Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 180

Rīgā 2020. gada 29. septembrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 40 3. p.)
Normatīvie noteikumi par noguldītājam sniedzamo informāciju
Izdoti saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma
28. panta otro daļu

1. "Normatīvie noteikumi par noguldītājam sniedzamo informāciju" (tālāk tekstā – noteikumi) apstiprina veidlapas formu un informācijas apjomu (tālāk tekstā – noguldītāja veidlapa) (pielikumā), ko noguldījumu piesaistītājs atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma noteikumiem sniedz saviem noguldītājiem, kā arī citus ar noguldītāja veidlapas izplatīšanu saistītus jautājumus.

2. Noteikumi ir saistoši noguldījumu piesaistītājiem.

3. Noguldījumu piesaistītājs sagatavo noguldītāja veidlapu valsts valodā, lietojot viegli salasāmu burtu fontu, piemēram, Arial vai Times New Roman, ne mazāku kā 10 punktu fontā.

4. Noguldījumu piesaistītājs atbilstoši savām iespējām noguldītājam pēc tā pieprasījuma var izsniegt noguldītāja veidlapu arī citā valodā, kuru noguldītājs pārvalda.

5. Noguldījumu piesaistītājs var noguldītāja veidlapai papildus pievienot arī savus rekvizītus, logo un kontaktinformāciju.

6. Ja noguldītāja veidlapa tiek parakstīta papīra formā, noguldījumu piesaistītājs nodrošina, ka noguldītājs veidlapu paraksta divos eksemplāros, no kuriem viens tiek izsniegts noguldītājam, bet otrs tiek glabāts pie noguldījumu piesaistītāja.

7. Papildus noguldītāja veidlapā norādītajai informācijai noguldījumu piesaistītājs pēc noguldītāja pieprasījuma sniedz noguldītājam jebkuru citu informāciju par Noguldījumu garantiju likuma normām.

8. Papildus Noguldījumu garantiju likumā un šajos noteikumos noteiktajam noguldītāja informēšanas pienākumam noguldījumu piesaistītājs noguldītājam var sniegt arī citu ar garantētās atlīdzības izmaksas procesu saistītu informāciju, kas nav maldinoša un nav pretrunā ar normatīvo aktu prasībām.

9. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2015. gada 7. oktobra normatīvie noteikumi Nr. 166 "Normatīvie noteikumi par noguldītājam sniedzamo informāciju".

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja S. Purgaile
Pielikums
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
29.09.2020. normatīvajiem noteikumiem Nr. 180
Pamatinformācija
par valsts garantēto noguldījumu aizsardzību
Garantijas noguldījumiem kredītiestādē vai krājaizdevu sabiedrībāJūsu noguldījumu drošību garantē noguldījumu garantiju sistēma, kas izveidota saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu. Ja iestātos noguldījumu nepieejamība kredītiestādē vai krājaizdevu sabiedrībā, Jūsu noguldījumus līdz 100 000 euro atmaksātu noguldījumu garantiju fonds.
Maksimālais garantētās atlīdzības apmērs un noguldījumi, par kuriem neizmaksā valsts garantēto atlīdzībuMaksimālais garantētās atlīdzības apmērs ir 100 000 euro katram kredītiestādes vai krājaizdevu sabiedrības noguldītājam. Garantētās atlīdzības izmaksa tiek veikta euro valūtā. Garantētās atlīdzības izmaksa netiek veikta par šādiem Noguldījumu garantiju likuma 23. pantā minētajiem noguldījumiem:

1) kredītiestāžu un krājaizdevu sabiedrību noguldījumiem;

2) finanšu iestāžu noguldījumiem;

3) tādu pašvaldību, kuru gada budžets pārsniedz 500 000 euro, un tiešās pārvaldes iestāžu noguldījumiem;

4) noguldījumiem, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai atzīstami par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem, ja stājies spēkā notiesājošs tiesas spriedums;

5) noguldījumiem, kuru noguldītājs kā klients nav identificēts atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma noteikumiem;

6) noguldījumiem, kuri saskaņā ar likumu veido noguldījumu piesaistītāja pašu kapitālu;

7) apdrošināšanas sabiedrību noguldījumiem;

8) ieguldījumu brokeru sabiedrību noguldījumiem;

9) ieguldījumu pārvaldes sabiedrību noguldījumiem;

10) privāto pensiju fondu noguldījumiem;

11) alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieku noguldījumiem;

12) kredītiestādes emitētiem parāda vērtspapīriem, kā arī saistībām, kas rodas no tās vekseļiem, tai skaitā pārvedu vekseļiem;

13) noguldījumiem, ar kuriem pēdējo divu gadu laikā no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas nav veikti nekādi darījumi un kuru vērtība ir mazāka par 10 euro.

