Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 16

Jēkabpilī 2020. gada 24. septembrī

Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2019. gada 7. novembra saistošajos noteikumos Nr. 31 "Saistošie noteikumi par sociālo un cita sociālā atbalsta pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtību Jēkabpils pilsētā"

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils pilsētas domes 24.09.2020.
lēmumu Nr. 451 (prot. Nr. 17, 40. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta trešo daļu, likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2003. gada 27. maija noteikumu Nr. 275 "Sociālās
aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un
kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas
no pašvaldības budžeta" 6. punktu

Izdarīt Jēkabpils pilsētas domes 2019. gada 7. novembra saistošajos noteikumos Nr. 31 "Saistošie noteikumi par sociālo un cita sociālā atbalsta pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtību Jēkabpils pilsētā" (turpmāk - saistošie noteikumi) (Latvijas Vēstnesis, 2019, 241. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošos noteikumus ar 5.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.9. sociālās rehabilitācijas pakalpojums institūcijā bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām."

2. Svītrot saistošo noteikumu 6.6. apakšpunktu.

3. Izteikt saistošo noteikumu 37.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"37.1. bērnam, kura dzīvība, veselība, attīstība, pašcieņa ir vai var tikt apdraudēta vardarbības (visu veidu fiziska vai emocionāla cietsirdība, seksuāla vardarbība vai cita veida prettiesiskas darbības) dēļ;".

4. Izteikt saistošo noteikumu 42. punktu šādā redakcijā:

"42. Maksu par krīzes centra pakalpojumu nosaka Jēkabpils pilsētas dome. Jēkabpils pilsētas pašvaldībā deklarētas personas krīzes centra pakalpojumu saņem bez maksas."

5. Papildināt saistošo noteikumu 46. punktu ar tekstu šādā redakcijā "noteiktos dokumentus".

6. Izteikt saistošo noteikumu 51. punktu šādā redakcijā:

"51. Maksu par Dienas aprūpes centra pakalpojumu un Dienas aprūpes centra nodrošināto ēdināšanas pakalpojumu nosaka Jēkabpils pilsētas dome. Dienas aprūpes centra pakalpojumu (izņemot ēdināšanas pakalpojumu) Jēkabpils pilsētas pašvaldībā deklarētas personas saņem bez maksas."

7. Izteikt saistošo noteikumu 61. punktu šādā redakcijā:

"61. Personai, kuras pamata dzīvesvieta deklarēta citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, Naktspatversmes pakalpojums tiek sniegts par maksu. Maksu par Naktspatversmes pakalpojumu nosaka Jēkabpils pilsētas dome."

8. Aizstāt saistošo noteikumu 62. punktā tekstu "izņemot 63. punktā minētajai personai" ar tekstu "izņemot 61. un 63. punktā minētajai personai".

9. Izteikt saistošo noteikumu 63. punktu šādā redakcijā:

"63. Trūcīgai personai, izņemot 61. punktā minēto personu, naktspatversmes pakalpojums tiek sniegts bez maksas nepārtraukti 60 dienas kalendārā gada laikā. Sākot ar 61. kalendāro dienu maksa tiek noteikta saskaņā ar šo noteikumu 62. punktu."

10. Papildināt saistošos noteikumus ar X1 nodaļu šādā redakcijā:

"X.1 Sociālās rehabilitācijas pakalpojums institūcijā bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām

98.1 Sociālās rehabilitācijas pakalpojums institūcijā bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām (turpmāk - sociālās rehabilitācijas pakalpojums institūcijā) nodrošina diennakts psiholoģisko palīdzību, sociālo rehabilitāciju, drošu mājokli un citu palīdzību atbilstoši sociālā pakalpojuma sniegšanas specifikai un bērna vajadzībām.

98.2 Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā sniedz Dienesta izveidots Ģimenes atbalsta centrs.

98.3 Tiesības saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā ir:

98.3 1. bērnam, kurš ir prettiesisku darbību - noziedzīga nodarījuma, ekspluatācijas, seksuālās izmantošanas, vardarbības vai jebkādas citas nelikumīgas, cietsirdīgas vai cieņu aizskarošas darbības (turpmāk - vardarbība) - upuris;

98.3 2. bērnam ar vienu no ģimenes locekļiem, ja vardarbības dēļ ģimenē ir vai var tikt apdraudēta viņu dzīvība vai veselība.

98.4 Kopā ar šo saistošo noteikumu 98.3 1. apakšpunktā minēto bērnu sociālās rehabilitācijas institūcijā var uzturēties kāds viņa ģimenes loceklis vai persona, kas bērnu aprūpē, ja saskaņā ar psihologa vai sociālā darbinieka atzinumu tas ir nepieciešams. Šīs personas uzturēšanos institūcijā finansē šo saistošo noteikumu 98.8 punktā noteiktajā kārtībā.

98.5 Sociālās rehabilitācijas pakalpojums institūcijā tiek piešķirts sociālās rehabilitācijas kursa veidā uz laiku līdz 30 dienām vai kompleksa sociālās rehabilitācijas kursa veidā līdz 60 dienām. Nepieciešamības gadījumā rehabilitācijas kursa ilgumu var pagarināt.

