ilgam ārstniecības kursam.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

28. Ja nepieciešams, veselības ministrs ar rīkojumu var noteikt zāles, kuras nav narkotiskās un tām pielīdzinātās psihotropās zāles, bet kuras izraksta uz īpašo recepšu veidlapām vai kuras tiek izrakstītas, ievērojot īpašas izrakstīšanas prasības.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

29. Narkotiskās un tām pielīdzinātās psihotropās zāles, kas izsniedzamas par diferencētu samaksu, izraksta uz īpašās receptes veidlapas un papildus izraksta recepti par diferencētu samaksu.

30. Narkotisko un tām pielīdzināto psihotropo vielu un psihotropo vielu maksimālo daudzumu, ko ārstniecības persona drīkst izrakstīt uz vienas receptes, nosaka veselības ministrs.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

31. Ja recepte izrakstīta tādu zāļu izgatavošanai, kas satur narkotiskās vai psihotropās vielas, minētās vielas nedrīkst izrakstīt uz atsevišķas receptes veidlapas.

32. Izrakstot īpašo recepti vai recepti par diferencētu samaksu, ārstniecības persona pacientam sniedz informāciju, kurā aptiekā izrakstītās zāles var saņemt.

33. Neizlietotās īpašās receptes un receptes par diferencētu samaksu nododamas ārstniecības iestādē, kurā recepte ir izrakstīta.

34. Receptes derīguma termiņš ir šāds:

34.1. īpašajām receptēm - septiņas dienas;

34.2. receptēm par diferencētu samaksu - piecpadsmit dienas;

34.3. parastajām receptēm — trīs mēnešus.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

35. Atsevišķos gadījumos (noteiktu slimību gadījumos, hronisku slimību gadījumos) veselības ministrs var noteikt parastajām receptēm citu derīguma termiņu.

(Grozīts ar MK 28.10.2003. noteikumiem Nr. 596)

36. Pēc pacienta lūguma ārstniecības persona, kas izraksta recepti, izsniedz receptes norakstu vai kopiju saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

37. Ja ārstniecības persona pacientam izraksta narkotiskās un tām pielīdzinātās psihotropās zāles vai psihotropās zāles, tā izdara ierakstu pacienta ambulatorajā kartē un norāda attiecīgo zāļu nosaukumu, daudzumu un izrakstīšanas datumu. Ārstniecības iestādes vadītājs ne retāk kā reizi mēnesī nodrošina minēto zāļu izrakstīšanas nepieciešamības un pareizības pārbaudi.

38. Ārstniecības personai aizliegts izsniegt pacientam neaizpildītas recepšu veidlapas .

IV. Amatpersonu un institūciju kompetence

39. Šo noteikumu 8.punktā minētā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vadītājs ir atbildīgs par šo noteikumu 5., 6., 8., 19. un 22.punktā minēto prasību izpildi.

40. Aģentūras direktors ir atbildīgs un kontrolē šo noteikumu 5., 7., 9., 11., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21. un 22.punktā minēto prasību izpildi.

(Grozīts ar MK 09.01.2001. noteikumiem Nr. 16)

41. Ārstniecības iestādes vadītājs un ārstniecības iestādes vadītāja norīkotā amatpersona ir atbildīga par šo noteikumu 5., 12., 13., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 22. un 37.punktā minēto prasību izpildi.

42. Ārstniecības persona, kura izraksta recepti, ir atbildīga par pacientam izrakstīto zāļu nepieciešamību, receptē izrakstīto zāļu devu, zāļu formu, zāļu lietošanas veida pareizību, zāļu mijiedarbības ievērošanu un šo noteikumu 5., 14., 23., 24., 25., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 34., 35., 36., 37. un 38.punktā minēto prasību ievērošanu.

43. Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija kontrolē šo noteikumu 5., 6., 7., 8., 9., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 36., 37. un 38.punktā noteikto prasību izpildi.

V. Pārejas jautājumi

44. Līdz 1998.gada 31.decembrim īpašās receptes izraksta uz veselības valsts ministra apstiprinātās medicīniskās dokumentācijas stingrās uzskaites veidlapas "Recepte narkotisko un tām pielīdzināto zāļu izsniegšanai" (veidlapa Nr.148-11/u-96n).

45. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1996.gada 5.novembra noteikumus Nr.427 "Noteikumi par narkotisko zāļu un tām pielīdzināto psihotropo zāļu receptēm" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 190.nr.).

46. Izdarīt Ministru kabineta 1995.gada 4.jūlija noteikumu Nr.189 "Noteikumi par narkotisko zāļu aprites kārtību ārstniecības iestādēs" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 106.nr.) grozījumus un svītrot 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30. un 40.punktu.

47. Šo noteikumu 6., 15., 16., 17., 26. un 30.punkts stājas spēkā ar 1998.gada 1.oktobri.

48. Zāles uz parasto recepšu veidlapām, kas iespiestas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, var izrakstīt līdz 2001.gada 28.februārim.

(MK 09.01.2001. noteikumu Nr. 16 redakcijā)

Ministru prezidents G.Krasts

Labklājības ministrs V.Makarovs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Recepšu vei dlapu izgatavošanas un uzglabāšanas un recepšu izrakstīšanas noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 250Pieņemts: 14.07.1998.Stājas spēkā: 18.07.1998.Zaudē spēku: 24.03.2005.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 212/213, 17.07.1998.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Grozītais
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Uz tiesību akta pamata izdotie
  • Citi saistītie dokumenti
49187
{"selected":{"value":"28.11.2003","content":"<font class='s-1'>28.11.2003.-23.03.2005.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"28.11.2003","iso_value":"2003\/11\/28","content":"<font class='s-1'>28.11.2003.-23.03.2005.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"13.01.2001","iso_value":"2001\/01\/13","content":"<font class='s-1'>13.01.2001.-27.11.2003.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"18.07.1998","iso_value":"1998\/07\/18","content":"<font class='s-1'>18.07.1998.-12.01.2001.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
28.11.2003
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"