Papildu garantētās atlīdzības maksimālais apmērsPapildus maksimālajai garantētajai atlīdzībai 100 000 euro apmērā noguldītājam ir tiesības saņemt garantēto atlīdzību līdz 200 000 euro, ievērojot Noguldījumu garantiju likuma 4. pantā minētos noguldījumu veidus un nosacījumus.
Garantētās atlīdzības aprēķināšana, ja ir vairāki noguldījumi kredītiestādē vai krājaizdevu sabiedrībāVisi Jūsu noguldījumi kredītiestādē vai krājaizdevu sabiedrībā tiek summēti, un kopsummai piemēro maksimālo garantētās atlīdzības apmēru – 100 000 euro.
Garantētās atlīdzības aprēķināšana, ja ir kopīgs noguldījums ar citu(-ām) personu(-ām)Ja kontā ir vairāk nekā 100 000 euro, garantēto atlīdzību līdz 100 000 euro var saņemt katrs noguldītājs atsevišķi ar nosacījumu, ka šis noguldītājs ir identificēts pirms noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas.

Ja noguldītājs pārvalda noguldītāja kontā esošos citai personai pienākošos līdzekļus, tad garantēto atlīdzību ir tiesības saņemt šai personai, kura var pierādīt savas prasījuma tiesības uz noguldītāja pārvaldītajiem līdzekļiem, ar nosacījumu, ka noguldījumu piesaistītājs šo personu ir identificējis pirms noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas.

Garantētās atlīdzības izmaksas uzsākšanas termiņš noguldījumu nepieejamības gadījumā un garantētās atlīdzības izmaksa nepilngadīgajām personāmGarantētās atlīdzības izmaksa tiek veikta piecus gadus no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas vai no dienas, kad izbeigušies apstākļi, kas ir pamats Noguldījumu garantiju likuma 27. panta pirmajā daļā noteiktajam garantētās atlīdzības izmaksas atteikumam.

Garantēto atlīdzību izmaksā:

– sākot ar 16. darbdienu no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas, ja noguldījumu nepieejamība ir iestājusies pēc 2019. gada 1. janvāra un līdz 2020. gada 31. decembrim;

– sākot ar 10. darbdienu no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas, ja noguldījumu nepieejamība ir iestājusies pēc 2021. gada 1. janvāra un līdz 2023. gada 31. decembrim;

– sākot ar 8. darbdienu no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas, ja noguldījumu nepieejamība ir iestājusies pēc 2024. gada 1. janvāra.

Nepilngadīgo noguldītāju (kontu īpašnieku) likumiskie pārstāvji (vecāki) vai Civillikuma 222. pantā un Bāriņtiesu likuma 26. pantā noteiktajā kārtībā iecelti aizbildņi noguldījumu nepieejamības gadījumā un saskaņā ar nepilngadīgās personas mantiskajām interesēm ir tiesīgi veikt visas nepieciešamās darbības nepilngadīgās personas valsts garantētās atlīdzības saņemšanai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Personas ir tiesīgas saņemt garantēto atlīdzību personīgi no brīža, kad sasniedz 18 gadu vecumu.

Informācija par prasījumu saistību savstarpējā ieskaita iespējamībuAprēķinot noguldītājam pienākošos garantēto atlīdzību, var tikt ņemtas vērā noguldītāja saistības pret kredītiestādi vai krājaizdevu sabiedrību, tās savstarpēji dzēšot.
KontaktinformācijaFinanšu un kapitāla tirgus komisija: Kungu iela 1, Rīga, LV-1050, tel. 6777 4800. Mājaslapas adrese: www.fktk.lv.
Noguldītāja apliecinājums par informācijas saņemšanuVārds, uzvārds un personas kods vai dzimšanas datums (fiziska persona), juridiskās personas nosaukums un reģistrācijas numurs (juridiska persona), paraksts, datums.
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Normatīvie noteikumi par noguldītājam sniedzamo informāciju Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: noteikumi Numurs: 180Pieņemts: 29.09.2020.Stājas spēkā: 08.10.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 194, 07.10.2020. OP numurs: 2020/194.2
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
317793
08.10.2020
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"