98.6 Lai saņemtu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā, bērna vecāks, aizbildnis, audžuģimene vai bāriņtiesa iesniedz Dienestā:

98.6 1. iesniegumu par nepieciešamību šo saistošo noteikumu 98.3 punktā minētajai personai piešķirt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā, norādot, no kāda veida vardarbības persona cietusi un kur tā notikusi;

98.6 2. psihologa vai sociālā darbinieka atzinumu;

98.6 3. izrakstu no stacionārā vai ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr.027/u) par saņemto ārstēšanu un medicīnisko rehabilitāciju (ja tāda sniegta), papildus norādot informāciju par hroniskām saslimšanām, alerģijām, speciālo medikamentu lietošanu, ģimenes ārsta kontaktinformāciju.

98.7 Dienests triju darbdienu laikā pēc šo saistošo noteikumu 98.6 punktā minēto dokumentu saņemšanas:

98.7 1. pieņem lēmumu par sociālās rehabilitācijas pakalpojuma institūcijā piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā;

98.7 2. izsniedz bērna vecākam, aizbildnim, audžuģimenei vai bāriņtiesai nosūtījumu sociālās rehabilitācijas pakalpojuma institūcijā saņemšanai Dienesta Ģimenes atbalsta centrā;

98.7 3. nosūta lēmumu par sociālās rehabilitācijas pakalpojuma institūcijā piešķiršanu un šo saistošo noteikumu 98.6 2. un 98.6 3. apakšpunktā minētos dokumentus Dienesta Ģimenes atbalsta centram.

98.8 Maksu par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā nosaka Jēkabpils pilsētas dome. Jēkabpils pilsētas pašvaldībā deklarētās personas un personas, kurām minētais pakalpojums tiek nodrošināts par valsts budžeta līdzekļiem saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par kārtību, kādā nepieciešamo palīdzību sniedz bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām, sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā saņem bez maksas.

98.9 Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā par valsts budžeta līdzekļiem Dienests nodrošina Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā nepieciešamo palīdzību sniedz bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām noteiktajā kārtībā."

11. Aizstāt saistošo noteikumu 100.2. apakšpunktā tekstu "Atbalsta nodaļas ģimenēm ar bērniem" ar tekstu "Sociālā atbalsta nodaļas".

12. Aizstāt saistošo noteikumu 113.1.1. apakšpunktā tekstu "Atbalsta nodaļas ģimenēm ar bērniem sociālā darbinieka" ar tekstu "Sociālā atbalsta nodaļas sociālā darbinieka darbam ar ģimeni un bērniem".

13. Izteikt saistošo noteikumu 116. punktu šādā redakcijā:

"116. Tiesības saņemt atbalsta grupu pakalpojumu ir ikvienai motivētai personai, kura ir Dienesta Sociālā atbalsta nodaļas redzeslokā vai uzturas Dienesta izveidotā Ģimenes atbalsta centrā."

14. Svītrot saistošo noteikumu XVI nodaļu.

15. Izteikt saistošo noteikumu XVII nodaļu šādā redakcijā:

"XVII. Transporta pakalpojums

125. Transporta pakalpojums nodrošina personai pārvietošanās iespēju Latvijas Republikas robežās, lai nokļūtu uz dzīvesvietu, ārstniecības iestādi, sociālās rehabilitācijas institūciju, īslaicīgas vai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju pakalpojuma saņemšanas uzsākšanai.

126. Tiesības saņemt transporta pakalpojumu ir:

126.1. trūcīgai un maznodrošinātai personai, kurai noteikta invaliditāte, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisija (turpmāk - VDEĀK) izsniegusi atzinumu par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta saņemšanai (turpmāk - atzinums) un nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu;

126.2. personai, kura objektīvu iemeslu dēļ nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu un VDEĀK nav izsniegusi atzinumu;

126.3. personai, kurai ar Dienesta lēmumu piešķirts īslaicīgas vai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojums institūcijā.

127. Lai saņemtu transporta pakalpojumu, persona vēršas Dienestā, iesniedzot iesniegumu vismaz trīs darbdienas pirms dienas, kad nepieciešams transporta pakalpojums.

128. Dienests divu darbdienu laikā no šo noteikumu 127. punktā minētā iesnieguma saņemšanas veic šādas darbības:

128.1. Invaliditātes informatīvajā sistēmā pārliecinās, vai VDEĀK personai ir noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu;

128.2. izvērtē personas sociālo situāciju un ģimenes un apgādnieku līdzdarbības iespējas, ja transporta pakalpojumu pieprasa šo noteikumu 126.2. apakšpunktā minētā persona;

128.3. pieņem lēmumu par transporta pakalpojuma piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt transporta pakalpojumu;

128.4. informē transporta pakalpojuma sniedzēju, ar kuru Jēkabpils pilsētas pašvaldība vai Dienests noslēdzis līgumu par specializētā transporta pakalpojuma sniegšanu, par transporta pakalpojuma piešķiršanu, ja persona veselības stāvokļa dēļ pārvietojama guļus stāvoklī vai ratiņkrēslā un citos gadījumos, kad transporta pakalpojumu nav iespējams sniegt ar Dienesta transportu.

129. Transporta pakalpojums tiek piešķirts līdz pieciem braucieniem (nogādāšana no sākuma galapunkta līdz beigu galapunktam, ieskaitot gaidīšanas laiku) kalendārā gada laikā, no kuriem ne vairāk kā divi braucieni var būt ārpus Jēkabpils pilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas.

129.1 Transporta pakalpojums tiek sniegts bez maksas."

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs A. Kraps

 

Saistošo noteikumu Nr. 16 "Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2019. gada 7. novembra saistošajos noteikumos Nr. 31 "Saistošie noteikumi par sociālo un cita sociālā atbalsta pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtību Jēkabpils pilsētā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Jēkabpils pilsētas domes 2019. gada 19. decembra lēmums Nr. 595 (protokols Nr. 31, 3. §) par izmaiņām Jēkabpils pilsētas pašvaldības struktūrā.

Jēkabpils pilsētas dome 2018. gada 22. novembrī ar savu lēmumu Nr. 494 (protokols Nr. 26, 11. §) apstiprināja Jēkabpils pilsētas pašvaldības iestāžu maksas pakalpojumu cenrādi (turpmāk - Cenrādis). Cenrāža 6. pielikumā iekļauti Jēkabpils Sociālā dienesta sniegtie maksas pakalpojumi, t.sk. arī sociālie pakalpojumi, kuru samaksas nosacījumus un kārtību nosaka Jēkabpils pilsētas domes 2019. gada 7. novembra saistošie noteikumi Nr. 31 "Sociālo un citu sociālā atbalsta pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība Jēkabpils pilsētā" (turpmāk - saistošie noteikumi), piemēram, Ģimenes atbalsta centra, Dienas aprūpes centra un Naktspatversmes pakalpojumi. Lai novērstu saistošo noteikumu normu nepareizu interpretāciju un piemērošanu attiecībā pret sociālo pakalpojumu saņēmējiem, kuri ir citu pašvaldību iedzīvotāji, saistošajos noteikumos veicami tehniski grozījumi.

Lai palīdzētu bērniem, kuri cietuši no prettiesiskām darbībām atgūt fizisko un psihisko veselību un integrēties sabiedrībā un, nepieciešamības gadījumā, turpinātu nodrošināt bērna sociālo rehabilitāciju arī pēc sociālās rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanas par valsts budžeta līdzekļiem, saistošie noteikumi ir papildināmi ar jaunu sociālo pakalpojumu - sociālās rehabilitācijas pakalpojums institūcijā bērniem, kuri cietuši no prettiesiskām darbībām. Savukārt, lai varētu apmierināt personu, kuras sava veselības stāvokļa un citu objektīvu iemelsu dēļ nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu, vajadzību nokļūt ārstniecības iestādē, sociālās rehabilitācijas institūcijā, īslaicīgas vai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pakalpojuma saņemšanas uzsākšanai, veicami grozījumi saistošajos noteikumos, paplašinot mērķgrupu, kura ir tiesīga saņemt transporta pakalpojumu.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts paredz:

1. Veikt tehniskus grozījumus, izsakot sociālo un citu sociālā atbalsta pakalpojumu nodrošināšanā tieši iesaistītās Jēkabpils Sociālā dienesta struktūrvienības nosaukumu jaunā redakcijā saskaņā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldībā veiktajām strukturālajām izmaiņām.

2. Papildinot saistošos noteikumus ar tiesību normu, ka sociālo un cita sociālā atbalsta pakalpojumu maksu nosaka Jēkabpils pilsētas dome.

3. Papildināt saistošos noteikumus ar jaunu sociālo pakalpojumu - sociālās rehabilitācijas pakalpojums institūcijā bērniem, kuri cietuši prettiesiskām darbībām.

4. Paplašināt mērķgrupu, kurai ir tiesības saņemt transporta pakalpojumu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ieviešot sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā bērniem, kuri cietuši no prettiesiskām darbībām 2020. un 2021. gada budžeta izdevumu sadaļu būtiski neietekmēs.

Paplašinot mērķgrupu, kurai ir tiesības saņemt transporta pakalpojumu, kā arī paplašinot pakalpojuma izmantošanas teritoriju no pašvaldības administratīvās teritorijas uz valsts teritorijas robežām, tiek plānots papildus nobraukums 4000 km un gaidīšanas laiks aptuveni 30 stundas gadā. 2021. gadā papildus būs nepieciešami apmēram 1950 euro (aprēķins: (4000 km x 0,45 euro/stundā) + (30 gaidīšanas stundas x 5 euro/stundā) = 1950 euro).

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav veiktas.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs A. Kraps

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2019. gada 7. novembra saistošajos noteikumos Nr. 31 "Saistošie .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Jēkabpils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 16Pieņemts: 24.09.2020.Stājas spēkā: 14.10.2020.Zaudē spēku: 31.05.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 198, 13.10.2020. OP numurs: 2020/198.5
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
317905
14.10.2020
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"